Noten leren en de onderdelen van het drumstel; de basis

drumstel onderdelen bij naam
4.7
(22)

Noten leren en de onderdelen van het drumstel; de basis

Noten leren lezen valt voor drummers gelukkig erg mee. Iedere noot op de notenbalk representeert namelijk een onderdeel van het drumstel. In dit artikel van Online Drumles leggen we de basis van drumnotatie uit en laten we zien welke onderdelen van het drumstel bij welke noten horen.

Twijfel je nog over het leren lezen van noten? Lees dan ook het artikel waarin we uitleggen dat noten leren lezen om te leren drummen wel echt handig is!

Wat zijn drumnoten?

Drumnoten zijn anders dan ‘gewone’ noten. Op het eerste gezicht ziet het notenschrift van een drumpartij er misschien hetzelfde uit als bij andere instrumenten. Het grote verschil is dat er bij andere, melodische instrumenten, gebruik wordt gemaakt van toonhoogte. Bij instrumenten zoals piano of gitaar heb je te maken met melodie én ritme. Iedere noot op de notenbalk representeert een bepaalde toonhoogte. Hoe lager de noot op de notenbalk, hoe lager de toon, en vice versa. Het notenschrift geeft naast melodie óók het ritme weer; op welke moment en voor hoe lang sla je bepaalde tonen of akkoorden aan.

Noten leren is voor drummers makkelijker!

Wij drummers hoeven in het notenschrift maar te focussen op één ding; ritme! Omdat drums en andere percussie-instrumenten geen melodie produceren hoeven wij ons ‘slechts’ te focussen op het ritme. Betekent dit dat drummen per definitie makkelijker is dan een melodisch instrument? Dat verschilt per persoon, maar gelukkig betekent het voor het leren van noten wel dat het eenvoudiger is voor drums dan voor andere instrumenten.

De notenbalk

Een notenbalk bestaat uit 5 horizontale lijnen met 4 witruimtes tussen de lijnen. Noten lees je van links naar rechts. De noten kunnen op een lijn, tussen de lijnen (in de witruimte) of helemaal boven de bovenste lijn of onder de onderste lijn staan.

Drumnoten online drumles

 

Noten leren en de verschillende onderdelen van het drumstel

Het fijne aan drumnotatie is dat iedere positie van een noot correspondeert met een bepaald onderdeel van het drumstel. Ieder onderdeel van het drumstel heeft zijn eigen symbool. Bij het leren lezen van noten zijn er een aantal symbolen essentieel om te weten. In bovenstaande afbeelding zie je deze onderdelen van het drumstel met basisopstelling afgebeeld in de notenbalk.

namen van onderdelen van het drumstel online drumles
 

Trommels worden genoteerd door de zwarte stippen en bekkens met een kruisje. De ‘trommelnoten’ (de zwarte stippen) staan over het algemeen qua hoogte hetzelfde als de trommels van je drumstel. Zo is de bassdrum de laagste noot, maar ook het laagste onderdeel van het drumstel. Daarna komt de floortom, de snare, tom 2 en tom 1. Als je naar de opstelling van je drumstel kijkt en je vergelijkt deze met de verschillende noten, kun je dit principe goed als geheugensteuntje gebruiken om de positie van de noten uit je hoofd te leren.

Noten leren lezen bij Online Drumles

Wanneer je lessen volgt bij Online Drumles zal je zien dat het leren lezen van noten vanzelf gaat. Je hoeft hiervoor geen boeken of theorie te bestuderen. Puur en alleen door het volgen van de oefeningen in onze lessen, die altijd een notenschrift hebben, leer je binnen no time noten lezen.

Wij hebben een methode ontwikkeld waarmee iedereen kan leren drummen. En dat is onze garantie! Je kunt een voorproefje nemen op onze lessen in onze proefles. Hier begin je ook meteen met de notenbalk. Je zult zien, het valt mee! En ben je echt enthousiast, dan kan je Online Drumles áltijd twee weken gratis uitproberen.

Heb je nog vragen over noten lezen of Online Drumles? Stuur dan gerust een mailtje naar info@onlinedrumles.nl !

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.7 / 5. Aantal beoordelingen 22

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!