Leren drummen zonder notenleer

bladmuziek drummer oranje
5
(5)

Een dichtbedrukte pagina vol noten, geheimzinnige tekens en een wirwar van cijfers en letters. Bladmuziek kan de beginnende muzikant flink afschrikken! Bij Online Drumles krijgen we daarom regelmatig de vraag hoe het nu zit met drummen en noten lezen. Moet je als drummer bladmuziek kunnen lezen? Het slechte nieuws: ja. Het goede nieuws: maar slechts een beetje. Hoe dat precies zit, lees je hier!

Notenleer voor drummers

Als je wilt leren drummen is het heel handig om noten te kunnen lezen. We kennen daarvoor onze eigen manier voor het noteren van noten. En die manier is eigenlijk heel eenvoudig. Want iedere noot op de notenbalk staat voor een onderdeel van het drumstel. In plaats van een melodie, akkoord of baslijn lees je als drummer dus wanneer je met welke hand of voet welk deel van het drumstel bespeelt. Het enige wat je hiervoor moet leren, is voor welke noot welk deel van je kit staat. Simpeler bestaat bijna niet!

Notenbalk en de noten

Net als bij andere bladmuziek gebruiken we voor drumnoten de notenbalk. Dat zijn 5 horizontale lijnen. Op of tussen die lijnen in staan noten. Die lopen van onderen naar boven synchroon met de onderdelen van het drumstel. De toonhoogte verloopt ook van laag naar hoog. De onderste drumnoot is de basdrum, de bovenste drumnoot is voor je crashbekken. Daartussenin staan de snare drum, de toms en de andere bekkens, zoals je ride en hi-hat. Trommelnoten worden weergegeven als zwarte stippen en bekkennoten als kruisjes. Aan het begin van de notenbalk staat de maatsoort en vaak ook een aanduiding van het tempo (beats per minute, bpm).

Yellow Coldplay bladmuziek drummen zonder notenleer

Hierboven zie je de drumnotenbalk van het nummer Yellow van Coldplay. Aan het begin van de notenbalk staat de maatsoort: 4/4. Dat betekent dat elke maat uit vier tellen bestaat. Een vierkwartsmaat dus. Achter het muzieknootje geheel links staat het getal 85. Het tempo van het nummer is 85 beats per minute (bpm). We beginnen met een rust van 4 maten. 4 x 4 tellen speel je dus niets. Lekker makkelijk! Daarna start de groove. Je speelt 8e noten met je hi-hat. Per tel dus 2 slagen op de hi-hat. Dit doe je de gehele maat. Op tel 1 speel je daarbij de bassdrum, dat is de onderste dichte noot. Op tel 2 speel je de snaredrum, dat is de middelste dichte noot. Je geeft twee slagen met de basdrum op tel 3. En op tel 4 een slag op je snaredrum weer. Probeer het maar eens mee te ‘zingen’ in je hoofd of bekijk dit filmpje waarin onze Léon het nummer voorspeelt.

Grooves en fills

Het bewaken van het tempo is de belangrijkste taak die je als drummer hebt. In het begin gebruik je daarvoor simpele grooves. We hebben acht basisritmes die elke drummer moet kennen voor je opgeschreven. Je bouwt je grooves uit van simpel tot complex. En je gaat leren om fills, dat zijn kortere of langere roffels, te spelen die passen in die groove. Drumnoten maken inzichtelijk hoe grooves en fills in elkaar zitten. Ze staan letterlijk slag voor slag, trommel voor trommel en bekken voor bekken uitgeschreven.

Waarom je met noten beter leert drummen

Ook al ben je wars van noten lezen of denk je dat drummen toch vooral gaat om het gevoel: notenleer helpt je echt. Je ziet direct hoe een groove of fill in elkaar zit. Je ziet op welk tempo het gespeeld moet worden. En je krijgt snel een inzicht in de opbouw van het nummer dat je aan het leren bent. Bij Online Drumles zien we noten vooral als hulpmiddel om jou die ene groove of fill aan te leren. En omdat drumnoten eigenlijk heel eenvoudig zijn, gaan we er direct vanaf de eerste les mee aan de slag. Dat doen we letterlijk en figuurlijk spelenderwijs. Drumnoten lezen is zo vanzelfsprekend dat het heel snel een tweede natuur wordt.

Waarom het fijn is om noten te leren lezen

Online muziekles bij Online drumlesAls je de noten kent en begrijpt, wordt het makkelijker om zelf te improviseren op muziek. Als iets gevorderde drummer kun je zo je eigen draai geven aan nummers, grooves en fills. Je bent dan niet alleen meer aan naspelen, je bent dan aan het musiceren. Kennis van noten helpt je ook zeker als je met andere muzikanten samenspeelt. Het is een gedeelde taal die het makkelijker maakt om muziek te maken. Andere voordelen van het leren van drumnoten hebben we al eens eerder op een rijtje gezet.

Ervaar zelf hoe eenvoudig het is

We kunnen nog uren doorgaan over het belang van notenleer en hoe fijn het is om met behulp van noten te leren drummen. Maar veel leuker is het dat je zelf ervaart hoe eenvoudig het eigenlijk is. Dat kan bijvoorbeeld met onze gratis proefles. En wil je je gelijk onderdompelen in een geweldig nieuwe hobby? Dan is onze twee weken geheel gratis proefperiode echt iets voor jou!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 5

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!