Nederlandse drummers die je wilt kennen

drummer op podium optreden
4.5
(10)

Ons kleine kikkerlandje heeft een behoorlijke muzikale geschiedenis. Aan de basis van muziek staat ritme. En laat dat nu de belangrijkste taak van een drummer zijn! Nederlandse drummers zijn dus ook overal te vinden.

De zanger of gitarist van een band krijgt vaak meer aandacht dan de drummer, maar daar komt nu verandering in. In dit artikel leer je de drummer van de band kennen. Maar niet alleen drummers van bands passeren de revue. Ook sessiedrummers komen voorbij. Misschien dat je nu nog niet veel Nederlandse top drummers kunt opnoemen, maar na het lezen van dit artikel komt daar zeker verandering in!

6. Edwin Evers

Jawel je leest dit goed. Radio-DJ Edwin Evers is een drummer. En nog een goede ook! Samen met zijn Edwin Evers Band treedt hij overal in Nederland op. Evers en zijn bandleden spelen covers van veel bekende nummers. Maar dat is niet het enige wat Evers op het podium doet. Naast drummen kan hij ook zingen, hij kan zelfs drummen en zingen tegelijkertijd! Maar dat gaat niet bij elk nummer goed samen. Daarom is Evers niet de enige drummer en niet de enige zanger in de band. Bekijk hieronder een voorproefje van de Edwin Evers Band (met Edwin achter de drums).

5. Tessa Boomkamp

Over de Edwin Evers Band gesproken. Die andere drummer, dat is Tessa Boomkamp. Een vrouwelijke drummer die zeker tot de beste drummers van Nederland mag worden gerekend. Naast haar werk bij Edwin Evers, heeft ze soloalbums uitgebracht en met nog veel meer Nederlandse artiesten gewerkt. Ze is opgeleid door onder andere Ton Dijkman, de vaste drummer van Marco Borsato. Hij vindt haar zo goed dat ze zich bij de begeleidingsband van de zanger mag voegen. Eerst als achtergrondzangeres en gitarist, maar ook als invaldrummer mocht Dijkman niet kunnen. Hiernaast drumde ze korte tijd voor Normaal en ging ook mee op tour. Een vrouwelijke drummer die haar mannetje wel kan staan dus!

4. Jamie Westland

Nog een Haagse drummer! Net als onze drumleraar Léon. Jamie Westland begon met piano, maar deze werd al snel ingeruild voor het drumstel. Samen met zijn vrienden begint Jamie op vijftienjarige leeftijd de band DI-RECT. Zijn vader wordt de manager / chauffeur en rijdt de jonge band overal naartoe. In die beginjaren is DI-RECT nog een beetje zoekende tussen rockband en boyband. De knappe koppen in de band zorgen ervoor dat onder andere Jamie een meidenidool wordt. Maar naast die leuke kop, blinkt Jamie uit op de drums en groeit uit tot een zeer gerespecteerd slagwerker. Nu, meer dan 20 jaar later, bestaat DI-RECT nog steeds. Met meer succes dan ooit, is het een van de bekendste bands van Nederland. En dat komt onder andere door de drums van Jamie Westland.

3. Alex van Halen

Je zou het bijna vergeten, maar legendarische rockband Van Halen is gedeeltelijk Nederlands dankzij de gebroeders Eddie en Alex van Halen. Eddie op gitaar en Alex op drums. Eddie is trouwens begonnen op drums en Alex op gitaar. Maar als snel zagen ze in dat hun talent bij het instrument van de ander lag.
In de jaren 70 en 80 had Van Halen grote hits met ‘Runnin’ with the devil’, ‘Ain’t Talkin’ ’bout Love’ en ‘Jump’. Nummers die zonder de drums van Alex van Halen heel anders hadden geklonken. De rockdrummer wordt tot de beste drummers ooit gerekend. Kan ook niet anders als je opkijkt naar andere goede drummers als Ginger Baker, Keith Moon, John Bonham en Buddy Rich. Van Halen is een rockdrummer zoals geen ander. Luister en kijk maar eens naar een drumsolo die hij deed op het podium met de band Van Halen.

2. Han Bennink

Een minder bekende naam onder het grote publiek, maar jazzliefhebbers zullen Han Bennink ongetwijfeld kennen. De drummer, die je misschien beter als percussionist kunt omschrijven, staat wereldwijd bekend om zijn geweldige timing en improvisaties.

Wat betreft Nederlandse jazzdrummers is er geen betere dan Han Bennink. Hij is het symbool van de ‘New Dutch Swing’: improvisatie jazz met een vleugje humor. Zo drumt hij niet alleen op een drumstel of een enkele snaredrum, hij haalt zijn neus ook niet op voor stoelen, pizzadozen of de vloer van het podium. Een echte percussionist die overal muziek uit kan halen. En dit heeft hij zichzelf aangeleerd. Bennink is een autodidacte drummer en heeft zijn unieke techniek dus uit zichzelf gehaald. Benieuwd hoe zijn ‘New Dutch Swing’ techniek eruit ziet? Bekijk de video hieronder.

1. Cesar Zuiderwijk

Last but not least: Cesar Zuiderwijk! Misschien wel de bekendste drummer van Nederland. Wie kent hem niet? De Haagse drummer is wereldberoemd geworden als drummer van Golden Earring. De Haagse band heeft met nummers als ‘Radar Love’, ‘Twilight Zone’ en ‘When The Lady Smiles’ wereldwijd muzikaal succes gehad. En zo ook Zuiderwijk. Maar wist je dat hij niet de eerste drummer van ‘The Earring’ was?

Fred van der Hilst, Jaap Eggemont en Sieb Warner gingen Zuiderwijk voor. Alhoewel Zuiderwijk al sinds 1970 achter de drums zit, was hij niet de drummer bij het optreden op de eerste editie van Pinkpop. Hier zat Warner nog achter de drums. Na het optreden werd de samenstelling van de band wat deze tot het einde is geweest: George Kooymans op gitaar, Rinus Gerritsen op toetsen en bas, Barry Hay op zang en Zuiderwijk op drums. Al zijn ze gestopt, Golden Earring blijft een van de beste Nederlandse bands ooit. En die eer is onder meer te danken aan de iconische drumpartijen van Cesar Zuiderwijk.
Nog steeds kun je deze topdrummer bewonderen bij een van de vele evenementen die hij mede-organiseert. Kijk bijvoorbeeld eens naar het ‘2000 drummers aan zee’ evenement. Samen met 2000 andere drummers drumt hij er nog steeds op los! Doe jij het hem al na?

Meer dan zat Nederlandse top drummers!

Dit is maar een klein rijtje Nederlandse drummers. Natuurlijk zijn er nog veel meer Nederlandse drummers die in dit rijtje passen. Zo hebben bands als Doe Maar, Earth & Fire en Het Goede Doel enorm veel drummers versleten die ieder noemenswaardig zijn. Maar ook drummers zonder vaste band, maar bekend van diverse optredens zijn welkom. En wie weet, misschien sta jij er binnenkort ook wel tussen! De drumlessen van Online Drumles doen er in ieder geval alles aan om jou te leren drummen. Misschien heb jij wel net zo’n aangeboren talent als Han Bannink of ben je juist benieuwd wat jij als drummer in een band kan zijn zoals Cesar Zuiderwijk en Jamie Westland. Voor iedereen is een plekje!

Probeer het drummen eens uit in de gratis proefles. Proefles al gevolgd? Start dan jouw gratis proefperiode van 14 dagen en krijg toegang tot meer dan 1500 drumlessen. Iedereen kan geheid leren drummen met Online Drumles!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Aantal beoordelingen 10

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!