De drummer dirigeert

Drumstok bladmuziek
5
(2)

Drummen in een band wordt weleens vergeleken met het dirigeren van een orkest. Logisch, want drummer en dirigent hebben allebei een stokje in de handen! Maar alle gekheid op een stokje; er zijn gelukkig meer overeenkomsten te trekken tussen drummers en dirigenten. Hoe dat precies zit, dat leggen we in dit artikel graag aan je uit!

In de maat

Een dirigent heeft een belangrijke functie in een orkest. Hij ‘slaat’ met zijn hand of dirigeerstok de maat mee. De dirigent bepaalt en bewaakt dus het tempo. En dat is precies wat een drummer ook doet in een band. Daarvoor is het nodig dat je het ritme van een bepaald nummer kent en op verschillende tempo’s kunt spelen. En het allerbelangrijkste: dat je dit tempo ook gedurende een nummer kunt vasthouden. Een goede drummer is immers een strakke drummer. Bij drummen spreken we niet over tempo, maar over Beats per Minute (bpm).

Emoties overbrengen

Als je denkt aan een goede dirigent, dan zie je waarschijnlijk iemand voor je die met theatrale gebaren en veel mimiek de muzikanten uit het orkest door het muziekstuk heen loodst. De dirigent zweept ze op als de muziek aanzwelt, drijft ze tot het uiterste richting een crescendo, brengt ze weer tot bedaren bij rustige stukken. Zij of hij kent de muziek door en door en brengt de emoties die de componist van een muziekstuk wil oproepen over op de muzikanten. Daarin onderscheidt een goede dirigent zich. En dat doet een goede drummer ook.

Dynamiek

Wij drummers hebben een aantal manieren waarop we net als een dirigent de emoties van een lied kunnen overbrengen. Op ons publiek en op je bandleden. Een belangrijk element wordt gevormd door dynamiek. Dynamiek is het verschil in volume waarin een nummer wordt gespeeld. De meeste songs kennen een afwisseling tussen rustige en hardere stukken. Een couplet wordt vaak wat ingetogen gespeeld, een refrein harder. Het laten toenemen of afnemen van het volume is ook dynamiek: richting een refrein bouw je het volume op, richting een couplet ga je weer terug in volume. Als je de opbouw van een nummer goed kent, kun je daar als drummer het voortouw in nemen.

Spelen met dynamiekDrummende man in actie

Hoe meer ervaring je hebt als drummer en hoe meer vaardigheden je leert, hoe meer je de dynamiek in jouw spel kunt ontwikkelen. Je kunt rustige stukken heel zacht spelen en met weinig noten. In plaats van een slag op je snaredrum, doe je een rimclick (je slaat met de schouder van je drumstok op de rand van de snare). Je speelt de hi-hat gesloten, zodat je een kort, droog geluid op lager volume voortbrengt. Zwelt de muziek verder aan, dan verlaag je met je voet de druk op de hi-hat. Zo kunnen de beide bekkens vrijer bewegen en dus meer geluid voortbrengen. Hardere stukken speel je met een half-open hi-hat of op je ride. Accenten leg je door tegelijkertijd je crashbekken en snaredrum te bespelen. Fills geven de overgang tussen couplet en refrein duidelijk aan.

E-drums en dynamiek

Lange tijd was een groot nadeel van drummen op een elektronisch drumstel dat je onvoldoende in staat was om dynamisch te drummen. Maar met de nieuwste generaties e-drums behoort dat gelukkig tot het verleden! Je kunt op elektrische drumkits tegenwoordig net zo veel experimenteren en stoeien met volume en dynamiek als op een akoestisch drumstel. Wil je leren drummen maar heb je nog geen drumstel? Goed nieuws! Met onze voordelige drumstelabonnementen krijg je toegang tot onze cursus in combinatie met de huur of koop van elektronisch drumstel.

Spelen met ritme en tempo

Een goede drummer is een strakke drummer, schreven we al. Maar dat wil niet zeggen dat je als een metronoom of drumcomputer hoeft te spelen. Met kleine variaties in ritme en tempo kun je ook gevoel overbrengen. Een refrein speel je misschien net een fractie sneller dan een couplet. Daarnaast kun je spelen met de plaatsing van je noten. Je kunt uiteraard precies op de tel (on beat) spelen, maar sommige delen van een lied lenen zich uitstekend om net iets voor of achter de tel (off beat) te drummen. Door iets achter een beat te spelen, krijgt een nummer iets slepends en gedragen. Door iets voor de tel te spelen, krijgt een lied een bepaalde stuwing en urgentie. John Bonham van Led Zeppelin was een meester in het afwisselen van on en off beats.

De baasdrummer in een band opstelling podium

Een dirigent is de absolute baas van het orkest. Hij of zij bewaakt de kwaliteit, motiveert de orkestleden, is regelneef en bepaalt de artistieke richting. In de meeste bands zijn het de zanger en/of de gitarist die deze rol vervullen. Maar er zijn gelukkig uitzonderingen! Stewart Copeland van The Police was, zeker in de begintijd van de band, de drijvende kracht achter de groep. Phil Collins was drummer én zanger en de grote baas bij Genesis. Als je over genoeg vaardigheden, drive en visie beschikt, kun jij als drummer net als de dirigent meer worden dan de persoon die toevallig de maat bepaalt!

De basis onder de knie

Bij Online Drumles leren we jou de basis van het drummen. Stap voor stap werk je aan techniek en vaardigheden. Gewoon waar en wanneer het jou uitkomt en helemaal op je eigen tempo. Inmiddels gingen duizenden beginnende drummers je voor. Dus we durven zelfs te garanderen dat we ook jou kunnen leren drummen. Vanaf de eerste les gaan we lekker aan de slag en speel je mee met de beste nummers uit ruim zestig jaar pop, rock, funk, soul, blues en jazz. We kunnen ons voorstellen dat je eerst wel eens wilt snuffelen aan onze cursus. Dan is onze proefperiode van twee weken echt iets voor jou. Dus pak het stokje over en sluit je aan bij Online Drumles!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!