Welke drumstok is geschikt voor mij?
Welke drumstok is geschikt voor mij?
In dit artikel van Online Drumles vertellen we alles over de drumstok:
- Wat zijn de verschillende onderdelen van een drumstok;
- Manieren om als drummer verschillende geluiden uit jouw drumstokken halen;
- En welke stok is geschikt voor wat voor soort drummer?
De verschillende onderdelen van de drumstok
De tip
De tip is de bovenkant van de drumstok, het topje. In het soort tip kan je variëren. Zo heb je ronde tips, ovale tips, ‘olijf’-vormige tips en tips met een nylon laagje eroverheen. Met een en dezelfde drumstok kan een drummer met verschillende tips andere geluiden produceren. Dit komt voornamelijk omdat je de trommel of het bekken met een groter/kleiner oppervlak raakt tijdens drummen en mogelijk ook onder een andere hoek.
Experimenteren met verschillende sounds als drummer is natuurlijk hartstikke leuk. Het verschil in geluid door te variëren met tips is echter wel een klein detail. Als beginnend drummer zou ik hier dus niet teveel over wakker liggen! Maar daarover straks meer.
De hals en de schouder
Direct onder de tip van de drumstok vind je de hals. Vanaf de hals begint de stok van dun naar dik te verlopen. Onder de hals vind je de schouder. Voornamelijk de schouder is een belangrijk onderdeel van de drumstok, omdat deze – naast de tip – veel voor het drummen gebruikt wordt. Dit is het stuk wat vaak rechtstreeks de hihat raakt.
De body
De body van de stok maakt het grootste gedeelte van de stok op; van de schouder tot het einde. De body is waar je de stok vasthoudt en waar het meeste gewicht van de stok vandaan komt. Vic Firth heeft de merknaam van de stokken vaak óp de stok aan, inclusief een vlaggetje. Een goede vuistregel is om als beginnende drummer de stok vast te houden rond dit vlaggetje (met de duim en wijsvinger).
Léon legt het nog even kort uit:
Wil je meer tips over drumstokken? Check dan de drumstokken Q&A!
Verschillende geluiden uit je drumstok halen
De verschillende onderdelen van de stok geven je als drummer de mogelijkheid om in eenzelfde groove verschillende accenten te kunnen leggen in je spel. Het draait hier voornamelijk om de tip en de schouder.
Door alleen met de tip van je drumstok op bekkens te spelen, krijg je bijvoorbeeld een ingetogener, en meer ‘gedefinieerd’ geluid. Speel je met alleen de schouder, dan haal je meer volume uit het bekken. Door het afwisselen van de twee – een techniek die schouder/tip wordt genoemd – kan je een groove een bepaalde dynamiek meegeven waarin je afwisselt tussen harde en zachte slagen. Dit soort technieken goed onder de knie krijgen is uiteindelijk waar gevorderde drummers zich van anderen onderscheiden. Aan het einde van Léons filmpje wisselt hij kort af tussen de schouder en de tip; let maar eens goed op hoe dat de groove een andere feeling geeft.
Welke stok is geschikt voor mij?
Het antwoord is zoals gewoonlijk: dat ligt eraan!
Als beginnende drummer raden wij eigenlijk altijd een 5A stok aan. Dit is de ‘standaard’ stok. Het is namelijk veel belangrijker om eerst het drummen zelf onder de knie te krijgen, en technieken als schouder/tip enigszins te kunnen spelen, voordat je met drumstokken gaat experimenteren. Heel simpel gezegd: leer eerst dynamisch in je spel te zijn, en daarna pas dynamisch door verschillende stokken. Je spel zal altijd een groter gedeelte van je dynamiek opmaken dan de spullen waarmee je drumt.
Dat gezegd hebbende, is er voor de gevorderde drummers best wat te zeggen voor het wisselen tussen stokken. Voor jazz zijn bijvoorbeeld SD stokken vaak aan te raden (maar het hoeft niet!). Deze zijn wat dunner, waardoor je ingetogener kan spelen. Voor jazz is dit prettig. Speel jij in een hardrockband, dan zijn SD stokken wellicht niet de beste keuzes. Vaak ben je dan beter af met 5A of met 5B, een wat dikkere stok.
Heb je vragen over drumstokken of andere drumgerelateerde zaken? Mail dan gerust op info@onlinedrumles.nl en we helpen je op weg!