Online muziekles, een goed of slecht idee?

thuis leren drummen online drumles
5
(2)

Twijfel je over online muziekles? Je bent niet de enige. Er bestaan heel wat verschillende soorten muzieklessen online en het aanbod is nog steeds aan het groeien. Voor vrijwel elk instrument is er wel een online muziekcursus te vinden. En bij de meeste kun je snel kijken of het wat voor je is. Veel online aanbieders hebben namelijk een gratis proefperiode. Ons advies? Pak die (gratis) kans en bekijk van dichtbij of online muzieklessen bij jou passen!

In dit artikel vertellen we je meer over online muziekles. Ben je na het lezen overtuigd? Dan kun je vandaag nog starten, zelfs als je nog geen instrument in huis hebt!

Het onderwerp van discussie

Over online muzieklessen zijn de meningen verdeeld. Waar de ene muziekdocent zweert bij individuele begeleiding en persoonlijke aandacht, is de andere muziekdocent zeer te spreken over de muzikale resultaten van zijn leerlingen.

Muzieklessen online volgen blijft een onderwerp van discussie. Wij zijn erg benieuwd waarom sommige docenten tegen online muziekles zijn en of deze kritiek gegrond is. Daarom zijn we voor dit artikel van Online Drumles op onderzoek uitgegaan.

Wat is online muziekles?

Drummer_ManVeel websites bieden hun lessen aan in de vorm van vooraf opgenomen videolessen. Die videolessen bekijk je gewoon via het internet. Soms kun je begeleidend materiaal downloaden, zoals uitgeschreven muziekpartijen in de vorm van bladmuziek. Sommige scholen werken via een live verbinding, waarbij de muzieklessen online plaatsvinden in real-time.

Online muziekcursussen zijn gestructureerd voor je klaargezet. Je begint bij het prille begin en bouwt je niveau vervolgens langzaam op. Zo leer je stap voor stap je instrument beheersen op alle vlakken.

Online worden vaak muzieklessen aangeboden voor een of meer van de volgende instrumenten:

  • Zang
  • Gitaar
  • Piano en keyboard
  • Basgitaar
  • Ukelele
  • Drums

Waarom juist deze instrumenten? Simpel. Deze instrumenten zijn erg populair en kunnen goed zelfstandig geleerd worden. Zo hebben we bij Online Drumles al meer dan 5000 leerlingen aan het drummen gekregen!

Hoe werkt online muziekles?

Vaak zijn de online muzieklessen ingedeeld op niveau. Zo kunnen nieuwe leerlingen bij het begin beginnen en gevorderde muzikanten op hun eigen niveau bijleren. Muzieklessen online zijn hierdoor voor iedereen toegankelijk. Ongeacht niveau of een eerdere kennismaking met een instrument.

De meeste online muzieklessen werken via een abonnementsservice. Je koopt dan per maand of per jaar toegang tot de lessen. Tijdens je abonnementsperiode zijn de lessen continu en onbeperkt voor je beschikbaar. De precieze opzet van de lessen en het abonnement verschilt per aanbieder.

De nadelen van online muziekles

Kijk, er zijn situaties waarin wij, als online muziekdocenten, absoluut het voordeel van individuele en persoonlijke begeleiding bij muziekles inzien. Bijvoorbeeld als Dave Grohl je aanbiedt om je thuis persoonlijk drumles te komen geven. Of als Ringo Starr je uitnodigt om in zijn studio te leren drummen in vier weken. Dan hebben we maar één advies: Go for it! Daar kan geen enkele drumles tegenop, online of offline.

Maar …

De kans dat zoiets unieks zich voordoet is nog kleiner dan de kans dat je de loterij wint. Daarom zullen we ons bij dit onderzoek naar de kritiek op online muzieklessen, richten op de ‘normale’ muziekdocent. De man of vrouw die je wekelijks een half uur treft. Waarom beschouwen zij online muzieklessen niet als volwaardige muzieklessen?

1. Online muzieklessen leren je de techniek verkeerd aan.

Een instrument leren spelen, of dit nou een drumstel, piano of gitaar is, is lastig. Moeilijke dingen simpel maken, kan niet. Je moet letten op je houding, de dynamiek in je spel, je handen, je voeten, etc. Dus moet er een leraar zijn die je feedback geeft.

Best een goed punt toch? Na jaren oefenen met online muzieklessen kom je bij een professional. Daar blijkt dat jouw slechte techniek er zo ingesleten is, dat het bijna niet meer lukt de verkeerde techniek af te leren.

Maar is dat echt zo? Gaan online muziekles en slechte techniek altijd samen?

drummer elektrisch drumstel koptelefoon branded

Het klopt dat het leren bespelen van een instrument lastig is. Dat zal niemand – behalve Mozart en andere muzikale wonderkinderen – ontkennen. Maar dat je middels video’s en online muzieklessen de techniek verkeerd aanleert is echt onzin.

Een goede techniek leer je maar door één ding: keihard oefenen! Een goede leraar kan je daar zeker bij helpen, maar dat is niet per sé nodig. Er zijn zat drummers die zichzelf hebben geleerd te drummen.

Het fijne aan muziekles online krijgen, is dat je de instructievideo zo vaak als je wilt kunt terugkijken en zelfs kunt pauzeren waar nodig. De gemiddelde leerling heeft altijd een vorm van zelfcorrectie en kan goede techniek echt wel herkennen bij anderen. Als je wilt, kun je uren per dag dezelfde oefening blijven herhalen. Dezelfde techniek blijf je dan ook herhalen en die slijt er echt wel in.

In een eerder artikel hebben we al uitgelegd dat wij een combinatie van privé en online muziekles aanraden (Drumles keuzes: Online Drumles of Privé Drumles?). Want begrijp ons niet verkeerd: privé muziekles is in principe altijd een goed idee!

2. Iedere leerling is anders. Daarom heb je persoonlijke aandacht nodig.

Dit tweede, veel gehoorde argument tegen online muziekles, klinkt best logisch. Iedereen is anders en iedereen leert in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Daarom heeft iedereen een persoonlijk muzikaal leerplan nodig. Toch?

Omdat muzieklessen online een one-size-fits-all dienst aanbieden, wordt er vaak gedacht dat dit niet werkt bij jou. Een offline muziekleraar is in staat om jouw behoeftes te doorgronden en muziekles op maat aan te bieden. Een online les staat altijd voor je klaar, maar kan niet meer worden aangepast. Maar is dat wel zo?

Ook zonder leraar kan je enorm veel lerenOnline muziekles bij Online drumles

De basis is voor de meeste leerlingen hetzelfde. Hier zijn wij van Online Drumles na meer dan 20 jaar ervaring inmiddels wel bekend mee. Jouw fouten zijn echt niet uniek. Dat voelt misschien wel zo, maar dat is het niet. Mensen lopen continu tegen dezelfde fouten aan. Daarom kan je muzieklessen wél standaardiseren.
Trouwens, voor tussentijdse vragen kun je ook niet altijd bij je offline muziekdocent terecht. Dit is bij muzieklessen online veel eenvoudiger. Via sociale media of mail kun je altijd om feedback van de muziekleraar vragen. En vaak worden die vragen, doordat ze standaard zijn, zelfs al uitgelegd in de video’s of de beschrijvingen.

3. Online muziekles is minder geschikt voor gevorderden.

Doordat de basis van een nieuw muziekinstrument voor iedereen hetzelfde is, is online muziekles bij uitstek geschikt voor beginners. Iedereen kan hetzelfde, vooraf samengestelde lesprogramma volgen om de fundamentele technieken te leren.

Toch zijn muzieklessen online vaak verdeeld in meerdere niveaus. Dat betekent dat je niet alleen als beginner de lessen goed kan volgen. Ook als gevorderde muzikant kun je bijleren. Bij Online Drumles doen we dit ook in ons leersysteem. Alle niveaus zijn verdeeld in een kleur drumstok. Zo is de witte stok ideaal voor starters en kun je als gevorderde terecht bij de blauwe stok.

Maar hoe zit het daarna? Misschien wil je je in een muziekgenre gaan specialiseren. Of een gevorderde techniek aanleren. Met een beetje geluk is er een online aanbieder die daarvoor een vervolgprogramma aanbiedt. Maar wat als dat niet zo is? Of als je liever de breedte in wilt? Gefeliciteerd! Dan ben je afgestudeerd! Het is dan tijd om een muziekleraar te zoeken die je persoonlijk les kan geven. Offline of online.

De voordelen van online muziekles

Dat muziekles online alleen maar groter wordt, is natuurlijk niet voor niks. Tegenover de vaak genoemde nadelen, staan namelijk grote voordelen.

1. Online muziekles biedt goede kwaliteitsgarantie

Hoe weet je zeker of de methode die je aangeboden krijgt wel werkt? Verrassend genoeg bieden online muzieklessen meer kwaliteitsgarantie dan offline muziekles. Online muzieklessen worden namelijk op veel grotere groepen getest en dagelijks bijgeschaafd.

Bij Online Drumles geven we zowel offline als online muziekles. Hierdoor kunnen wij elke les eerst uitgebreid offline testen in ons drumlab. Zo weten we dat elke les online goed te volgen is voor elk niveau. Vervolgens zetten we onze lessen online. Onze online gebruikers kunnen dan weer feedback geven op de online muzieklessen, waardoor wij die weer kunnen verbeteren.

Hoewel wij zelf voorstander zijn van offline drumles geven, is het waarborgen van kwaliteit offline véél lastiger. Volg je online muziekles, dan weet je zeker dat het goed zit! En vaak bieden muzieklessen online een ‘niet tevreden, geld terug’-garantie. Ideaal als je nog steeds over de kwaliteit twijfelt.

2. Online muziekles is laagdrempelig

Zie je ertegenop om elke week naar de les te fietsen? Vraag je je af of je wel genoeg hebt geoefend en of je leraar tevreden gaat zijn? Daar wordt het allemaal niet leuker van. Met online muziekles hoef je je er niet druk om te maken, want:

  • Er is niemand die met je meekijkt. Dat scheelt de nodige zenuwen, waardoor je meer ontspannen oefent.
  • Er ligt geen enkele prestatiedruk op je. Je oefent in je eigen tempo en er is niemand die je op je resultaten afrekent.
  • En ook niet onbelangrijk: je instrument is altijd dichtbij als je wilt oefenen. Oefenen doe je lekker vanuit je eigen huis (of waarvandaan je zelf wilt oefenen) en op een moment wanneer het jou uitkomt!

Een nieuwe hobby oppakken is altijd spannend. Zo ook (en misschien wel met name) wanneer je begint met drummen. Het is natuurlijk even aankijken of je drummen überhaupt wel leuk vindt en of je wel talent hebt (geen zorgen, iedereen kan leren drummen). Met Online Drumles kun je in alle rust kijken of drummen wat voor je is — of het een hobby is die je af en toe wilt doen, of iets waar je jezelf op de lange termijn verliefd op ziet worden.

3. Online muziekles is flexibel

Heb je geen zin om meteen aan een lang abonnement vast te zitten? Online muziekles biedt de uitkomst. Je kunt een abonnement heel makkelijk opzeggen. Bij Online Drumles hanteren we sowieso een gratis proefperiode van twee weken om de muzieklessen online uit te proberen. Ga je na je proefperiode door, maar heb je het een maand wat drukker? Dan zeg je gewoon een maand je abonnement op. Is online muziekles toch niet helemaal jouw ding? Ook dan zeg je gewoon op.

Het grootste voordeel van online muziekles is dan ook: Je kunt een muziekinstrument leren bespelen, waar en wanneer het jou uitkomt. Bij offline muziekles ben je uiteindelijk altijd gebonden aan een leraar en een plek waar je fysiek aanwezig moet zijn op een vooraf afgesproken tijdstip. Online muzieklessen zijn beschikbaar waar en wanneer jij wilt.

4. Je kunt meteen een instrument huren

Soms geven muziekleraren geen mogelijkheid om het instrument ook zelf in huis te halen. Online muziekscholen bieden daarentegen wel vaker instrumenten aan. Juist omdat je niet naar een fysieke locatie gaat, maar alles thuis leert en oefent. Ook wij vinden erg belangrijk dat iedereen kan leren drummen op een drumstel. Het aanbieden van elektronische drumstellen hoort bij die filosofie. Bij Online Drumles hebben we daarom drumstelabonnementen. Daarbij huur je een elektrisch drumstel in combinatie met muzieklessen. Vergeleken met offline drumlessen zijn dit vaak goede deals.

Waarom is het drumstel geschikt voor online muziekles?

De Yamaha DTX402K: ideaal voor kinderen vanaf 4 jaar

Bij Online Drumles richten we ons specifiek op drummen. Daarin verschillen we behoorlijk van de meeste aanbieders. De gemiddelde muziekschool in Nederland was (en is) nooit zo’n fan van het drumstel. Veelgehoorde argumenten zijn de ‘herrie’ die een drumstel maakt en de ruimte die een drumstel inneemt.

Daar zat vroeger een kern van waarheid in. Maar de komst van het elektronische drumstel heeft alles veranderd. Het heeft drummen voor een grote groep mensen toegankelijk gemaakt. Het geluids- en ruimteprobleem werden in één klap opgelost. Neem bijvoorbeeld het instapmodel van Yamaha. Deze is geluidsarm en neemt nog geen anderhalve vierkante meter in beslag.
Je kunt nu dus een drumstel in huis halen zonder je huisgenoten en buren verdrietig of boos te maken. Oké… mag ‘ie niet in de huiskamer staan en moet je naar de zolder verkassen. Maar je kunt nu wel thuis online drumles volgen!

Volg online muzieklessen bij Online Drumles! Probeer de cursus 14 dagen gratis uit of bekijk de gratis proefles.

Misschien denk je dat we met dit artikel vooral onze eigen online drumlessen willen promoten. Dat is niet zo. Nou ja, een beetje dan. Wij geven drumles op locatie en online drumles. Toch moeten wij, na jaren ervaring, eerlijk toegeven dat online muziekles onze voorkeur heeft. De resultaten zijn beter en de inzet van leerlingen is vele malen groter. Juist doordat je continu beschikking hebt tot het lesmateriaal. Ook is ons bereik online vele malen groter. We willen zoveel mogelijk drummers leren drummen en dan is online de meest logische aanpak. Iedereen kan leren drummen bij Online Drumles! Waar en wanneer je wilt. (Online muziekcursus: Waarom je gaat leren drummen)

Online drumles, is dat iets voor mij?

“Ik heb helemaal geen ritmegevoel!”

man-achter-elektrisch-drumstelDat horen we vaker. Ons antwoord: iedereen kan leren drummen! Daar zijn we bij Online Drumles van overtuigd. Daarom hebben we de ‘Iedereen kan leren drummen’-garantie.

Omdat we onze drumlessen eerst uitgebreid testen, weten we dat elke les goed te volgen is. Voor elk niveau. In Jip-en-Janneketaal uitleggen, dat is waar wij goed in zijn. En als een les niet goed genoeg is? Dan komt die dus niet op de website. Daarmee garanderen we dat nieuwe leden stap voor stap leren drummen en alles kunnen volgen. We nemen je compleet bij de hand in jouw leerproces.

Of Online Drumles iets voor jou is, dat kunnen wij natuurlijk niet voor jou bepalen. We hebben de argumenten voor en tegen online muziekles voor je uitgeplozen. En eerlijk gezegd zien wij niet in waarom de punten van kritiek op online muziekles nog steeds bestaan. Maar we nodigen je van harte uit om het zelf te ervaren. Bekijk onze drumlessen op ons YouTube-kanaal, start jouw gratis proefperiode van maar liefst twee weken of bekijk de gratis proefles!

Meer weten? Stuur ons dan een berichtje met jouw vraag via het formulier hieronder! We komen dan zo snel mogelijk met een persoonlijk antwoord bij je terug.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!