Alles wat je moet weten over online muziekles

Geplaatst op 18 december 2019 door Jasper Remmerswaal

Alles wat je moet weten over online muziekles

Wil jij graag een nieuw instrument oppakken maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Of twijfel je tussen off- of online muziekles? Probeer gewoon eens wat uit! Veel online muziekscholen bieden een gratis proefperiode aan. Je kan snel kijken of het wat voor je is. Wij raden aan om wat rond te kijken. Vooral voor beginners is online muziekles vaak erg geschikt. In dit artikel vertellen we je meer over online muziekles. Wat is het? Hoe werkt? Wat zijn de voor- en nadelen?

We doen steeds meer dingen online. We bestellen onze boodschappen op internet en we kopen er onze boeken. Rekeningen betalen we met tikkies. Geen zin om te koken? Dan bestel je online een pizza en laat je die thuisbezorgen. Het lijkt wel of we bijna nergens de deur nog voor uit hoeven.

Ook het onderwijs zet grote stappen richting digitalisering. Scholen ontwikkelen online lesprogramma’s. Veel lessen worden op video opgenomen, zodat leerlingen die later terug kunnen kijken. In muziekland zien we dezelfde trend. Online muziekles is inmiddels breed beschikbaar. En de kwaliteit wordt steeds beter. 

Wat is online muziekles?

Veel online muziekscholen bieden hun lessen aan in de vorm van vooraf opgenomen videolessen. Die videolessen bekijk je gewoon in je browser. Soms kun je begeleidend materiaal downloaden, zoals uitgeschreven muziekpartijen. De muziekleraar heeft de lessen in een gestructureerde manier voor je klaargezet. Zo leer je stap voor stap je instrument beheersen.

De meeste online muziekscholen werken met abonnementen. Je koopt dan per maand of per jaar toegang tot de lessen. Tijdens je abonnementsperiode zijn de lessen continu voor je beschikbaar. De precieze opzet van de lessen en het abonnement verschilt per muziekschool.

Voor welke muziekinstrumenten kun je online muziekles volgen?

De meeste online muziekscholen bieden muzieklessen aan voor een of meer van de volgende instrumenten:

 • Zang
 • Gitaar
 • Piano en keyboard
 • Drums
 • Basgitaar
 • Ukelele

Waarom juist die instrumenten? Ze zijn populair bij leerlingen en er is relatief weinig begeleiding nodig om de basis onder de knie te krijgen. Je kunt met wat speurwerk vast ook online muzieklessen te vinden voor saxofoon of viool. Maar die instrumenten hebben een steilere leercurve en lenen zich beter voor persoonlijke les. Daarover verderop meer.

Wat zijn de voordelen van online muziekles?

1. Online muziekles biedt goede kwaliteitsgarantie

Hoe weet je of de methode die je aangeboden krijgt wel werkt? Online muziekles biedt verrassend genoeg eigenlijk meer garantie dan offline muziekles — hoewel wij zelf ook zeker offline les geven! Muziekles kan online namelijk op veel grotere groepen worden getest en bijgeschaafd.

Bij Online Drumles testen we de lessen eerst offline in ons drumlab. Zo weten we dat elke les goed te volgen is, voor elk niveau. Vervolgens zetten we de lessen online. Gebruikers geven dan hun feedback op de lessen, waardoor wij die weer kunnen verbeteren. Hoewel we zelf voorstander zijn van offline lesgeven, is die manier van kwaliteit waarborgen offline véél lastiger. Volg je online muziekles, dan weet je zeker dat het goed zit. 

2. Online muziekles is flexibel

Heb je geen zin om meteen aan een lang abonnement vast te zitten? Online muziekles biedt uitkomst. Je zegt makkelijk op, bijvoorbeeld met een maandabonnement. Bij Online Drumles hanteren we sowieso een gratis periode van twee weken om de online muzieklessen uit te proberen. Ga je na je proefperiode door en heb je het een maand wat drukker? Dan zeg je gewoon op. Is online muziekles toch niet helemaal jouw ding? Ook dan zeg je gewoon op.

Daarnaast is het een stuk makkelijker om tijd te maken voor online muziekles dan voor offline muziekles. Bij offline muziekles ben je uiteindelijk altijd gebonden aan een leraar en een muziekschool waar je fysiek aanwezig moet zijn, vaak op een vooraf afgesproken tijdstip. Dat is niet altijd te combineren met een druk leven. 

3. Online muziekles is laagdrempelig

Zie je ertegenop om elke week naar de muziekschool te fietsen, je afvragend of je wel genoeg hebt geoefend en of je leraar tevreden gaat zijn? Daar wordt het allemaal niet leuker van. Met online muziekles hoef je je er niet druk om te maken:

 • Er is niemand die met je meekijkt. Dat scheelt de nodige zenuwen, waardoor je meer ontspannen oefent. 
 • Er ligt geen enkele prestatiedruk op je. Je oefent in je eigen tempo en er is niemand die je op je resultaten afrekent.
 • En ook niet onbelangrijk: oefenen doe je lekker vanuit je eigen huis!

Wat zijn de nadelen van online muziekles?

1. Weinig of geen interactie met een muziekleraar

Okee, het is niet altijd fijn als er iemand zit toe te kijken wanneer je vingers verstrikt raken in de snaren van je gitaar. Of wanneer je drumstok van de snaredrum terugstuitert in je oog. Maar daar staan tegenover dat een muziekleraar jou persoonlijk kan begeleiden:

 • Je kunt je leraar vragen stellen.
 • Je leraar kan je snel op fouten wijzen. Zo leer je dingen niet verkeerd aan.
 • Je leraar kan je gericht helpen om fouten te herstellen.

Bij online muziekles is dat niveau van directe interactie niet mogelijk. Terwijl sommige mensen daar wel behoefte aan hebben. 

Wil je begeleiding van een muziekleraar, maar dan online? Dat kan. Tegenwoordig zijn er meer en meer ‘traditionele’ muziekscholen en muziekleraren die hun lessen ook online aanbieden. Hun online lessen verlopen hetzelfde als de fysieke lessen, maar dan over een Skype- of Zoomverbinding. Je plant samen met je muziekleraar je wekelijkse lessen in. Tijdens de les heb je live contact met je docent. Je krijgt direct feedback. Alleen zit je niet in dezelfde ruimte.

2. Minder geschikt voor gevorderden

Bij het leren van een nieuw muziekinstrument is voor iedereen de basis hetzelfde. Dat maakt online muziekles bij uitstek geschikt voor beginners. Iedereen kan hetzelfde, vooraf samengestelde lesprogramma volgen om de fundamentele technieken te letten.

Maar hoe zit het daarna? Misschien wil je je in een muziekgenre gaan specialiseren. Of een gevorderde techniek aanleren. Met een beetje geluk is er een online muziekschool die daarvoor een vervolgprogramma aanbiedt. Wat als dat niet zo is? Of als je liever de breedte in wil? Gefeliciteerd, dan ben je afgestudeerd aan de online muziekschool! En is het tijd om een muziekleraar te zoeken die je persoonlijk kan lesgeven, offline of online.

Waarom is het drumstel geschikt voor online drumles?

Bij Online Muziekles richten we ons specifiek op drumles. Daarin verschillen we behoorlijk van de meeste muziekscholen. De gemiddelde muziekschool in Nederland was (en is) nooit zo’n fan van het drumstel. Veelgehoorde argumenten zijn:

 • Een drumstel maakt veel herrie. Dat is niet handig.
 • Een drumstel neemt veel ruimte in. Dat is niet handig.
 • Leren drummen is erg lastig. Dat is niet handig (vooral voor de leraar die niet kon drummen!).

Daar zat vroeger een kern van waarheid in. Maar de komst van het elektrisch drumstel heeft alles veranderd. Het heeft drummen voor een grote groep mensen toegankelijk gemaakt. Het geluidsprobleem en het ruimteprobleem werden in één klap opgelost. Het instapmodel van Yamaha is zeer stil en neemt nog geen anderhalve vierkante meter in beslag.

Je kunt nu dus een drumstel in huis halen zonder je huisgenoten en buren erg verdrietig te maken. Okee, misschien mag-ie niet in de huiskamer, maar op zolder. Maar je kunt nu wel thuis online drumles volgen!

Maar is leren drummen nou lastig? Ik heb helemaal geen ritmegevoel!

Dat horen we vaker. En ons antwoord is: iedereen kan leren drummen. Daar zijn we bij Online Drumles van overtuigd. Daarom geven we ‘Iedereen kan leren drummen’-garantie.

Omdat we onze drumlessen eerst in ons drumlab testen, weten we dat elke les goed te volgen is. Voor elk niveau. Jip en Janneke uitleggen, dat is waar wij goed in zijn. En als een les niet goed genoeg is? Dan komt die dus niet op de website. Daarmee garanderen we dat nieuwe leden stap voor stap leren drummen. We nemen je compleet bij de hand in jouw leerproces.

Hoe werkt Online Drumles?

Online Drumles focust op de (beginnende) drummer. We hebben 20 jaar ervaring met het geven van offline muziekles aan meer dan 4000 leerlingen. Met die kennis hebben we een online lesmethode met videolessen ontwikkeld. Die lessen volg je in je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt.

We vinden het als online muziekschool erg belangrijk dat iedereen kan leren drummen. Het aanbieden van elektronische drumstellen hoort bij die filosofie. Bij Online Drumles hebben we daarom drumstelabonnementen. Daarbij huur je een elektrisch drumstel. Dat kan al vanaf zeer lage bedragen. Vanaf €49,99 per maand heb je al online drumles mét een drumstel.

Heb je vragen of wil je meer weten over online muziekles voor drummers? Mail dan gerust naar info@onlinedrumles.nl.
Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!