Alles over drumstokken
Drumstokken: ze zijn het allerbelangrijkste gereedschap voor jou als drummer. En ze zijn er in duizenden varianten. In verschillende diktes, van verschillende materialen, in allerlei vormen en voor elke muziekstijl. Probeer daar maar eens wegwijs in te worden. Als je nietsvermoedend een muziekhandel inloopt of online gaat shoppen, weet je niet waar je het zoeken moet. Daar gaan wij een (drum)stokje voor steken! Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte van alle ins en outs over de drumstokken, je hebt ontdekt welke drumstokken het beste bij je passen en hoe je jouw drumstokken moet vasthouden.
Uit welke delen bestaat een drumstok?
Als je goed kijkt naar een drumstok, zie je dat een stok eigenlijk uit vijf delen bestaat. De bovenkant van de drumstok noemen we de tip. Het dunste deel daar direct onder is de taper, oftewel de hals. Waar de stok weer dikker wordt, noemen we de shoulder (schouder). En het laatste en langste deel de body, ook wel shaft. De onderkant van de stok heet butt (of kont in goed Nederlands). Als drummer bespeel je bekkens en trommels voornamelijk met de tip en de schouder. Vooral in de tip heb je een eindeloze variatie in vormen (van rond tot kubus tot de bekende traanvorm) en veel variaties heb je in een houten of een nylon variant. Genoeg te kiezen, maar dat maakt het er niet makkelijker op. Om te voorkomen dat je helemaal verdrinkt in alle varianten, gebruiken alle fabrikanten dezelfde taal om hun drumsticks in te delen. Aan de hand van deze code krijg je al snel een idee van het karakter van de drumstick. De code is altijd opgebouwd uit tenminste een cijfer en een letter. Het cijfer staat voor de dikte van de stok. 2, 5 en 7 komen het meeste voor. De 2 is de dikste, de 7 de dunste. De letter daarachter staat voor het model. A, B, S en D zijn de meest gebruikte. Een B-model is doorgaans iets dikker en zwaarder dan een A-model.
Welke drumstokken zijn er?
Drumstokken zijn er in allerlei vormen, maten en van verschillende materialen. Zoals verschillende soorten plastic, koolstofvezel of aluminium. Veruit de meeste drumsticks zijn gemaakt van hout. Daar worden verschillende houtsoorten voor gebruikt: hickory (okkernoot), berken, ebben, rozenhout, eiken en nog heel veel meer. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakter. Hoe zachter de houtsoort, hoe lichter de stok. Hoe lichter de stok, hoe sneller je ermee speelt. Naast de normale drumstick waar we het hierboven over hebben gehad, zijn er ook nog andere type stokken om mee te slaan. Bekend zijn de zogenaamde brushes (of kwastjes). Stokken met een waaier van dunne haren van metaal of kunststof. Vooral in jazzmuziek worden ze gebruikt: soms zelfs in combinatie met een brush in de ene en een normale stok in de andere hand. Populair zijn ook de ‘rods’, die bestaan uit een bundeling van dunne houtjes, rietjes of kunststof strips. Je slaat daarmee veel zachter. Daarom zijn ze erg geliefd voor akoestische optredens of als je oefent in een kleinere ruimte met je band. Benieuwd hoe deze speciale stokken klinken? Léon laat het je graag horen.
Hoe hou je jouw drumstokken goed vast?
De ene drummer is de andere niet. De een speelt akoestisch, de ander elektrisch. De een drumt al jaren, de ander komt net om de hoek kijken. En de een drumt met traditionele grip, de ander met matched grip. Wat is het verschil en hoe houd je jouw drumstokken vast?
Laten we beginnen bij de traditionele grip:
De traditionele grip is nog een overblijfsel uit de tijd van militaire muziekkorpsen. Drummers droegen hun trommel aan een band om hun nek of aan een schouder. Omdat de trommel hierdoor iets scheef hing, kon de drummer tegelijkertijd marcheren en spelen. Wel vereist dit een best bijzondere manier voor het vasthouden van de drumsticks. Met de traditionele grip ligt de drumstok als het ware in je hand. Volg onderstaande stappen (P.s. voor de linkshandige drummer is dit tegenovergesteld) om je drumstok op de traditionele manier vast te houden:
- Houd je linkerhand recht alsof je een hand geeft.
- Leg vervolgens je drumstok in de ruimte tussen duim en wijsvinger. De balanspunt van de drumstok moet tussen je duim en wijsvinger.
- Krom dan je overige vingers als een kommetje om de drumstok heen, hierbij kunnen je wijsvinger en middelvinger boven de drumstok en je ringvinger en pink onder de drumstok. Deze vingers houd je ontspannen. Het echt vasthouden doe je met duim en wijsvinger.
- Beweeg de stok rustig heen en weer met behulp van je duim. Tadaa: de traditionele grip!
En zo ziet dat er dan uit:
Drummen met een matched grip?
De matched grip heeft niet zo’n uitgebreide geschiedenis als de traditionele grip. Toen de trommels werden neergezet en niet meer langs een heup hingen, was de traditionele grip niet meer noodzakelijk. Het speelvlak is immers vlak. Andere grips werden daardoor mogelijk. Bij de matched grip houd je, in tegenstelling tot de traditionele tegenhanger, wel beide drumstokken hetzelfde vast. Vandaar dat deze ook wel parallel grip wordt genoemd. Voor zowel rechts- als linkshandige drummers is dit dus hetzelfde. Dit is de manier die beginners tegenwoordig vaak aanleren. Overigens is dit ook hoe de rechterhand van de traditionele grip de drumstok vasthoudt.
Volg onderstaande stappen om je drumstokken met de matched grip vast te houden:
- Verdeel de drumstok (denkbeeldig) in drie delen.
- Op een derde van de onderkant pak je de drumstok vast tussen duim en wijsvinger.
- Deze keer wijst de handpalm naar beneden.
- Doe dit ook bij de andere drumstok en je hebt de matched grip vast!
En zo ziet dat er dan uit:
Onze tips op een rijtje
Welke stok past nu bij mij? Zoals we je hopelijk duidelijk hebben kunnen maken, is er voor ieder wat wils en is het antwoord op die vraag voor iedereen anders. We hebben daarom onze belangrijkste tips hier voor je op een rij gezet:
- Bezuinig niet op je drumsticks: het is je belangrijkste gereedschap als drummer!
- Start als beginner met drumsticks 5A, die zijn het meest standaard
- Leer gaandeweg jouw voorkeuren ontdekken en experimenteer als geoefende drummer met verschillende soorten drumstokken
- Werk aan je snelheid met lichtere drumstokken
- Werk aan je power met zwaardere drumstokken
- Speel met een grip die jij fijn vind!
Maar even alle gekheid op een (drum)stokje…Je hebt natuurlijk niets aan drumstokken als je niet weet wat je er mee moet doen. Het komt dus goed uit dat je ons gevonden hebt. Want bij Online Drumles leren we jou binnen de kortste keren drummen. Op je eigen tempo en met plezier als stevige basis. Ja, echt waar, we bieden daar zelfs een keiharde garantie op. Met onze gratis proefperiode van twee weken kun je vandaag al aan de slag! Dus waar wacht je nog op…!