Drumoefeningen voor beginners (ook zonder drumstel!)

Léon, drumleraar van Online Drumles en de leraar die jou online muziekles geeft
5
(2)

In dit artikel geven we een aantal drumoefeningen voor beginners die je ook zonder drumstel kan oefenen!

Wat kun je verwachten van dit artikel?:

Drummen wordt vaak als een moeilijk instrument gezien om te spelen (maar is drummen moeilijk?). Waarom? Omdat je beide armen en benen onafhankelijk van elkaar moet kunnen bewegen. En nog ritmisch ook! Maar is dat wel echt zo moeilijk als wordt gedacht? Wij denken van niet. Kijk maar eens bij onze ‘iedereen kan leren drummen’-garantie!

Drumoefeningen zijn ook voor gevorderde drummers belangrijk

Hoe zijn professionele en bekende mannelijke en vrouwelijke drummers dan zo goed geworden? Oefenen, oefenen, oefenen!
Of je net gaat beginnen met drummen of al een gevorderde drummer bent, je moet blijven oefenen om goed te worden – en te blijven. Kijk maar eens naar professionele sporters. Die trainen ook nog elke dag om zich te verbeteren. En drummen is een topsport, dus ook drummers moeten veel oefenen om de maat blijven houden.

Onze drumleraar Leon bij onlinedrumles.nl  oefent ook nog vaak op zijn oefenpad. Dit doet hij om zichzelf scherp te houden, maar ook als warming-up voordat hij een nieuwe les gaat opnemen. Hij wil immers geen drummerskwaal oplopen!

In dit artikel leggen we meerdere drumoefeningen uit. Deze oefeningen zijn er om je coördinatie, controle en snelheid te oefenen. Dit zijn niet alleen drumoefeningen voor beginners, gevorderde drummers zullen hier ook zeker profijt van hebben. En het mooie, je hebt niet eens een drumstel nodig om de oefeningen uit te voeren! Met één snare drum, drum pad (of oefenpad), pan of gewoon op een tafel of je schoot, kom je al een heel eind!

Wil je mét drumstel oefenen, maar heb je geen drumstel tot je beschikking? Bij onlinedrumles.nl bieden wij drumstelabonnementen aan. Met een een drumstelabonnement kun je gemakkelijk een drumstel huren. Ook kun je bij ons een drumstel kopen in combinatie met een jaarabonnement.

De drumoefeningen met drumstel uitvoeren? Huur of koop een drumstel bij onlinedrumles.nl inclusief drumlessen!

Drumoefeningen voor beginners en gevorderden

Laten we makkelijk beginnen. Ga rechtop zitten achter je drumstel, oefenpad of tafel. Of je nu met drumstokken, pollepels of je handen speelt, deze drumoefeningen zijn voor iedereen mogelijk. Je hoeft zelfs geen noten te kunnen lezen om deze uit te voeren.

Drumoefening 1

Tel rustig, hardop of in je hoofd, van 1 tot 4. Blijf dit herhalen in hetzelfde ritme. Dit is een vierkwartsmaat. Laten we hier nu de eerste oefening aan koppelen.

De L staat voor links en R voor rechts.

drumoefeningen voor beginners online drumles oefening 1

Op elke tel van de vierkwartsmaat, speel je nu links en rechts gelijktijdig. Je speelt dan met zowel links als rechts de kwartnoten. Oefen je zonder drumstel? Gebruik dan je dijen als trommel. Je kunt dan met je linkerhand op je linkerdij en met je rechterhand op je rechterdij de oefening spelen.

Drumoefening 2

Wil je de bovenstaande oefening wat moeilijker maken? En wil je ook oefenen op het onafhankelijk bewegen van je linker- en rechterarm? Dan is deze oefening de volgende stap. Vanaf hier komen er oefeningen voor onafhankelijkheid bij drummen. We gebruiken opnieuw een vierkwartsmaat. Maar in plaats van alleen op elke tel links en rechts aan te slaan, gaan we nu een slag met rechts toevoegen.

drumoefeningen voor beginners online drumles oefening 2

Op elke tel speel je nog steeds links en rechts gelijktijdig. Met rechts worden nu alleen geen kwartnoten meer gespeeld, maar achtste noten. Het helpt om hier niet 1, 2, 3, 4 te tellen, maar 1 ne, 2 je, 3 je, 4 ne. Als je deze oefening kan spelen, heb je een goede coördinatie en kan je onafhankelijk drummen!

Drumoefening 3

Is de tweede oefening helemaal gelukt? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Met links (L) blijf je nog steeds de kwartnoten spelen. Met rechts (R) ga je zestiende noten spelen. We gaan dus nog sneller nu!

drumoefeningen voor beginners online drumles oefening 3

Tussen elke tel, speel je drie keer rechts. Als je dit lastig vindt, kan je eerst langzaam beginnen. Tel heel langzaam van 1 tot 4 of gebruik een metronoom die langzaam de maat aangeeft. Als het lukt om op elke tel met links en rechts te slaan en tussen elke tel nog eens drie keer met alleen rechts, dan kan je steeds sneller oefenen. Zo oefen je dus niet alleen je controle, maar ook tegelijk je onafhankelijkheid, coördinatie en snelheid! Een echte drumoefeningen voor beginners én gevorderden.

Drumoefening 4

De volgende stap is om alle voorgaande oefeningen nog eens na te gaan. Maar deze keer wel iets anders. Probeer nu eens om links en rechts om te draaien. Je speelt dan dus met rechts steeds de kwartnoten, maar links spelen nu de achtste noten en zestiende noten.

Als dit ook goed gaat, laat dan je armen even achterwege. Een drummer drumt namelijk niet alleen met zijn of haar armen, maar ook de voeten spelen een grote rol. Alle oefeningen die hierboven staan kunnen ook met de voeten worden uitgevoerd. L staat dan voor je linkervoet en R voor je rechtervoet. Ook deze kan je achteraf omkeren zodat de coördinatie voor beide voeten wordt getraind.

Drumoefening 5

Heb je alles onder de knie? Dan kun je gaan combineren. De L staat nu voor zowel je linkerarm als je linkervoet. En R staat dan voor je rechterarm en rechtervoet. Dit zijn goede drumoefeningen voor beginners om onafhankelijkheid te leren drummen, maar ook gevorderden kunnen nog steeds veel van deze oefeningen leren.

Bekijk hier alle drumoefeningen op een rij

Rudiments

Snaredrum met drumstokkenDrumoefeningen worden vaak ook wel rudiments genoemd. Drum rudiments zijn basispatronen voor drummers. Afzonderlijk kunnen de rudiments worden gebruikt als goede drumoefening, maar ook combinaties zijn zeker mogelijk. Vaak worden drum rudiments eerst geoefend op de snaredrum en daarna op het hele drumstel gespeeld. Er bestaan 40 verschillende rudiments. Van makkelijk tot moeilijk. Bekende rudiments zijn bijvoorbeeld de single stroke en de paradiddle.

Benieuwd naar zo’n drum rudiment? Kijk maar eens naar de eerste drumoefeningen voor beginners hierboven. Dit is een single stroke rudiment. Je slaat om de beurt met links en rechts. Single strokes dus!

Meer doen dan alleen drumoefeningen?

Genoeg van deze korte oefeningen en toe aan het echte werk? Bij onlinedrumles.nl kun je meteen beginnen met drummen. We besteden we in ons curriculum veel aandacht aan drumtechniek, coördinatie training, onafhankelijkheid, controle en snelheid. Er komen meerdere drumoefeningen voor beginners en gevorderden voorbij die je dan weer kan gebruiken in de lessen.

Benieuwd geworden naar onlinedrumles.nl? Je kan Online Drumles altijd twee weken gratis uitproberen. Dan kan je alle hoofdstukken bekijken en alle coördinatie trainingen volgen.

Eerst iets meer zien over onlinedrumles.nl voordat je gaat beginnen met drummen? Kijk dan naar de gratis proefles van hoofdstuk 1 bij de witte stok. Je leert hier zelfs al de eerste drumtechniek en coördinatie gebruiken bij We Will Rock You van Queen! Deze gratis proefles kun je ook zonder drumstel te volgen. Genoeg om alvast te oefenen voordat je een drumstel in huis hebt!

Wil je wel een drumstel in huis halen? Bij onlinedrumles.nl verhuren en verkopen we elektrische drumstellen van Yamaha. Dit zijn hele goede drumstellen voor kinderen en beginners (lees: Op zoek naar het beste kinderdrumstel? Dit is de top 3 beste elektrische drumstellen & Wat is het beste elektrische drumstel voor beginners?). Je kunt een drumstel huren met een drumstelabonnement of een drumstel kopen in een bundel met een jaarabonnement van onlinedrumles.nl. En hier zitten dan ook al lessen bij. Beginners kunnen vanaf het begin starten met drummen en gevorderden kunnen makkelijk hun eigen niveau oppakken en meer leren.

Het leersysteem van onlinedrumles.nl is onderverdeeld in 3 leerpaden: hoofdstukken, coördinatietrainingen en bladmuziek. De moeilijkheid van deze leerpaden is aan verschillende niveaus gekoppeld die we onderscheiden per kleur. Zo hebben we de witte stok, gele stok, groene stok en blauwe stok. De coördinatie training witte stok is ideaal voor starters om mee te beginnen en een goede drumtechniek aan te leren.

Wil je meer drumoefeningen voor beginners? Schrijf je dan in voor de gratis mini-cursus met meer drumoefeningen voor beginners!

Schrijf je in voor de gratis mini-cursus!

Heel veel succes met oefenen!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!