Over Ons

Wij vinden dat kwalitatieve drumlessen voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Léon (drumleraar sinds 1999) heeft een lesmethode ontwikkeld waardoor iedereen kan leren drummen. Onlinedrumles.nl biedt lesvideo’s waarbij je 90% van de video meespeelt. Deze lesvideo’s worden gebruikt én getest in onze fysieke drumschool. Daarom weten we dat de methode werkt!

Onlinedrumles.nl is opgericht door Léon van der Geest en Stef Zwartveld, om er voor te zorgen dat iedereen kan leren drummen. Het is allemaal begonnen met LeonDrums, een fysieke drumschool opgericht door Léon.

Wie zijn wij?

Léon van der Geest

Léon is in 1999 begonnen als drumleraar. Wat begon met enkele leerlingen voor privé les, is uitgegroeid tot een drumschool waar ook groepslessen worden gegeven d.m.v. elektrische drumstellen. Na 17 jaar les te hebben gegeven heeft Léon besloten zijn drummethode op te nemen in videolessen, met als doel drumlessen voor iedereen mogelijk te maken. In de lessen bij Leondrums worden de videolessen ook gebruikt.

Stef Zwartveld

Stef is leerling van Leondrums sinds 2003. Vanaf 2011 heeft hij de lessen op zaterdag op zich genomen. Na de HBO is hij samen met Léon direct aan de slag gegaan om Onlinedrumles.nl te starten. Met behulp van Juan van Emmerloot heeft hij de benodigde vaardigheden van geluid en video zich eigen gemaakt.

Drumsolo van Léon

 

Ben je benieuwd wat Léon zelf kan spelen?

Léon:
“Met trots presenteer ik mijn solo waar ik twee jaar aan heb gewerkt. De solo zit vol moet oefeningen en technieken die we ook in onze lessen toepassen. Het voeten patroon speel ik met mijn linker voet 3, en rechter voet 4 slagen. Daar overheen heb ik alle soorten handsettingen geoefend. Dit heb ik melodische wijze toegepast.”

Onze visie

Wij willen zo veel mogelijk mensen aan het drummen krijgen. Zoals Léon zelf heeft ervaren met zijn ouders, schrikt de drums veel mensen af door de “herrie”, maar er zijn meer haken en ogen. Muziekles wordt in het algemeen duur gevonden, omdat het vaak vergeleken wordt met een sport. Daarnaast is de aanschaf van een instrument duur, helemaal als je niet zeker bent of het instrument iets voor je is. De traditionele lesmethoden startte op één trommel, wat niet erg aantrekkelijk is als je wilt starten op een drumstel. Als je wel op een drumstel start, worden de eerste lessen vaak als erg moeilijk ervaren, wat een nieuwe leerling demotiveert. Al deze punten grijpen ons erg aan, omdat we weten wat het instrument je terug geeft als je er goed in begeleid wordt.

Met Online Drumles willen we drumles beschikbaar maken voor iedereen. Zo hanteren we een lage prijs en kun je onbeperkt gebruik maken van de videolessen. Als je nog geen drumstel hebt, kun je hier zien hoe je kunt leren drummen zonder drumstel. Als je het wel op een drumstel wilt proberen kun je een drumstel huren. We hebben akoestische drumstellen om je buren gek te maken en elektrische drumstellen om je buren te vriend te houden. De drum methode is trapsgewijs opgebouwd. In iedere les of ieder hoofdstuk wordt er een variatie toegevoegd. Het is de bedoeling dat alle oefeningen in de gegeven volgorde worden geoefend. Voor het beste resultaat raadt Léon aan dagelijks bezig te zijn met drummen, want drummen leer je door veel te herhalen!

Wat gaat leren drummen je bieden?

Ten eerste ga je veel leren van drummen. Voor je een oefening speelt moet je eerst luisteren en analyseren. Daarna kun je de bewegingen van Léon kopiëren en ga je dus je bewegingen structureren. Tijdens het spelen zorg je er voor dat je de groove gaat herinneren, het liefst zo dat je een melodie gaat horen in de groove. Als je oefeningen vaak herhaalt zullen ze in je spiergeheugen komen. Als ze daar zitten, kun je spelen zonder na te denken.

Muziek lijkt ook erg op wiskunde. Het lezen van noten kun je vergelijken met het lezen van breuken. Die breuken kun je dan ook nog eens vertalen in een beweging en muziek. Zodra je vaardig bent in het spelen van grooves, kun je gaan samenspelen met muziek of met andere muziekanten. Zodra je met andere muziekanten gaat spelen, leer je ook leiding geven. Het is namelijk de taak van de drummer om de maat en het tempo aan te geven. Ook moet je aangeven wanneer je bijvoorbeeld van een couplet naar een refrein gaat. Als jij niet duidelijk speelt, zal de band niet weten wat ze moeten doen.

Drummen wordt vaak gezien als een instrument om je frustraties kwijt te raken. Dat is voor een groot gedeelte waar, want je kunt namelijk flink wat emoties kwijt in drums, maar ook muziek in zijn algemeenheid. Er zijn momenten dat je je niet zo goed voelt. Als je op dat moment een nieuwe drum oefening gaat proberen, heb je al je focus en aandacht nodig om de oefening uit te kunnen voeren. Op het moment dat je leert heb je dus geen tijd om aan andere (frustrerende) dingen te denken. Hierdoor zien we bij Leondrums regelmatig boze leerlingen omkeren in tevreden leerlingen, want ze hebben iets nieuws geleerd en dat is iets om trots op te zijn!