De beste drummers volgens Online Drumles
Het drumstel is erg belangrijk in moderne muziek. Misschien is het wel het belangrijkste instrument. Het is immers zo dat de drummer dirigeert en de rest van de band aanstuurt.
Om die reden zijn er best een aantal lijstjes met ‘de beste drummers ter wereld’. Veel van deze top-lijstjes hebben dezelfde drummers bovenaan staan. Wij pakken dit anders aan!
We springen van jazz naar progressieve metal en van band naar band. Omdat we eerder al de vrouwelijke drummers die je moet kennen hebben besproken, bespreken we hier de 3 beste mannelijke drummers van Léon, Stef en Jasper van Online Drumles.
De 3 beste drummers volgens Léon
Hieronder vind je de favoriete drummers van Léon. Het opvallende aan zijn top 3? Ze zijn alle drie begonnen als echte jazzdrummers. En ook Léon is begonnen met jazz te spelen. Sterker nog jij ook bij Online Drumles! De techniek die je nodig hebt om pop of rock te drummen, komt namelijk veelal uit de jazz. Geen wonder dus dat Léon drie jazzdrummers aanwijst!
Steve Smith
Al vanaf zijn tweede levensjaar is de Amerikaanse Steve Smith drummer. Eerst op een kleiner drumstel en vanaf 12 jaar oud een ‘echt’ volwassen drumstel. Van huis uit is Smith een echte jazz drummer. Toch is hij het meest bekend van zijn periodes als drummer bij de rockband Journey.
Naast zijn werk als drummer van Journey, heeft Smith ook met talloze andere bands en artiesten samengewerkt als studio-drummer. Zo is hij te horen op albums van Bryan Adams, Mariah Carey, Andrea Bocelli en de Nederlandse band Focus.
Qua genres is Steve Smith dus van alle markten thuis! Met zijn jazz achtergrond en rock carrière maakt hem dat een rasechte fusion-muzikant. Dat is ook de reden dat hij door muziekblad Modern Drummer is uitgeroepen als een van de 25 beste drummers aller tijden en staat hij in de Modern Drummer Hall of Fame. En dat is niet de enige erkenning die hij heeft gekregen. Door zijn werk in Journey heeft Smith ook een plekje gekregen in de officiële Rock and Roll Hall of Fame. Een grootse drummer dus! Geen wonder dat Steve Smith een van de favoriete drummers van Léon is!
Bekijk Steve Smith hier in actie:
Dave Weckl
Net als Steve Smith, begon Dave Weckl ook op jonge leeftijd met drummen. Al vanaf 8 jaar leerde Weckl drummen door met nummers mee te spelen. Het meespelen met rocknummers van The Monkees en Creedence Clearwater Revival ging hem al snel makkelijk af. Op zoek naar een uitdaging, leerde Weckl met de grootste jazz-drummers meespelen. Buddy Rich en Steve Gadd zijn twee van zijn favorieten.
Weckl ging door met jazz en begon in meerdere bandjes te spelen. Op zijn 19e verhuisde hij naar New York en werd door muzikanten ontdekt. Zijn eerste grote optredens was met de band French Toast. Hierin speelde hij onder andere met de bekende bassist Anthony Jackson. Het betekende Dave Weckl’s doorbraak!
Na een aanbeveling van Jackson aan Simon & Garfunkel, ging Weckl met hen mee op tour. Hierna volgden tours en album opnames met onder andere George Benson, Diana Ross, Robert Plant en Madonna.
Het drumstel van Dave Weckl bestaat uit een relatieve basisopstelling van Yamaha. De enige extra trommel die Weckl vaak meeneemt, is een floortom naast de hihat. De hoeveelheid crashes is wel zeer uitgebreid. Hij speelt vaak met 8 verschillende crashes om zich heen.
Dave Weckl wordt als een van allerbeste jazz-fusion drummers gezien. Om die reden is ook hij opgenomen in de Modern Drummer Hall of Fame. Tegenwoordig drumt Weckl nog steeds. Met zijn Dave Weckl Band brengt hij regelmatig jazz albums uit waarbij zijn drums centraal staan. Een aanrader van Leon voor iedereen die geïnteresseerd is in jazzdrummen!
Bekijk Dave Weckl hier in actie:
Terry Bozzio
De Amerikaanse Terry Bozzio is een drummer die bekend staat om zijn drumtechniek en het grote aantal albums waar hij aan heeft meegewerkt. Ook was hij jarenlang de vast drummer van Frank Zappa.
Toen een 13 jarige Terry Bozzio op televisie een optreden van The Beatles zag, wist hij precies wat hij wilde. Drummen! Hij had eerder al leren drummen op zijn eigen gehoor, maar nu wist hij zeker dat hij drummer zou worden.
Na een studie waar hij met een muziekbeurs binnen is gekomen, doet Bozzio in 1975 auditie voor The Mothers of Invention, Frank Zappa’s eerste band. Hij wordt aangenomen en begint aan een succesvolle drum carrière.
Naast een aantal albums en tours met Frank Zappa, heeft Terry Bozzio met heel veel andere artiesten samengewerkt. Onder andere Robbie Robertson, Herbie Hancock, 10CC, Deborah Harry, Jeff Beck, Duran Duran en Korn laten hem als drummer horen op hun albums.
Ook Bozzio heeft zijn prijzenkast al aardig gespekt. Zo staat hij als sinds 1997 in de Modern Drummer Hall of Fame, heeft hij prijzen als beste clinicus ontvangen en heeft hij van de Nederlandse Slagwerkkrant in 2019 de Beste Drummer prijs ontvangen.
Het meest opmerkelijke aan Terry Bozzio is waarschijnlijk zijn drumstel. ‘The Big Kit’ noemt hij het zelf. En groot dat is het zeker! Kijk hieronder maar eens naar de lijst met drumstel onderdelen die hij bij elk optreden meeneemt:
- 26 toms
- 2 snare drums
- 8 bass drums
- 53 bekkens
- 22 pedalen (voor hihats, bekken, djembé, beatrings en meer)
- 2 elektronische drums
- En een pakket met verschillende soorten trommels en percussie
Benieuwd hoe zo’n groot drumstel eruit ziet? Bekijk hieronder Terry Bozzio in actie op zijn ‘Big Kit’. Zou jij op zo’n groot drumstel kunnen spelen?
De 3 beste drummers volgens Jasper
Jasper’s favoriete drummers zijn met name sessiedrummers die ook als vaste drummer bij een band spelen of hebben gespeeld. Waar Léon meer in de jazz hoek blijft hangen, spelen Jasper’s favorieten in bands als Toto, Porcupine Tree en The Police. Weet al wie het dan zijn?
Simon Phillips
Als jazz, pop en rock drummer is de Britse Simon Phillips van alle markten thuis. Hij is een echte sessie drummer en heeft dan ook met veel muzikanten samengewerkt. Maar het bekendst is hij van zijn periode bij de Amerikaanse band Toto.
Simon Phillips kwam al vroeg in aanraking met de muziekindustrie. Al op twaalfjarige leeftijd speelde hij met zijn vader, jazz klarinettist Sid Phillips, in een dixieland band. Na het overlijden van zijn vader, begon Simon Phillips meer pop en rock te spelen. Op zestienjarige leeftijd werd hij aangenomen als drummer bij de rockopera Jesus Christ Superstar.
Hiermee begon ook zijn carrière als sessiemuzikant. Phillips heeft getourd en albums opgenomen met onder andere Frank Zappa, Peter Gabriel, Mick Jagger, The Who, Peter Gabriel, Tears for Fears, The Pretenders en Roxy Music.
In 1992 besloot Phillips naar Amerika te verhuizen. Eenmaal daar werd hij al snel door Toto gevraagd om hun overleden drummer Jeff Porcaro te vervangen tijdens hun wereldtournee. Hierna is hij een aantal jaren als vast drummer van Toto aangebleven, maar inmiddels heeft hij de band verlaten. Met zijn eigen jazz project stond hij in 1997 op het podium bij het Nederlandse North Sea Jazz festival.
Ook Simon Phillips speelt op een drumstel dan anders is dan een basis drumstelopstelling:
- 2 bassdrums
- 3 snare drums
- 8 toms, inclusief een grote tom die is neergezet als gong
- 1 floor tom
- Een set van 4 octobans
- 6 bekkens en 1 hihat
Bekijk hieronder een drumsolo van Simon Phillips:
Gavin Harrison
De Britse drummer Gavin Harrison is een heel ander soort drummer dan de voorgaande vier. Waar de voorgaande vier meer op jazz, pop en rock gericht waren, is Harrison een progressieve rock drummer. Hij speelde in meerdere rock bands, waaronder Renaissance en The Pineapple Thief. Toch is ook Harrison zeer geïnspireerd door jazz en drummers als Steve Gadd en Jeff Porcaro.
Gavin Harrison is zijn drum carrière begonnen als freelance sessie drummer. Hierdoor heeft hij onder andere gewerkt met Paul Young, Iggy Pop, Level 42 en Eros Ramazzotti. Harrison werkt nog steeds veel als sessiedrummer, maar is ook de vaste drummer van Porcupine Tree en King Crimson.
Het drumstel waarmee Harrison speelt, is specifiek voor de harde rock die hij vaak speelt. Hij heeft daarom geen standaard drumstel opstelling. Harrison speelt op 3 toms, 2 floor toms, 1 bass drum, 2 snare drums, 1 wavedrum en 16 bekkens (inclusief hihat).
Bekijk hier een drumsolo van Gavin Harrison:
Stewart Copeland
Stewart Copeland is een Amerikaanse drummer die bekend is geworden als drummer en oprichter van de band The Police.
Nadat Copeland in 1966 verhuisde naar Groot-Britannië kwam de drummer als snel in aanraking met lokale bands. Hij begon als roadie voor bands als Wishbone Ash en Cat Iron, maar werd al snel als drummer ontdekt. In 1975 werd hij de drummer van de Britse rockgroep Curved Air. Na wat problemen binnen de band, besloot Copeland zijn eigen band op te zetten. De naam had hij al: The Police. Met bassist Sting en gitarist Andy Summers (eerder met Henry Padovani) beleefde Copeland zijn grootste successen.
Na de periode met The Police heeft Copeland niet stilgezeten. Hij is tegenwoordig niet alleen bekend als drummer, maar ook als componist van series, films en games.
Stewart Copeland staat bekend als een van de beste drummers van de wereld. Hij staat onder andere in de Modern Drummer Hall of Fame, de Rock and Roll Hall of Fame (als lid van The Police), de Classic Drummer Hall of Fame en hij is door Rolling Stone magazine op plek 10 gezet in de 100 Greatest Drummers of All Time. Geen wonder dus dat Stewart Copeland een van de favoriete drummers van Jasper én Stef is!
Bij Online Drumles leer je Stewart Copeland’s drumpartijen bij The Police meespelen. Bekijk bij op bladmuziek pagina de les waarin ‘Every Breath You Take’ van The Police wordt uitgelegd.
Bekijk hieronder Stewart Copeland in actie:
De 3 beste drummers volgens Stef
Net als Jasper, heeft ook Stef drummer Stewart Copeland in zijn rijtje staan. Je zult dus niet verbaasd opkijken dat wij op kantoor veel muziek van The Police luisteren!
Naast Stewart Copeland zijn Stef’s favoriete drummers goede combinaties van de favorieten van Leon en Jasper. Een echte jazzdrummer die zich ook in de drum ‘n’ bass heeft verdiept en de drummer van de progressieve rockband Tool komen voorbij. Lees hieronder welke andere twee drummers volgens Stef in de top 3 beste drummers horen.
Jojo Mayer
Sergé “Jojo” Mayer is een Zwitserse jazz en drum ‘n’ bass drummer.
Hij begon al vroeg met drummen. Vanaf 2 jaar tot 18 jaar oud heeft Mayer zichzelf leren spelen waarna hij al snel een professionele carrière kreeg. Op zijn achttiende kreeg hij een plek in de Monty Alexander groep als drummer. De groep rondom jazz-pianist Alexander tourde de hele wereld over en kwamen ook langs het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Hierdoor maakte Mayer naam in het internationale jazz circuit. Andere artiesten waar Jojo Mayer vervolgens mee heeft samengewerkt zijn Dizzy Gillespie en Nina Simone.
Mayer wordt door veel muziekstijlen geïnspireerd en veranderd van jazz-drummer naar een drum ‘n’ bass-drummer. Hij kan op een akoestisch drumstel de drum ‘n’ bass ritmes perfect spelen. De drumtechnieken die hij hiervoor gebruikt, zijn de hiel-teen techniek, Moeller methode, Valving techniek, en de “pull-out” of “push-pull” accenten. Met al deze technieken is Mayer in staat om beats op een enorme snelheid te spelen. Hij kreeg de inspiratie hiervoor van andere bekende jazz-drummers als Tony Williams, Jack DeJohnette en Buddy Rich.
In 1997 richtte Mayer zijn band Nerve op. In deze band speelt hij meer elektrische dance muziek. Weer een ander genre waar Mayer zich in thuis voelt!
Mayer is ook weer teruggegaan naar zijn roots als jazz-drummer. Zo speelde hij in de jazz-rock band Screaming Headless Torsos (ja, zo heten ze echt) en jazz-fusion band Intergalactic Maiden Ballet (nogmaals, ja zo heten ze echt).
Wil jij ook horen hoe Jojo Mayer’s snelle beats klinken? Bekijk dan de video hieronder:
Danny Carey
De drummer van de progressieve metalband Tool is Danny Carey. Naast zijn werk met Tool heeft Carey ook met andere artiesten samengewerkt, zoals Pigface, Carole King, Green Jellö, Volto! en Zaum.
Al vanaf 10 jaar kwam Carey in aanraking met drummen. Na eerst twee jaar drumles pp enkel een snare drum, stapte hij over op een heel drumstel. Zijn eerste optredens waren als drummer in de school jazz-band. Zo heeft jazz ook voor Danny Carey een belangrijke rol gespeeld.
Tijdens zijn studie groeide zijn interesse in percussie en leerde hij steeds beter spelen. Ook begon hij te experimenteren door theorieën en principes uit de wiskunde in zijn drummen te verwerken. Op het album Lateralus van Tool, speelt Carey bijvoorbeeld de reeks van Fibonacci in zijn maten.
Na zijn studie leerde hij Maynard James Keenan en Adam Jones kennen, de zanger en gitarist van Tool. Na een toevallige oefensessie, omdat andere drummers niet op kwamen dagen, werd Carey gevraagd om als vaste drummer in Tool te komen drummen.
De ritmeveranderingen, die Carey met zoveel gemak uitvoert, speelt hij op een groot drumstel. Met een grote snare, 2 toms, 2 floor toms en 2 bass drums, bespeelt Carey meer trommels dan de standaard drumstel opstelling.
Bekijk hieronder een video van Danny Carey tijdens een optreden met Tool:
De grootste invloeden van bovenstaande drummers
Veel van bovenstaande drummers zijn geïnspireerd geraakt door andere drummers. En niet geheel toevallig, komen die invloeden vaak van dezelfde drummers. De basis van velen komt vanuit Buddy Rich en Steve Gadd. Omdat ze beide een hele eigen stijl hebben ontdekt en deze in de (pop)muziek hebben verwerkt, staan ze hoog aangeschreven in de drummerswereld.
Buddy Rich
Buddy Rich (1917-1987) was een Amerikaanse jazzdrummer. Hij wordt door velen beschouwd als de meest invloedrijke drummer in de geschiedenis. Dit vooral door zijn techniek, energie en snelheid.
Rich begon al op hele vroege leeftijd met drummen en werd door zijn ouders ook al snel op het podium gezet. Van drumlessen moest hij niks weten. Dat zou zijn talent alleen maar tekort doen.
De techniek die Buddy Rich toen al had, is voor goede drummers nog steeds lastig om na te doen. Zo was hij een van de weinige drummers die met een hand een tromgeroffel kon spelen. En hij kon dit met zowel links als rechts. Ook was hij bekend om zijn ‘stick-trick’. Een trucje waarbij hij heel snel een rudiment speelt met enkel zijn drumstokken die op elkaar slaan.
Benieuwd waarom Buddy Rich als zo’n goede drummer wordt beschouwd? Kijk dan maar eens naar de video hieronder. Zijn ‘stick-trick’ komt ook voorbij!
Steve Gadd
Steve Gadd staat bekend als de meest opgenomen drummer. Hij is te horen op nummers van onder andere Paul Simon, Simon & Garfunkel, Steely Dan, James Taylor, Joe Cocker, Kate Bush, Chet Baker, Aretha Franklin, Paul McCartney, Bee Gees, Jon Bon Jovi en Eric Clapton. Een echte sessiedrummer die in alle stijlen mee kan!
Naast zijn werk als studiodrummer heeft Steve Gadd ook veel in jazz fusion bands en orkesten gespeeld. Zo was hij de drummer in het Manhattan Jazz Quintet. Hier stapte hij in 1987 uit waarna Dave Weckl zijn plek overnam.
Steve Gadd heeft over de jaren heen echt zijn eigen drumstijl ontwikkelt. Met name op Paul Simon’s ‘50 Ways To Leave Your Lover’ is zijn unieke groove goed te horen.
Bekijk hieronder de typische groove die Steve Gadd zo kenmerkt.
Wil jij ook leren drummen als de beste?
Bovenstaande drummers zijn natuurlijk van buitengewone klasse, maar ze zijn allemaal bij het begin begonnen. En ook al zijn zij allemaal op vrij jonge leeftijd begonnen met drummen, we geloven er bij Online Drumles in dat iedereen kan leren drummen. Ongeacht leeftijd.
Leer drummen waar en wanneer jij wilt met een abonnement op Online Drumles. Kies voor een maand- of jaarabonnement en krijg onbeperkt toegang tot alle drumlessen. Ook als je nog geen drumstel hebt, kun je Online Drumles volgen. Je kunt een elektrisch drumstel huren met een drumstelabonnement. Of kies je ervoor om een drumstel te kopen? Ook dat kan bij Online Drumles! Bekijk welke elektrische drumstellen wij aanbieden en welke het beste bij jou past. Misschien kunnen we je dan binnenkort aan dit artikel toevoegen!