Waarom online muziekles een slecht idee is

Geplaatst op 6 maart 2020 door Jasper Remmerswaal

Waarom online muziekles een slecht idee is

Online een instrument leren spelen is een slecht idee. Tenminste, dat krijgen we vaak te horen. Bij Online Drumles zijn we de beroerdste niet, dus in dit artikel zullen we haarfijn de argumenten neerleggen tegen online muziekles. Dan geven we je tenminste een eerlijke weergave. Wel schijnen we ons licht op deze argumenten!

Dit zijn de twee belangrijkste argumenten die wij veel horen:

  • Door video’s leer je techniek verkeerd aan.
  • Iedere leerling is anders. Daarom heb je persoonlijke aandacht nodig.

Door video’s leer je techniek verkeerd aan

Een instrument leren spelen is te moeilijk en daarom niet geschikt voor online muziekles.

Een instrument leren spelen, of dit nou drummen of piano of gitaar is, is lastig. Moeilijke dingen simpel maken kan niet. Je moet letten op houding, het dynamiek in je spel, je handen, je voeten, etc. Dus moet er een leraar zijn die je feedback geeft. 

Best een goed punt toch? Als je niet gecontroleerd wordt door een professional leer je het instrument verkeerd gebruiken. Verkeerde houding, verkeerde dynamiek, verkeerde alles. Na jaren oefenen kom je bij een professional en nu blijkt dat jouw slechte techniek er zo ingesleten is, dat het bijna niet meer lukt de verkeerde techniek af te leren. Bam. Online muziekles, slecht idee. Je hebt privéles nodig. Helder verhaal.

Maar is dat echt zo? Gaan Online Muziekles en slechte techniek altijd samen?

Laten we bovenstaand argument eens nagaan. Er zitten daar namelijk een aantal aannames in:

  1. Jouw privéleraar is altijd goed. 
  2. Jij leert zelf standaard slechte techniek aan buiten je lessen om. Dit is onvermijdelijk.
  3. Je slechte techniek is vervolgens alleen af te leren door een professional. En deze professionals altijd goed (zie punt 1).
  4. Deze professional maakt alles wat jij gedurende de week aan slechte gewoontes hebt aangeleerd, in een mooi halfuurtje weer ongedaan.

Als je het aan mij vraagt zijn de aannames onder het argument op zijn minst twijfelachtig. Vaak wordt gedaan alsof de gemiddelde leerling zelf geen enkele vorm van zelfcorrectie heeft, geen goede techniek kan herkennen bij anderen, en dat goede techniek wel ontstaat door een halfuurtje les per week. Er is natuurlijk helemaal geen waarborg dat een privéleraar jou wél goede techniek aan gaat leren. Bovendien zijn mensen heel goed in staat zichzelf dingen te leren.

Wat vinden wij? Techniek ontstaat maar door één ding: Kei-hard oefenen. Een goede leraar kan je daar zeker bij helpen. Een leraar is echter niet nodig; er zijn zat drummers die self-taught zijn. En leer je slechte techniek aan? Ook dat kan je prima afleren en verbeteren. Sterker nog, leren drummen is een grote opeenstapeling van techniek goed en fout aan- en afleren. Dat heet een zelfstandig leerproces! Tenzij jij continu iemand hebt die jou op de vingers kijkt en die verstand van zaken heeft, zul je fouten maken. En dat is prima. Mensen zijn heel goed in staat zichzelf continu opnieuw uit te vinden.

Bij Online Drumles raden we een combinatie van privé en online muziekles aan. Daarover hebben we hier uitgebreid geschreven. Want begrijp ons niet verkeerd: privé muziekles is in principe altijd een goed idee!

Iedere leerling is anders. Daarom heb je persoonlijke aandacht nodig

Ieder mens is anders en dus is iedere leerling anders. We zijn niet allemaal even getalenteerd en dus heeft de ene leerling een andere aanpak nodig dan een andere. Omdat online muziekles een one-size-fits all dienst is, is er dus grote kans dat dit product voor jou niet werkt. Een privéleraar is in staat jouw behoeftes te doorgronden en daarmee kan hij jou muziekles op maat geven. 

Okee okee, klinkt – net als argument 1 – ook best heel redelijk.

Maar wacht even; hoeveel dingen heb ik wel niet geleerd zonder privéleraar?

Er liggen echter ook hier weer een aantal aannames onder:

  1. Er is heel veel verschil in de leerbehoefte tussen mensen die hetzelfde principe willen leren.
  2. Jouw privéleraar is altijd in staat deze behoefte herkennen en goed in te vullen.
  3. Dat er verschil is in leerbehoefte, heeft niks te maken met hoeveel ervaring je hebt.
  4. Maatwerk is altijd beter.

Hmm. Klopt dit? Hebben we niet leermethodes ontwikkeld voor zo ongeveer elke vaardigheid die wij als maatschappij belangrijk vinden? Of heeft iedereen in de wiskundeles een ander soort boek? Leren we allemaal op een andere manier Nederlands, Duits of Frans? 

Nee. We gebruiken schoolbreed voor bepaalde vaardigheden dezelfde methodes. Dat doen we omdat die methodes blijken te werken. Zou het dan niet beter zijn als iedereen een privéleraar zou hebben? Ja! Dat denk ik wel ja. Maar daar ligt vervolgens wel de aanname onder dat jouw leraar continu beschikbaar moet zijn. En dat is hij/zij niet. Het boek kan je echter wel altijd openslaan. Zelf studeren en daarnaast les krijgen doen we op de basisschool, de middelbare school, het MBO, HBO en de universiteit. Muziekles zou ik dus zeker op die manier oppakken. Onze ervaring is dat mensen die een combinatie doen ook het snelste leren. En als je moet kiezen tussen een van de twee, dan heeft online muziekles helaas toch echt de voorkeur.

Daarnaast is er denk ik een heel belangrijk punt wat niet vergeten moet worden: het verschil in leerbehoefte stijgt naarmate je meer ervaren wordt. We kiezen niet ons beroep op de basisschool, dit doen we vaak ergens tussen de 17-23 en eigenlijk vinden we dat al vroeg. Hetzelfde geldt voor muziekles. Een goede solide basis is ons inziens veel belangrijker dan maatwerk. De basis is voor de meeste leerlingen namelijk gewoon hetzelfde. Dezelfde elementen komen ook in diverse leermethodes terug en voor goede redenen! Vervolgens kan je je afvragen wat je liever wilt: een online muziekles methode die uitgebreid getest is op heel veel mensen, die daar allemaal feedback op hebben kunnen geven? Of heb je liever maatwerk? 

Kijk jij hier toch helemaal anders tegenaan? Heb je nog vragen? Mail ons vooral op info@onlinedrumles en we zullen al je vragen beantwoorden. Je kan ook op YouTube eens kijken wat je er nou zelf allemaal van vindt!


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!