De oorsprong van het drumstel

Wie heeft het drumstel uitgevonden? Waar is het drumstel ontstaan? Hoe oud is het drumstel eigenlijk? In dit artikel duiken we dieper de geschiedenis in en gaan op zoek naar antwoorden over ons favoriete instrument. Dus hou je vast, want het belooft een fascinerende ontdekkingstocht te worden naar de oorsprong van het drumstel.

Wat is een drumstel eigenlijk?

Natuurlijk weet je wat een drumstel is, anders was je waarschijnlijk niet op deze pagina uitgekomen. Een drumstel is een muziekinstrument natuurlijk! Maar dat bedoelen we hier niet. Als je door andere ogen kijkt, dan is het moderne drumstel eigenlijk een verzameling aan losse percussie-instrumenten. Met verschillende soorten bekkens, verschillende soorten trommels, misschien een cowbell of woodblock, pedalen om bepaalde onderdelen te bespelen en een verzameling aan standaarden en statieven.

Meer met minder

Vanaf het midden van de 19e eeuw zien we in de Verenigde Staten een vrijetijdscultuur ontstaan: steeds meer mensen kunnen het zich permitteren om muziekuitvoeringen en toneelstukken te bekijken. Gebruikelijk bij klassieke orkesten en militaire muziekkorpsen in die tijd is dat een slagwerker maar één instrument bespeelt. Zo had je percussionisten die gespecialiseerd waren in de grote trom, de kleine trom of cymbalen. Maar nu uitvoeringen steeds betaalbaarder moeten worden, is het wel zo efficiënt om als slagwerker meerdere percussie-instrumenten te bespelen. Bovendien gaan steeds meer buiten rondtrekkende groepen binnen spelen. Een kleiner gezelschap muzikanten op het podium is ook dan wel zo handig. Er wordt heel wat afgeknutseld om dat voor elkaar te krijgen.

Double-drumming en trap kits

oorsprong van het drumstel trap kitsEen belangrijke stap voorwaarts wordt gezet met double-drumming. De drummer bespeelt met stokken zowel de kleine trom (snaredrum) als de grote trom (bassdrum). Er komt aardig wat techniek bij kijken, maar goede double-drummers kunnen tegelijkertijd roffelen op de snare en de maat op de grote trom slaan. Hiervoor wordt de snare aan de zijkant van de basdrum gemonteerd. Vaak worden daar ook nog enkele cymbalen en kleinere percussie-instrumenten aan gehangen, zoals gogo-bellen, houtblok, koebel, tamboerijn en tom-tom trommeltjes. Deze zogenaamde trap kits kun je zien als eerste prototype van het moderne drumstel.

Low-boys en voetpedalen

Drummers bespeelden deze trapkits vooral met hun stokken en handen. Maar er werd ook geëxperimenteerd met voetpedalen. Bekend uit de eerste jaren van de 20e eeuw zijn de low-boys of low-socks, de voorloper van de hi-hat [link naar artikel over hi-hat]. In 1909 kwam het eerste basdrumpedaal van de firma Ludwig op de markt. Met de komst van de hi-hat en het basdrumpedaal kreeg de definitieve vorm van het moderne drumstel gestalte. Hiermee veranderden ook de opvattingen over ritme en grooves. De opkomst van het drumstel en de opkomst van moderne muziek (jazz, blues, rock en pop) kunnen niet los van elkaar worden gezien. Dankzij het drumstel en pioniers uit de jaren ’20 en ’30 werden swings, grooves en fills de fundamenten onder alle vormen van populaire muziek.

Over trommels

Trommels, ketels met daarover een gespannen vel, zijn ouder dan de weg naar Rome. De vroegste vondsten dateren van zo’n 7.000 jaar geleden. Aangenomen wordt dat trommels nog veel ouder zijn, maar simpelweg niet bewaard zijn gebleven, omdat ze van vergankelijke materialen als hout en dierenhuid (de vellen) zijn gemaakt. De bassdrum en snaredrum die hun weg vonden naar het moderne drumstel komen voort uit militaire muziekkorpsen. Die hadden de functie om het tempo er in te houden tijdens marsen en te zorgen voor vermaak tijdens rustmomenten. Na de Amerikaanse Burgeroorlog bleef een deel van deze korpsen samen spelen en trok door het land. Hieruit ontstonden de eerste dansorkesten, die grote trom en kleine trom gebruikten bij het maken van muziek.

Over bekkensbekkens van een drumstel

Cymbalen oftewel bekkens, behoren net als trommels tot de oudste instrumenten ter wereld. Op bewaard gebleven reliëfs uit de 8e eeuw voor onze jaartelling zie je hoe mensen bekkens bespelen. Bekkens werden voornamelijk gebruikt rondom religieuze feesten en rituelen. De Janitsaren, het elitekorps van het Ottomaanse Rijk, zorgen er vanaf de 16e eeuw met hun eigen muziekkorps voor dat bekkens een bekend fenomeen worden in de Westerse wereld. Een zekere Avedis Zildijan zou die bekkens hebben bedacht, maar dat is vooral een mooi verhaal. Militaire korpsen in Europa gingen ook bekkens gebruiken en componisten als Mozart, Wagner en Grieg gebruikten bekkens in hun muziekstukken. Aangenomen wordt dat de bekkens, net als de snaredrum en bassdrum uit de militaire muziekgroepen, meeverhuisden naar het drumstel.

Over hardware

Een niet te onderschatten deel van het drumstel wordt gevormd door de hardware. Dit zijn de voorwerpen die de verzameling losse percussie-instrumenten bij elkaar houdt en bespeelbaar maakt. Zonder een basdrumpedaal of de hi-hatstandaard kunnen we als drummers niets. En wat te denken van bekkenstatieven, tomhouders, klemmen en percussiehouders? Je staat er als drummer vaak niet zo bij stil, maar de hardware zorgt ervoor dat wij die verzameling losse percussie-instrumenten als één instrument zien en bespelen. Terwijl het oer-drumstel al bijna een eeuw dezelfde vorm heeft, lijkt hardware continu in ontwikkeling en verbetering te zijn. Wat dacht je van het dubbele basspedaal, de dropclutch, het drumrack of de cymbal stacker? Allemaal briljante vindingen die ons leven als drummer een stuk makkelijker maken!

Zelf aan de slag!

Zo, je hebt nu vast een aardige indruk gekregen hoe het drumstel is ontstaan. Er is niet één uitvinder van, één plek waarop of één periode waarin ons favoriete instrument is bedacht. Het drumstel is een verzameling aan instrumenten en symboliseert duizenden jaren muzikale geschiedenis. Maar het zijn toch echt de drummers die het drumstel betekenis geven. En daar komen wij om de hoek kijken, want wat leren wij ook jou graag drummen! Ga je zelf aan de slag? Profiteer dan vandaag nog van onze twee weken gratis proefperiode. Liever eerst een les uitproberen? Geen probleem! Pak die stokken vast, neem plaats op je drumkruk en wees de volgende die alles uit het drumstel haalt wat erin zit.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie