Linkshandige drummers

Close up van een drumstel met drummer akoestisch drumstel kopen drumpartijen
4.5
(2)

Wat hebben Ringo Starr (The Beatles), Ian Paice (Deep Purple), Phil Collins (Genesis) en Dominic Howard (Muse) met elkaar gemeen? Juist, het zijn allemaal drummers van wereldklasse! Maar wist je dat deze rocklegendes ook alle vier linkshandig zijn? Leren drummen kan even tricky zijn als je linkshandig bent. Maar iedereen kan leren drummen, zeggen wij van Online Drumles. Daarom hier onze beste tips en adviezen voor linkshandige drummers.

Voorkeurshand

Schrijf je met links? Dan is de kans groot dat links je voorkeurshand is. Maar soms is je schrijfhand niet je voorkeurshand. Dan heb je in je jeugd waarschijnlijk leren schrijven met je ‘verkeerde’ hand. En dan heb je nog geluksvogels die tweehandig zijn. Dat is absoluut een voordeel! Je maakt het jezelf als drummer een stuk makkelijker als je voorkeurshand je leidende hand is. Met die hand hou je namelijk de maat. Nog geen drumstel? Volg deze video’s zonder drumstel en ontdek welke hand jouw voorkeurshand is.

In spiegelbeeld drummen

Met je sterke hand houd je de maat. Je bespeelt er de hi-hat of de ride mee. Maar ook je sterke been is belangrijk. Deze is verantwoordelijk voor de bassdrum. Ben je linkshandig en -benig dan is een drumstel in de gangbare opstelling lastiger te bespelen. Je kunt dan twee dingen doen: je leert ‘open’ te spelen of je zet het drumstel in spiegelbeeld neer. Open spelen komt erop neer dat je wat meer ruimte laat om met je linkerhand alle trommels te kunnen bespelen. Deze manier heeft een paar praktische voordelen, maar ons advies is echter om het drumstel anders op te stellen, in spiegelbeeld. Dat is eenvoudiger dan het lijkt: je ruilt de snaredrum en hi-hat van plaats met de floortom. Bijkomend voordeel is dat je de bassdrum dan ook bespeelt met je sterkste been. Met een elektrisch drumstel is het zelfs nog eenvoudiger: met één druk op de knop gooi je de set-up om. Tip: bij Online Drumles kun je voor een laag bedrag per maand leren drummen en een elektronisch drumstel huren.

Omdenken

Lesmateriaal en bladmuziek zijn in de regel geschreven voor rechtshandige drummers. Uitgangspunt is dat rechts de voorkeurshand is van de meeste drummers. Dat is dus de hand die dus de hi-hat of de ridebekken bespeelt tijdens een groove. In bladmuziek, drumtab of drumnotatie staat een L voor Links en een R voor Rechts – best logisch. Maar nu wordt het opletten geblazen, want ben je linkshandig dan geldt dat L voor rechts en R voor Links staat. Een kwestie van omdenken dus. Dat is in het begin even wennen, maar geloof ons, het wordt al snel je tweede natuur. Léon heeft alvast wat handige tips voor je.

Dat je af en toe moet omdenken als linkshandige drummer, betekent niet dat dat altijd moet. Drumnotatie blijft dezelfde muziek produceren. De noot die de snare aanduidt, doet dat voor zowel rechtshandige als linkshandige drummers. En dat geldt ook zo voor de toms, hihat, bassdrum en bekkens. Voor linkshandige drummers is notenleer dus wel heel handig. Wees gerust bij Online Drumles heb je niet eens door dat je met notenleer bezig bent.

Akoestisch drumstel opbouwen en stemmen

Lekker laten staan

Muzikale lefty’s zijn vaak gedwongen om rechtshandig te leren spelen. Dat is vervelend, want de progressie kan wat langzamer zijn. Maar dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Linkshandigen vormen al sinds jaar en dag een minderheid op de wereld. De wereld is dan ook rechtshandig ingericht. De meeste drumkits staan dan ook in een rechtshandige opstelling klaar om bespeeld te worden. Bijvoorbeeld bij poppodia of cafeetjes. Heb je een optreden en maak je gebruik van die faciliteiten of sjouw je je een slag in de rondte met je eigen kit die je linkshandig neerzet?

Tegenwoordig kunnen linkshandigen kiezen welke hand ze als sterke hand aanwijzen. Toch kiest een groot deel ervoor om niet volledig op links te focussen. Leer de basis met zowel links en rechts en je hebt zelfs een voordeel op die vele rechtshandige drummers. Want denk maar niet dat zij zich gaan verdiepen in een linkshandige kit.

De lessen van Online Drumles voor linkshandige drummers

Wat voor bladmuziek en (drum)noten lezen geldt, geldt ook voor onze lessen. Die zijn gebaseerd op rechtshandige drummers. Sorry, maar daar zijn er nu eenmaal heel veel meer van. Maar dat betekent niet dat je als linkshandige de lessen niet kunt volgen. Begin met omdenken, zet je drumstel anders neer, of probeer de basis met zowel links als rechts onder de knie te krijgen. Dan haal je zelfs meer uit de drumcursus dan wij van tevoren hadden bedacht!

Dus, wanneer drumleraar Léon “start met je rechterhand op je hi-hat” zegt, wat doe jij dan? Bingo! Jij start inderdaad met je linkerhand op de hi-hat. Zie, moeilijk is het niet! Er zijn heel wat lefty’s die met veel plezier en succes bij ons hebben leren drummen. Ben jij de volgende? Gaaf! Bekijk nu de mogelijkheden die Online Drumles te bieden heeft. Van een 14 dagen gratis proefperiode tot een jaarabonnement inclusief elektronisch drumstel. Het ideale pakket voor de linkshandigen onder ons staat er geheid tussen.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!