Op zoek naar het beste kinderdrumstel? Dit is de top 3 beste elektrische drumstellen

De Yamaha DTX402K: ideaal voor kinderen vanaf 4 jaar
5
(3)

Op zoek naar een kinderdrumstel? Dit moet je weten:

Drummen is een geweldige hobby en je bent nooit te jong om ermee te beginnen. En wij zijn niet de enigen die er zo over denken: speciale, kleine drumstellen voor kinderen zijn volop verkrijgbaar. Je kunt al voor kinderen van 2 jaar oud gaan kijken voor een klein drumstel op Marktplaats of bij de speelgoedwinkel. Vaak bestaan deze kinderdrumstellen zelfs al uit alle standaardonderdelen zoals een snaredrum, bassdrum, meerdere toms en bekkens zoals de hihat met een pedaal.

Maar is zo’n klein speelgoed- of kinderdrumstel eigenlijk wel de beste keuze voor de jonge drummer? Wij denken dat jonge drummers beter geholpen zijn met een ‘echt’ elektrisch drumstel. In dit artikel helpen we je bij het uitzoeken van een elektrisch drumstel voor een kind en geven we de top 3 beste elektronische drumstellen voor kinderen volgens Online Drumles. Maar voordat we dat doen, leggen we eerst uit waarom we een elektrisch drumstel de beste keuze vinden voor kinderen van 4 jaar en ouder.

In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen:

Waarom moet je geen klein kinderdrumstel kopen?

Een drumstel is een groot instrument. Niet alle drumstellen zijn daarom geschikt voor kinderen. Er zijn speciale kleine drumstellen op de markt die verkocht worden als ‘kinderdrumstel’. Ons advies is om voor kinderen niet zo’n miniatuur ‘kinderdrumstel’ te kopen. De kwaliteit van deze drumstellen laat vaak te wensen over – en dat is zacht uitgedrukt. Er zijn genoeg ‘volwassen’ drumstellen – met name elektrische – die in hoogte verstelbaar zijn en daardoor prima geschikt zijn voor kinderen. De kwaliteit van ‘volwassen’ drumstellen is beter, en kinderen kunnen meegroeien met het drumstel waardoor ze er eindeloos mee kunnen doen. Op een verstelbaar drumstel kan je drummen als je vier jaar oud bent, of 100 – dat maakt niet uit.

Kort gezegd: beter een volwassen drumstel goed verstellen, dan een ‘klein’ drumstel kopen.

Wat zijn de voordelen van een elektronisch drumstel voor kinderen?

1. Een elektrisch drumstel maakt minder herrie

De volumeknop van een traditioneel drumstel heeft twee standen: stil en burenruzie. Wil je kind kunnen drummen wanneer het hem of haar uitkomt? En wil je daarbij je buren (en jezelf) blij houden? Dan biedt een elektronisch alternatief uitkomst. Daar zit namelijk een echte volumeknop op. Voor je versterker – of koptelefoon. Als je met een koptelefoon op speelt, schroef je het geluid nog verder terug. En kies je voor een drumstel zonder klopper, dan heb je maximale geluidsdemping.

2. Een elektrisch drumstel neemt minder ruimte in

Een drumstel is geen ukelele die je in een hoekje van de kamer kunt parkeren. En zeker in een krappe kinderkamer is elke vierkante meter winst. Een elektrisch drumstel heeft geen grote trommels en bekkens en heeft daardoor maar anderhalve vierkante meter nodig. Daardoor neemt hij maar de helft van de ruimte van een akoestische kit in. Dat kan zomaar vier vierkante meter schelen. Een klein drumstel dus. Dan kun je ook nog een bed kwijt in de kinderkamer (of heel veel ukeleles). Zie hieronder:

 

3. Een elektrisch drumstel heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding

Het prijsverschil tussen een akoestisch kinderdrumstel en een ‘volwassen’ akoestisch drumstel loopt vaak op tot wel honderden euro’s. Helaas is de lagere prijs van akoestische kinderdrumstellen terug te zien in de kwaliteit van het materiaal, met name de bekkens en de drumvellen.

Dat is jammer, want een slechte afwerking kan ten koste gaan van het speelcomfort en speelplezier. Goedkoop is bij kinderdrumstellen dus vaak ook duurkoop. Besteed daarom liever gelijk iets meer aan een goed elektronisch kinder drumstel. Van zo’n klein drumstel kan je kind nog jaren plezier beleven zonder kwaliteitsverlies.

4. Een elektrisch drumstel groeit met je mee

Kinderdrumstellen zijn vooral geschikt voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud. Als je kind ouder wordt, zal hij of zij moeten overstappen naar een grotere kit. En die is dan meteen ook een stukje duurder.

Begin je gelijk met een elektrisch drumstel, dan is die overstap — en de extra uitgave — niet nodig. Een ‘echt’ elektronisch drumstel is geschikt voor alle leeftijden, want hij is heel makkelijk te verstellen. Zo groeit het drumstel met je kind mee, ook na z’n tiende. Vrienden voor het leven!

Ook met verstellen blijft het een klein drumstel. Alleen de hoogte kan namelijk worden versteld. Zo blijft het drumstel klein en past het nog steeds binnen 1 vierkante meter.

Bij Online Drumles leren kinderen van 6 jaar op een elektrisch drumstel drummen, maar ook startende volwassenen drummers tot wel 80 jaar drummen vaak op een elektrisch drumstel.

5. Een elektrisch drumstel heeft (bijna) hetzelfde spelgevoel

Je kunt gerust leren drummen op een elektrisch drumstel. Voor fundamentele vaardigheden zoals ritmegevoel en coördinatie maakt het geen verschil of je met elektrisch of akoestisch begint. En ook het spelgevoel is grotendeels hetzelfde, ook voor de kleine drummer.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een elektrisch kinderdrumstel?

1. Is het drumstel goed te verstellen zodat ook de kleinste drummer goed kan drummen?

Je kind moet natuurlijk wel op het drumstel passen. De meeste elektronische drumstellen zijn in hoogte verstelbaar. Per merk verschilt de mate waarin onderdelen in hoogte verstelbaar zijn. De Yamaha DTX402k en de Yamaha DTX432k zijn twee drumstellen waarbij dit geen enkel probleem is. Kinderen vanaf 4 jaar passen al achter deze kits. Zie de video hieronder!

 

2. Wat is de prijs van het drumstel?

Een duurder drumstel is niet altijd beter. De betere elektrische drumstellen zitten in een prijsklasse vanaf ongeveer € 500. Belangrijk is in ieder geval dat de kit compleet is. Dat wil zeggen dat die is uitgerust met alle standaardonderdelen:

 • Bassdrumpedaal (al dan niet met klopper en drumpad)
 • Snaredrum
 • Twee gewone, hangende toms
 • Floortom (die bij een elektronisch drumstel niet echt op de grond staat, maar ‘zweeft’ zoals de andere twee toms)
 • Hihat met pedaal
 • Crash
 • Ride

Kijk in ieder geval naar gerenommeerde merken zoals Yamaha en Roland. Beide merken bieden goede instapmodellen voor een redelijke prijs. Wil je meer informatie over de prijs van een drumstel? Kijk dan eens naar het artikel bij alle drumstellen – waarin we alle prijzen van elektronische drumstellen op een rijtje hebben gezet.

3. Wat is de kwaliteit van het drumstel?

Speelt het drumstel fijn? Zit het stevig in elkaar? Is het goed afgewerkt, met degelijk materiaal? Is de sound goed? Recensies van anderen geven je een goede eerste indruk. Zoek op YouTube naar het drumstel dat je op het oog hebt en je vindt een hele rits aan video’s van mensen die een demo en review geven.

Nog beter: als het even kan, laat je kind dan het drumstel zelf uitproberen. En kijk zelf ook goed mee.

4. Hoeveel geluid mag het drumstel maken?

Komt het drumstel in een goed geïsoleerd oefenhok te staan of in een appartement met dunne tussenmuren? Dat maakt nogal verschil voor de hoeveelheid geluid die je kan maken zonder overlast te veroorzaken. Maar er zijn manieren om je elektrische drumstel te dempen en geluidsoverlast te voorkomen.

Een elektrisch drumstel maakt sowieso veel minder geluid dan een akoestisch drumstel. Maar tussen elektrische drumstellen onderling zit ook verschil:

 • Een bassdrumpedaal met klopper maakt meer contactgeluid dan een pedaal zonder klopper.
 • Rubberen drumpads maken meer geluid dan pads met gaasvellen (mesh heads in het Engels).

Er zijn dus verschillende manieren om het geluid van je drumstel te beperken. In deze Drum Q&A hebben we een aantal tips over het verminderen van je drumgeluid voor je op een rij gezet die zeker handig zijn om ook door te lezen.

Geen zin om uitgebreid te zoeken?
Dit is onze top 3 beste elektrische kinderdrumstellen:

1. De Yamaha DTX402K

De Yamaha DTX402K is onze persoonlijke favoriet. Het is het instapmodel van Yamaha en perfect als kinderdrumstel. Door de compacte bouw is het drumstel erg klein en past  het in elke ruimte Het is een klein drumstel doordat deze erg compact is. Je hebt al aan anderhalve vierkante meter ruimte genoeg om hem kwijt te kunnen!

Daarnaast is hij goed te verstellen voor de kleinste drummers onder ons. Dat geldt overigens voor alle drumstellen in deze lijst. Dankzij het voetpedaal zonder klopper is de DTX402K bovendien zeer geluidsarm. Daarmee wint hij het van de nummer 2 in deze lijst.

De kwaliteit van de drummodule is erg goed voor zo’n laag geprijsde drumkit. Er zitten tien verschillende soundpacks in, maar de standaard sound van Yamaha is zo goed dat de andere negen eigenlijk overbodig zijn.

Voor ons is er eigenlijk geen twijfel over mogelijk: voor de kleine drummer is er geen beter alternatief dan de DTX402K. Yamaha is een ijzersterk merk en bewijst met de DTX402K wederom dat zij een sterke speler is op de drumstellen markt.

Fun fact: Stef en Jasper van Online Drumles drummen er thuis nog steeds op!

De Yamaha DTX402 kun je makkelijk in hoogte verstellen. Hoe je dat doet, zie je in de Drum Q&A

Voordelen Yamaha DTX40Yamaha DTX402K drumstel voor beginners2K

 • Beste prijs-kwaliteitsverhouding
 • Beste drummodule – zeer goed voor zijn prijsklasse
 • Compact drumstel – neemt weinig ruimte in
 • Geluidsarm dankzij voetpedaal zonder klopper
 • Makkelijk in hoogte te verstellen – ideaal voor kinderen van elke leeftijd, ook de zeer jonge

Nadelen Yamaha DTX402K

 • Minder authentiek gevoel van de bassdrum doordat deze geen klopper heeft

Lees meer over de Yamaha DTX402K

2. De Roland TD-1k V-Drums

De TD-1k is het instapmodel elektrisch drumstel uit Roland’s populaire V-serie. En hij is zeer geschikt als kinderdrumstel. Het drumstel is klein, compact en makkelijk op te zetten.

De drummodule is voor een instapmodel erg uitgebreid. Er zitten maar liefst vijftien sounds in – al zul je in de praktijk maar één tot drie daarvan veel gebruiken. Meedrummen met muziek is – net als met de andere kits in deze lijst – geen enkel probleem. Jouw kid zit binnen de kortste keren met z’n favoriete muziek mee te drummen.

Omdat de Roland TD-1k geen klopper gebruikt voor de bassdrum, is hij erg stil. Koptelefoon op en gaan!

Roland TD1K V-Drums productfoto elektrisch drumstelVoordelen Roland TD-1K

 • Bekende V-Drums-sound en -performance
 • Uitgebreide drummodule
 • Klein drumstel – neemt weinig ruimte in
 • Geluidsarm dankzij voetpedaal zonder klopper
 • Goed te verstellen voor kinderen van elke leeftijd, ook de zeer jonge

Nadelen Roland TD-1K

 • Volume van muziek en drumstel kan niet apart worden aangepast via drummodule
 • Enkel mogelijk met drumstokken op de snaredrum te spelen, niet met brushes door plastic mesh pads op de snare

Lees meer over de Roland TD-1K

3. De Yamaha DTX432K

De Yamaha DTX432K is het grotere broertje van de Yamaha DTX402K. Hij is ook gericht op startende drummers, maar het is meer een middenklasser. De DTX432K is iets duurder, omdat hij een bassdrumpedaal heeft mét een klopper en drumpad.

De DTX432K heeft dezelfde drummodule als de DTX402K. Dus ook hier heb je tien soundpacks om uit te kiezen.

Het ‘echte’ bassdrumpedaal is afhankelijk van je situatie een voordeel of een nadeel. Een ‘echte’ klopper is áltijd beter voor de feel. Er is geen ander alternatief in dezelfde prijsklasse die een ‘echt’ bassdrumpedaal van deze kwaliteit levert. Maar een klopper maakt wel wat geluid. Wil je echt geluidsarm blijven, dan ben je beter af met de Yamaha DTX402K of de Roland TD-1K die op nummer 2 van deze lijst staat.

Wat betreft drummen voor kinderen is onze mening: je kan prima starten zonder ‘echte’ klopper. Op termijn, naarmate je meer ervaring hebt en beter wordt, is het echter wel een must.

Yamaha DTX432K drumstel voor beginners kinderdrumstelVoordelen Yamaha DTX432K

 • Goede verhouding tussen prijs en kwaliteit
 • Beste drummodule – zeer goed voor zijn prijsklasse
 • Authentieke feel van de bassdrum dankzij voetpedaal met klopper
 • Klein drumstel – neemt weinig ruimte in
 • Blijft geschikt als je verder gevorderd bent

Nadelen Yamaha DTX432K

 • Vanwege de klopper iets luider dan de andere drumstellen op deze lijst

Lees meer over de Yamaha DTX432K

 

Samengevat:

Een elektrisch drumstel is een goede keuze voor kinderen die willen leren drummen. Ons advies is om op een aantal dingen te letten wanneer je een kindbeste drumstellen voor beginners

er drumstel uitzoekt:

 1. Is het drumstel goed te verstellen zodat ook de kleinste drummer goed kan drummen?
 2. Wat is de prijs van het drumstel?
 3. Wat is de kwaliteit van het drumstel?
 4. Hoeveel geluid mag het drumstel maken?

Bij Online Drumles kunnen we niet anders dan concluderen dat Roland en Yamaha er met kop en schouders bovenuit steken!

Top: nu heeft mijn kind een drumstel, maar nog geen drumles!

Online Drumles verkoopt geen losse drumstellen. Wel verhuren en verkopen we exclusief drumstellen mét drumles.

Ben jij – of je kleine drummer thuis – er nog niet helemaal uit of drummen wel iets voor jou is? Dan is het drumstelabonnement ideaal. Daarmee probeer je drummen risicovrij uit. Is het toch niks, dan stuur je het drumstel gewoon weer terug. Ben je wel geïnteresseerd om een drumstel te kopen, dan kan dat natuurlijk ook! Je vindt hier alle drumstellen.

Kijk voor meer info op Online Drumles of vul het onderstaande contactformulier in voor gratis persoonlijk advies over drumstellen. We antwoorden altijd!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?

Veelgestelde vragen

Kunnen elektronische drumstellen worden aangesloten op geluidsboxen voor live optredens?
Elektronische drumstellen zijn perfect voor drummers die thuis oefenen en hun muziek willen delen of live willen spelen. Je kunt deze drumstellen aansluiten op computers en versterkers. Dit is ideaal voor opnames en live optredens. Je kunt zo je drumvaardigheden ontwikkelen en delen met anderen, of jezelf terugluisteren om te leren van je fouten. Let op: voor kleine optredens (woonkamer, kleine zaal) kun je een eigen drummonitor gebruiken. Die gebruik je dan direct als 'box'. Voor grote optredens gebruik je de apparatuur daar. Wil je jouw drummonitor gebruiken? Dan moet deze een XLR uitgang hebben om op de rest aangesloten te worden. De Roland PM200 heeft deze XLR uitgang. Zijn kleine broertjes niet.
Hoe lang gaat een elektronisch kinderdrumstel mee voordat het mogelijk vervangen moet worden?
Wat betreft de duurzaamheid van elektronische drumstellen, deze zijn ontworpen om mee te groeien met je kind. De kwaliteit en bouw van toonaangevende merken zoals Yamaha en Roland zorgen ervoor dat hun drumstellen een lange levensduur hebben. Ouders kunnen verwachten dat een goed onderhouden elektronisch drumstel meerdere jaren meegaat, waardoor het een waardevolle investering is in de muzikale reis van hun kind. Veel van onze klanten drummen al ruim 5 jaar op hetzelfde drumstel. Het is echter belangrijk om te onthouden dat, net als bij elk instrument, regelmatig onderhoud en zorg essentieel zijn voor de levensduur. 
Bieden elektronische drumstellen programma’s of oefeningen om kinderen te helpen leren drummen?
Elektronische drumstellen kunnen een sleutelrol spelen in het educatieve traject van een jonge drummer. Naast de lessen die Online Drumles aanbiedt, beschikken veel elektronische drumstellen over ingebouwde functies zoals metronomen, opnamecapaciteiten en interactieve leerprogramma's. Deze tools kunnen kinderen helpen bij het ontwikkelen van hun ritmegevoel, coördinatie en algemene drumvaardigheden. Het integreren van technologie in de leerervaring maakt drummen niet alleen leuker maar ook effectiever voor kinderen.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!