Vrouwelijke drummers die je moet kennen

vrouwelijke drummer
5
(4)

Drummen alleen voor mannen? Zeker niet!

Het drumstel wordt vaak gezien als een instrument voor jongens, maar daar is helemaal niets van waar! Iedereen kan leren drummen en er zijn heel veel goede vrouwelijke drummers.

Als je iemand vraagt een bekende drummer te noemen, zul je vaak als antwoord John Bonham (drummer Led Zeppelin), Roger Taylor (drummer Queen), Keith Moon (drummer The Who), Dave Grohl (drummer Nirvana) of de Nederlandse Cesar Zuiderwijk (drummer Golden Earring) krijgen. Allemaal mannen. Laten we hier eens verandering in brengen en een aantal vrouwelijke drummers, of drumsters, voorstellen.

De vrouwelijke drummers die je moet kennen:

1. Sheila E.

We beginnen met een bekende vrouwelijke latin jazz drummer, Sheila E. Door haar langdurige samenwerking met Prince is ze bekend geworden bij het grote publiek. Zelf heeft Sheila E. ook meerdere albums en singles uitgebracht. ‘A Love Bizarre (duet met Prince) en ‘Hold me’ zijn ook in de Nederlandse Top 40 beland.
Naast Prince heeft Sheila E. ook samengewerkt met George Duke, Lionel Richi, Marvin Gaye, Herbie Hancock en Diana Ross. En met haar 58e positie in de top 100 Greatest Drummers of all time van Rolling Stone magazine, mag ze met recht een van de beste drummers ter wereld worden genoemd!

2. Meg White

Voor het grote publiek is Meg White nog geen begrip geworden, maar bij drummers is ze wel enorm bekend. Samen met haar ex-man Jack White speelde ze in The White Stripes. Haar drums waren de basis voor grote hit ‘Seven Nation Army’.
Opmerkelijk aan Meg White is dat ze pas begon met drummen toen ze 23 jaar oud was (je bent nooit te oud om te leren drummen!). Meteen had Meg haar eigen stijl – die zeker niet simpel is. Ze is geen technische drummer. Haar typische timing, expressie en kracht van spelen geven Meg White een eigen drumstijl. Hiermee inspireerde ze veel jonge vrouwen om ook te gaan leren drummen.

Wist je dat je bij Online Drumles een van Meg White’s bekendste nummers, Seven Nation Army, kan leren drummen? Met een abonnement op Online Drumles heb je toegang tot alle lessen. Leon legt het nummer al bij de witte stok uit!

3. Karen Carpenter

Een bekende artiest waarvan je niet wist dat ze ook kon drummen. Karen Carpenter is als zangeres bekend geworden met haar band The Carpenters. Ze startte in deze band als de drummer, voordat ze de leadzangeres werd. Ze zag zichzelf dan ook ten eerste als een drummer en ten tweede als zangeres.
Waarom ze toch achter het drumstel vandaan is gekropen? Nou, ze was erg klein en voor het publiek niet goed zichtbaar achter haar grote drumstel. Ze werd daarom naar de voorgrond van het podium gehaald. Daar had ze alleen een microfoonstandaard staan. Na haar eerste, onwennige optredens achter haar veilige drumstel vandaan, werd Karen wereldberoemd als zangeres van The Carpenters.
Ze speelde snel moeilijke drum beats na van Ringo Starr en Joe Morello. Hierdoor maakte ze grote indruk op andere drummers.

Benieuwd geworden naar Karen Carpenter achter de drums? Bekijk hieronder de video van haar jazz solo in 1976.

Geïnspireerd geraakt? Bij Online Drumles is jazz uiteraard ook onderdeel van het curriculum.

4. Cindy Blackman

In de jaren 60 was het eigenlijk not done dat vrouwen gingen drummen. Maar daar gaf de 7-jarige Cindy Blackman niets om. Met haar eerste spaargeld kocht ze een eigen drumstel. Een aantal jaren later studeerde ze aan het Berklee College of Music in Boston. Hier kreeg ze les van onder andere jazz drummer Alan Dawson.
Van huis uit is Blackman opgeleid als jazzdrummer, maar daar komt snel verandering in. Zanger Lenny Kravitz vraagt haar mee te gaan op zijn tour. Hun samenwerking start met de hit ‘Are You Gonna Go My Way’ en loopt vervolgens 18 jaar door. Blackman was de drummer tijdens meerdere tours van Kravitz. Cindy Blackman is dus niet alleen een gerenommeerde jazzdrummer, maar ook in de pop- en rockmuziek weet ze haar weg goed te vinden.
Fun fact: Cindy Blackman heet officieel Cindy Blackman Santana, ze is namelijk al meer dan 10 jaar met niemand minder dan gitarist Carlos Santana getrouwd.

Wist je dat je bij Online Drumles een van Cindy Blackman’s bekendste nummers, Are You Gonna Go My Way, kan leren drummen? Met een abonnement op Online Drumles heb je toegang tot alle lessen. Leon legt het nummer al bij de groene stok uit!

5. Maureen ‘Moe’ Tucker

De volgende op deze lijst is Maureen Tucker, ook wel ‘Moe’ genoemd. Moe Tucker is bekend geworden als drummer bij The Velvet Underground uit de jaren 60 en 70. Maar ook solo heeft Tucker muziek uitgebracht.
Tucker leerde drummen door met The Rolling Stones op de radio mee te spelen op haar snare drum. Met haar aparte drumstijl is ze kenmerkend als drummer. Ze speelt bijvoorbeeld graag staand. Ze zet hiervoor haar bassdrum omgekeerd neer zodat ze die van bovenaf kon bereiken. Haar drumstel bestaat verder uit kleine toms, een snare en bekkens. De bekkens gebruikt ze nauwelijks, omdat ze vindt dat een drummer de maat aan moet geven en bekkens daar niets aan bijdragen. Daarnaast speelt ze altijd liever met mallets dan met normale drumstokken.
Samen met Karen Carpenter is ze een van de eerste vrouwen geweest die al in de jaren 60 van de vorige eeuw naam wist te maken als drummer. Er zijn van Moe Tucker niet veel beelden te vinden uit die tijd, maar in de video hieronder speelt Tucker mee met The Velvet Underground tijdens een reünie in 1993.

6. Meytal Cohen

Haar naam zegt het bijna al, Meytal Cohen is een metal drummer. De geboren Israëlische begon met drummen toen ze 18 jaar oud was. Na een verhuizing naar Los Angeles om daar aan de Music Academy percussie te studeren, heeft ze in meerdere kleine bandjes gespeeld.
Sinds 2013 speelt Meytal de drums in haar eigen heavy metal band Meytal. Maar Meytal’s echte doorbraak kwam van haar drum covers van populaire rock nummers op YouTube. Miljoenen kijkers scoort ze met haar covers! Grote kans dus dat je haar al eens voorbij hebt zien komen op YouTube.

7. Anika Nilles

De Duitse Anika Nilles heeft, net als Meytal Cohen, via YouTube naam gemaakt als vrouwelijke drummer. Het drummen is haar met de paplepel ingegoten: haar vader, ooms en een neef drummen ook. Ze vond drummen leuk om te doen, maar zag er niet gelijk een carrière in. Totdat ze in 2013 haar eerste filmpje op YouTube zette. Binnen een paar uur hadden er al duizenden mensen naar gekeken. Met steeds meer kijkers op YouTube werd Anika Nilles al snel gevraagd voor drumclinics en optredens. Inmiddels heeft Anika haar baan opgezegd en is ze fulltime als drummer aan de slag gegaan.
Wat Anika Nilles anders maakt dan andere drummers op YouTube? Ze plaatst geen covers van bekende nummers. In plaats daarvan schrijft en produceert ze haar eigen drum composities. Kijk en luister zelf maar eens naar een van haar eerste video’s hieronder.

8. Hannah Welton

Aan drumstijlen geen gebrek bij Hannah Welton. Van drummen in een blues band naar een Latin Ensemble en een Big Band Orkest om vervolgens te eindigen in de nieuwe begeleidingsband van Prince.
Haar samenwerking met Prince in de band 3rdeyegirl, kwam doordat Prince een drummer nodig had in zijn nieuwe, vrouwelijke begeleidingsband. Deze band werd opgericht in 2014 en speelde mee op zijn album ‘Plectrumelectrum’. Hannah Welton is nog met Prince mee op tour gegaan tot zijn dood in 2016.

9. Samantha Maloney

Samantha Maloney is een drummer die bekend is geworden door haar samenwerkingen met meerdere bekende bands. Zo is ze als invaller voor Tommy Lee op tour gegaan met de heavy metal band Mötley Crüe. Hiernaast was ze een tijdje de drummer van andere rockbands zoals Eagles of Death Metal, Hole – de band van Courtney Love – en Peaches.
Samantha Maloney is niet alleen als drummer bekend. In de film ‘Factory Girl’ over Andy Warhol’s muse Edie Sedgwick kwam ook The Velvet Underground voorbij. Wie beter dan een echte vrouwelijke drummer zoals Samantha Maloney om de rol van de eerder besproken Moe Tucker te spelen? Na deze rol heeft Maloney het acteren niet verder opgepakt.

Benieuwd geworden naar Samantha Maloney als drummer van Mötley Crüe? Bekijk dan de video hieronder.

10. Viola Smith

De laatste op deze lijst is een van de allereerste professionele vrouwelijke drummers, Viola Smith. Een klassieke drummer. Al in de jaren 20 van de vorige eeuw was ze actief als drummer. Samen met haar zussen speelde ze in de Schmitz Sisters Orchestra. Een muzikale familie dus!
Toen Smith een aantal jaren later in New York terecht kwam, is ze bij de NBC Symphony Orchestra, het National Symphony Orchestra en het Hour of Charm Orchestra terechtgekomen. De laatste is een orkest met enkel vrouwen.
Smith heeft ook haar eigen band geleid, Viola and her Seventeen Drums. De naam van de band komt van haar eigen drumstel. Twee grote toms hingen hoog boven de rest van haar drumstel. Opmerkelijk was ook het aantal drums waar ze op speelde. Het liefst zo veel mogelijk. Uiteindelijk had ze er 17, waar ze haar band naar heeft vernoemd. Deze grote hoeveelheid drums kon ze heel snel bespelen. Ze werd daarom de snelste vrouwelijke drummer genoemd.
Op Broadway heeft Smith naam gemaakt als drummer bij de originele productie van de musical Cabaret in 1966.
In 2020 is Viola Smith overleden op 107-jarige leeftijd. Er wordt gezegd dat ze tot kort voor haar dood nog drumde met kleine bandjes.

Bekijk hieronder een optreden van Viola Smith achter haar grote drumstel in 1939.

Meer vrouwelijke drummers

Natuurlijk zijn er naast deze 10 nog veel meer vrouwelijke drummers en komen er ook steeds meer bij. Staan er voor jullie ook een aantal positieve verrassingen bij?

Wist je dat..

… we bij Online Drumles heel veel vrouwelijke leerlingen hebben? Van jong tot oud zijn er vrouwen die graag willen leren drummen en misschien wel de volgende Meytal Cohen of Sheila E. worden!

Ben je ook enthousiast geworden en wil je ook wel leren drummen? Dat kan! Jongens, meisjes, mannen, vrouwen, iedereen is welkom bij Online Drumles. Je hebt al toegang tot de lessen vanaf €19,99 per maand!
Geen drumstel in huis? Geen probleem. Wij bieden ook drumstelabonnementen aan in combinatie met Online Drumles. Jouw drumstel staat er zeker tussen!

Veel plezier met drummen!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!