Drummen als vorm van meditatie

drummer man op strand
4.3
(4)

Drummen als vorm van meditatie

Je kent het vast wel. Na een drukke dag op werk of school zit je hoofd propvol gedachtes en lukt het je niet om te ontspannen. Meditatie is iets wat mensen in toenemende mate praktiseren om hun hoofd leeg te maken en stress te verlagen. Voor velen van ons is meditatie echter nogal een uitdaging. Meditatie heeft veel tijd en oefening nodig en kan vooral voor overactieve, snel geprikkelde hersenen een brug te ver zijn.

De oplossing kan zijn… tromgeroffel….drummen! Drummen kan als vorm van meditatie worden uitgeoefend en is voor veel mensen makkelijker toegankelijk dan meditatie.

In dit artikel van Online Drumles leggen we uit:

  • Hoe drummen en gezondheid gerelateerd zijn
  • Wat meditatie is en wat de voordelen ervan zijn
  • Hoe je drummen als vorm van meditatie kunt uitoefenen

De relatie tussen muziek en gezondheid

Muziek is gezond! De wetenschap is het er over eens dat muziek een positief effect op gezondheid kan hebben. Hoewel de wetenschap voorzichtig is in het trekken van conclusies over het gebruik van muziek als medicijn, kunnen bepaalde elementen uit muziek wel helpen bij specifieke aandoeningen en problemen. Muziek kan worden ingezet om klachten van dementie te bestrijden, mensen met autisme te helpen communiceren, of pijnklachten te verminderen (Erik Scherder, 2017).

Je brein fit houden maar ook afleiding geven met drummen

Muziek zorgt ervoor dat verschillende gebieden in de hersenen geactiveerd worden. Door muziek worden verbindingen in de hersenen aangemaakt waardoor het brein ‘’getraind’’ wordt en fit blijft. Dit geldt ook voor drummen. Omdat je met drummen meerdere ledematen gebruikt, worden beide hersenhelften aangesproken om in actie te komen. De linker hersenhelft zorgt voor logica en structuur, de rechter hersenhelft voor creativiteit en verbeelding. Met drummen ben je dus bezig twee tegenstrijdige hersenhelften met elkaar te laten samenwerken (Moore, 2014).

Naast het fit houden van je brein kan je met drummen je brein ook op een bepaalde manier rust geven. Drummen kun je als vorm van meditatie gebruiken om even te ontsnappen aan de eindeloze gedachtestroom in je hoofd.

Wat is meditatie en wat zijn de voordelen

Meditatie heeft vele vormen en heeft een geschiedenis van meer dan 5000 jaar. Er zijn verschillende stromingen met een verschillende oorsprong, waarvan de oudste terug te herleiden zijn naar het Hindoeïsme. Ruwweg kan meditatie worden beschreven als een vorm van spirituele oefening en een bepaalde staat van bewustzijn waarbij onze geest tot rust komt.

In de wetenschap is men het grotendeels eens over de positieve effecten van meditatie. Meditatie wordt hierdoor in de moderne wereld steeds meer geaccepteerd als effectief middel voor een gezonde geest.

Een aantal voordelen van meditatie zijn:

  • Vermindering van stress
  • Verbeterde focus
  • Vermindering van angstgevoelens
  • Verbeterde slaap

Oké, mooi. Maar wat hebben drummen en mediteren dan met elkaar gemeen?

Meditatie en drummen zorgen ervoor dat we even uit ons hoofd gaan. Bij meditatie leg je de focus op je ademhaling. Hierdoor gaat je aandacht naar je ademhaling en ‘stop’ je als het ware met nadenken.

Met drummen focus je je op het ritme. Het ritme wordt een soort mantra dat onze aandacht vasthoudt. Je kan niet drummen en nadenken tegelijk (tenzij je iets drumt wat eigenlijk te makkelijk is). Drummen en meditatie werken beide als een soort van gedachtenbezem; ze vegen de ruimte in je hoofd even schoon van zorgen en drukke gedachten. Drummen verplicht je in het moment te zijn en je aandacht erbij te houden. Door te drummen word je niet afgeleid door je gedachtes en leef je bewust in het nu.

Hoe kun je drummen als meditatie gebruiken?

De makkelijkste manier is om de singlestroke (RLRL) lang vol te houden (deze staat in onze cursus onder hoofdstuk 4). Zulke herhalende patronen kan je altijd moeilijker maken door tegelijkertijd iets met je voeten te gaan spelen en patronen over de trommels te spelen. Hoe moeilijker je het jezelf maakt voor je coördinatie, hoe meer je je zal moeten concentreren op wat je aan het spelen bent. Je zal merken dat je na een korte periode over andere dingen gaat nadenken. Dat komt doordat je de bewegingen die je maakt aan het programmeren bent in je spiergeheugen. Zodra je hersenen hun werk hebben gedaan, heeft je hoofd weer ruimte voor andere dingen, zoals de boodschappen die je nog moet halen ;) . Op dat moment is het tijd om de moeilijkheidsgraad weer een stukje op te schroeven. Breid het patroon uit of probeer sneller te spelen.

Geen idee over wat je dan gaat drummen? Geen probleem! Zet je favoriete muziek op en speel minimaal een kwartier mee met de muziek. Met als voorwaarde dat het niet te makkelijk voor je is.

Veel plezier met mediteren.. euuhh, drummen!

Namasté.

Geen zin om te drummen, maar wel zen worden?

Heb je geen zin om te drummen? Dat kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Nauwelijks, want we herkennen het wel. Wat wij dan zelf doen, is zen worden met behulp van een warme jacuzzi. Dit heeft hetzelfde effect als drummen. Zo verminder je stress en verbeter je je slaapkwaliteit.

Wist je trouwens dat de makers achter Online Drumles zo enthousiast zijn geworden van deze ‘zen methode’, dat ze een eigen verhuurbedrijf zijn gestart? Neem eens een kijkje bij ZenTri en huur jouw jacuzzi.

Enthousiast om te leren drummen?

Ben je enthousiast geworden om door middel van drummen ‘helemaal zen’ te worden? Bij Online Drumles kun je onbeperkt drumles volgen vanuit huis, vanaf €19,99 per maand bij een jaarabonnement. Je kunt Online Drumles altijd 14 dagen gratis uitproberen om te kijken of je het wat vindt!

Vragen? Neem contact met ons op via contact@onlinedrumles.nl

Lees ook eens de volgende artikelen:

 

 

Bronnen:

  • Erik Scherder (2017). Singing in de brain.
  • Kenneth D. Moore (2014). Effective Instructional Strategies: From Theory to Practice.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.3 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!