De coördinatie van het lichaam verbeteren met drummen

kind drummen op elektrisch drumstel coördinatietraining
5
(3)

Coördinatie en motoriek. Brede begrippen die van alles met bewegen te maken hebben. Motoriek is het vermogen om te bewegen. Coördinatie is het afstemmen van je bewegingen. Beide zaken moet je oefenen om te blijven bewegen en nieuwe bewegingen te leren. En drummen is misschien wel een van de leukste en allerbeste manieren om de motoriek en coördinatie van je lichaam te verbeteren. In dit artikel vertellen we je graag alles over motoriek- en coördinatietraining!

Grove en fijne motoriek

Er wordt onderscheid gemaakt tussen grove en fijne motoriek. De grove motoriek bestaat uit grote bewegingen die je maakt met de grote delen (armen, benen, romp en hoofd) van je lichaam. Denk aan lopen, rennen, klimmen, dansen, zwemmen en fietsen. De fijne motoriek zijn de kleine bewegingen die je maakt, voornamelijk met je handen en vingers. Bijvoorbeeld tekenen, schrijven, je veters strikken of een boterham smeren.

De ontwikkeling van motoriek

Vanaf de geboorte ontwikkelt een mens de motoriek. Eerst de grove motoriek en daarna de fijne. Wanneer je motorisch ‘klaar’ bent, is onderwerp van discussie. Wat wel duidelijk is, is dat je motorische vaardigheden altijd in ontwikkeling zijn en dat je deze een leven lang kunt oefenen. Veel oefening doe je onbewust en continu in alle handelingen die je op een dag uitvoert.

Coördinatie van het lichaamDrummer Man akoestisch drumstel

Om al die grove en fijne bewegingen te kunnen uitvoeren, heb je een aantal motorische basisvaardigheden nodig: coördinatie, snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid. Coördinatie is de vaardigheid om goed gebruik te maken van de onderlinge verbanden tussen de verschillende delen van je lichaam. Een goede coördinatie wil zeggen dat je hersenen de spieren juist aansturen. Je beweegt soepel, kunt mikken, vangen en afstanden inschatten. De oog-handcoördinatie, het gelijktijdig kunnen zien en bewegen, is een bekend voorbeeld van coördinatie.

Kun je motoriek trainen?

Op de eerste plaats is de motorische ontwikkeling een natuurlijk proces. Kinderen doen dat vanaf hun geboorte onbewust de hele dag door. Spelenderwijs en met vallen en opstaan leren ze rollen, kruipen, staan, lopen, rennen, klimmen, klauteren en springen. Door te spelen met poppen, autootjes en Lego. Op school wordt de fijne motoriek verder ontwikkeld en getraind. Denk maar eens terug aan je tijd op de basisschool. Hele dagen wordt er geknipt, geplakt, geprikt, gekleurd, getekend en uiteindelijk geschreven. Maar er zijn meer manieren om je motoriek te trainen. Door te sporten, te knutselen, een stuk te wandelen én door te drummen!

Drummen om je motoriek te versterken

Drummen is sowieso de leukste en misschien ook wel een van de allerbeste manieren om je motoriek te verbeteren. Zoals je hebt kunnen lezen heb je vijf motorische basisvaardigheden: snelheid, lenigheid, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Alle vijf basisvaardigheden kun je versterken met drummen. Voor drummen heb je snelheid nodig: denk aan het aangeven van de maat of het spelen van een fill. Je oefent je lenigheid: bewegingen gaan vloeiend en je versterkt je core. Uiteraard heb je kracht nodig om een slag met je drumstok te maken of om een klap met je basdrumpedaal te geven. En je werkt aan je uithoudingsvermogen: de bewegingen die je maakt hou je een heel nummer vol. Tot slot vereist drummen veel coördinatie. Daar gaan we hieronder dieper op in.

Coördinatietraining door te drummen

Samengevat is coördinatie het vermogen om met je hersenen je spieren aan te sturen. Je doet de juiste beweging op het juiste moment. Drummen vraagt veel van je coördinatie. Want je timing luistert zeer nauw: een tiende van een seconde te vroeg of te laat en je verliest het ritme. Bovendien doe je niet één beweging, maar meerdere bewegingen tegelijkertijd. En om het nog wat uitdagender te maken, beweeg je met drummen je armen en je voeten onafhankelijk van elkaar. ‘Error! Error!’ is wat je hersens schreeuwen als je voor het eerst achter een drumstel kruipt. Maar laat je niet uit het veld slaan: iedereen kan leren drummen. Met onze eerste gratis proefles leren we jou binnen 30 minuten met een nummer meedrummen. Je hebt er niet eens een drumstel voor nodig!

Coördinatietraining bij Online DrumlesOnline muziekles bij Online drumles

Coördinatie is zoals je nu wel begrijpt de belangrijkste motorische basisvaardigheid die je nodig hebt om te leren drummen. Daarom bestaat een deel van onze online lessen uit coördinatietrainingen. Daarin leer je stap voor stap je coördinatie te verbeteren. We beginnen bij het allereerste begin: hoe houd je de stokken vast en hoe zorg je ervoor dat je niet in de knoop raakt? Met de coördinatietrainingen leer je de basisbewegingen van het drummen. Dat komt hartstikke goed van pas bij de andere lessen, waarin we telkens aan de hand van een bekend pop- of rocknummer je nieuwe vaardigheden in de praktijk brengen. Zo bouwen we elke les verder op je kennis en skills. En echt waar, binnen de kortste keren leer je drummen!

Ga jij de uitdaging aan?

Wil jij werken aan je motoriek? Wil je lekker bewegen? Niet alleen je lijf, maar ook je hoofd gezond houden? Ga dan met ons de uitdaging aan en leer drummen! Met onze online cursus drum je wanneer het jou uitkomt, gewoon vanuit huis en op je eigen tempo voor een vast bedrag per maand. Benieuwd? Dan is onze proefperiode van twee weken echt iets voor jou! Je krijgt volledige toegang tot de gehele cursus, inclusief coördinatietraining, en kiest in de proefperiode of je doorgaat. Heb je geen drumstel? Dan kun je de cursus ook volgen in combinatie met de huur of koop van een elektronisch drumstel. Je motoriek en lichaamscoördinatie verbeteren, is nog nooit zo leuk geweest!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!