De controle over je bewegingen
Zoals je misschien zult merken is het moeilijk de controle over je bewegingen te houden als je een nieuwe groove leert. Je lichaam gaat onverwachtse bewegingen maken, of verkeerde ledematen tegelijk spelen. Het is moeilijk om de controle over je bewegingen te houden als je iets nieuws leert, maar al helemaal als je versnelt.
Wanneer kun je een nieuwe oefening goed genoeg?
Als je een groove op een vast tempo kunt vol houden heb je al grote stappen gemaakt. Dat betekent nog niet dat je het al op een sneller tempo moet gaan proberen. Ben je nog bezig met welke combinaties je ledematen maken? Dan zul je nog even door moeten oefenen! Het is de bedoeling dat je bewegingen een automatisme worden, zoals je eerst hebt leren lopen, en later ook nog een glas hebt leren vast houden tijdens het lopen.
Zodra je de groove kunt spelen terwijl je hem als een melodie afspeelt in je hoofd, dan kun je proberen het tempo te verhogen. De “verbeelding” van wat je moet spelen, en wat je daadwerkelijk speelt zijn twee verschillenden onderdelen die je beide moet trainen. Wat je niet kunt afspelen in je hoofd, zul je ook niet fysiek kunnen spelen.
Houd de controle over je bewegingen als je snel speelt.
Snel slaan kun je gecontroleerd doen, maar wordt al snel een spastische beweging. Dat is dus geen controle over wat je aan het spelen bent. Sommige grooves kun je zo snel proberen te spelen dat je spieren gaan verzuren. In dat geval kun je een groove nooit volhouden, maar je traint wel je spieren voor de toekomst. Ook als je stukken snel speelt, zorg dat je de controle over je bewegingen vast houdt, en daarmee ook het tempo vast houdt. Alleen op die manier zorg je er voor dat een groove wordt ingeprent in je spiergeheugen, waardoor je tussendoor (zoals moet het lopen) andere dingen zou kunnen doen. Bij het maken van muziek is het alleen van belang dat je de focus houdt op wat je speelt!