Hoe hou je drumstokken op de traditionele manier vast?

Geplaatst op 28 april 2020 door Jasper Remmerswaal

Hoe hou je drumstokken op de traditionele manier vast?

Als je Online Drumles volgt is het je ongetwijfeld wel eens opgevallen; Léon houdt zijn linkerstok net even iets anders vast dan wat je doorgaans ziet.

Traditioneel stokken vasthouden

Léon houdt zijn linkerstok vast op traditionele wijze

Deze grip noemen we de traditionele manier om je stokken vast te houden. In dit artikel van Online Drumles gaan we in op de traditionele en matched grip. Wat is het, waarom gebruiken mensen verschillende grips en waar is het goed voor? Wil je meer tips over het hou je je stokken goed vasthoudt? Check dan even onze Q&A!

Wat is een traditionele grip?

Bij de traditionele manier van drumstokken vasthouden gebruik je de stok in je linkerhand net op een andere manier:

  • Je houdt de drumstok tussen duim en wijsvinger;
  • Twee vingers gaan onder je stok, twee vingers erboven;
  • Hou je hand zo, dat je ‘in’ je hand kan kijken;

De beweging van de stok komt voornamelijk uit de pols. De duim en wijsvinger zijn de scharnier en de rest van vingers zorgen voor de fijne motoriek.

Léon legt uit:


Waarom zou ik traditioneel mijn stokken vast houden?

Traditioneel spelen heeft bepaalde voor- en nadelen ten opzichte van je stokken op de ‘normale’ manier vasthouden, ook wel ‘matched grip’ genoemd. Mijn eigen ervaring hiermee is dat de traditionele manier van je stokken vasthouden je beter in staat stelt om zacht te spelen in je grooves. Doordat de stok de snaredrum op een wat meer schuine hoek raakt, kan je heel gecontroleerd met alleen de ‘tip’ van je stok spelen.

 

Hierdoor kan je vervolgens makkelijk ghost notes spelen. Zeker voor stijlen als jazz is dit voordelig, waarbij het vaak vereist is dat je als drummer ingetogen kan spelen. Het voordeel van de traditionele manier van je stokken vasthouden is daarmee ook meteen het nadeel: met traditioneel is het lastiger om hogere volumes te bereiken. Wil je graag hardrock spelen, dan is traditioneel waarschijnlijk iets minder geschikt. Ook dit staat niet in steen; er zijn genoeg drummers die ook in de hardere stijlen van een traditionele grip gebruik maken. Het merendeel zal je echter matched zien spelen.

Moet ik traditioneel spelen?

Het korte antwoord? Nee.

Traditioneel je stokken vasthouden is lastiger dan matched. Beginners leren we daarom altijd matched aan. Traditioneel heeft in eerste instantie niet veel voordelen ten opzichte van matched (hoewel er ongetwijfeld mensen het oneens zullen zijn met die stelling). Ben je wat verder in je spel, en wil je bijvoorbeeld jazz gaan spelen? Dan is traditioneel leren spelen zeker geen vreemde keuze. De dynamiek in volume die de traditionele grip je dan biedt kan erg fijn zijn. Traditioneel leren spelen is echter ook niet iets wat je in een paar dagen lukt. Denk meer in een termijn van maanden of zelfs jaren.

In de lessen van Online Drumles leren we je in eerste instantie dus een matched grip aan. Wil je echter de lessen met een traditionele grip volgen, dan kan dit uiteraard ook gewoon.

Heb je meer vragen of traditioneel leren spelen? Mail dan gerust naar [email protected]


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!