Een instrument leren spelen, hoe doe je dat?

De muziekschool en het drumstel
4.7
(3)

‘En nu ga ik een instrument leren spelen!’ Wat een goed idee. Maar vaak blijft het bij dat goede idee. Dat is jammer, want muziek maken is ongelooflijk leuk. Om je te helpen de daad bij het woord te voegen, hebben we dit artikel geschreven. En aangezien het hele proces draait om plezier hebben door muziek te maken, zal het nog leuk zijn ook!

Begin bij het begin

Zomaar beginnen is lastig. Maar je zult wel moeten om ergens te komen. Begin daarom bij het allereerste begin en vraag jezelf af welk instrument je wilt leren spelen. Zie je jezelf eerder met een gitaar, zit jij liever achter een piano, is een strijkinstrument iets voor jou of ben jij die persoon die altijd overal een ritme op tikt? Bij Online Drumles focussen wij vooral op die laatste, maar het proces begint voor iedereen hetzelfde.

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Vraag eens om je heen welke instrumenten mensen in huis hebben of ga naar een muziekwinkel. Je kunt van alles lezen over ‘typische’ gitaristen, pianisten of drummers, maar je kunt het beste kiezen als je het instrument daadwerkelijk in je handen houdt. Hier hoeft nog geen enkele les bij van pas te komen. Probeer bijvoorbeeld op een piano of keyboard een paar toetsen in te drukken, sla een ritme op een gitaar of sla om beurten met je handen op je dijen. Wat het beste voor jou voelt, is het instrument waar jij het meeste plezier uit zult halen!

Muziekinstrument in huis

Jouw instrument gekozen? Top! Dan kun je nu echt beginnen. Je wilt het natuurlijk gelijk goed aanpakken en het muziekinstrument in huis halen. Hierbij heb je heel veel verschillende opties. Van elk instrument bestaan er versies voor beginners en gevorderden. Dit zie je, natuurlijk, ook terug in de prijs. Voor beginners zijn de kosten een grote drempel om het proces van zeggen naar doen te vertalen. Daarom zijn er steeds meer mogelijkheden om instrumenten te huren. Ideaal, want zo kun je risicoloos voor een fractie van de aanschafprijs erachter komen of het instrument écht bij je past.

Dat is ook precies de reden waarom je bij Online Drumles een drumstel kunt huren. Maar wist je dat je niet eens een drumstel nodig hebt om te leren drummen? Je kunt dus ook zonder huren of kopen al kijken of er een drummer in jou schuil gaat. Al is zonder instrument oefenen toch een mindere ervaring. Je wilt immers niet eeuwig met een luchtgitaar, – piano of -drumstel blijven oefenen. Een echt instrument in huis, blijft het leukst!

Instrument leren spelen zonder notenleer

De meeste muzikanten in de dop zien het meeste op tegen de notenleer. Want ja, muzieknoten lezen, hoort erbij. En notenleer dus ook. Hiervoor maakt het niet uit welk instrument je leert spelen. Wel is de moeilijkheidsgraad van de notenleer verschillend voor elk instrument. Klassieke instrumenten zoals de viool of de piano vereisen meer studietijd. Daarentegen kun je piano, net als gitaar, ook bespelen met enkel akkoorden. Dat vereist net iets minder notenleer. Wil je je zo min mogelijk in muzieknoten verdiepen, dan is drummen jouw ding. Noten leren lezen is voor drummers handig, maar niet noodzakelijk. Bovendien zijn drumnoten helemaal geen echte noten, maar zijn ze een handig hulpmiddel om je te laten zien hoe een bepaalde groove in elkaar steekt.

Zelf leren of met leraar

Er zijn genoeg voorbeelden van autodidacte muzikanten die het ver hebben geschopt. Jezelf een muziekinstrument aanleren is dan ook zeker mogelijk. Wel wordt dit vaak afgeraden. Er is immers niemand die meekijkt of jij jezelf een goede techniek hebt aangeleerd. Het is om deze reden goed mogelijk om zelfstandig een begin te maken, maar als je verder wilt, wordt een cursus sterk aangeraden. Dit betekent overigens niet dat je gelijk naar de eerste de beste muziekschool in de buurt moet gaan. Er bestaan genoeg goede muziekcursussen die online gegeven worden. Ideaal! Zo kun jij als beginner je eigen studietijd indelen. Dan kun je dus ook als volwassene met een druk leven een instrument leren spelen. Je bepaalt met een online cursus helemaal zelf hoe vaak en in welk tempo je de lessen volgt. En ook kinderen zullen hier blij mee zijn. Ze hoeven immers niet op dat ene uurtje in de week te wachten.

Online Drumles via tablet

Wist je dat je bij de meeste online muzieklessen ook gewoon contact kan zoeken met de leraar? Stel je hebt een vraag over de cursus of het instrument, kun je deze dus gewoon stellen. Twijfel je over online muzieklessen? Dat is begrijpelijk. Gelukkig kun je de meeste online cursussen gratis uitproberen. Zo ook Online Drumles. In de gratis proefperiode krijg je toegang tot de gehele cursus en kun je alle lessen uitproberen. Kun je gelijk controleren of er een drummer in jou schuilt!

Oefenen maar

Een instrument leren spelen is dus een kwestie van doen. Stap die drempel over. Je hebt zelf de eerste stap al gezet door te zeggen dat je een instrument wilt leren spelen. Heel goed, nu doorpakken! Kies welk instrument, verdiep je licht in de werkwijze ervan en bedenk hoeveel tijd je erin zal moeten steken en wat je wilt bereiken. Wil je professioneel muzikant worden of een paar simpele akkoordjes en grooves mee kunnen spelen? Jouw keuze bepaalt hoeveel tijd en energie je in je nieuwe hobby moet steken.

Heeft iemand in je omgeving het instrument in huis – en doet deze persoon er niks mee? Vraag of je het instrument mag lenen en probeer het uit. Bevalt het? Dan kun je kijken of je ergens je eigen instrument kunt huren of kopen. Misschien kan dit wel in combinatie met een goede (online)muziekcursus. Omdat niet iedereen een drumstel in huis heeft, krijg je bij Online Drumles toegang tot de volledige cursus in combinatie met het huren of kopen van een drumstel. Dan heb je in één keer alles in huis en kun je gelijk beginnen. En dit is niet alleen mogelijk als je voor drummen kiest. Ook als je in het begin voor een ander instrument hebt gekozen, zullen soortgelijke aanbiedingen te vinden zijn.

Instrument gekozen? Keuze gemaakt tussen huren of kopen? Drumcursus uitgezocht? Top! Dan ben je al een heel eind op weg. Wat nu rest, is het oefenen. En dat is naast de voorpret toch wel het leukste! Leer over het instrument en het bespelen ervan. Of je dit nu zelf doet, met een leraar of via een online cursus. Wees wel geduldig. De beste muzikanten hebben hun instrument ook niet binnen een paar maanden onder de knie gekregen. Sterker nog, zij zijn ook nog lang niet uitgeleerd. Wanneer je regelmatig oefent en zorgt voor een goede basis, zul je zien dat je sneller stappen maakt. Heel veel succes met je nieuwe hobby!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.7 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!