Trommelen of drummen

In dit artikel van Online Drumles gaan we in op het verschil tussen trommelen en drummen. Ook leggen we kort uit wat een goede aanpak is als je als trommelaar wilt gaan starten met leren drummen.

Trommelen of drummen; wat is het verschil?

Trommelen of drummen, er zit een wezenlijk verschil tussen deze twee. Een trommelaar is geen drummer, maar als een drummer niet kan trommelen, is het ook geen drummer! Een veel gebruikte uitspraak van Léon is: Als je het niet op één trommel kan spelen, kun je het ook niet op je hele drumstel.

Bij drummen gebruiken we het gehele drumstel om muziek te maken. Een drumstel bestaat doorgaans uit een bassdrum, snaredrum, en toms. Het drumstel wordt aangevuld met cymbalen.

Trommelen daarentegen, focust zich op een enkele trommel. Dit is meestal de snaredrum. De snaredrum is een uiterst belangrijk onderdeel van het drumstel, en daarom zien we dat drummethodes in de praktijk veel techniek van het trommelen lenen. Diverse technieken van het trommelen zijn zowel op de snaredrum als de rest van het drumstel te gebruiken. Dit noemen we de rudiments.

Trommelen is traditie – drummen is coördinatie

De traditionele drum lesmethode begint altijd op de snaredrum, op één trommel. Je leert verschillende soorten rudiments spelen, de single stroke, double stroke, paradiddles, flams en ga zo maar door. Dit noemen we trommelen. Je leert op één instrument spelen met twee handen en gebruikt daar doorgaan de traditionele grip voor (zie ook ons artikel over matched vs. traditionele grip).

Het grote verschil tussen trommelen en drummen is uiteindelijk het gebruik van de benen en meerdere trommels. Dit heeft hele andere uitdagingen op het gebied van coördinatie. Bij Online Drumles hebben we hier speciaal de coördinatietraining aan gewijd. Ben jij traditioneel opgeleid tot trommelaar en wil je nu starten met drummen, dan is het geen gek idee om hier eerst eens te starten. Wat we vaak zien dat is trommelaars ver vooruit lopen op de rudiments en de handtechnieken, maar dat het stukje coördinatie ontbreekt. Dit kan lastig zijn; je begrijpt de muziek goed en je kan eigenlijk al heel goed trommelen, maar op het drumstel komt dit er vervolgens wat lastiger uit! Extra tijd besteden aan specifiek de coördinatie maakt dat je als trommelaar als snel de vruchten kunt plukken van je eerdere ervaring.

Waar slaat Léon’s uitspraak op?

Vaak ligt de basis van een nieuwe oefening toch op de snaredrum. Hoofdstuk 4 van Online Drumles ,kijk maar naar les 4.1. Hier begint de les met de snaredrum; toch weer een voordeel voor de trommelaar! Na het trommelen op de snaredrum kun je de oefening verplaatsen naar andere instrumenten, zoals in les 4.2. Het moeilijke daarvan is dat je een andere klank hoort bij de zelfde oefening. Deze overgang is nóg moeilijker als je de oefening nog niet op één trommel beheerst! Daarom: als je het niet op één trommel kan, kan je het zeker niet op het hele drumstel!

Heb je meer vragen over de verschillen tussen trommelen en drummen, of ben je van plan de overstap te maken naar drummen en heb je vragen? Mail gerust naar info@onlinedrumles.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie