Drummen voor beginners – wat moet je weten?

drummer latere leeftijd
5
(3)

Leren drummen voor beginners – wat moet je weten?

Drummen is de perfecte mix van muzikaliteit en fysieke inspanning. Het is een hobby waar je enorm veel plezier aan kunt beleven. En het is nog gezond ook. Maar hoe start je met drummen?

Heb jij besloten dat je wilt beginnen met drummen? Dan is onze eerste tip om te starten met een proefles drummen voor beginners. Zo leer je vanaf het begin een goede basis, van waaruit je jouw vaardigheden verder kunt ontwikkelen, met of zonder verdere lessen. Ook kom je er meteen achter of drummen echt iets voor jou is.

Kan ik wel leren drummen?

Ja! Wij hebben ruim twintig jaar ervaring met drummen en lesgeven. In die tijd hebben we meer dan 4000 leerlingen leren drummen. En durven we te stellen dat iedereen kan leren drummen, of je nu 4 jaar oud bent of 70.

En je hebt er geen speciaal talent of aanleg voor nodig. Wij zijn er zo zeker van dat we je gewoon de ‘Iedereen kan leren drummen’-garantie’ geven!

Is leren drummen moeilijk?

Eerst maar eens het goede nieuws. Het drumstel staat niet hoog op lijstjes met uitdagende instrumenten. De viool, saxofoon, hoorn, accordeon en hobo scoren daarop stukken hoger. Dat is logisch, want bij het goed bespelen van dergelijke instrumenten komt enorm veel techniek kijken. Probeer als ongetraind iemand maar eens een fatsoenlijk geluid uit een saxofoon te krijgen. Dat lukt je waarschijnlijk niet. Je gebruikt daarvoor spieren in en om je mond en lippen waarvan je niet wist dat ze bestonden! En terwijl je blaast, bedien je met je handen de kleppen om een bepaalde noot te kunnen spelen. Dan is het slaan met stokjes op een trommel toch iets eenvoudiger!

Maar wat het mooiste is?

Snel resultaat

Een van de leukste dingen aan het leren drummen is dat je al heel snel resultaat boekt. Zoals gezegd, er is weinig voor nodig om geluid uit een trommel of bekken te krijgen. En een ander voordeel van drummen is dat je er geen ingewikkelde theorie en notenleer voor hoeft te kunnen. Trommelen, meeklappen met muziek, stampen in de maat…het lijkt in iedereen te zitten. Drummen appelleert aan een oergevoel. Percussie-instrumenten behoren dan ook tot de oudste instrumenten ter wereld. De vroegste voorbeelden daarvan zijn ruim 70.000 jaar oud. Natuurlijk lang niet zo uitgebreid als een modern drumstel. Dat hoeft ook niet.

Drumles voor beginners nemen of op eigen houtje beginnen?

Als je wilt leren drummen, heb je een hoop materiaal voorhanden: internet (en dan vooral YouTube), lesboeken en – waarom ook niet – Drums Hero. Daarmee kun je een aardig eind komen. Toch denken we dat je er goed aan doet om eerst te beginnen met drumles. Waarom? Vanwege de kwaliteitsgarantie die je dan hebt. Je leert dingen op de juiste manier aan. Zo loop je niet het risico dat je later een verkeerde techniek moet afleren en weer deels opnieuw moet beginnen. Bovendien zit er een logische opbouw in de lessen. Eerst leer je de basics die je helpen om later ook ingewikkeldere vaardigheden onder de knie te krijgen. Je begint niet te moeilijk, zodat je niet ontmoedigd raakt.

Hoe zit het dan met aanleg en talent?

Naast studeren, oefenen, spelen, optreden, je muzikale grenzen verleggen en telkens meer leren, bepalen talent en aanleg ook deels hoe goed je kunt worden. Ook al train je als voetballer nog zo hard: er is maar één Messi. En toch hoef je geen Messi te zijn om een goede voetballer te zijn. Laat staan dat je er plezier aan beleeft. Bij Online Drumles zien we de verschillen in aanleg en talent elke dag. De ene leerling pikt het sneller op dan de ander. De één bereikt eerder het plafond, de ander blijft zich steeds verder ontwikkelen. Onze overtuiging is deze: zo lang jij plezier beleeft aan het drummen, blijf je leren. Plezier is de basis van ons leersysteem. We weten dat dat werkt – of je nu veel of weinig aanleg hebt.

Waarom we het je bij Online Drumles makkelijk(er) maken

De lessen bij Online Drumles zijn altijd opgebouwd rondom een nummer. Aan de hand van evergreens, hits en klassiekers leer je elke les nieuwe skills aan. We beginnen uiteraard eenvoudig en voeren de moeilijkheidsgraad stap voor stap op. Pas als je het nummer en de oefeningen onder de knie hebt, ga je door naar de volgende les. Het fijne aan een online cursus, is dat jij zelf bepaalt wanneer en in welk tempo je oefent. Er staat geen druk op en je oefent wanneer het jou uitkomt. Je kunt altijd direct contact met ons opnemen als je ergens tegenaan loopt. Zo krijg je tips, adviezen en hulp als je dat nodig hebt. Met de videolessen, bladmuziek en artikelen, krijg je een schat aan informatie aangereikt die jou als startende en gevorderde drummer steeds verder vooruit helpt.

Wat heb ik nodig om te beginnen met leren drummen?

drummen-op-potten-en-pannen

Om te kunnen beginnen met drummen heb je maar weinig spullen nodig. Je hebt in het allereerste begin zelfs niet eens een drumstel nodig. Met je handen, voeten, potten, pannen en pollepels kom je met je eerste drumlessen prima uit de voeten. Maar al snel zul je toch een drumstel willen  hebben. Een elektrisch drumstel kan fijn zij. Zo ben je de buren niet tot last en neemt het maar weinig ruimte in beslag. Je kunt het drumstel makkelijk kwijt in een klein hoekje van de kamer. Vaak is twee vierkante meter al genoeg.   

Een goed elektrisch drumstel kan duizenden euros kosten maar hoeft niet zo duur te zijn. Voor zo’n 500 euro heb je al een goed elektrisch drumstel waarmee je lange tijd vooruit kunt. Weet je al zeker dat je elektrisch gaat drummen? Bekijk dan welke elektrische drumstellen geschikt zijn voor beginners.

Daarnaast heb je veel plezier van een metronoom. Spelen en oefenen met een metronoom helpt je om een goed ritmegevoel te ontwikkelen. Een elektrisch drumstel heeft vaak een ingebouwde metronoom aan boord, maar ze zijn ook los verkrijgbaar. Ook heb je metronoom-apps voor je smartphone of tablet.

Hoeveel tijd ga ik kwijt zijn aan het leren drummen?

Leren drummen voor beginners bestaat uit twee activiteiten: tijdens lessen leer je nieuwe vaardigheden en tijdens oefensessies maak je je deze vaardigheden eigen. Voor beide activiteiten moet je tijd beschikbaar maken, maar veruit de meeste tijd zul je kwijt zijn aan het oefenen.

Oefenen draait om de kracht van de herhaling. Het is beter om vaak en kort te oefenen dan eens in de maand een marathonsessie te doen. Zeker als je begint met drummen is het belangrijk hier elke dag tijd voor te maken.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan lessen? Dat hangt af van het type les dat je volgt. Fysieke les van een leraar vindt vaak één keer per week plaats. Zo’n les duurt meestal een halfuur tot een uur.

Videolessen volg je in je eigen tempo, dus in dat geval is de keuze aan jou. Er is niks dat je tegenhoudt om een paar lessen achter elkaar te bingen. Maar ons advies is: neem niet gelijk te veel hooi op je vork. Neem de tijd om wat je leert goed onder de knie te krijgen. Leer niet te veel nieuwe dingen tegelijk. Eén les per week is een mooi minimum. Dan houd je de structuur erin.

Hoe en waar kan ik drummen voor beginners?

Je kunt fysiek of via internet drumles voor beginners volgen. Kies je voor fysieke drumles, dan kun je op persoonlijke begeleiding van een drumleraar rekenen. Sommige drumleraren werken zelfstandig en andere zijn aan een muziekschool verbonden. Het een is niet beter dan het andere. Kies vooral een drumleraar waarmee het klikt. Je kunt vaak een proefles volgen om daarachter te komen.

Niet iedereen heeft een drumleraar in de buurt. Dan kun je kijken of er een drumleraar is die jou via Zoom of Skype les kan geven. Ben je op zoek naar een meer laagdrempelige, maar toch kwalitatieve vorm van drumlessen voor beginners? Dan ben je bij Online Drumles aan het goede adres. 

Wil je meer weten over onze drumlesabonnementen? Of heb je andere vragen over het leren drummen voor beginners? Mail ons dan gerust op contact@drumles.nl

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!