Drummen in een rijtjeshuis

drummer man snare drum
5
(3)

Stel, je woont in een rijtjeshuis en je wilt graag leren drummen. Hoe doe je dat dan? Dat is een situatie waar veel (toekomstige) drummers in zitten. Niet iedereen woont immers in een vrijstaand huis, waar (teveel) geluid maken op je drumstel geen enkel probleem is voor de buren. Maar ook als je in een rijtjeshuis woont, kun je gewoon leren drummen! Zelfs zonder je buren geluidsoverlast te bezorgen.

In dit artikel bespreken we een aantal zaken rondom drummen in een rijtjeshuis:

Geluidsoverlast drumstel

Een drumstel is een instrument dat heel hard klinkt. Als we dit in decibel (dB (A)) meten, de sterkte van het geluid, komt een akoestisch drumstel boven de 100 dB uit. Dit is veel meer dan de gemiddelde geluidsgrenzen die in een woonwijk gelden:

  • Overdag tussen 07:00 – 18:00: Max. tussen 50 dB(A) en 70 dB(A)
  • ā€˜s Avonds tussen 18:00 – 23:00: max. tussen 45 dB(A) en 65 dB(A)
  • ā€˜s Nachts tussen 23:00 – 07:00: max. tussen 40 dB(A) en 60 dB(A)

Met een maximaal aantal decibel van 70 is drummen op een akoestisch drumstel eigenlijk uit den boze wanneer je in een rijtjeshuis woont. Als je toch graag dat authentieke akoestische drum gevoel wilt leren kennen (en dat moedigen wij alleen maar aan!), dan zijn daar natuurlijk een aantal oplossingen voor! Het is namelijk mogelijk om het geluid van een akoestisch drumstel te dempen. En dit hoeven echt geen moeilijke en dure manieren te zijn. Een huis-tuin-en-keuken aanpak is al voldoende! Kijk maar eens naar onze 7 tips voor drummen met minder geluid. Maar hoe je het ook wendt of keert: drummen in een rijtjeshuis blijft lastig. Gelukkig is er naast isoleren nog een makkelijkere oplossing zodat je kunt drummen zonder geluidsoverlast.

Yamaha DTX402K drumstel voor beginnersEen elektrisch drumstel biedt de uitkomst

Een akoestisch drumstel blijft, ook gedempt, toch aardig wat geluid produceren. Vroeger was dit meteen een reden om te stoppen of niet eens te beginnen met drummen. Maar tegenwoordig zijn er elektronische drumstellen op de markt. Goede elektronische drumstellen. En deze elektrische drumstellen doen qua kwaliteit niet eens onder voor de meeste akoestische drumstellen. Bovendien is de prijs van een elektrisch drumstel een stuk aantrekkelijker

Een elektrisch drumstel biedt de ideale uitkomst wanneer je wilt drummen in een rijtjeshuis. Je kunt met de volumeknop van het drumstel het geluid zo hard of zacht zetten als je zelf wilt. Voordeel is ook dat je met een koptelefoon op speelt. Hiermee ben jij de enige die de muziek van je elektrische drumstel hoort. Anderen horen alleen het getik op de trommels.

Wel moet je erop letten dat een elektrisch drumstel niet helemaal geluidsstil is. Je buren kunnen het wellicht nog wel horen als jij gaat drummen. Dit komt doordat je elektrische drumstel op de vloer staat. Hierdoor verplaatst het geluid van (met name) het bassdrumpedaal naar de muren die je met de buren deelt. Maar gelukkig bestaan daar ook oplossing voor: elektrische drumstellen zonder bassdrum klopper, zoals de Yamaha DTX402K. Eerlijk is eerlijk, je levert wat in op speelgevoel. Maar geluidsarmer dan dit drumstel bestaat eigenlijk niet. Je buren zullen je dankbaar zijn!

Toch wel behoefte aan een bassdrum klopper om een beter speelgevoel te creƫeren? Dan zijn de DTX432K of DTX482K hele goede elektrische drumstellen. En hebben je buren hier te veel last van, kijk dan eens bij onze 4 manieren om je elektrische drumstel te dempen (spoiler alert: het ontkoppelen van je drumstel scheelt een hoop!).

Heb je nog meer tips nodig om je drum geluid te verminderen? Kijk eens naar onze Drum Q&A. Hier geven we antwoord op een aantal belangrijke zaken rondom drummen, zoals het voorkomen van geluidsoverlast.

Bij Online Drumles heb je met een drumstelabonnement in een keer drumles en een elektrisch drumstel in huis!

Overleg met de buren

Of je nu op een akoestisch of elektrisch drumstel gaat spelen, het is altijd verstandig om met je buren te praten. Al is het maar om ze te informeren over je nieuwe hobby. Je doet er zelf natuurlijk al alles aan om vooral geen geluidsoverlast te veroorzaken, maar wanneer je je helemaal verliest in die gave drumpartij, kan het toch wat harder klinken voor de buren. Probeer dan die ruzie te voorkomen.

Maak afspraken met je buren. Op welke dagen mag je drummen? Op welke tijdstippen of tot hoe laat mag je drummen? Is het verstandiger om op zolder, in je slaapkamer, woonkamer of kelder te gaan zitten? Geef je telefoonnummer zodat je buren je kunnen bereiken wanneer het onverwachts niet uitkomt.

Heb je te maken met hele moeilijke buren en wil je wel akoestisch blijven drummen, denk dan eens na over een oefenruimte. Drummen in een rijtjeshuis zorgt er niet voor dat jij helemaal alles kan geven tijdens het oefenen. Wanneer je in een geĆÆsoleerde oefenruimte drumt, heeft niemand er last van en kun jij losgaan. Het is ook mogelijk om zoā€™n oefenruimte in je eigen huis te maken. Maar dit raden wij af aangezien het dan een duur geintje kan worden. Je kunt wel op zoek gaan naar een andere plek waar ze oefenruimte verhuren, een garage over hebben, of iets anders. Voordeel is dan dat je thuis altijd nog elektrisch kunt oefenen en in je oefenruimte akoestisch. Nadeel zijn de kosten van een oefenruimte.

Oefenpad snare drum ritmes oefenen drummen in een rijtjeshuis

En heb je al een oefenpad thuis? Dit is de ideale oplossing om zonder je buren te storen de hele dag te kunnen drummen in een rijtjeshuis. Met een drumpad, meestal gemaakt van rubber of carbon, kun je je drumritmes oefenen. Een aanrader dus als je maar een uur per dag – of helemaal niet – mag drummen van je buren.

 

Leer drummen met de lessen van Online Drumles! Start nu jouw gratis 14 dagen proefperiode en krijg onbeperkt toegang tot alle (1500+) lessen.

Ben jij al om?

Voor elke drummer is een goede drumcursus van groot belang. Je wilt immers niet dat je gave drumstel stof staat te vangen op zolder of dat je eigen aangeleerde techniek helemaal verkeerd is. Zorg er dus voor dat je van begin af aan leert drummen middels een goede drumcursus. Ook voor je buren zal het schelen als jij daadwerkelijk een maat kunt houden. De opmerking ā€œte veel herrieā€ kunnen ze dan ook achterwege laten!

Bij Online Drumles bieden we een drumcursus aan volgens onze eigen, succesvolle, methode.Ā Hierin leer je stap voor stap alle technieken met de coƶrdinatietrainingen, leer je grooves en fills spelen in de lessen en dat alles breng je samen terwijl je meespeelt met de tofste nummers tijdens de bladmuziek lessen!

Bovendien heb je bij Online Drumles de mogelijkheid om niet alleen voor drumlessen te kiezen, maar kun je ook een elektrisch drumstel huren of kopen. Zo ben je in Ć©Ć©n keer klaar! Bekijk ons aanbod en de prijzen voor het huren of kopen van een elektronisch drumstel inclusief Online Drumles.

Heel veel plezier met drummen!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!