Een elektronisch drumstel uitbreiden, zo doe je dat

elektrisch drumstel Yamaha met drumstokken
5
(2)

Een elektronisch drumstel uitbreiden,
zo doe je dat

Je hebt vast weleens een drumstel gezien met enorm veel trommels. Kijk maar eens naar de drumstellen waar de beste professionele drummers op spelen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het drumstel bestaat!

Drummers breiden al jaren hun akoestische drumstellen uit met extra toms en bekken. Bij een akoestisch drumstel is dit ook erg makkelijk. Vrijwel alle extra trommels en bekken kunnen los worden neergezet of opgehangen op een plek die jij persoonlijk fijn vindt. En spelen maar!

Bij een elektrisch drumstel ligt dit anders. Aangezien alle onderdelen van het drumstel moeten worden aangesloten op de drummodule, vergt het uitbreiden van een elektronisch drumstel iets meer stappen. Maar dat betekent zeker niet dat het onmogelijk is!

In dit artikel leggen we uit:

Extra onderdelen en accessoires

Alle elektrische drumstellen bestaan standaard uit een aantal onderdelen die elke drummer nodig heeft. Dit betekent dat je twee toms, een floor tom, snare drum, bassdrum, crash, ride en een hihat op het drumstel hebt. Deze zijn allemaal aangesloten op de drummodule, anders kun je er immers niet op drummen.

Voor de meeste (beginnende) drummers is dit meer dan voldoende. Maar sommige drummers willen met extra geluiden drummen. Oftewel, extra onderdelen! En deze aansluiten op een elektrisch drumstel? Dat is zeker mogelijk!

Een extra crash, tom of pedaal? Het kan allemaal!

Voor een wat uitgebreider elektronisch drumstel bestaan er meerdere accessoires. Zo geven Yamaha en Roland de mogelijkheid een compleet elektrisch drumstel te ontwerpen naar de wensen van de drummer. Dit kan onder andere met een extra bekkenpad, een extra tom- of snarepad of een dubbel bassdrum pedaal.

yamaha pcy95at extra crash elektrisch drumstel uitbreiden

Bekkenpad, extra crash: De Yamaha PCY95AT

Het eerste onderdeel dat vaak wordt uitgebreid, is de bekkenpad, ook wel de extra crash. Bij akoestische drumstellen is een extra crash aan de rechterkant boven de floortom ook populair. Via de drummodule van een elektronisch drumstel kun je een ander geluid aan je extra crash koppelen. Zo kun je dus twee crashes hebben met ieder hun eigen geluid.

Dan is er nog de mogelijkheid een extra tompad toe te voegen. Deze kan als derde tom, extra floortom of snaredrum dienen. Met de drummodule kun je deze tom net zo laten klinken als jij zelf wilt. Misschien wil je een echt rock geluid of juist heel robot-achtig klinken. Het is helemaal aan jou!

Met extra of nieuwe pedalen kun je je elektronische drumstel verder uitbreiden. Zo heb je de mogelijkheid een stiller pedaal aan je hihat te installeren. Dit is een vervanger van het huidige hihat pedaal. Speel je graag wat hardere muziek zoals rock en metal? Dan heb je bij akoestische drumstellen misschien wel eens een tweede pedaal voor de bassdrum gezien. Deze ‘double bass drum’ kun je ook bij je elektrische drumstel installeren.

Hoe sluit je die extra onderdelen aan?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Nou ja eindeloos. Omdat het een elektrisch drumstel is, ben je gelimiteerd aan het aantal inputs op je drummodule. Niet helemaal eindeloos dus. Maar je kunt een heel eind komen!

yamaha kickpad kp65 elektrisch drumstel uitbreiden

Yamaha KP65 kickpad

De meeste extra onderdelen kunnen op het frame worden gemonteerd. Een extra crash, tom of snare kan bijvoorbeeld zo tussen de andere onderdelen op het frame worden geschoven. Zo wordt je drumstel dus wel groter qua onderdelen, maar niet qua oppervlakte. Ideaal! Het moeilijkste is het aansluiten van de uitbreidingen aan de drummodule. Zoals eerder gezegd, zijn de meeste drummodules gelimiteerd met hun aansluitingen. De aansluiting van extra onderdelen van, bijvoorbeeld, een Yamaha drumstel gaat daarom niet altijd direct via de drummodule.

Wil je een extra crash installeren? Dan kun je deze aansluiten door het kabeltje aan de input van de kickpad te koppelen. Bij de klopper van de bassdrum dus. Via de kickdrum kun je vervolgens met de drummodule het geluid van de crash instellen. Kies bijvoorbeeld voor een splash of china geluid. Die klinken beiden weer net iets anders dan de normale crash. Zo kun je blijven variëren in je drumsolo’s!

Je elektrische Yamaha drumstel uitbreiden

Bij Online Drumles kun je niet alleen drumlessen volgen met een abonnement. Je kunt er ook voor kiezen om een drumstel te huren of te kopen in combinatie met drumles. De elektrische drumstellen waar je uit kunt kiezen zijn de Yamaha DTX402K, DTX432K en Roland TD-1K. Volgens ons hebben de Yamaha drumstellen de beste prijs-kwaliteitsgarantie in de markt van elektrische drumstellen en loopt Roland voorop op het gebied van e drums ontwikkeling.

Het grootste verschil tussen de twee Yamaha drumstellen, is de klopper met kickpad. Deze is bij de 432K wél aanwezig en bij de 402K niet. Bij Yamaha worden veel uitbreidingen aangesloten via de kickpad. Omdat een kickpad een kabel kan splitten in een rechter en linker kabel kun je via één input in de module, twee onderdelen aansluiten. Een kind kan de was doen!

Iedereen kan leren drummen. Jij dus ook!
Start nu jouw gratis proefperiode en word een echte drummer!

Bij een 402K betekent dit niet dat je eerst een kickpad met extra inputs en een klopper zal moeten aanschaffen. Als je in de drummodule van de 402K direct een kabel van stereo minijack naar twee jack kabels prikt, kun je de enkele input meteen splitten. Zo kun je de ene in het stille kickpedaal stoppen en de andere in een extra pad of crash. Bij een 432K kun je deze kabel natuurlijk ook gebruiken om meteen vanaf je drummodule te splitten. Zo kun je je drumstel steeds verder uitbreiden met extra crashes en pads.

yamaha elektrisch drumstel dtx432k extra basspedaal double basspedal

Yamaha DTX432k met extra bassdrumpedaal

Bij volgende versies is de snaredrum van het luxere siliconen gemaakt en zijn de toms van de standaard rubberen versie. Bij elk Yamaha drumstel is het mogelijk om deze te vervangen. Zo kun je ook op je DTX402K een siliconen snare installeren of zelfs al je toms met siliconen pads vervangen. Het gevoel is net wat echter. Het geluid kun je instellen via je drummodule. Daar gaat dus niets mee verloren!

Wil je met een double bass pedaal spelen? Dan is dat absoluut mogelijk bij de Yamaha DTX4 drumstellen. De makkelijkste optie is om je hihat pedaal als extra bassdrum in te stellen via je drummodule. Maar daarmee ben je wel je het pedaal voor je hihat kwijt. Voor de 402K zonder kickpad is dit de enige oplossing. Heb je wel een kickpad op je drumstel zitten en is deze groot genoeg voor twee pedalen, dan kun je een dubbele pedaalopstelling toevoegen aan je drumstel. Met de steeds beter wordende techniek van kickpads voor elektrische drumstellen, wordt er elektronisch steeds beter gereageerd op de snelheid van akoestische dubbele pedaalopstellingen. Zo kun je net zo goed harde rock en metal spelen op een elektronisch drumstel als op een akoestische!

Drumstellen bij Online Drumles

Voor de beginnende drummer is het uitbreiden van je drumstel een vervolgstap. Gelukkig geve de elektrische drumstellen van Yamaha je een goede basis! Je hebt niet meer nodig dan het standaard drumstel om te leren drummen en nieuwe nummers te leren spelen.

Naast de drumlessen die we aanbieden, inclusief veel bladmuziek lessen, kun je bij Online Drumles ook een top drumstel scoren. Met een drumstelabonnement kun je een drumstel huren voor een vaste prijs per maand. Hierbij heb je keuze om te leren drummen op de stille beginnersdrumstellen Roland TD-1K en Yamaha DTX402K of de iets luxere versie, de DTX432K.

Weet je al zeker welk drumstel je wilt en wil je je eigen drumstel in huis? Kijk dan eens bij onze opties om een drumstel te kopen. Dan heb je je eigen elektrische drumstel in huis én kun je een jaar lang leren drummen met de lessen van Online Drumles!

Mocht je verder nog vragen hebben over extra onderdelen voor je elektrische drumstel, de drumstellen die wij aanbieden, of iets anders, neem dan gerust contact met ons op via het formulier onderaan de pagina.

Heel veel plezier met drummen!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?

Veelgestelde vragen

Kunnen alle merken en modellen elektronische drumstellen worden uitgebreid met extra onderdelen?
Kun je elk elektronisch drumstel makkelijk uitbreiden met extra onderdelen? Dat hangt af van het merk en model; sommige zijn flexibeler dan andere. Merken zoals Yamaha en Roland staan bekend om hun flexibele en uitgebreide uitbreidingsopties, wat ze een populaire keuze maakt onder drummers die hun set willen personaliseren. Het is echter essentieel om voor aankoop de specificaties en uitbreidingsmogelijkheden van je elektronische drumstel te controleren om te verzekeren dat het aan je behoeften voldoet.
Heeft het toevoegen van extra onderdelen invloed op de garantie van mijn elektronische drumstel?
Een andere belangrijke overweging bij het uitbreiden van je drumstel is de impact op de garantie. Het aanpassen van je elektronische drumstel door extra onderdelen toe te voegen, kan in sommige gevallen de garantie beïnvloeden. Dit hangt af van de aard van de uitbreiding en of deze aanpassingen door de fabrikant worden ondersteund. Voordat je wijzigingen aanbrengt, is het raadzaam om de garantievoorwaarden zorgvuldig door te lezen of direct contact op te nemen met de fabrikant. Zo zorg je ervoor dat je begrijpt hoe aanpassingen je garantie kunnen beïnvloeden en voorkom je mogelijke problemen.
Hoe stel ik mijn drummdule in als ik extra onderdelen toevoeg aa mijn drumstel?
Je drummodule is het 'brein' van je elektronische drumstel. Wanneer jij een extra onderdeel aansluit, moet je deze dus een nieuw geluid toewijzen. Je kunt onderling het volume per onderdeel van je drumstel aanpassen als je dit wilt - je 'geluidsmix'. Veel merken hebben handleidingen of video's online die je kunnen helpen om je drummodule goed in te stellen. Want dit verschilt uiteraard per merk. Belangrijkste: check of je genoeg ingangen hebt in je module! De kabel moet tenslotte ergens in kunnen.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!