Q&A: Jouw drum vragen beantwoord in 1 minuut

Drumstokken tips

Hoe gebruik je je drumstokken?

Hoe houd ik mijn drumstok vast?
  Transcript: Hoe hou je je drumstokken vast? Als je je drumstok optilt in drieën. Zo. En dan hou je je drumstok vast met je duim en met je wijsvinger. Je sluit hem helemaal op. In principe zou je zo kunnen spelen, maar je zal snel je drumstok verliezen. Als je dan je andere vingers er losjes omheen doet en je maakt er een kokertje van, dan beweegt je stok tussen je vingers en je hand. Andere hand precies hetzelfde. En dan zorg je dat je ellebogen een beetje naar buiten staan. En dan zorg je dat je op je horloge als het ware kan kijken. En dan zit je goed. Maar je houdt hem goed vast met je duim en je wijsvinger. Dat is belangrijk. Hé, lekker oefenen en ik zie je in de volgende. Doei!
Hoe heten de onderdelen van de drumstok?
Transcript: Hoe heten de verschillende onderdelen van een drumstok? Je hebt lange drumstokken, dunne drumstokken, van hout (meestal hickory), maar ook kunststof of zelfs metaal. Maar goed, daar sla je de boel alleen maar mee kapot. Hout is gewoon prima. Als je dan de onderdelen hebt, dan is dit de tip, het puntje. Dit is een ronde tip, maar je hebt ook een ovale tip. Je hebt verschillende soorten tips. Dan is dit de hals. Dit is de schouder. Van dun naar dik. En dan heb je de body en je hebt de achterkant. We praten het meeste over de tip en de schouder. Bijvoorbeeld op je hi-hat, kan je met je tips spelen of met je schouder; maakt allebei een ander geluid. Of op je ride met je tip. En de bel speel je met je schouder. Check ook even de filmpjes over hoe je je drumstokken matcht of traditioneel vasthoudt. Doei!
Welke soort stokken zijn er en hoe klinken ze?
Transcript: Wat voor drumstokken zijn er en hoe klinken ze? Als ik gewoon even de simpele drumstokken pak, dit zijn de drumstokken die ik gebruik en deze zijn een heel stuk groter. En je hebt ze in verschillende lengtes, diktes en een andere tip. En het verschil is dit. Maar we hebben ook rods, klinkt iets zachter. Of we hebben brushes. Of we kunnen een hele mooie, spannende fill maken met deze paukenstokken. Dus er zijn heel veel drumstokken. Ga ze lekker uitproberen en veel plezier met drummen. Doei!

Oefen tips

Hoe oefen je zo goed mogelijk?

Hoe kan ik het beste oefenen met de lessen van Online Drumles?
  Transcript: Hoe kan ik het beste oefenen met de drumlessen van Online Drumles? Eerst ga je de voorgaande drie tot vijf drumlessen herhalen. Allemaal een minuut. Even doornemen. Ben je gelijk even ingespeeld. Ga je met een nieuwe drumvideo beginnen, die ga je vanaf het begin tot het einde spelen. Gaat het te langzaam dan kan je er een beetje doorheen zappen. Gaat het te snel, dan ga je terug. En iedere keer als je vastloopt ga je even oefenen. Dan probeer je te streven naar dat je je oefening zelfstandig, uit je hoofd, kan spelen. En dat doe je door middel van eerst met audio met noten, daarna doe je hem zonder audio, dus alleen van noten. En misschien ken je hem dan al uit je hoofd. Dan ga je naar de Spotify-lijst, of YouTube. En dan ga je ze met muziek meespelen. Lekker kilometers maken. En dat probeer je een half uur per dag te oefenen. Dan kan ik je beloven, dan ga je echt lekker hard! Onlinedrumles.nl
Oefen met regelmaat
Transcript: Oefentip. Als je vindt dat je te weinig oefent, of je oefent misschien helemaal niet. Of geen tijd. Of wat dan ook. Als je wilt leren drummen zal je echt moeten oefenen. Drummen is coördinatie en dat moet je oefenen. Je hoort het me 100.000 keer zeggen door heel de cursus heen. En dat is écht zo. Want dan kan namelijk echt iedereen het leren. Het is maar net hoeveel tijd je erin steekt. En af en toe is leuk, maar je boekt pas echt progressie als je bijvoorbeeld iedere dag oefent. Kijk naar een vaste tijd. Bijvoorbeeld voor of na het eten, voor mijn part ’s ochtends vroeg. Maakt me niet uit. Een vaste tijd, dan wordt het een gewoonte en voor je het weet zit je toch gewoon lekker iedere dag een half uur te spelen. Maar misschien is het wel iets anders. Heb je misschien last van je rug, of je hebt kwaaltjes. Check dan de filmpjes over houding. Heel belangrijk. Zorg voor goede spullen. Misschien moet je jezelf even trakteren op een nieuw onderdeel op je drumstel of zo. Maak het voor jezelf leuk, dat je gaat oefenen. Verzin een goed excuus. Ga oefenen! Veel plezier.
Hoe kan ik mijzelf controleren bij het oefenen met Online Drumles?
Transcript: Hoe kan je jezelf controleren als je online drumles volgt? Als je met me meespeelt met de oefeningen en het klinkt als één geluid, dan zit je goed. Je gaat twijfelen omdat je mij dan niet meer hoort, maar je hoort altijd nog mijn tellen. Voorbeeld: dit klinkt als één geluid en dan speel je samen, tegelijk. Als je ernaast gaat, dan hoor je twee klanken. Dus let daarop, goed luisteren. Wat je ook kan doen is voor een spiegel gaan zitten. Of een spiegel naast je neerzetten, zodat je kan zien hoe je speelt en dat je ook naar je voeten kan kijken. Of neem je op met de telefoon vanaf verschillende standpunten. Of combineer online drumles met een drumleraar bij jou in de buurt. Veel plezier met online drumles.
Neem jezelf op als je drumt
  Transcript: Oefentip; neem jezelf op. Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon in z’n zak. Maak een mooi statief. Zet hem aan de zijkant neer of aan de voorkant. Ga lekker spelen en ga jezelf terugkijken. Ik weet, het is super confronterend. Het is helemaal niet leuk om jezelf terug te horen, maar je gaat er heel veel van leren. Want ja, je denkt dat je het geweldig doet natuurlijk. Anders zou je het beter doen. Maar die video, die gaat je echt vertellen hoe je echt speelt. En als je dan jezelf terugkijkt als derde persoon, dus niet als jou als persoon maar als iemand anders, dan is het wat makkelijker om jezelf terug te zien. Sterkte, maar je gaat veel leren. Doei!
Drummen voor een spiegel
Transcript: Oefentip; ga drummen voor een spiegel. Of zet een spiegel voor jou neer, dat is makkelijker misschien. Zelf ben je lekker aan het drummen, online drumles, via video’s. Maar je houding kan je moeilijk checken op de video. En vanaf een afstand via de spiegel kan je jezelf corrigeren. Als je hem bijvoorbeeld aan de zijkant neerzet, dan kan je goed zien of je recht zit, op het puntje van je kruk. Maar ook hoe je slaat op je vel. Bijvoorbeeld met accenten, kan je jezelf direct corrigeren als je jezelf vanaf een afstand ziet. Maar ook je voeten. Want we kijken eigenlijk altijd op ons neer, maar vanaf de spiegel kan je jezelf ook direct corrigeren. Dus je gaat heel veel leren om voor een spiegel te gaan drummen. Succes.
Wat is de belangrijkste taak van de drummer?
Transcript: Wat is de belangrijkste taak van de drummer? Dat is het ritme vasthouden. Ritme vasthouden, dat zijn allemaal gelijke afstanden. In de cursus hoor je me heel vaak tot 4 tellen. En als je dat achter elkaar doet… 2, 3, 4… 1, 2, 3. Dit is gewoon een ritme. Maar als je gewoon een beetje aan andere dingen denkt, dan speel je wel je oefening maar het is geen ritme. En als we in een band gaan spelen als drummer, moeten we dat zooitje ongeregeld wel bij elkaar houden. Want zij spelen allemaal een melodie en wij maken één ritme. En wij zijn dus zo dominant in ons spel, dat iedereen wel mee moet spelen. Dus hou hem strak, dat ritme!
Hoe word ik een strakke drummer?
Transcript: Hoe word je een strakke drummer? Ik kan heel kort zijn: kilometers maken. En ik bedoel, zodra je bijvoorbeeld een basisritme kan spelen en die kan je een beetje strak houden, allemaal gelijke afstanden, dan is het leuk om met muziek mee te drummen. Bij de lessen zit ook muziek. En dan zoek je je tempo op en dan ga je dat vasthouden. Je kan het ook met de metronoom doen. En een metronoom zijn allemaal piepjes met dezelfde afstand. Dus als je dan dat basisritme speelt, dan moet dat precies samenvallen met die metronoom. Zodra ik bijvoorbeeld te langzaam ga, nou dan hoor je hem tussendoor. Niet goed. Dus probeer hem vast te houden. En je doet het eigenlijk pas goed als je hem bijna niet hoort, want dan valt hij weg onder jouw spel. Dus oefenen. Kilometers maken. Veel plezier!
Waarom is tellen en drummen zo effectief?
Transcript: Tellen en drummen. Ik gebruik deze methode al meer dan 20 jaar. Door mee te tellen. En door appels, sinaasappels, bosbessen, dat soort dingen te zeggen. Sinds een jaar weet ik eigenlijk pas waarom dat werkt. Ik weet al heel lang dat het werkt, maar nu weet ik ook waarom het werkt. Je spraak en je bewegen zit in hetzelfde hersengebied. Dus op het moment dat jij het kan tellen is het een soort tussenstap om het te kunnen drummen. Want dan kan je hem hier al spelen. Het is alleen nog dat het spiergeheugen getraind moet worden. Maar snappen doe je hem in ieder geval. Dus goed tellen!
Hoe werkt een metronoom?
Transcript: De metronoom, hoe werkt dat? Nou een metronoom is niks meer dan allemaal piepjes met dezelfde afstand. Werkt met beats per minute. In dit geval is het 60 beats per minute, dat is net zo snel als een seconde. Nu zijn het allemaal gelijke afstanden, maar dan weet je nog niet waar de 1 zit. Je kan de 1 bijvoorbeeld harder zetten… 2, 3, 4. Zie je? Die staat harder. Speel je bijvoorbeeld achtstes, dan kan je ook die achtstes er tussendoor doen. Die zet ik meestal wel wat zachter dan de kwarten. Dus 1 is het hardste. 1 en 2 en 3 en 4. En 1 en 2 en 3 en 4. En 1 en 2. Dan kan je hem makkelijker meespelen. Dus je weet waar de 1 zit en die plek ertussen zijn dan voor de achtstes, voor de en. Ga het proberen, met de metronoom. Succes. Doei!
Wat is BPM?
Transcript: BPM, wat bedoelen we daarmee? Dat zijn de beats per minute. De slagen per minuut. Ik kan het het makkelijkste uitleggen met de klok en de secondewijzer. Iedere keer als de secondewijzer één tikkie doet, dat zijn dus 60 seconden in een minuut, dus 60 beats per minute. Nou dat kan van 40, tot 160, tot 200 weet ik veel, maakt allemaal niet zoveel uit. Onze oefeningen beginnen vaak bij ongeveer 60 beats per minute en als je een oefening op 100, 120 kan spelen dan ben je lekker bezig. Maar daarmee duiden we dus eigenlijk de snelheid van een bepaald liedje aan. En die vind je ook weer in onze Spotify-lijsten en op YouTube. Daar staan ze allemaal gesorteerd op beats per minute, zodat jij je oefening eroverheen kan spelen. Dus lekker oefenen met muziek. Doei!
Hoe werken de spotify en youtube lijsten?
Transcript: Hoe werken de YouTube-lijsten en de Spotify-lijsten van Onlinedrumles.nl? In de lessen hoor je me regelmatig spreken over beats per minute, de slagen per minuut. Als je dan de BPM weet van je oefening, dan ga je naar Spotify of naar YouTube. En dan bij YouTube heb je dan het eerste liedje, is dan een basisritme. Dat noemen we een tempo-meter. Ik speel alleen maar de basis, maar jij speelt dan je eigen oefening. En al die liedjes die daarna komen, is allemaal hetzelfde tempo. Voor Spotify precies hetzelfde, alleen hebben we daar nog veel meer liedjes op staan. Dus als jij je oefening af hebt, doe je oefening met muziek mee. Want je hoort me ook praten over kilometers maken, oefenen, oefenen, oefenen en met muziek is het veel leuker. Veel plezier!

Basdrum tips

Vragen over het gebruik van de basdrum

Hoe zet ik de basdrum neer?
Video transcriptie: Bassdrum-tip: hoe zet je de bassdrum neer? De bassdrum moet je goed, stevig neerzetten, want vaak zitten de toms er nog op en als dat niet stevig staat, dan gaat dat… Er zitten van die bassdrumsporen aan de zijkant en die duw je een klein beetje naar voren. En dan heb je van die rubberen doppen vaak, die draai je even naar binnen zodat er een puntje naar buiten komt. Die sporen komen naar buiten. Dan zet je hem op een stuk vloerbedekking, zodat hij in die vloerbedekking haakt. Dus als je er dan op gaat trappen, dat die niet wegglijdt. Want als je op laminaat zit bijvoorbeeld, dan kan je de hele tijd achter je bassdrum gaan aanlopen, want hij blijft gewoon niet staan. Je trapt hem gewoon naar voren. Bassdrumpedaal is ook belangrijk dat je hem goed neerzet. Dus als je hem goed recht hebt staan, bassdrumpedaal eronder, goed aandraaien, dat is belangrijk. En diegene die een keertje heeft opgetreden en de bassdrumpedaal ligt ernaast, die doen dat echt nooit meer.
De Heel down techniek
Video transcript: Bassdrum-tip 2: de heel down techniek. We gaan eens even naar het voetje toe. En dan zet je je voet op heel je pedaal, met je hiel op dat vaste plaatje. En dan zorgen dat heel je voet op dat pedaal zit en dat beweeg je met je hele voet, maar je hiel blijft op de grond staan. En je tenen die komen niet van je pedaal af. Probeer hem ook dat je hem kan vasthouden, net voordat je hem nodig hebt, dat je hem dan speelt. Wat ik veel zie is dat je je voet omhoog houdt. En dat speelt 1: heel vervelend en 2: je gaat last krijgen van je scheen. Dus je kan hem beter in je vel trappen en daar laten totdat je hem weer nodig hebt. En je hiel blijft op je pedaal en je teen ook. Succes.
De Heel up techniek
Video transcript: Bassdrum-tip nummer 3: de heel up techniek. We gaan weer eens even kijken naar het voetje. Dan doe je je hiel omhoog en dan gaan we ons eigen eerst eens even boos maken! Zo, even lekker trappen! Trappen, trappen, trappen, trappen, trappen, trappen. Want op deze manier kan ik dat het beste uitleggen en zeker bij kinderen, maar ik doe het nu eigenlijk bij iedereen. En dan op een gegeven moment doe je het langzamer en dan probeer je eigenlijk één slag te doen. En dan zijn we weer tot rust gekomen. Maar wat belangrijk is, is dat je tenen op je pedaal blijven. Dus van ongecontroleerd ga je naar langzaam en dan probeer je het met een keer. En dan laat je ook iedere keer die klopper in het vel rusten. Nou, maak je even lekker boos, want dan krijg je dat gevoel sneller door. En daarna ben je weer rustig. Hé, lekker oefenen. Doei!
De Heel up techniek 2
Video transcript: bassdrum-tip nummer 4: de heel up techniek. Eerst gaan we op onze tenen staan en we laten de klopper in het vel. Dan doe je je hiel naar beneden, omhoog, naar beneden, omhoog. En die tenen blijven nog beneden. Op een gegeven moment kan je jezelf iets meer afzetten, een soort springbeweging maak je dan. En dan komt de pedaal iets omhoog, waardoor je die klap krijgt met je klopper. Zodra die klopper het vel raakt, raak jij met je hiel je pedaal. Dus dezelfde tijd. Dus je werkt veel vanuit je kuit, die ga je in het begin wel even voelen. Maar dat gaat vanzelf over, gewoon trainen. Nou, lekker oefenen, lekker trappen en ik zie je in de volgende les. Doei!
Dubbele slag met de Toe Heel techniek
Video transcript: Hoe speel je die dubbele bassdrum snel achter elkaar? Ga ik uitleggen. Als je je hiel omhoog doet, en dan doe je eerst een tikje met je tenen. Dus eerst even dit. En dan doe je de heel down techniek, zodat je hiel op de grond komt. Dus je tikt hem aan met je tenen en de volgende slag is met je hele voet. En als je dan naar mijn been kijkt, die gaat een keer op en neer en ik hoor twee slagen. Dus je tikt hem aan met je tenen en de volgende beweging is met je hiel. En dit is je beginpositie. Dus je werkt van boven naar beneden. Nou lekker trappen. Dit is veel oefenen hoor. Rustig aan.
Dubbele slag met de Heel down en Heel up techniek
Video transcript: Hoe speel je die dubbele bassdrum met de heel down en de heel up techniek? We beginnen met de heel down techniek, dus dan speel je je bassdrum en dan kom je gelijk omhoog met je hiel. Dan ben je in de positie voor de heel down techniek en dan trek je gelijk je tenen omhoog zodat die klopper naar je toe komt. Dan heb je weer de heel up techniek, hiel omhoog. En dan weer de heel down en trek je je tenen weer omhoog. Heel up. Dit is geen makkelijke techniek. Het ziet er heel makkelijk uit. Ga hem maar proberen, maar als het niet lukt dan komt dat vanzelf. Veel plezier.
Dubbele slag door te schuiven op het pedaal
Video transcript: Hoe doe je die dubbele bassdrum, maar dan sneller? Dat doe je door middel van schuiven op je pedaal. Eerst moet je deze techniek hebben, dus teen, hiel, teen, hiel, teen, hiel. En dan maak je eigenlijk een combinatie met schuiven op je pedaal. Dus dan tik je hem aan met je tenen en dan schuif je hem door naar voren en dan doe je heel je voet. Het is een lastige techniek om hem langzaam voor te doen, want je hebt een bepaalde snelheid nodig om dit te doen. Dus dat dat niet gelijk in een keer lukt, dat is logisch. En dat zou ook niet eerlijk zijn, want ik heb er veel op geoefend, dus dat terzijde. Maar goed, dat het niet zo simpel is, dat weet ik ook, maar ik wilde het wel even laten zien. Dus lekker trappen en als dit nog niet lukt, is het niet erg, dat komt later. Komt goed. Succes. Doei!  

Drum houding tips

Hoe zit je ergonomisch achter je drumstel?

Waarom is een goede zithouding belangrijk?
Video transcript:  Waarom is een goede zithouding bij het drummen heel erg belangrijk? Ik spreek uit ervaring, ik zat het liefste lekker onderuit. Lekker zo te spelen zo, totdat ik niet langer dan een half uur kon drummen. En dat was mijn lust en mijn leven. Dus ben ik met mijn leraar aan een goede houding gaan werken. We bewegen met onze handen en voeten en als je met een kromme rug zit, of je zit niet goed, dan krijg je last van allerlei kwaaltjes in je lijf. En dat is zonde. En drummen is best een zwaar instrument, dus we moeten het volhouden. Dus een goede zithouding is heel belangrijk. Bekijk de filmpjes over hoe hoog moet je kruk zitten, hoe zit je achter je drumstel en hoe stel je je drumstel af. Ga ze alle drie bekijken. Succes.
Hoe zit ik goed achter mijn drumstel?
Video transcript: Hoe zit je goed achter je drumstel? Je begint met je kruk op hoogte te zetten en dan is de bovenkant van je kruk, is ook de bovenkant van je knieschijf. Op het puntje zitten, goed rechtop zitten. En dan zorg je dat je knie boven je enkel zit. En ga je goed rechtop zitten. Nou, rechtop zitten kan je doen door helemaal uit te rekken en dan doe je alleen je armen naar beneden. En dan zit je eigenlijk een beetje als een patser. En dan zit je goed, dan heb je een goede, rechte rug. Dat is belangrijk, anders hou je het gewoon niet vol. Want wij moeten natuurlijk, wij spelen met onze handen en onze voeten en we moeten ook goed kunnen bewegen. En als je zo zit, dan is dat veel zwaarder. En ook als je omhoog moet naar je bekkens, is dat ook zwaarder. Dus zorg dat je goed rechtop zit, puntje van je kruk, voeten altijd op de pedalen. Ja ik ben streng, want dan kan je ook goed drummen. Veel plezier en ik zie je in de les. Doei!
Hoe hoog moet mijn drumkruk?
Video transcript: Hoe hoog moet je drumkruk eigenlijk? Want als je goed zit, kan je ook goed spelen. Dan gaan we eerst eens even naast de drumkruk staan. En dan zoek je je knieschijf op. En de bovenkant van je knieschijf, is de bovenkant van je drumkruk. Dan ga je op het puntje van je drumkruk zitten, zodat je als je hier naar beneden kijkt, dan zie je geen drumkruk zitten. Dus alleen die billen op de drumkruk, zodat deze spieren helemaal vrij zijn. Dan zorg je dat je knie en je enkel boven elkaar zitten en dan zit je een beetje naar voren. Dus niet te ver naar achter. Is wel heel goed voor je buikspieren, maar een beetje naar voren. Op deze manier zit je goed achter je drumkruk. Goed zitten en lekker drummen. Veel plezier!
Hoe stel ik mijn drumstel goed af?
Video transcript: Hoe stel je je drumstel goed af? Ten eerste ga je goed zitten, daar ga je mee beginnen. Anders blijf je iedere keer alles goed zetten. Dan waar je voeten staan, daar zet je rechts, zet je je bassdrum en links zet je je hihat. Dan tussen je benen, tussen je knieën eigenlijk je snare. Aan de overkant eerste tom, beetje naar rechts tweede tom. En de floor tom zit op dezelfde lijn als je snare. Je right zet je tussen je tweede tom en je floor tom in. En je crash zet je tussen je eerste tom en je hihat in. Vanaf de zijkant ziet het er zo uit. Je houdt je… Ik zet mijn snare boven mijn benen, zodat ik met mijn handen boven mijn benen kan spelen. En de floor tom zit op dezelfde hoogte. Eerste tom en de tweede tom zitten erboven en rechts, je right en je crash. Nou, als je goed zit, kan je goed drummen. Veel plezier met online drumles.
Vader en zoon delen het drumstel, wat nu?
Video transcript: Ik zie steeds vaker dat een vader en zoon aan het drummen zijn achter één drumstel. En dan staat dat drumstel, voor de zoon, staat dat echt prima. En papa gaat erachter zitten met zijn knieën bijna in zijn oren. Dus dat schiet niet op, want papa die scheid er op een gegeven moment mee uit. En dat komt eigenlijk, denk ik, ook voornamelijk door de houding, want het is gewoon lastiger volhouden. Dus neem de tijd als papa, even je kruk hoger zetten, je snare even wat hoger. Dan hou je het gewoon wat langer vol en is drummen veel leuker. Vergeet daarna het niet goed te zetten voor zoonlief, want anders gaat hij weer niet oefenen. Moeten we niet hebben. Hé, veel plezier allebei en lekker drummen. Doei!
Hoe hou ik mijn drumstokken vast?
Video transcript: Hoe hou je je drumstokken vast? We beginnen met de drumstok op te delen in drie delen. Dan hou je je drumstok vast op een derde, met de duim in het verlengde van je drumstok. De wijsvinger, die sluit je helemaal op. In principe zou je zo kunnen drummen, maar je zal gauw je drumstok verliezen. Dan doe je je andere vingers er losjes omheen en dan maak je een soort kokertje van je hand, zodat je drumstok kan bewegen tussen je hand en je vingers. Niet knijpen, want dan ga je met heel je arm spelen. Dus je knelt hem met je duim en met je wijsvinger en de andere vingers zijn los. En dan hou je zo je drumstok vast dat je als het ware op je horloge kan kijken. En dan beweeg je goed met je polsen. Dus hou ze goed vast, dan kan je ook goed spelen. Doei!

Drumstel tips

Vragen over het drumstel

Het gereedschap van de drummer: De drumsleutel
Video transcript: Het gereedschap van de drummer, die zit in iedere kontzak van een drummer. We kunnen hier alles mee aandraaien wat een vierkant kopje heeft. En die vind je vooral op je trommels, waarmee je je drumstel kan stemmen. Naar rechts gaat je toon hoger, naar links gaat je toon naar beneden. Maar ook om je drumvellen te vervangen, want dan draai je ze gewoon los en dan kan je je drumvellen vervangen. Maar ook op je standaards en op je hihat bijvoorbeeld, vind je van die klemmetjes. Als je drumstel dan goed staat, dan zet je die klemmetjes gewoon tegen die andere buizen aan, draai je hem vast, dat zorgt voor stevigheid. Maar ook als je hem bijvoorbeeld uit elkaar wilt halen en je wilt hem verplaatsen of verhuizen, kan je hem daarna ook weer makkelijk in elkaar zetten. Memory-locks noemen we dat. Ook op de bassdrum, vind je ze ook, om het af te stellen. Dus dit is het belangrijkste gereedschap van de drummer. Stop hem in je kontzak.
Wat voor drumstel heb je nodig om Online Drumles te doen?
Video transcript: Waar moet een drumstel minimaal aan voldoen als je online drumles volgt? We praten eigenlijk over een standaard drumstel en dat is een vijfdelig drumstel met bekkens. Nou, een vijfdelig drumstel dat is eigenlijk alleen maar de trommels. De bassdrum, snare, eerste tom, tweede tom, floor tom, die heb je nodig. Dat komt allemaal aan bod in onze cursus. Dan hebben we een hihat nodig, een right en een crash. Deze crash is eigenlijk luxe. Mag wel, is wel leuk, maar die heb je niet per se nodig. Dus vijfdelig en drie bekkens.
Hoe zet ik een akoestisch drumstel goed neer?
Video transcript: Hoe zet je een akoestisch drumstel goed neer? We gaan beginnen met de voeten. De bassdrum aan de rechterkant, links je hihat en je snare in het midden. Dan ga je op het puntje van je drumkruk zitten en dan zorg je dat je knie boven je enkel zit. En dan doe je onder je voeten, zorg je dat die pedalen van je bassdrum en je hihat staan. In het midden zet je je snaredrum, dan zorg je dat die boven je knieën zit, zodat je met je handen boven je benen kan spelen. Dan sluit je je eerste tom, tweede tom en de floor tom, sluit je daarop aan. De floor tom is weer dezelfde hoogte als de snare, dus boven je knieën. Je hihat doe je pak-m-beet 15 tot 20 centimeter boven je snare. Je ride doe je aan de rechterkant en die overlapt een klein beetje je floor tom, zodat je er goed bij kan. Crashes doe je wat hoger. Zorg dat je goed zit, dan kan je ook goed spelen. Veel plezier!
Hoe heten de onderdelen van een akoestisch drumstel?
Video transcript: Hoe heten de onderdelen van een drumstel? We beginnen bij je rechtervoet. Dat is de bassdrum. En dit is je klopper, het hamertje wat tegen het vel aan slaat. Dan hebben we tussen je benen je snaredrum. Dan heb je tegenover je de eerste tom, tweede tom en de floor tom. Van hoog naar laag. Links, met je linkervoet, speel je de hihat voet. En je kan hem met je rechterhand, linkerhand spelen. Dan hebben we aan de rechterhand de ride. Dit vlak is gewoon je ride, dan is dit je bel, in het midden en de zijkant is de rand. En dan heb je de crashes bovenaan. Dus dat zijn de onderdelen van een drumstel. Doei!
Waar moet ik op letten bij het kopen van een drumstel?
Video transcript: Waar moet je op letten als je een drumstel aanschaft? Als je een beginnende drummer bent kan je gewoon een beginners- of een starters-set kopen. Vijfdelig drumstel: bassdrum, twee toms, floor tom en een snare. Vaak zit hier een standaard in waardoor je die eerste en tweede tom kunt ophangen. Floor tom, let op dat de pootjes erbij zitten. De snaredrum dat er ook een standaard bij zit. bassdrum, heb ik een bassdrumpedaal. Een hihat met bekkens. Een crash met een standaard. En je ride heeft ook een standaard. Let op bij je bekkens, haal even je nagel erlangs, dat het heel is. Als er een klein scheurtje is, heb je er niet zo veel aan. Doordat je erop slaat wordt het alleen maar een grotere scheur. Drumvellen, als die zijn versleten, geen probleem. Koop je gewoon nieuwe drumvellen en we hebben filmpjes over hoe je moet stemmen. Veel plezier met drummen.

Elektronische drumstellen

Hoe gebruik je een elektronisch drumstel?

Kan je goed leren drummen achter een elektronisch drumstel?
Video transcript: Kan je eigenlijk wel goed leren drummen achter een elektronisch drumstel? Nou, als we nou een piano vergelijken met een keyboard. Het ziet er allebei hetzelfde uit, allemaal dezelfde witte en zwarte toetsen, maar alleen een piano kan je met veel meer gevoel spelen dan een keyboard. Een keyboard heeft veel meer voordelen qua sounds. Met een akoestisch drumstel en een elektronisch drumstel vind ik dat wel elkaar raken. Maar onze beginnerscursus gaat vooral over coördinatie en dat leer je naar mijn idee prima op een elektronisch drumstel. Hoewel ik het liefste op een akoestische speel, maar goed. Om te leren, prima. Veel plezier.
Hoe sluit ik Online Drumles aan op een elektronisch drumstel?
Video transcript: Online Drumles kan je ideaal combineren met een elektronisch drumstel. Op de meeste elektronische drumstellen heb je een aux-ingang en op je tablet, computer of laptop heb je een koptelefoon-uitgang. Die kan je aansluiten door middel van zo’n kabeltje, een mini-jack. Aan weerskanten heb je dan dezelfde plug. De ene sluit je aan op je drumstel en de andere op je laptop, tablet of telefoon. En dan hoor je het geluid door je koptelefoon en het beeld haal je gewoon van je tablet af. Veel plezier met Online Drumles.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektronisch drumstel?
Video transcript: Waar moet je op letten als je een elektronisch drumstel koopt? Nou als je net begint en je wilt een keertje kijken of het wat is voor je, duik even op marktplaats en koop een goedkoop dingetje. En kijk als je er op slaat en hij maakt geluid: prima. Maar op een gegeven moment wordt je niveau hoger en dan ga je bijvoorbeeld snellere patronen spelen, dan wil je ook dat horen. En als je dan op een gegeven moment gaat opvallen dat je slagen mist, dan wordt het tijd voor een beter drumstel. Dus koop lekker een simpel elektronisch drumstel en Online Drumles en je kan op een betaalbare manier leren drummen. Veel plezier.
Welke soort stokken gebruik ik op een elektronisch drumstel?
Video transcript: Met welke drumstokken speel je nou op een elektronisch drumstel? Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Ik merk wel dat als je hardere drumstokken gebruikt, dan voel je wat meer die trilling in je hand. Maar dat ligt meer aan hoe je je drumstok vasthebt. Bij zachtere drumstokken heb je dat wat minder. Het is meer belangrijk: hoe heb je je drumstokken vast? Tussen je duim en je wijsvinger en dat je ze losjes vast hebt en dat je zorgt dat die drumstok kan stuiteren. Dat is veel belangrijker dan de maat drumstokken. Je hebt ook verschillende maten drumstokken. En een 5A-stok, dat is een gemiddelde maat. Dan kan je lichter, naar 7A, of wat zwaarder naar 5B. Begin met 5A en dan kan je nog alle kanten op. Hé, veel plezier en lekker drummen.
Waarvoor gebruik ik een drumsleutel bij een elektronisch drumstel?
Video transcript: De drumsleutel, waar gebruiken we die voor bij een elektronisch drumstel? Daar kan je alles mee aandraaien met een vierkant kopje. Bij een akoestisch drumstel gebruik je het om te stemmen; wordt ook weleens een stemsleutel genoemd. Maar voor een elektronisch drumstel gebruik je hem bijvoorbeeld voor het rek. Nou denk je van: als ik hem in elkaar zet, dat is wel goed. Maar doordat je erop speelt trilt het los, dus eens in de zoveel tijd moet je het even aandraaien, anders gaat het allemaal zakken en staat het niet meer lekker. Bassdrumpedaal vind je ze vaak. Bijvoorbeeld hier op de hihat heb ik er eentje. En je kan er ook de verwarming mee ontluchten, maar goed. Hé, dan weet je dat. Doei!
Ik hoor de video’s niet goed als ik elektronisch drum
Video transcript: Je hebt je laptop, tablet of telefoon aangesloten op een elektronisch drumstel en je hoort de video’s van Online Drumles niet goed. Het kan zijn dat je je tablet dan wat harder moet zetten of het drumstel wat zachter. Ga spelen met die balans en zorg dat je alles goed hoort. Volgende stap zou kunnen zijn dat je een goede koptelefoon op moet doen. En zeker als je drumt achter een akoestisch drumstel, dan heb je zoveel geluid, dan heb je een gesloten koptelefoon nodig, anders kan je het niet goed horen. Dus veel plezier met Online Drumles en zorg dat je alles goed kan horen. Veel plezier.
Hoe kan ik mijn elektronisch drumstel aansluiten op boxen?
Video transcript: Je speelt achter een elektronisch drumstel met een koptelefoon. Maar je wilt ook een keer wat laten horen aan een ander. Dan kan je een monitor kopen van 300 euro, maar misschien heb je wel een radio met een microfoon-ingang of een aux-ingang. In ieder geval een ingang. Dan kan je je koptelefoon-uitgang aansluiten op een ingang van je radio en op die manier kan je jezelf horen. Maar let wel op, want wij maken met die bassdrum heel veel laag. Dus als jij hele kleine speakertjes hebt, dan kan je het boeltje wel eens slopen. Dus wat je dan doet: de module zet je dan zacht en je radio ook zacht en dan kan je tijdens het spelen, kan je het volume een beetje opdraaien. Dus let op je volume als je dat soort dingen doet. Veel plezier.
Hoe kan ik een elektronisch drumstel dempen?
Video transcript: Hoi! De buren hebben gehoord dat je aan het drummen bent en hebben er last van. Ze hebben last van het gepok. En niet alleen het gepok van je trommels, maar vooral waarschijnlijk van je bassdrum. Want dat dreunt in de vloer door naar de buren. Wat je dan kan doen is ontkoppelen. Dus je moet zorgen dat dat gepok niet meer zo de vloer in kan. Ga je naar de bouwmarkt en haal je isolatiemateriaal. Daar overheen doe je een houten plaat wat groot genoeg is om je drumstel op te zetten. Zelf kan je erachter gaan zitten en doe je je kruk wat omhoog. Op die manier heb je het geluid ontkoppelt, dus kan jij lekker drummen. Dus, naar de bouwmarkt en lekker verder oefenen! Doei!
Hoe werk ik de losse kabels van mijn elektronisch drumstel weg?
Video transcript: Waar je op moet laten bij de kabels van een elektronisch drumstel. Zorg dat ze niet te strak staan. Zorg dat ze allemaal een beetje losjes hangen en doe ze dan met tie wraps om die pijpen heen, dat het allemaal goed bij elkaar blijft, dat je er niet achter blijft haken. Want van nature ben ik een akoestische drummer, dus ik had nooit last van kabels en dat soort dingen. Bij een elektronisch drumstel moeten we er wel een beetje voor zorgen dat we er niet achter blijven haken, want daar krijgen we de meeste schade van. Dus stel je drumstel goed op. Check de filmpjes over houding en drumstel goed zetten en vergeet die kabels niet bij elkaar te binden. Veel plezier. Doei!

Leren drummen zonder drumstel

Als je écht niet kan wachten tot je een drumstel hebt

Drummen zonder drumstel met hoofdstuk 1
Video transcript: Je wilt leren drummen, maar je hebt nog geen drumstel. Maar dit ritme is prima te doen zonder drumstel, want vroeger had ik ook geen drumstel en ik wilde ook drummen. Maar les 1.1 kan je prima doen zonder drumstel. Als je goed rechtop gaat zitten en als ik praat over je rechtervoet rechterhand, deze, dan doe je dat op je rechter… rechterhand, rechtervoet, tegelijk, gewoon lekker trappen zo. Mag best overdrijven. En als ik uitleg je twee handen, dan doe je gewoon je twee handen op je benen. Dus dan krijg je 1, 2, kan je deze om en om doen. Les 1.1 leg ik dit veel langzamer uit, dus dan kan je het op deze manier gewoon proberen. Veel plezier met Online Drumles.
Drummen zonder drumstel met hoofdstuk 2
Video transcript: Je wilt Online Drumles volgen en je zit bij hoofdstuk 2, maar je hebt een probleem: je hebt geen drumstel. Nou, dat is in hoofdstuk 2 geen probleem, want dat kan je makkelijk oefenen op een stoel. Kijk, als ik op de hihat sla, sla je op de leuning van je stoel. Sla ik op mijn snare, sla je op de zitting. En de bassdrum, dan doe je gewoon stampen op de grond. Dus dit ritme, het basisritme, 2.1, 1, 2, 3, 4. 1 en 2 en 3 en 4. 1 en 2 en 3 en 4. Kan dus ook hierop! En 1 en 2 en 3 en 4 en 1 en 2 en 3 en 4 en 1 en 2 en 3 en 4 en 1 en 2 en 3 en 4. Op deze manier kan je echt meer dan prima hoofdstuk 2 van Online Drumles doen. Veel plezier met online leren drummen.
Drummen zonder drumstel met hoofdstuk 3
Video transcript: Je wilt leren drummen, maar je hebt een probleem: je hebt geen drumstel. En je wilt toch dit kunnen spelen. Nou dat kan prima met een stoel. Kijk die hihat, dat is de leuning. De snare, dat is gewoon een boekje, een stukje papier, een sticker en gewoon niks. Dan hebben we een basisritme en dan kan je die fill doen. 1, 2, 3, 4. Sinaasappel, sinaasappel, sinaasappel, sinaasappel, 1. Het maakt natuurlijk niet uit, want je kan ook zilverfolie of karton gebruiken, ga dingen proberen. Lekker overal op tikken. Die geluiden, die kan je gewoon gebruiken. Dus hoofdstuk 3 van Online Drumles, dat is geen probleem meer. Veel plezier met Online Drumles.

Snaredrum tips

Alles over de snaredrum

Hoe zet ik mijn snaredrum goed neer?
Video transcript: Hoe zet je je snaredrum neer? Als eerste zet je hem tussen je benen neer. Dan zorg je dat je snarenmechaniek, dus waarmee je je snaren erop en eraf kan doen, die zet ik aan mijn kant. Kan ook aan de linkerkant hoor, maar dan ziet hij vaak met je been in de weg. Dus ik zet hem hier, hier heb je toch ruimte genoeg. Dan zet ik hem boven mijn been. Bij mij staat hij wel erg hoog, maar voor jou als je gewoon matched speelt, zet je hem net iets boven je knie, zodat je met je handen boven je benen kan spelen. En dan zorg je dat hij wat rechter staat, dat hij goed recht naar boven stuitert, die stok. Zet hem niet te schuin, want dan stuitert hij een beetje vervelend naar je toe. Dus zet hem goed neer, dan kan je ook goed spelen. Succes!
Hoe speel ik een rimshot?
Video transcript: Hoe speel je een rimshot op je snare? Een rimshot is eigenlijk dat je stok het vel en je rand tegelijkertijd raakt, waardoor je natuurlijk je snare gewoon normaal hoort, maar je hoort ook echt die ketel mee janken. Nou dat kan je oefenen. Door als je zo je stok op je vel legt, dan moet je proberen te onthouden te voelen waar je stok moet komen. En anders leg je hem weer even neer en dan probeer je het weer. Nou dan kan je oefenen, gewoon een basisritme. Zet even een liedje aan en na een paar liedjes kan je het wel spelen. Lekker oefenen.
Hoe speel ik een rimclick?
Video transcript: Hoe speel je de rimclick op je snare? Je legt je stok op je vel, stukje uit de rand, hand ernaast. Dus je steunt op je handpalm. Dan druk je aan de achterkant van de drumstok, zodat je een soort scharnierbeweging krijgt en je slaat dan ter hoogte van een spanblokje. Dan klinkt hij het tofste, vind ik. Doe je hem niet dempen en je hebt geen hand op je vel, dan krijg je dit. Dus we willen een droge, korte klik. Doe je hem helemaal aan de zijkant van je snare, dan krijg je dit. En als je hem helemaal in het midden doet, dan krijg je dat. Dus ga op zoek naar een goed geluid. En als je dat wilt oefenen zet je een liedje op. En dan ga je gewoon dat basisritme spelen met je rimclick. Kijk goed wat je doet en na een paar liedjes dan kan jij het wel. Nou lekker veel oefenen en ik zie je in de volgende les. Doei!
De snarenmat los of vastzetten
Video transcript: Geluid is trillende lucht en dat kan ik mooi laten zien met de snaredrum. De snaredrum dankt zijn naam doordat er aan de onderkant snaren zitten. Als ik dan op het bovenvel sla, dan gaat het vel trillen, de lucht in die ketel gaat trillen, het ondervel gaat trillen en als dan die snaren er tegenaan zitten hoor je die ook meetrillen. Als ik die snaren eraf haal, door middel van die hendel, snaarmechaniek, dan trillen ze niet mee. Dan klinkt je snare gelijk heel anders. Maar ook heel je drumstel klinkt anders. Als ik hem er nu op doe… Bekijk ook het filmpje hoe je die snaren goed kan afstemmen. Doei!
Hoe stel ik de snarenmat af?
Video transcript: Hoe stel je je snaren van je snaredrum af? Dat kan je doen door middel van het wieltje van je snaarmechanisme. Kijk als ik hem zo heb, dan is hij gewoon te los en dan hoor je hem helemaal mee ratelen. Nou dan kan je hem dus aandraaien met dat wieltje. En dan doe ik hem expres even te strak, want dan klinkt je trommel een beetje dood. En als ik het zachtjes doe, dan hoor je hem niet lekker mee ratelen. Ik wil dat hij met ghost notes en met hard, dat hij dan gewoon lekker klinkt. Dus testen. Als je hard slaat moet hij ook niet te lang doorratelen en als je ghost notes speelt wil je ook nog steeds die snaren horen. Succes.
Hoe stem ik mijn snaredrum?
Video transcript: Hoe stem je je snaredrum? Als je die spanblokken hebt, daarmee kan je je vel aandraaien. En uiteindelijk wil je dat ieder spanblok dezelfde toon heeft. En dat is vrij lastig, want als je aan eentje gaat draaien verandert eigenlijk die hele ketel. Dus dat is heel veel oefenen. Mijn ondervel doe ik eigenlijk zo strak, net zo strak als dat je een ballon opblaast tot hij niet meer verder kan. Eigenlijk zo strak dat als je nog een pufje erbij doet, dat hij BAM! Zo strak doe ik mijn ondervel, dan hoor je goed die snaren mee ratelen. Mijn bovenvel doe ik eigenlijk zo strak dat hij gewoon lekker speelt. Wij hebben op de website onlinedrumles.nl bij instructies een heel hoofdstuk over hoe je een drumstel stemt. Check die filmpjes en ga lekker oefenen met stemmen. Doei!
Hoe demp ik mijn snaredrum?
Video transcript: Ik heb net een nieuw vel op mijn snaredrum gezet en nou klinkt hij zo. Hij klinkt veel te ver door naar mijn zin, wat kan ik eraan doen? Ik kan hem bijvoorbeeld gaan dempen. En daar heb je van die ringen, heb je daarvoor. Die kan je erop leggen en dat scheelt al enorm. Je kan ook een stukje tape. En dan kan je er een mooie strik van maken eventueel, verschillende vormpjes, dat scheelt ook al. Maar je hebt ook van die mooie gelletjes. Je hebt ze in verschillende kleuren. Dus het is maar net wat je wilt. Wil je veel demping, dan doe je een ring erop. En tape of die gelletjes is wat minder. En hoe meer tape, hoe korter hij gaat klinken. Ga er lekker mee spelen en succes. Doei!

Hi-Hat tips

Hoe gebruik je je HiHat?

Hoe speel ik op mijn Hi-Hat?
Hoe zet ik mijn Hi-Hat in elkaar?

Linkshandige drummer

Hoe start je met drummen als je linkshandig bent?

Tip 1 voor de linkshandige drummert
Tip 2 voor de linkshandige drummer die Online Drumles gebruikt
Tip 3 voor de linkshandige Online Drummer
Deze video komt binnenkort

Drummerskwaal

Vragen over klachten tijdens het drummen

Blaren op je handen van het drummen
Kramp in je hand tijdens het drummen
Last van je pols tijdens het drummen
Last van je onderarm tijdens het drummen
Last van je schouders en nek tijdens het drummen
Last van je rug tijdens het drummen
Last van je knieën tijdens het drummen

Geluid verminderen

Hoe voorkom je overlast met de buren?

Wat horen mijn buren als ik aan het drummen ben?
Tip om de buren te vriend te houden
Help! De buren blijven klagen over de herrie.
Hoe kan ik mijn drumstel zachter laten klinken?
Zijn er drumstokken waar je zacht mee kan slaan?
Wat is geluid?
Hoe werkt geluidsisolatie?
Wat is het verschil tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie?

Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!