Leren drummen bij een online muziekschool; de hoe en wat!

Geplaatst op 11 april 2020 door Jasper Remmerswaal

Leren drummen bij een online muziekschool; de hoe en wat!

Online Drumles richt zich voornamelijk op de beginnende drummer en de drummer in spé, die nog nooit een drumstel heeft aangeraakt. Vaak krijgen wij de vragen als: “Maar wat ga ik dan allemaal leren als ik online leer drummen?” en “Is het wel mogelijk om te leren drummen bij een online muziekschool?”

In dit artikel gaan we in op wat je bij Online Drumles leert en wat onze visie is op hoe je dat online het beste kan leren.

Leren drummen bij een online muziekschool bestaat bij Online Drumles uit vier componenten

Leren drummen bij een online muziekschool bestaat ons inziens uit vier componenten:

  1. Het leren drummen van grooves;
  2. Het leren spelen van fills;
  3. Coördinatie ontwikkelen;
  4. Het ontwikkelen van techniek.

Het leren drummen van grooves

De nr. 1 taak van de drummer is de band strak houden (zie ook ons artikel ‘wat is de taak van de drummer’ ). Het ritme geeft de drummer aan met de groove. De groove is de motor van de band en het leren spelen van een strakke groove is daarom centraal in de ontwikkeling van de drummer. Bij Online Drumles leer je daarom vanaf het begin (proefles 1.1. zelfs!) grooves spelen. Deze leren we je op verschillende manieren aan, zodat je de juiste groove kan kiezen voor een nummer. Niet elke groove heeft namelijk dezelfde feel.

Het leren spelen van fills

Fills zijn belangrijk om de muziek nét dat beetje extra te geven wanneer het nodig is en worden voornamelijk gebruikt voor overgangen binnen een muzikaal stuk. Dat gezegd hebbende: fills vallen en staan met een goede strakke drummer. Is de groove al niet goed? Dan zullen de fills ook niet goed klinken. Bij Online Drumles introduceren we desonkdanks wel fills als in het eerste hoofdstuk. Door met relatief simpele fills te starten leer je al vroeg hoe je fills in muziek leert passen. De fills combineren we altijd met grooves, zodat je deze in samenhang aanleert.

Coördinatie ontwikkelen

Coördinatie is het samenvallen, of juist het los van elkaar spelen, van je ledematen. Om je grooves en fills een goed fundament te leren is het essentieel dat je onafhankelijkheid tussen de ledematen opbouwt. Dit doen we stapsgewijs. Online Drumles gebruikt hiervoor de coördinatietraining, welke je parallel kan gebruiken aan de hoofdstukken. Zo leer je het juiste stuk coördinatie wat als fundament ligt onder de grooves en fills die je leert drummen.

Het ontwikkelen van techniek

Om uiteindelijk binnen je grooves en fills voldoende te leren variëren is het belangrijk dat je een goede techniek ontwikkelt. Met techniek bedoelen we in dit geval rudiments. Dit zijn diverse variaties van handsettingen, bijvoorbeeld de paradiddle. Door het goed onder de knie krijgen van de rudiments zul je ze zowel binnen fills en grooves leren gebruiken en leer je dezelfde groove vanuit meerdere invalshoeken spelen.

Okee, we hebben de wat. Maar ‘hoe’ leer ik drummen?

Online Drumles hanteert als muziekschool een aantal basisprincipes om te leren drummen. Dit doen we in zowel de fysieke muziekschool als in de online muziekschool. De methode noemen we de LeonDrums methode

Ten eerste is de cursus verdeeld in hoofdstukken. De hoofdstukken zijn op volgorde gesorteerd, zodat je stap voor stap kan leren drummen. De hoofdstukken zijn zo gemaakt dat ze logisch op elkaar volgen. Ook heeft elk hoofdstuk een bijbehorende coördinatietraining.

Elk hoofdstuk heeft vervolgens zijn eigen thema. Een hoofdstuk en bijbehorend thema is onderverdeeld in een aantal lessen en begint altijd met een introductievideo. Vaak leer je een nieuwe groove of fill. Na het opdoen van de kennis is er eerst een stukje herhaling en het leren spelen op verschillende tempo’s.

Nadat je het nieuwe geleerde goed onder de knie hebt, is het tijd om uit te breiden. Je gaat variëren op je fill. Een voorbeeld daarvan is het hoofdstuk van de singlestroke. In les 1 leer je de singlestroke (een rudiment) op de snare spelen. Nadat je dit onder de knie hebt ga je langzaam variëren. Je gaat de singlestroke op verschillende manieren over het drumstel spelen.

Vervolgens is het tijd om de singlestroke te combineren met eerdere dingen die je geleerd hebt. Combineer je nieuwe fill met een groove uit bijvoorbeeld een eerder hoofdstuk en probeer dit op verschillende tempo’s uit. Pak onze Online Drumles spotify playlist en speel je oefeningen mee met muziek (we hebben vaak ook een liedje bij elk hoofdstuk). Heb je de boel goed onder de knie? Dan kan je rustig het nieuwe hoofdstuk oppakken.

Nog niet overtuigd? Dat is niet erg! Gelukkig kan je Online Drumles altijd twee weken gratis uitproberen, als onderdeel van onze ‘iedereen kan leren drummen’-garantie.

Vragen? Kijk gerust eens op https://www.onlinedrumles.nl/ of mail ons op info@onlinedrumles.nl


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!