Tweedehands drumstel? Hier moet je op letten

bekkens van een akoestisch drumstel
4
(4)

Waar moet je op letten bij een tweedehands drumstel?

Ben je op zoek naar een drumstel? Naast gloednieuwe drumstellen kun je met een beetje zoeken een ruim aanbod van tweedehands drumstellen vinden. Het grote voordeel van een tweedehands drumstel is de prijs. De waarde van een nieuw drumstel gaat al flink omlaag zodra je ermee de winkel uit loopt. Je kunt dus als je goed oplet een prima tweedehands drumstel vinden voor een schappelijke prijs.

Maar zoals bij alles wat tweedehands wordt aangeboden, zit er bij tweedehands drumstellen kaf tussen het koren. Hoe voorkom je een miskoop? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een tweedehands drumstel wilt kopen. Ben je op zoek naar een nieuw drumstel? Lees dan dit artikel.

Wat voor drumstel zoek je?

Je zoektocht naar het ideale tweedehands drumstel gaat een stuk gerichter als je vooraf een duidelijk beeld hebt van wat je zoekt. Dat is niet anders dan bij een nieuw drumstel. Vraag je daarom eerst het volgende af:

 • Wat voor drummer ben ik? Begin ik net met drummen of speel ik al langer? Welke genres speel ik?
 • Ben ik op zoek naar een instapmodel of wil ik een paar jaar vooruit kunnen met dit drumstel?
 • Hoeveel wil ik uitgeven?
 • Waar komt het drumstel te staan? Thuis of in een oefenhok? Hoeveel geluid kan ik daar maken? En hoeveel ruimte heb ik daar beschikbaar?

Waar vind je een tweedehands drumstel?

Met je wensenlijst bij de hand kun je op zoek naar het tweedehands drumstel dat bij je past. Marktplaats en vergelijkbare sites met tweedehands producten zijn een logische plek om rond te kijken. Zoek ook op Google naar muziekwinkels bij jou in de buurt die tweedehands drumstellen verkopen.

Als je gaat zoeken, kom je zowel particuliere verkopers als muziekwinkels tegen. Van muziekwinkels mag je verwachten dat ze een drumstel eerst zelf hebben geïnspecteerd en het alleen verkopen als ze zelf achter de kwaliteit staan. Dat geeft wat meer zekerheid dan kopen van een particulier. Je betaalt vaak ook wel iets meer voor de extra dienstverlening van een muziekwinkel.

Bedenk wel: particulier of zakelijk, de betrouwbaarheid van de verkoper verschilt van geval tot geval. Lees beoordelingen van eerdere kopers. Hebben zij goede ervaringen met de verkoper? En heeft de verkoper een eigen website, kijk dan of die het nodige vertrouwen uitstraalt. Vind je er achtergrondinformatie over de verkoper? Contactgegevens? Kwaliteitsgaranties? En positieve recensies van klanten?

Hoe kom je erachter of een tweedehands drumstel in goede staat is?

Leer de geschiedenis van het drumstel

Probeer een goed beeld te krijgen van de voorgeschiedenis van het tweedehands drumstel. Dat geeft al een aardig eerste idee over de staat waarin het verkeert. Hoe oud is het drumstel? Op welke manier is het gebruikt? Is er veel op gespeeld? Is het drumstel mee geweest op tournees? Zijn er bekende gebreken? Staat die informatie niet in de advertentietekst, vraag het dan aan de verkoper.

Heb je op basis van die informatie een positieve indruk van het drumstel? Dan is het tijd om het drumstel in levenden lijve te inspecteren. Dus maak een afspraak met de verkoper en ga langs.

Kijk of het drumstel er nog goed uitziet

Op een tweedehands drumstel kun je lichte krassen en andere gebruikssporen verwachten. Dat is normaal en heeft geen invloed op de speelervaring. Maar een drumstel met diepe krassen in de lak, een bassdrum met kromme pootjes en roestige hardware is een ander verhaal. Een afgeragd uiterlijk is een aanwijzing dat een drumstel waarschijnlijk in slechte conditie is.

Neem de tijd om een drumstel goed te bekijken. Verderop in dit artikel vertellen we je waar je in het bijzonder op moet letten, afhankelijk van of je een akoestisch of elektrisch drumstel bekijkt. Kijken doe je in dit geval voor de verandering niet alleen met je ogen, maar ook met je handen. Schroom niet om aan schroefjes te draaien of met je vingers te checken op deukjes, scheuren en krassen.

Probeer het drumstel uit

Kruip zelf achter het drumstel en speel er wat op. Dan merk je eventuele gebreken al snel op. Wiebelen de trommels en hardware niet? Speelt het bassdrumpedaal lekker soepel? Test alle trommels en bekkens uit. Let in het bijzonder op de bewegende onderdelen, zoals pedalen.

Ook de klank is natuurlijk belangrijk. Maar als een akoestisch drumstel niet helemaal okee klinkt, is dat niet per se problematisch. Kijk of je de oorzaak van het slechte geluid kan vinden. Is die gemakkelijk te verhelpen door het drumstel anders af te stellen? Of door een kleine extra investering te doen om bijvoorbeeld een drumvel te vervangen? Dan kan het nog steeds een interessante aankoop zijn. Houd wel rekening met de eventuele bijkomende kosten.

Waar moet je op letten bij een tweedehands akoestisch drumstel?

Hieronder zetten we per onderdeel op een rijtje waar je in het bijzonder op moet letten bij de inspectie van een tweedehands akoestisch drumstel. Is een van die dingen niet in orde, dan kun je er op rekenen dat het onderdeel vervangen moet worden. En dat dat niet goedkoop is. Bedenk dan goed of de gevraagde prijs nog steeds redelijk is met die vervanging in gedachten.

Trommels

 • Is de trommel mooi rond?
 • Sluit het drumvel strak aan op de rand van de trommel?.
 • Zitten er geen scheuren in het houtwerk? En sluiten de naden netjes aan?

Bekkens

 • Is het gat in het midden nog mooi rond? Is het niet uitgesleten?
 • Zitten er geen (beginnende) scheuren in het bekken?
 • Speel op de verschillende delen van het bekken. Is de toon helder? Geen gekke bijgeluiden?

Hardware

 • Zijn de standaards stabiel?
 • Blijven verstelbare onderdelen zoals bekkenarmen op hun plek als je ze hebt vastgezet?
 • Spelen de pedalen van de hihat en de bassdrum soepel?
 • Werkt de snarenspanner van de snaredrum oke?

Waar moet je op letten bij een tweedehands elektrisch drumstel?

Gebreken aan een elektrisch drumstel zijn – meer dan bij een akoestisch drumstel – niet altijd zichtbaar. Het is dus extra van belang dat je het drumstel goed uitprobeert. Hieronder noemen we de aandachtspunten per onderdeel. Ook hier geldt: als een onderdeel niet naar behoren werkt, moet het worden vervangen. Is het aanbod dan nog steeds aantrekkelijk?

Pads

 • Zit er geen buitensporige slijtage op de pad?

Bedrading

 • Zijn de kabels tussen de pads en de drummodules aan beide kanten goed aangesloten?
 • Zijn de kabels intact?

Drummodule

 • Triggert elke aanslag een bijbehorend geluid?
 • Zit er geen vertraging tussen je aanslag en het afspelen van het geluid?
 • Klinken de afgespeelde geluiden naar verwachting?
 • Werken de inputs, zoals de AUX? En de outputs, zoals de koptelefoon-jack?
 • Werkt de gebruikersinterface naar verwachting?

Hardware

 • Zijn de standaards stabiel?
 • Blijven verstelbare onderdelen zoals bekkenarmen op hun plek nadat je ze hebt vastgezet?
 • Spelen de pedalen van de hihat en de bassdrum soepel?

Liever eerst huren voordat je gaat kopen?

Begin je net met drummen, dan kun je ook overwegen om eerst een drumstel te huren voordat je op zoek gaat naar je eigen tweedehands drumstel. Je kunt zo voordelig en risicovrij uitproberen of drummen inderdaad iets voor jou is. Ook doe je meer ervaring op met drummen. Daardoor weet je beter wat je zoekt in een eigen drumstel. Hoe moet elk onderdeel klinken? En welke speelervaring moet het hebben.

Bij OnlineDrumles bieden we drumlesabonnementen aan waarbij je een elektrisch drumstel kunt huren. Vanaf € 49,98 per maand, met een gratis proefperiode van 14 dagen.

Heb je nog vragen over het uitzoeken van een tweedehands drumstel? Of wil je meer weten over Online Drumles? Stuur ons dan gerust een mailtje: info@onlinedrumles.nl.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij tweedehands akoestische drumstellen die moeilijk te herstellen zijn?
Scheurtjes in ketels, scheurtjes in bekkens en roestige hardware. In alle drie de gevallen raden we af om door te gaan met de koop van dat specifieke onderdeel. In het geval van een ketel ben je uiteraard beter af de gehele set dan niet meer te kopen.
Hoe zorg je ervoor dat je niet teveel betaald voor een tweedehands drumstel?
Onderhandelen met verkopers van tweedehands drumstellen vereist een strategische aanpak om de beste deal te verkrijgen. Een grondige inspectie en het aantonen van kennis over het drumstel kan jouw positie versterken. Wees open en eerlijk over eventuele zorgen die u heeft en stel een redelijke, maar licht onderhandelbare prijs voor. Het tonen van interesse in het verhaal achter het drumstel en het opbouwen van een goede relatie met de verkoper kan ook leiden tot meer onderhandelingsruimte. Het belangrijkste is om respectvol en geduldig te zijn tijdens het proces. Door deze technieken toe te passen, kan je misschien wel flink geld besparen. 
Hoe lang gaat een gemiddeld elektronisch drumstel mee en wat zijn de meest voorkomende onderhouds- of vervangingsbehoeften?
Wat betreft de levensduur en het onderhoud van een elektronisch drumstel, hangt dit sterk af van het gebruik en de zorg. Over het algemeen gaan elektronische drumstellen lang mee, mits ze goed worden onderhouden. Het is belangrijk om de pads en andere onderdelen regelmatig schoon te maken en te controleren op slijtage. De meest voorkomende vervangingsbehoeften zijn meestal gerelateerd aan de pads of de drummodule, die na verloop van tijd door intensief gebruik kunnen slijten. Regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik kunnen de levensduur van het drumstel zeker verlengen, waardoor het een duurzame investering is voor zowel hobbyisten als professionals.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!