Drum-‘n-bass: Ode aan de drummer
Drum-‘n-bass is een elektronisch muziekgenre waar drummers van alle leeftijden enthousiast van worden. Dat is hartstikke logisch. Want drum-‘n-bass is niet alleen heel dansbare muziek, waarin drums centraal staan. De gebruikte drumbeats zijn geleend uit de gouden jaren ’60 en ’70 van de muziek en bieden dus voor elk wat wils. Bovendien kun je met drum-‘n-bass heel goed leren drummen. Hoog tijd om dit bijzondere genre eens nader te bekijken!
Het ontstaan van een genre
Voor het ontstaan van drum-‘n-bass gaan we naar Engeland aan het einde van de jaren 1980. Er is daar een hele jongerencultuur gevormd rondom elektronische muziek: de rave scene. Grote feesten, drugsgebruik, jongeren die weinig hadden met de gladde popmuziek uit die tijd en die vooral uit hun dak wilden gaan op snelle beats. We gebruiken voor die muziekstijl de verzamelnaam house. Maar binnen house zijn al snel allerlei stromingen aan het ontstaan. Een van die stromingen maakt gebruik van breakbeats, daarover hieronder meer. Dit levert uiterst dansbare muziek op, waarin de drumbeats en baslijnen centraal staan. Een nieuw genre is geboren: drum-‘n-bass.
Drumbreaks en breakbeats
Het fundament van drum-‘n-bass bestaat uit de zogenaamde breakbeat. Daarvoor worden stukjes drum uit andere muziek, samples dus, achter elkaar geplakt in een continue loop. De drumbreaks uit oudere soul-, funk- en reggaenummers lenen zich daar uitstekend voor. Het gaat in de regel om de paar maten die de drummer solo speelt (de zogenaamde drumbreak) in zo’n nummer. Voor de drummer in kwestie een moment om eens even te laten horen wat ‘ie in huis heeft. Veel drumbreaks zijn een complexe variant op de groove van het nummer met veel syncope. Voorbeelden van syncope zijn de off-beat en de missed-beat. Je verlegt als het ware het ritmische accent van je groove, maar verliest het tempo van de groove niet.
Op zoek naar dikke breakbeats
Net als bij hip-hop gaan drum-n’-bass dj’s op zoek naar de dikste samples. En net als bij hip-hop zijn platen uit de jaren ’60 en ’70 een goudmijntje. De bekendste sample is ongetwijfeld de ‘Amen Break’. Het is een drumbreak van 4 maten uit het lied ‘Amen, Brother’, een b-kantje van The Winstons, een obscure soulband. Inmiddels is deze sample in meer dan 5.000 nummers gebruikt! Andere bekende drumsamples komen uit ‘Funky Drummer’, ‘Funky President’ en ‘Cold Sweat’ van James Brown, ‘Apache’ van The Incredible Bongo Band en ‘Think (About It)’ van Lyn Collins. Een beetje drummer zou deze grooves toch op z’n minst moeten (her)kennen. Tip: bekijk ook de belangrijkste basisritmes voor elke drummer die we voor je op een rijtje hebben gezet.
Hoe je met drum-‘n-bass beter leert drummen
Bij Online Drumles hameren we er telkens op. Als drummer is het bewaken van het tempo je belangrijkste taak. Een goede drummer is een strakke drummer. Er zijn heel veel manieren om dat te oefenen. Meespelen met een drum-‘n-bassnummer is er daar één van. Want je speelt superstrakke, complexe grooves in een genadeloos tempo. De beats zijn bovendien geloopt, dus speel je continu dezelfde groove. Omdat drum-‘n-bass is gebaseerd op oude soul, funk en jazz samples, spreekt het genre toch veel drummers aan die niet van elektronische muziek houden. Probeer het maar eens! Hier vind je andere oefeningen om strakker te leren drummen.
Drum-‘n-bassliefhebbers opgelet
Ben jij helemaal gek van drum-‘n-bass? Dan ben je diep in je hart waarschijnlijk gek op ritmes en dus op drums. Lijkt het jou nou te gek om dat zelf eens te proberen? Dan hebben wij iets heel moois voor je. Want je krijgt 2 weken gratis toegang tot onze online lessen. Liever eerst eens kijken of je wat aanleg heb? Doe dan eerst onze gratis proefles. De bass moet je er zelf bij bedenken, maar de drums die leren wij je graag!