Verschillende soorten trommels

Trommelen of drummen soorten trommels
4.8
(4)

Vrijwel iedereen weet wel wat een drumstel is. Wat de beste opstelling van een drumstel is en welke onderdelen een drumstel heeft, zijn een paar stappen verder voor de meesten. Toch weten veel mensen wel dat een drumstel bestaat uit trommels. Maar wist je dat er naast de trommels van een drumstel nog heel veel andere soorten trommels bestaan?

In dit artikel lees je over:

Verschillende soorten trommels

Trommels zijn er in alle soorten en maten. De ene trommel maakt een hoog geluid, de ander is laag. De een bespeel je met drumstokken, de ander met je handen. De een kan je op één kant bespelen, de ander heeft twee speelbare slagvellen. Wat alle trommels gemeen hebben is dat ze muziekinstrumenten zijn. En iets preciezer, het zijn percussie instrumenten.

Voor alle trommels heb je een bepaalde slagtechniek nodig. Er wordt daarom naar verwezen als slaginstrumenten. Of er met stokken of iets anders of de trommel wordt geslagen, dat is bij alle slaginstrumenten anders. Dus als je kan trommelen, ben je niet meteen een drummer. Lees ons artikel maar eens over het verschil tussen trommelen en drummen.

Onder de slaginstrumenten vallen veel soorten die ook weer in hun eigen groepen of categorieën zijn ingedeeld. Zo zijn er membranofonen en idiofonen. Een instrument binnen de membranofonen bestaat uit een trommel met een gespannen vel over de boven- en soms ook onderkant gespannen. Dat gespannen vel, het membraan, zorgt ervoor dat er geluid kan worden gecreëerd wanneer erop wordt geslagen. Bij een drumstel heten dit de drumvellen (Met deze tips gaan je drumvellen langer mee!). Er wordt vaak over slagvellen en resonantievellen gesproken. Slagvellen zijn de membranen waar je op slaat om muziek te maken. De resonantievellen bevinden zich aan de andere kant en zorgen voor een bepaalde trilling, resonantie, die het geluid door de kamer heen vervoert.

De idiofonen daarentegen hebben geen slagvel. Dit zijn wel trommels dus, maar kunnen geen drum worden genoemd. Ze hebben namelijk geen drumvel. Op idiofonen kun je dus ook alleen maar trommelen en niet drummen. Een bekend voorbeeld van een idiofoon is de cajón. Dit is een percussie instrument in de vorm van een box. Er is geen slagvel aanwezig. Je kunt enkel geluid maken door op de zijkanten van de box te slaan. Daarom is de cajón een trommel die valt onder de idiofonen.

soorten trommels drumband conga bongo's percussionistHoeveel soorten trommels zijn er?

Het precieze aantal trommels is niet bekend. Er worden nog altijd nieuwe soorten trommels bedacht die net iets anders dan andere zijn. Pak iets waar je op kunt trommelen en span er een drumvel op, en je hebt een trommel!

De trommels die bij een drumstel horen – twee toms, bass drum, snare drum, en de floor tom – zijn moderne trommels met aan beide zijden een membraan (drumvel). Maar naast deze moderne trommels zijn er ook een heleboel percussie instrumenten die alleen een slagvel en geen resonantievel hebben die wel onder de membranofonen vallen.

Onder andere de bongo, conga of djembé behoren hiertoe. En die zul je vast weleens gehoord hebben. Ze worden namelijk steeds vaker gebruikt in de popmuziek. Naast dat deze trommels dus maar één drumvel hebben, worden ze ook vaker met de hand dan met drumstokken bespeeld. Daarin verschillen ze dus ook met de trommels op je drumstel.

Trommels die wel flink verschillen van het drumstel zijn de zogenoemde lijsttrommels. Deze trommels zijn kenmerkend omdat de diameter van het slagvel groter is dan de diepte van de trom. Kijk maar eens naar een tamboerijn.

Bekende soorten trommels – membranofonen

soorten trommels congaConga

Een conga is een langwerpige trommel met alleen een slagvel. De onderkant is dus open. In tegenstelling tot de trommels van een drumstel, wordt de conga niet met drumstokken maar met de handen bespeeld.
De oorsprong van de conga ligt in Cuba. Via jazzorkesten in Amerika werd het instrument ontdekt en in westerse muziek gebruikt. Je kunt de conga onder andere horen in ‘Africa’ van Toto en ‘Sympathy for the Devil’ van The Rolling Stones.

soorten trommels bongoBongo

De bongo is een kleine handtrommel die vaak met twee trommels aan elkaar wordt bespeeld. De bongo komt ook uit Cuba, net als de conga. Dit instrument werd eerst populair in een Cubaanse muziekgenre waarna de bongo’s veel populariteit in hoofdstad Havana vonden. Vanuit Havana maakte de bongo de oversteek naar Amerika waarna de westerse muziek dit percussie-instrument in de armen sloot. Percussionisten hebben tegenwoordig vaak een opstelling met zowel conga’s als bongo’s.
De bongo is onder andere te horen op vrijwel alle muziek van Santana. Ook zijn vrouw, drummer Cindy Blackman, is groot fan van de bongo’s.

Djembé

soorten trommels djembé

Waar de conga en bongo’s hun oorsprong in de latin muziek uit Midden-Amerika vinden, ligt dat voor de Djembé anders. De Djembé komt uit Afrika waar het traditioneel gebruikt werd om met andere dorpen te kunnen communiceren.
De djembé verschilt van zijn Latin soortgenoten doordat deze trommel op de grond staat en niet via een stellage boven de grond hangt. Een djembé bevindt zich tijdens het spelen tussen de benen van een zittende percussionist. Deze houdt de trommel een beetje naar voren gekanteld waardoor de onderkant van de trommel open blijft en het geluid vrij kan komen. Via een speciale standaard en een koord, kan de djembé ook staand of zelfs lopend worden bespeeld.
Je hoort de djembé steeds vaker in popmuziek terugkomen. Met name via de muziek van Paul Simon heeft deze trommel zijn weg naar de westerse muziek gevonden.

soorten trommels tamboerijnTamboerijn

De trommel die je waarschijnlijk al vaak voorbij hebt zien en horen komen, is de tamboerijn. Misschien op het eerste gezicht niet echt een trommel, maar je slaat toch echt op een slagvel om muziek te maken.
Naast het slagvel maakt een tamboerijn ook geluid met de schelringen. Zijn er geen schelringen, dan is het een handtrom. Is er geen drumvel, dan is het een beatring en behoort het niet meer tot de membranofonen.
De tamboerijn wordt in vrijwel elke muziekstijl gebruikt. Begin twintigste eeuw heeft de tamboerijn zijn opmars zelfs al gemaakt in de klassieke muziek van Haydn en Strauss. Tegenwoordig staat er bij elke band wel iemand klaar om de tamboerijn te spelen. Of dit nu de drummer of de zanger is.

Bekende soorten trommels – idiofonen

Trommels zijn, zoals eerder gezegd, een breed begrip. Je hebt ze met drum- of slagvel, zoals de trommels die hierboven staan beschreven. Maar veel bekende instrumenten die tot de trommels worden gerekend, hebben geen drum of slagvel. Dit zijn de idiofonen. Onder de idiofonen valt bijvoorbeeld de beatring – tamboerijn zonder drumvel. Maar ook onderstaande percussie-instrument vallen daaronder.

Cajón

soorten trommels cajonEen cajón is een box waarmee je geluid maakt. Je hebt hem vast wel eens gezien of zelf gemaakt met een kartonnen doos. Door op de zijkanten te slaan met handen, vingers, drumstokken, mallets of brushes, kun je muziek maken. De percussionist gaat op de cajón zitten en kan vervolgens zittend muziek maken door op de box te slaan.
De oorsprong van de cajón ligt in Peru. Daarna is het instrument de hele wereld overgegaan om vervolgens ook in de moderne westerse muziek uit te komen. Vaak begeleid door een akoestische gitaar of piano.
Sommige percussionisten gebruiken de cajón als bassdrum. Het doet in een minimalistische drumstel opstelling dienst als zowel bassdrum als drumkruk. Hierbij kan er zelfs worden gekozen om een bassdrum pedaal aan de cajón vast te maken. Zo zijn de handen vrij om de andere trommels te bespelen.

soorten trommels steel drum

Steel drum

Een andere bekende drum die eigen helemaal geen drum is, is de steel drum. Waar drum eigenlijk inhoudt dat het om een trommel met slagvel gaat, is dat bij de steel drum niet het geval. Vroeger werden steel drums gemaakt van een olievat. De omvang van de steel drum is daardoor groot. Tegenwoordig worden de grote holle trommels gemaakt van staal.
De steel drum komt uit Trinidad en Tobago en wordt met twee stokken bespeeld. Je ziet de steel drum vaak voorbij komen bij straatmuzikanten of in een steelband. Maar ook in de popmuziek komt de steel drum voorbij.

Leren drummen bij Online Drumles

Een standaard drumstel bestaat uit 5 trommels – snare drum, bassdrum, floor tom en 2 toms. Bij drummen komt trommelen dus ook zeker om de hoek kijken. Onze drumleraar Leon zegt niet voor niets altijd: Als je het niet op één trommel kan spelen, kun je het ook niet op je hele drumstel!

Bij Online Drumles kun je leren drummen op je eigen tempo. Zo kun je het hele drumstel af gaan en leren bespelen. En wie weet, misschien wil je daarna niks anders meer!

Je kunt al onbeperkt drumlessen volgen vanaf €29,99 per maand. En heb je je eigen drumstel nog niet in huis? Dan bieden wij ook drumstelabonnementen aan. Je huurt dan een drumstel mét drumlessen. Een alles-in-één pakket!

Ben je zo enthousiast geworden en wil je jezelf ook percussionist kunnen noemen? Dan kun je ook gelijk een drumstel kopen mét een jaarabonnement op Online Drumles! Het elektrische drumstel is dan helemaal van jou en je kunt de lessen waar en wanneer jij wilt volgen.

Probeer Online Drumles 14 dagen gratis uit en bekijk of er een echte percussionist in jou schuilt. Wij zijn van mening van wel, want iedereen kan leren drummen!

 

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.8 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!