De belangrijkste drumritmes voor elke drummer

Als drummer heb je er vast wel eens van gehoord: basis drumritmes. Dit zijn de grooves die de basis vormen van vrijwel elk liedje. De belangrijkste drumritmes dus. Elk genre heeft zo zijn eigen simpele drumritmes waar eindeloos mee kan worden geëxperimenteerd en gevarieerd. Zo klinkt elk nummer toch net een tikkie anders.

In dit artikel vind je de 8 belangrijkste drumritmes die elke drummer zou moeten kennen. En als bonus, kun je elk drumritme gratis in de praktijk zien en horen! Waar wacht je nog op? Lees snel door en leer alles over de belangrijkste basis grooves.

Tellen die maat!

Alle belangrijke drumritmes vinden plaats in een vierkwartsmaat. Een wat? Dat is een maat die bestaat uit groepjes van vier tellen. De taak van de drummer is natuurlijk de maat houden. Het is daarom belangrijk om te blijven tellen. En het liefst hardop. Zo worden de basisritmes nóg makkelijker om te spelen.

Als je op een constant tempo ||1 2 3 4 || kan tellen (de kwartnoten), kom je al een heel eind. Gebruik als hulpmiddel een metronoom als je dit moeilijk vindt. Elke tik van de metronoom is een tel. Lukt dit? Ga dan ook de achtste noten eens meetellen. In elke kwartnoot passen twee achtste noten. Dan krijg je dus || 1 en 2 en 3 en 4 en ||. Die achtste noten tel je dus twee keer binnen één kwartnoot. Deze kun je op hun beurt dan ook weer verdelen in zestiende noten.
Wat hebben al deze muzieknoten met elkaar gemeen? De drummer! De drummer in de band geeft aan welke maat er wordt gespeeld. Vaak gebeurd dit door alle tellen met de rechterhand op de hihat of ride te spelen. Dat is de basis van vrijwel elk nummer in elk genre. Echte basis drumritmes dus!

De belangrijkste drumritmes

In dit artikel laten we zien en horen hoe je deze drumritmes speelt:

  1. De Basis Kwart Groove
  2. De Basis Achtste Groove
  3. De Basis Achtste Off Groove
  4. De Basis 16e Groove (RRRR)
  5. De Basis 16e Groove (RLRL)
  6. De Basis Triplet Groove
  7. De Basis Jazz Time
  8. De Basis Shuffle Groove

1. De Basis Kwart Groove – Voor blues, rock en pop

Een van de meest simpele drumritmes. Voor de basis kwart groove hoef je enkel de kwartnoten te tellen. || 1 2 3 4 | 1 2 3 4 || dus. Op elke tel speel je de hihat en om de tel komt daar of de snare of de bassdrum bij. Eenvoudiger wordt het niet, maar het klinkt gelijk gaaf! Benieuwd hoe dit eruit ziet en hoe het klinkt? Bekijk hieronder de video en leer de basis kwart groove te spelen in 1 minuut!

2. De Basis Achtste Groove – Voor pop en rock

Natuurlijk kun je wel wat experimenteren met de basis kwart groove, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Waar wel meer mee mogelijk is, is de basis achtste groove. Het is de meest voorkomende groove in de muziekindustrie. Deze groove wordt dan ook niet voor niets de million dollar groove genoemd!
Dit drumritme tel je als achtste noten || 1 en 2 en 3 en 4 en | 1 en 2 en 3 en 4 en ||. Met je rechterhand speel je de achtste noten op je hi-hat of ride. En gelijktijdig speel je op tel 1 en 3 de bassdrum en op tel 2 en 4 de snaredrum. Dat klinkt dan zo:

3. De Basis Achtste Off Groove – Voor reggae, disco en drum ‘n’ bass

Een van de eerste variaties op de basis achtste groove die je leert als beginnende drummer. Bij de basis achtste off groove bespeel je niets tegelijkertijd. Dat wil zeggen, je speelt enkel de hihat, bassdrum of snaredrum apart van elkaar. Je telt deze groove opnieuw als || 1 en 2 en 3 en 4 en | 1 en 2 en 3 en 4 en ||, maar ditmaal speel je om beurten bassdrum, hihat en snare. Lijkt hetzelfde, maar is toch net een tikkie anders. Zodra je deze groove hoort, snap je het gelijk.

4. De Basis Zestiende Groove (RRRR) – Voor soul, R&B en ballads

De basis zestiende groove is de eerste in dit rijtje dat niet met kwart- of achtste noten werkt, maar met zestiende noten. Hoe je dit telt? Nou zo: || 1 te ne te 2 te ne te 3 te ne te 4 te ne te ||. In deze variant speel je de zestiende noten met je rechterhand. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee.
Check de video hieronder en leer de basis zestiende groove zelf spelen.

5. De Basis Zestiende Groove (RLRL) – Voor funk, dance en pop

Huh, maar die hebben we toch net al besproken? Ja klopt. Maar in deze variant speel je de hi-hat met twee handen!
Het verschil tussen drumritme 4 en 5 is de aanslag op de hihat. Door de zestiende noten moet je deze vrij snel bespelen. Waar je normaal gesproken leert dat de hihat wordt bespeeld door je rechterhand bij rechtshandigen en door je linkerhand bij linkshandigen, kun je dit ook om en om spelen. Rechts links rechts links dus. Het ligt aan het tempo (BPM) en wat je zelf het prettigst vindt. En zo ziet het eruit als je met je rechter- en linkerhand afwisselend de hihat speelt.

6. De Basis Triplet Groove – Voor blues, swing en rock

Achtste en zestiende noten zijn niet de enige noten die binnen een kwartnoot passen en waar flink mee gevarieerd wordt. Ook de triplets of triolen zijn vaak van de partij als drumritme. Het is dus een belangrijk drumritme.
De naam zegt het al een beetje. Bij de basis triplet groove speel je drie keer de hihat binnen een tel. Een triplet! En ook deze wordt dan weer afgewisseld door de bassdrum op tel 1 en 3 en de snaredrum op tel 2 en 4. Bekijk hem hieronder en probeer het ritme rustig mee te spelen.

7. De Basis Jazz Time – Voor jazz (duh!)

Basis drumritmes zijn niet allemaal makkelijk. Heb je alle bovenstaande drumritmes onder de knie, zul je ook richting de iets moeilijkere drumritmes gaan kijken. De basis jazz time bijvoorbeeld. Het begin van vrijwel alle jazz muziek. Voor een jazzdrummer dus een heel belangrijk drumritme.
Er zijn vele variaties op de jazz time. In de video hieronder speelt Leon de groove met enkel de hihat en een extra crash. Maar er bestaan natuurlijk ook variaties waarop de bassdrum en snaredrum langskomen. Deze komen allemaal voorbij in de blauwe stok en zul je makkelijker leren als je de basis jazz time al onder de knie hebt.

8. De Basis Shuffle Groove – Voor blues, rock en pop

Als laatste in dit rijtje, staat de basis shuffle groove. Dit drumritme klinkt wat speelser doordat de noten worden afgewisseld met rusten. Momenten dat je dus even niets speelt. Maar die momenten tellen wel mee! Het lijkt alsof deze groove een huppeltje doet. Het klinkt allemaal losser, maar daarom is het extra belangrijk om de shuffle strak te spelen.
Hoe zo’n speelse basis shuffle groove dan klinkt? Nou, zo:

Leer alle drumritmes spelen bij Online Drumles

Elke drumleraar hecht veel waarde aan de basisritmes. Alle leerlingen zouden deze moeten leren. Zo ook bij Online Drumles. Al vanaf het eerste hoofdstuk komen er basis drumritmes voorbij.

Alle andere besproken belangrijkste drumritmes komen ook aan bod in de cursus. En niet alleen in lesvideo’s van 1 minuut. Een volledige uitleg om stap voor stap ritmes mee te kunnen spelen. Wat wil je nog meer!

Het is natuurlijk het leukste om op een drumstel te leren drummen. Maar ja, je hebt een veel te kleine kamer en zo’n ding maakt veel te veel geluid. Waarom kijk je niet naar een elektrisch drumstel? Past in elk huis én is geluidsarm. Ideaal voor beginners om de basis drumritmes op te leren. Zeker als het drumstel inclusief drumlessen komt. Bij Online Drumles bieden we namelijk niet alleen meer dan 1.500 drumlessen aan, maar ook drumstellen.

Succes met de basisritmes!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie