Een elektrisch drumstel kopen – de beste tips

Jouw nieuwe elektrische drumstel

Je wilt een drumstel gaan kopen. Top! De techniek van elektrische drumstellen is de laatste jaren enorm verbeterd waardoor elektronisch drummen snel aan populariteit wint. Het speelgevoel en het geluid van elektronische drumstellen komt steeds dichter in de buurt van de akoestische ervaring. Elektrische drumstellen zijn daarnaast betaalbaar en nemen weinig ruimte in beslag. Doen dus! Maar wat is een goede koop?

Als je een drumstel koopt, is het fijn om goede kwaliteit in huis te hebben. Lees hier waar je op moet letten bij het uitkiezen van een elektronisch drumstel, welke merken wij aanraden, en of je beter af bent met het kopen of het huren van een drumstel.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrisch drumstel?

Elektrische drumstellen zijn er in verschillende soorten, maten en prijscategorieën. Een kwalitatief goed drumstel begint bij €400,-. Voor de echte pro’s zijn er drumstellen van duizenden euro’s beschikbaar. Of je nu beginnend of gevorderd bent, er zijn een aantal keuzes die je kunt maken:

  • Rubberen pads , siliconen pads, of gaasvellen
  • De kwaliteit van de drummodule
  • Een ‘echte’ klopper of alleen een pedaal

Merken waar je volgens Online Drumles prima een elektrisch drumstel van kunt kopen zijn Yamaha of Roland. Andere merken raden wij af!

Soorten pads

Het materiaal van de pads, het slagoppervlak van een elektronisch drumstel, is erg bepalend voor de ‘feel’ en het geluid. Tegenwoordig zijn veel pads gemaakt van rubber of gaasvellen (mesh heads) en soms siliconen. Gaasvellen pads komt volgens sommigen het dichtst bij het akoestische speelgevoel en maken weinig geluid. Wij zijn zelf geen fan van gaasvellen, omdat ze ‘te makkelijk’ spelen en je daarmee verkeerde techniek aanleren, mócht je ook akoestisch willen drummen. Rubberen pads maken iets meer geluid dan gaasvellen, maar zijn dan ook goedkoper.  Als je moet kiezen voor rubber of gaas, gaan wij persoonlijk voor rubber, gegeven dat je wat geluid mag maken. Veel elektrische drumstellen hebben een gaasvellen snaredrum (de trommel die je het meest gebruikt) en toms en bekkens van rubber.

Wat veel mensen niet weten, is dat er ook nog een derde optie is: siliconen pads! Deze zitten vaak op de wat duurdere modellen van Yamaha. Wij vinden dit persoonlijk het beste alternatief. Het speelgevoel is fantastisch, en het geluid is ook zeer zacht. Hiermee heb je toch het voordeel van gaas wat betreft geluid, zonder in te leveren op spelgevoel. Lang verhaal kort: wij geven de voorkeur aan siliconen. Ga je kopen in een iets lagere prijsklasse, ga dan gewoon voor rubber pads en laat je niet verleiden door goedkope B-merken met gaasvellen!

Yamaha DTX 482 K

De Yamaha DTX482K, met siliconen snaredrum en bassdrum klopper

Wel of geen klopper

Sommige drumstellen hebben een ‘echte’ klopper voor de bassdrum (zie bijvoorbeeld de Yamaha DTX432K). Een echte klopper is beter om de goede techniek vanaf het begin aan te leren en geeft een realistisch speelgevoel. De klopper maakt echter wel wat geluid. Wil je minder geluid produceren? Dan ben je beter af zonder klopper. Een voorbeeld van een drumstel zonder klopper is de Yamaha DTX402K.

De soundmodule

De kwaliteit van het elektrische drumstel wordt voor een groot deel bepaald door de soundmodule. Dit ‘brein’ van het drumstel produceert een voorgeprogrammeerd geluid bij het aanslaan van de pads of gaasvellen. Het geluid, wel zo belangrijk bij een muziekinstrument, wordt bepaald door deze module. Sommige modules zijn zo realistisch dat ze moeilijk te onderscheiden zijn van een akoestisch geluid.

Yamaha-DTX-soundmodule

Soundmodule van de Yamaha DTX serie

Sommige soundmodules hebben keuze uit tientallen verschillende soundkits. Van koebellen tot triangels. Dit klinkt leuk, maar in de praktijk zal je zien dat je maar één tot drie soundsets echt gebruikt.

De module kan ook andere functies hebben. Een ingebouwde metronoom is handig om strak in het ritme te leren spelen. Dit is echter geen verplichte kost. Je kan ook prima een metronoom via je telefoon gebruiken. Ook het kunnen meedrummen met voorgeprogrammeerde muziek kan een optie in de module zijn. Máár elke module stelt je in staat om met je eigen muziek mee te spelen, via een telefoon, tablet of computer. Dit gaat via de aux ingang op de module.

Een drumstel kopen mét drumles

Heb je al ervaring met drummen en weet je zeker dat je het drumstel gaat gebruiken? Dan is het slim om een drumstel te kopen. Bij Online Drumles bieden we verschillende elektrische drumstellen aan. Voor beginners raden we meestal één van de volgende elektrische drumstellen aan (maar we hebben er nog veel meer!)

Bij Online Drumles bieden we altijd drumstellen mét drumles aan. Dit kan zowel in de vorm van huur (een drumstelabonnement – zie hieronder) of in de vorm van een bundel. Je haalt dan een drumstel én een jaar lang onbeperkt Online Drumles in huis.

 

Wil je een advies op maat? Mail ons dan gerust op info@onlinedrumles.nl

Ben je beginner?

Ben je beginnend drummer en ben je nog aan het onderzoeken of drummen jouw nieuwe hobby gaat zijn? Dan kan het kopen van een drumstel best een grote investering zijn en risicovol zijn. Want wat als het tegenvalt? Wat als drummen toch niet is wat je ervan verwacht had? Of je er toch te weinig tijd voor hebt? Dan zit je met een drumstel wat thuis loopt te verstoffen. Zonde van het drumstel, zonde van je geld.

Een drumstel huren; dé oplossing voor beginnende drummers

Om dit risico voor je weg te nemen hebben daarom wij iets verzonnen: drumstelabonnementen. Om jouw nieuwe hobby op een goede manier uit te proberen kun je bij Online Drumles een elektrisch drumstel huren zonder daarbij veel te hoeven investeren. Bij een drumstelabonnement huur je een drumstel in combinatie met onbeperkt Online Drumles. Zo kun je als een raket van start. Wil je eerst weten hoe Online Drumles werkt? Scroll dan even naar beneden.

Eerst huren. Optioneel overkopen. Zonder risico

Het grote voordeel van een drumstelabonnement is dat je het drumstel optioneel kan overkopen. Dat kan zonder dat je geld weggooit. Je krijgt namelijk een cashback op het moment dat je het drumstel overneemt. Zo huur je echt risicovrij.

Meer voordelen van een drumstelabonnement:

  • Een laag maandbedrag: want jouw elektrische drumstel is inclusief online drumles!
  • Het drumstel wordt gratis bij je thuisbezorgd
  • Vind je het na 6 maanden toch niks? Dan lever je het drumstel weer in

Hoe werkt een drumstelabonnement precies?

Benieuwd naar de elektrische drumstellen?

Wat is Online Drumles?

Hoe werkt Online Drumles?

Onze drumcursus is speciaal ontwikkeld voor beginners. Wij leren jou drummen vanaf het állereerste begin. Dat doen we door middel van videolessen. Met een Online Drumles abonnement krijg je toegang tot alle lessen. Hoe videolessen werken, zie je hier:

Bekijk de proefles hier

Wat leer je bij Online Drumles?

Met de lessen van Online Drumles krijg je alle ingrediënten om een goede basis op te bouwen. Zodat je optimaal presteert in een band. Of lekker thuis natuurlijk.

We gaan direct aan de slag met:

  • Noten leren
  • Grooves & fills
  • Coördinatietraining & techniek
  • Meedrummen met populaire muziek

Het leersysteem is zo opgebouwd dat je na ieder hoofdstuk mee kan spelen met muziek. Na het eerste hoofdstuk kan je al meespelen met We Will Rock You van Queen!

Iedereen kan leren drummen

Bij Online Drumles bieden we de ‘iedereen kan leren drummen’-garantie. Dit houdt in dat:

1. Niet goed geld terug. Wij garanderen dat jij gaat leren drummen met onze LeonDrums© Methode.

2. Gratis uitproberen. Online Drumles hanteert altijd een gratis proefperiode van 2 weken. Je kan altijd opzeggen.

3. Continu nieuwe lessen. Ons aanbod van lessen blijft altijd groeien door ons DrumLab©. Je bent nooit uitgeleerd.

Probeer het gratis.

Onderdeel van onze “iedereen kan leren drummen”-garantie is dat iedereen ons product 14 dagen gratis mag uitproberen. Je kan makkelijk weer opzeggen. Geen addertjes onder het gras. Zo wordt online muziekles voor iedereen toegankelijk.

Ja, ik ga drummen!

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle
Sluiten