Bewegen voor ouderen; oefeningen met ritme!

Begeleid een oudere op tablet
5
(2)

Bewegen voor ouderen; oefeningen met ritme!

Aangepast sporten voor ouderen kan soms wat lastig zijn. We weten echter allemaal dat bewegen gezond is, en ook noodzaak is om het lichaam in goede conditie te houden, in de breedste zin van het woord.

Laagdrempelige oefeningen voor ouderen zijn soms moeilijk te vinden, of ze zijn simpelweg niet leuk. Misschien is er in de buurt net even geen centrum wat een dergelijke activiteit organiseert, of is de laagdrempelige oefening wel héél laagdrempelig, of juist weer wat te zwaar. Idealiter oefen je op een gezonde manier en precies op het juiste niveau. En waarom zou je dit niet combineren met muziek?

Bij Online Drumles zijn we daarom druk bezig geweest om een manier te vinden hoe je op elke leeftijd kan blijven bewegen met muziek.

Ik hoor je denken: drummen voor ouderen? Dat is waanzin.

Blijf nog even lezen! In dit artikel van Online Drumles vertellen we:

  • Waarom drummen mogelijk is op écht élke leeftijd
  • Waarom je geen drumstel of ervaring nodig hebt
  • Waarom bewegen voor ouderen in de voorgestelde vorm leuk is, laagdrempelig, en op meerdere manieren gezond is
  • Hoe je deze week nog kan beginnen

Iedereen kan leren drummen. En dat betekent dat iedereen kan bewegen. Ook ouderen

Bij Online Drumles is de slogan altijd geweest “Iedereen kan leren drummen”. Er is tot op de dag van vandaag nog nooit een leeftijd aan onze cursus gekoppeld en de ervaring leert dat dit ook niet nodig is. We hebben abonnees die de 80 jaar reeds gepasseerd hebben.

Let op: dan hebben we het over oefeningen achter het drumstel. De mogelijkheden om te leren drummen gaan echter verder dan het drumstel. Oefeningen voor ouderen in de context van muziek zijn dan ruwweg onderverdeeld in twee categorieën:

Afhankelijk van de mobiliteit kan er een keuze worden gemaakt. Hieronder zetten we beide manieren kort uiteen. Hiermee wordt bewegen voor ouderen leuk en laagdrempelig, en kan er ook bewogen worden op muziek!

Oefeningen voor ouderen kunnen mét en zonder drumstel

Bewegen voor ouderen; oefeningen mét drumstel

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn ouderen vaak zeer goed in staat om te kunnen drummen. Drummen is beweging zonder gewicht en vereist daarom weinig kracht. Het is laagdrempeliger dan de trap oplopen of überhaupt lopen.

Het elektrische drumstel kan eventueel zeer ver versteld worden zodat er minimaal met de handen hoeft te worden uitgereikt. Zo kan je zelfs het verstellen van het drumstel gebruiken als een manier om langzaam ‘weerstand’ aan een oefening toe te voegen. Overigens kan vaak prima in een normale setup gespeeld worden; dit vereist relatief weinig kracht, waardoor de meeste ouderen eigenlijk meteen kunnen starten.

Een elektrisch drumstel is licht, makkelijk voor iemand in te stellen, neemt weinig ruimte in beslag, maakt weinig herrie en is onderhoudsvrij. Onze ervaringen zijn er goed en graag delen we dit met meer mensen.

Wil je dit zelf uitproberen, of ken je iemand die hier graag gebruik van zou willen maken? Scroll dan naar onder en neem contact op. De visie van Online Drumles is dat iedereen kan leren drummen. Als onderdeel van onze visie bieden wij online cursussen voor ouderen gratis aan. Dat is onze manier van teruggeven aan de maatschappij. Informeer gerust even naar de mogelijkheden.

Bewegen voor ouderen; stoelgymnastiek zónder drumstel

Een bekende methode om ouderen of jezelf in beweging te brengen is de zogenoemde ‘stoelgymnastiek’. Maar ook vanuit de stoel is er de mogelijkheid om te leren drummen.

Soms is de drempel voor het drumstel (nog) wat te hoog. In dit geval vallen we terug op de stoelgymnastiek voor ouderen. Hiervoor hebben we speciale oefeningen voor ouderen ontwikkeld waarbij vanuit de stoel gedrumd kan worden. We hebben de oefeningen samengevat in een cursus. De oefeningen bouwen langzaam op en kunnen door vrijwel iedereen gevolgd worden. Er is zelfs de mogelijkheid om met muziek van vroeger mee te spelen! Ook hier geldt: Wil je dit zelf uitproberen, of ken je iemand die hier graag gebruik van zou willen maken? Scroll dan naar onder en neem contact op. Wij bewijzen graag aan je dat bewegen voor ouderen áltijd mogelijk blijft, en zelfs heel leuk kan zijn.

Oefeningen voor ouderen die muziek en bewegen combineren, stimuleren zowel brein als lichaam

Het prachtige aan het gebruik van muziek, ritme, drums, of de drum stoelgymnastiek, is dat er vier vliegen in één klap worden geslagen:

  1. Muzikale ontwikkeling en de (laagdrempelige) coördinatie van de ledematen stimuleert de hersenen;
  2. Het bewegen op muziek stimuleert op een laagdrempelige manier het lichaam en zorgt dat er veel bewogen kan worden zonder het lichaam snel te overbelasten;
  3. De oefeningen zoals hier voorgesteld zijn ook écht leuk, en zijn in eerste instantie helemaal niet bedoeld als een alternatief voor ‘echte’ beweging. Het is een op zichzelfstaande activiteit.
  4. De oefeningen voor ouderen die hier voorgesteld worden kunnen alleen gedaan worden, maar lenen zich ook uitstekend voor bewegen in groepsverband. Juist samen ‘in sync’ met muziek meedoen is leuk!

Drummen voor ouderen vervangt daarmee de verplichte ‘saaie’ oefeningen voor ouderen, en vervangt deze door een leuke bewegingsactiviteit die alleen of in groepsverband gedaan kan worden. Omdat het leuk is. Niet omdat de dokter het zei.

Ik ben overtuigd! Hoe nu verder?

Bij Online Drumles hebben we een cursus bewegen voor ouderen ontwikkeld. Deze brengt op een laagdrempelige manier de mogelijk om te bewegen op muziek. Zie het als leren drummen zonder drumstel. Deze methode valt onder ons non-profit initiatief “Online Drumles voor ouderen”.

De methode is gratis uit te proberen (ook in groepsverband) en is geen onderdeel van het commerciële portfolio van Online Drumles. Wil je meer weten en/of de methode ontvangen? Mail dan gerust even naar info@onlinedrumles.nl en dan sparren we even!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!