Online muziekles, een goed of slecht idee?

Geplaatst op 7 mei 2020 door Jasper Remmerswaal

Online muziekles, een goed of slecht idee?

‘Je leert de verkeerde techniek aan’

Over online muzieklessen zijn de meningen verdeeld. Waar de ene muziekdocent zweert bij individuele begeleiding en persoonlijke aandacht, is de andere muziekdocent zeer te spreken over de muzikale resultaten van zijn leerlingen middels lessen op afstand en video’s.
Online muziekles blijft een onderwerp van discussie.
Wij zijn erg benieuwd waarom sommige docenten tegen online muziekles zijn en of deze kritiek op online muziekles gegrond is. Daarom gingen we in dit artikel van Online Drumles op onderzoek uit.


Online muziekles versus offline muziekles

Kijk, er zijn situaties waarin wij, als online muziekdocenten, absoluut het voordeel van individuele en persoonlijke begeleiding bij muziekles inzien. Bijvoorbeeld als Dave Grohl je aanbiedt om je thuis persoonlijk drumles te komen geven. Of als Charlie Watts je uitnodigt om je in zijn studio te leren drummen in vier weken. Dan hebben we maar een advies: Go for it! Daar kan geen enkele drumles tegenop, online of offline.
Maar …
De kans dat zoiets unieks zich voordoet is nog kleiner dan de kans dat je de staatsloterij wint.
Daarom zullen we ons, bij ons onderzoek naar de kritiek op online muzieklessen, richten op de ‘normale’ muziekdocent. De man of vrouw die je wekelijks een half uur treft in de muziekschool of aan huis. Wat maakt het dat zij vinden dat online drumlessen niet als volwaardige muzieklessen beschouwd mogen worden?

Je leert de techniek verkeerd aan

Tijdens gesprekken met muziekdocenten in onze zoektocht naar argumenten tegen online muziekles, stuitten we op een aantal kritiekpunten. Het meest gehoorde argument tegen online muziekles is:


Middels video’s leer je de techniek verkeerd aan.
Dit argument tegen online muziekles suggereert meerdere punten:
1. De juiste techniek is alleen aan te leren als zowel jij als je muziekdocent fysiek aanwezig zijn;
2. De leerling is niet in staat zich de juiste techniek eigen te maken door te leren van video’s en online muzieklessen.


Het klopt dat het leren bespelen van een instrument lastig is. Dat zal niemand – behalve Mozart en anderen met een aangeboren muzikaal talent – ontkennen. Maar dat je middels video’s en online muzieklessen de techniek verkeerd aanleert is een aanname.
Waarom?
Omdat de gemiddelde docent jou een keer per week een half uur lesgeeft.
Thuis, tijdens jouw dagelijkse oefeningen, is jouw docent niet aanwezig. Je moet dus wel verdomd goed opletten tijdens jouw half uurtje muziekles per week én zijn techniek meteen perfect kunnen kopiëren. Het fijne aan online muziekles is dat je de instructievideo zo vaak als jij wilt kunt terugkijken en kunt pauzeren wanneer nodig. Als je wilt kun je uren per dag dezelfde oefening, met dezelfde techniek, herhalen. Zo lang en zo vaak als jij wilt. Of tot je huisgenoten er een punthoofd van krijgen. 

Iedere leerling is anders

Iedere leerling is anders en daarom heb je persoonlijke aandacht nodig.

Dit tweede, veel gehoorde argument tegen online muziekles, klinkt best logisch. Iedereen is anders en iedereen leert in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Daarom heeft iedereen een persoonlijk muzikaal leerplan nodig, toch?
Maar kent jouw muziekleraar jou goed genoeg om te weten wat jij nodig hebt? Dat valt te betwijfelen. Hoe goed ken je iemand die je slechts een half uur per week ziet?
Enne … kun je tussentijds met vragen terecht bij jouw muziekdocent? Bij online muzieklessen is dit veel eenvoudiger. Feedback kan je altijd via de mail vragen. En juist omdat een online methode uitvoerig getest is, weet je dat deze werkt. De individuele aanpak is echter moeilijk te vergelijken; hoe weet je eigenlijk dat die persoonlijke aandacht wel werkt?

Online muziekles: wat is wijsheid?

Misschien denk je dat we middels deze blog onze eigen online drumlessen willen promoten. Dat is niet zo. Nou ja, een beetje dan. Naast online muziekdocenten zijn wij allen ook muziekdocenten in de muziekschool en aan huis. De ‘ouderwetse, doorgewinterde’ muziekdocenten, dus. Wij geven drumles op locatie en online drumles. Toch moeten wij, na jaren ervaring, eerlijk toegeven dat online muziekles de voorkeur heeft. De resultaten zijn beter en de inzet van leerlingen is vele malen groter. Juist doordat je continu beschikking hebt tot het lesmateriaal. Je kan leren drummen wanneer en waar je wilt.

De mogelijkheden van online muziekles

Online muziekles biedt zoveel meer mogelijkheden dan de een-op-een muziekles. Natuurlijk is het prettig direct feedback te krijgen op jouw – met zorg ingestudeerde – oefeningen. Tegelijkertijd leven we in een maatschappij waarin we continu tijd te kort komen. Werken, studeren, huishouden, het gezin, sociale verplichtingen … Voor velen is het lastig om nog extra verplichtingen in te plannen. Het grootste voordeel van online muziekles is dan ook: Je kunt een muziekinstrument leren bespelen, wanneer het jou past. Of dat nu op maandagochtend is, nadat je de kinderen naar school hebt gebracht, of op vrijdagavond, als je de werkweek afgesloten hebt; online muzieklessen zijn beschikbaar wanneer jij er de tijd voor (gemaakt) hebt. Bovendien, maandelijks opzegbaar!

Waar we als online drumdocenten rekening mee houden…

De twee belangrijkste argumenten tegen online muziekles – en de boodschap die we daaruit halen – nemen we absoluut mee in onze lessen:

1. De juiste techniek
We letten erop dat jij je de juiste drumtechniek eigen maakt. Dat betekent dat je onze lessen continu kunt terugkijken en herhalen. Dat jij elke dag met ons in contact kunt komen om te vragen of je het goed doet. Maar met alle vrijheid voor jou. Jij bepaalt of en wanneer je lessen volgt en oefent. Komt het een tijdje niet uit? Dan gaan jouw lessen niet verloren. Je blijft gewoon recht houden op jouw drumlessen. En ben je echt langere tijd iets anders aan het doen? Dan zeg je makkelijk even op tussendoor.

2. Iedereen is anders & persoonlijke aandacht
Bij online muziekles houden we rekening met ieder individu. Interactie is altijd mogelijk; bellen, mailen, Appen, Skypen … Maar alleen als jij daar behoefte aan hebt. Er zijn veel mensen die het juist heerlijk vinden om zich vaardigheden eigen te maken, zonder bemoeizucht of iemand die hen op de vingers kijkt. Bij online muziekles kun je zelf kiezen wat voor jou werkt en wat jij fijn vindt. Contact met je docent en feedback krijgen? Geen probleem, dat kan. Liever in alle rust, in jouw eigen tijd en op jouw eigen manier leren drummen? Go for it!

Online drumles, is dat iets voor mij?

Of online drumles iets voor jou is, dat kunnen wij natuurlijk niet voor jou bepalen. We hebben de argumenten tegen online muziekles uitgeplozen en eerlijk gezegd zien wij niet in waarom deze punten van kritiek op online muziekles nog steeds bestaan. Maar we nodigen je van harte uit om het zelf te ervaren. Bekijk onze drumlessen op YouTube  of start een gratis proefperiode online leren drummen van maar liefst twee weken! En bevallen de online drumlessen? Dan volg je onze online muzieklessen voor slechts twee tientjes per maand. Heb je nog geen drumstel? No problemo. We hebben ook drumstelabonnementen!

Meer weten? Mail dan gerust naar info@onlinedrumles.nl !

 


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!