Drummen in een band

Hoe word je eigenlijk de drummer van de band?
taak van drummen in een band
5
(2)

Drummen in een band

Veel leerlingen van Online Drumles hebben één vurige wens: drummer worden in een band. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Hoe kom je in contact met andere muzikanten? Hoe krijg je die felbegeerde plek op de drumkruk bemachtigd? In dit artikel beschrijven we de verschillende manieren hoe je onderdeel wordt van een band.

Manier 1 – Met je maten

Misschien wel de makkelijkste manier: richt met je vrienden, collega’s, buren, klasgenoten of familieleden een bandje op. Vaak gaat dat vanzelf. Zet een gitarist, een zanger en een drummer in één ruimte en als snel worden er snode plannen gesmeed om een bandje te beginnen. Het leuke is dat je elkaar al kent en weet wat je aan elkaar hebt. Dat scheelt heel wat ongemakkelijk gedoe in het begin. Maar er schuilt hierin ook een klein risico: want niet zelden wordt een vriendschap verpest door spanningen in de band. De popgeschiedenis kent een ellenlange lijst van gezworen kameraden die elkaars grootste vijand werden!

Manier 2 – Drummer zoekt band

Met deze methode zet je jezelf in de spotlights: jij zoekt een band. Met bijvoorbeeld een advertentie op Marktplaats of Muzikantenbank. Je kunt ook een foto of filmpje met een leuke oproep erbij verspreiden via social media. Heel old school is het ophangen van een postertje bij de muziekhandel om de hoek, bij oefenruimtes of het lokale poppodium. Maar juist dat laatste werkt erg goed. Vergeet vooral niet te vermelden van welk muziekstijlen je houdt, wat je niveau is en wat voor soort band je zoekt. Zorg er daarnaast voor dat je een bekende wordt in de band-scene bij jou in de buurt. Bezoek concerten, hang rond bij oefenruimtes, knoop een praatje aan. Laat overal vallen dat je een drummer bent en een band zoekt. Via-via kom je al snel in contact!

Manier 3 – Band zoekt drummer

Met bovenstaande manier ben jij degene die de advertentie plaatst, maar zo zijn er ook bands die actief op zoek zijn naar een drummer. Je vindt advertenties op de geijkte online plekken of op het prikbord van muziekhandel of oefenruimte. En net als hierboven staat beschreven, is het fijn als bands in jouw dorp of stad je gezicht kennen en weten dat je op zoek bent. Het is natuurlijk erg spannend om voor de eerste keer mee te spelen met een band. Kun je qua niveau meekomen, zijn het aardige lui, komen jullie ambities overeen? We komen in een ander artikel nog terug op de belangrijkste do’s en dont’s voor je eerste optreden.

Manier 4 – Formeer zelf een band

Je kunt aansluiten bij een bestaande band of met vrienden iets beginnen, maar je kunt ook zelf het heft in handen nemen en een band formeren. Deze manier is vooral interessant voor creatieve geesten. Drummers die zelf een goed beeld hebben van de muziek die ze willen maken en de muzikanten die daar bij passen. Vaak zijn dit de drummers die eigen nummers willen schrijven. Een heel bekend voorbeeld is Stewart Copeland, de drummer van The Police. Hij richtte de band op met het idee om verfrissende, nieuwe muziek te maken. Een kruising tussen reggae, punk, jazz en pop. Hij rekruteerde een zekere Gordon Summer, een jongen die zichzelf Sting noemde, als zanger en de rest is geschiedenis. Vind jij het leuk om echt een stempel te drukken op de band? Dan past deze manier dus bij jou!

Drummer man blijManier 5 – Jamsessies

Lang niet iedereen heeft een heel uitgedokterd idee als Stewart Copeland natuurlijk. Zeker als beginnende drummer kan het lastig zijn om te bepalen wat voor soort band je zoekt. Jamsessies bieden dan uitkomst. Bij een jamsessie is iedere muzikant welkom om mee te spelen. Drums, versterkers en een zanginstallatie is aanwezig. Je neemt je gitaar of drumstokken mee en spelen maar! Jamsessies worden georganiseerd door cafés, poppodia, culturele instellingen en grotere oefenstudio’s. Het doel ervan is om lekker muziek te maken en andere muzikanten te leren kennen. Ideaal dus als je wilt snuffelen aan andere muziekstijlen, je wilt meten met andere drummers en in beeld wilt komen bij muzikanten in de buurt. Het is wel handig dat je tenminste over een aardige basis beschikt, zoals de acht basisritmes die iedere drummer moet kennen.

Hoe wij je helpen een betere drummer te worden

Bij Online Drumles draait het om de muziek. Je wilt immers leren drummen omdat je van muziek houdt. Daarom staat in vrijwel elke les één nummer centraal. Je leert de verschillende grooves en fills die bij dit specifieke nummer passen. De songs die we daarvoor gebruiken zijn hits en evergreens uit ruim zestig jaar pop, rock, reggae, blues, soul en r&b. Het zijn er inmiddels ruim zeventig. We durven te wedden dat je met deze nummers zo veel bagage hebt, dat je bij elke band in de smaak valt!

Profiteer vandaag nog van onze kennis

Ben je een beginnende drummer? Speel je al een tijdje voor de lol en wil je nu wel eens echt les krijgen? Is leren drummen jouw meisjes- of jongensdroom? Of hebben de drums je altijd al getrokken? Dan is Online Drumles echt iets voor jou. Met onze lesmethode leren we ook jou drummen, sterker nog: we garanderen dat zelfs. Je volgt de lessen in je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt en gewoon vanuit huis. Heb je nog geen drumstel? Dan is ons drumstelabonnement een uitkomst. Je huurt of koopt een elektrisch drumstel in combinatie met onze cursus. Wil je toch liever eerst even rondkijken? Probeer dan onze gratis proefles eens. Want ook in jou schuilt een groot drumtalent!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!