Wat is nou eigenlijk Beats Per Minute (BPM)?
Je hebt als muziekliefhebber vast wel eens van BPM gehoord. En dan bedoelen we niet de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (de bijtelling). Nee, we hebben het over beats per minute (BPM). Niet alleen een muzikale term, maar ook een echte drummersterm. Daar wil je dus alles over weten. In dit artikel krijg je antwoord op al je vragen over beats per minute. Want wat is nou eigenlijk beats per minute? Waarom is het zo belangrijk voor drummers? En hoe gebruik je het om beter te leren drummen?
Wat is BPM (beats per minute)?
Beats per minute vertaalt ruwweg naar ‘slagen per minuut’. BPM is dus een getal. Als je op elke seconde in een minuut op een trommel slaat, is dat 60 beats per minute. Sla je vaker op je trommel in een minuut, speel je een hoger BPM. Sla je minder vaak, speel je een lager BPM. Met beats per minute wordt het tempo van de muziek aangegeven. Dan weet je dus gelijk of het tempo van het nummer snel of langzaam is. Een ballade heeft bijvoorbeeld vaak een tempo van 85 beats per minute, terwijl een lekker dansnummers als ‘Move Like Jagger’ een hoger tempo van 128 BPM heeft.
Wist je dat jij ook een eigen BPM hebt? Beats per minute zijn niet alleen in de muziek aanwezig. Een kloppend hart klopt in een bepaald tempo. Je hartslag is zeer muzikaal. In rust heeft een volwassen hart gemiddeld 60 tot 100 slagen per minuut. Ben je aan het sporten, dan gaat je hartslag en dus ook je BPM omhoog. Je kunt dit zelf testen. Voel aan je pols of in je nek en vind je hartslag. Tel vervolgens een minuut lang de hoeveelheid hartslagen. En, hoeveel beats per minute klopt jouw hart?
Het tempo van muziekgenres
Er zijn snelle muziekgenres en langzame muziekgenres. Dat heb je hoogstwaarschijnlijk ook al gemerkt voor je wist wat BPM is. Maar dit heeft dus alles met BPM te maken. Het aantal beats per minute.
Muziek uit dezelfde genres hebben vaak eenzelfde tempo. Neem bijvoorbeeld popmuziek. Het muzikale tempo voor popmuziek ligt meestal tussen 100 en 130 BPM. Kijk maar eens naar ‘Seven Nation Army’ (127 BPM) of ‘The River’ (116 BPM). Bij metal is dit eerder 110 tot 140 BPM. Wat sneller dus. Een typisch langzaam genre is reggae met een gemiddeld BPM tussen 60 en 90. En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regels. Ultiem popnummer ‘Purple Rain’ komt bijvoorbeeld niet verder dan 57 BPM en poppunk band The Offspring heeft met ‘Pretty Fly’ een enorm snel nummer gemaakt met 143 BPM.
Hardop tellen
Net als je hartslag, kun je ook muzikaal het BPM tellen. Je telt als het ware de beats. Voor alle muzikanten handig, maar zeker voor een drummer wordt meetellen aangeraden. Die bepaalt immers het tempo voor de rest van de band.
Bij het tellen van beats per minute, tel je niet alle beats. Je begint bij 1 en telt vervolgens door tot het einde van de maat. En dan begin je weer bij 1. Heb je bijvoorbeeld een vierkwartsmaat, dan bevat een maat vier kwartnoten oftewel beats. Tel hardop mee || 1 2 3 4 | 1 2 3 4 ||. Klinkt nog best abstract hè? Vinden wij ook. Onze tip, tel eens mee met de klok erbij. Tel één kwartnoot per seconde. Dan kom je na een minuut uit op 60 beats per minute. Tel je vervolgens twee kwartnoten per seconde, zul je twee keer zo veel hebben geteld in die minuut: 120 BPM dus.
Maak gebruik van een metronoom
Het is natuurlijk handig om zelf het tempo te kunnen tellen, maar dat hoeft niet. Hier bestaan hulpmiddelen voor. Een metronoom bijvoorbeeld. Een ouderwetse, mechanische metronoom werkt met een slinger en een gewicht. Verplaats het gewicht om de slinger sneller of langzamer te laten bewegen. Elke keer dat de slinger uiterst links of rechts uitkomt, hoor je een tik. Zorg ervoor dat die tik perfect uitkomt en je kunt makkelijk meespelen zonder zelf te hoeven tellen. De metronoom houdt het tempo voor jou aan. Een onmisbaar instrument voor muzikanten! We raden drummers dan ook aan om regelmatig te oefenen met een metronoom.
Waarom is beats per minute zo belangrijk voor een drummer?
De taak van de drummer is om de rest van de band te begeleiden in het tempo. Jij moet je houden aan het aantal beats per minute zodat de rest van de band jouw tempo kan volgen. Een uitdagende taak, maar zeker niet onmogelijk. Zeker niet met de hulp van beats per minute. Doordat BPM het tempo vaststelt, geeft het je een vaste waarde om jouw drumkunsten mee te vergelijken. Denk maar eens na: hoe weet je eigenlijk of je strak drumt? Hoor je dat zelf? Horen anderen dat? Of kan je dat misschien ook wel gewoon meten? BPM biedt hier uitkomst.
Hoe gebruik ik BPM om een betere drummer te worden?
Een betere drummer worden, wie wil dat nu niet? En BPM kan je hierbij helpen. Een metronoom vind je tegenwoordig overal. De mechanische versie blijft mooi, maar er bestaan genoeg apps waarmee je een metronoom kunt simuleren. Dit werkt misschien zelfs wel makkelijker dan een traditionele metronoom. Stel het juiste BPM in en speel mee. Je hoort vanzelf of je het tempo strak aanhoudt. De metronoom is namelijk meedogenloos. Speel je naast de beat, dan zul je heel snel irritante fladderende tikken door je speel heen horen.
Een speciale oefentip van ons voor jou: start een nieuwe oefening altijd op een laag tempo. Een laag BPM dus. Bij Online Drumles starten we vaak op 60 BPM. Kun je vervolgens de oefening 20x achter elkaar foutloos spelen, ‘mag’ je het tempo verhogen met stapjes van 5 BPM per keer. Ga je toch de fout in met het tempo, probeer het dan nog eens op een lager BPM. Gebruik dit als vuistregel. En het hangt natuurlijk allemaal af van de oefening. Eenzelfde groove of fill achter elkaar blijven oefenen, kan natuurlijk saai worden. Behalve als je met een leuk nummer meespeelt!
Beats per minute bij Online Drumles
Binnen de popmuziek bestaat er een grote hoeveel snelle nummers én langzame nummers. Dat wil zeggen de een heeft een hoog tempo van wel 150 BPM en de ander blijft hangen op 50 BPM. Een goede drummer weet beide tempo’s en alles ertussenin strak mee te spelen. Oefen dus je grooves op leuke nummers. Bij Online Drumles vind je ze onder ‘FF Lekker Knallen’ bij de bladmuziek. Een hele rits aan nummers die iedereen kent en waar je maar één groove voor nodig hebt om ze mee te spelen. Een uitstekende drumoefening en nog leuk ook!
Meer oefentips vind je in de Drum Q&A van Online Drumles! En heb je verder nog vragen, stuur dan gerust een berichtje via het onderstaande formulier.
Succes met oefenen!