5 manieren om je drumstel beter te laten klinken

Man drummen op Yamaha akoestisch drumstel
5
(5)

Gefeliciteerd! Je hebt net je eerste drumstel gekocht of geleend. Maar hé, dat valt qua klank soms vies tegen. In niets klinkt jouw drumstel zoals een echt drumstel hoort te klinken. Wat nu?! Er is gelukkig veel wat je kunt doen om jouw beginnersdrumstel een heel stuk beter te laten klinken. En het goeie nieuws? Dat kost waarschijnlijk een stuk minder dan jezelf had gedacht. Wij van Online Drumles delen graag onze beste tips met je om het geluid van jouw starterskit vlot te verbeteren.

Tip 1: Stem je drums

Net als een piano of gitaar, moet je ook je drums stemmen. Goedkopere fabrieksdrumstellen of de oude set die je van je buurman leent, zijn waarschijnlijk niet of beroerd gestemd. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een drumsleutel en een beetje geduld. Onze Léon doet voor hoe je een drumstel stemt. Wees niet bang om te experimenteren met een heel lage of heel hoge stemming. Zo leer je het bereik aan klanken en tonen van je trommels goed kennen. En je ontdekt zo wat je zelf mooi vindt of goed bij jouw favoriete muziekstijl past.

Tip 2: Dempen doet wonderen

Ook al zijn je trommels goed gestemd, grote kans dat je nog niet happy bent met het geluid. Een drumstel kan erg hard of schel klinken. Het is daarom handig om je drums te dempen. Je kunt daarvoor een scala aan materialen kopen: dempringen, gels, muffelpads en clamps. Maar er zijn ook (gratis!) huis-tuin-en-keukenmiddeltjes: een oud kussen in je bassdrum kan wonderen doen. Gebruik tape (gaffertape krijg je wel los, duct tape niet!) om trommels en bekkens te dempen. Probeer verschillende groottes uit om het gewenste effect te bereiken. Staat je drumstel in een lege of grote kamer? Creëer dan eenvoudig een betere akoestiek door gordijnen te sluiten onder het spelen. Een oud matras tegen de wand of een slaapzak uithangen, verbetert de akoestiek van je drumruimte direct een stuk.

Tip 3: Vervang je vellen

De vellen van je drumstel krijgen heel wat te verduren. Hebben de drumvellen zichtbare of voelbare deuken, bobbels of gaatjes? Dan wordt het hoog tijd ze te vervangen. Bij een goedkoper drumstel is dit moment altijd dichterbij. Goedkope drumstellen hebben in de regel ook goedkope drumvellen. Die halen lang niet alles uit je drumstel wat erin zit. Vergelijk het als hardlopen op klompen. Gun jezelf goede schoenen als je gaat rennen en goede drumvellen als je gaat drummen. Voor elk type klankkleur of muziekstijl heb je specifieke soorten. Laat je vooraf goed informeren voordat je zo maar een paar vellen koopt. Een goede set voor een 5-delig drumset is voor zo rond de €100,- verkrijgbaar. Je kunt ervoor kiezen om eerst de vellen te vervangen van de drums die je het meest bespeelt: je snaredrum en basdrum. Trouwens, in plaats van vervangen kun je met deze tips je drumvellen lang(er) goed laten klinken.

Bonustip: goede stokken!

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar drumstokken bepalen ook voor een deel de sound van jouw drumstel. Heb je te lichte of te zware stokken? Drumsticks met een barst? Van welke houtsoort zijn je sticks eigenlijk? Snel weten welke drumstok bij jou past? Check welke stokken geschikt zijn voor jou.

Tip 4: Spaar voor upgradesAkoestisch drumstel opbouwen en stemmen

Met nieuwe vellen, fijne stokken, demping en een goed gestemd drumstel kom je een heel eind. Maar uiteindelijk stuit je op de grenzen van hoe je drums klinken. Dan wordt het tijd om te gaan sparen voor upgrades. De toms en de basdrum zullen met bovenstaande tips vaak echt wel acceptabel klinken. Je hoeft helemaal niet je hele drumstel in te ruilen dus. Begin bijvoorbeeld met je snaredrum. Die bepaalt in belangrijke mate de klankkleur van je hele kit. Het kan ook heel verstandig zijn om te investeren in een goed basdrumpedaal. Of wat dacht je van nieuwe, betere bekkens? Sla gerust onze aankooptips erop na als jij wilt investeren in je set.

Tip 5: Verbeter je spel

En dan misschien onze belangrijkste tip: blijf werken aan je spel. Een goede drummer kan zelfs trommelend op potten en pannen een formidabele sound produceren. Omgekeerd geldt dat een slechte drummer ook op de duurste kit gewoon slecht klinkt. Bij Online Drumles hameren we daarom op het werken aan je techniek. Met aansprekende lessen maak je al snel kennis met de basis van het drummen. We leggen samen in elke les de lat net iets hoger. Zo word je uitgedaagd om telkens meer te leren. Want alleen dan haal je echt het maximale uit jouw drumstel. Benieuwd naar onze lessen? Begin vandaag nog met een gratis proefles! Of bekijk ons mooie aanbod tijdens de gratis proefperiode van 14 dagen.

Speciale tip!

Heb je helemaal geen zin in gedoe om je akoestische drumstel beter te laten klinken? Dan is een elektrisch drumstel echt iets voor jou. Wist je dat je bij Online Drumles ook heel voordelig zo’n drumstel kunt huren én onze lessen kunt volgen? Meer informatie over het huren van een drumstel vind je bij de drumstelabonnementen.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 5

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!