Hoe hou je drumstokken op de traditionele manier vast?
Hoe hou je drumstokken op de traditionele manier vast?
Als je de lessen van Online Drumles volgt, is het je ongetwijfeld wel eens opgevallen: Léon houdt zijn drumstok links net even iets anders vast dan wat je doorgaans ziet. Deze manier van vasthouden (‘grip’) noemen we de traditional grip. Het is de traditionele manier om je drumstokken vast te houden.
Natuurlijk is dit niet de enige grip voor drumstokken. Je kunt traditioneel of met matched grip spelen. In dit artikel van Online Drumles vertellen we je hoe je je drumstokken op de traditionele manier vasthoudt. Wil je meer tips over het vasthouden van je drumstokken? Check dan even onze Drum Q&A!
Hoe is de traditionele grip ontstaan?
De traditionele grip is nog een overblijfsel uit de tijd van militaire muziekkorpsen. Drummers droegen hun trommel aan een band om hun nek of aan een schouder. Omdat de trommel hierdoor iets scheef hing, kon de drummer tegelijkertijd marcheren en spelen. Wel vereiste dit een best bijzondere manier voor het vasthouden van de drumsticks. Met de traditionele grip hou je de ene drumstok onderhands en de ander bovenhands vast. Drummers uit de begintijd van de populaire muziek (eind 19e eeuw) hadden vaak ervaring als militaire drummer. Ze namen deze grip dus over naar het drumstel. Als je goed kijkt, zie je dat veel klassieke jazzdrummers hun snaredrum gekanteld hebben opgesteld. Het speelt daardoor net als zo’n ouderwetse militaire trommel.
Wat is een traditionele grip?
Wanneer je drumt met een traditional grip, hou je de drumstok in je ene hand net iets anders vast dan in de andere. Als je rechtshandig drumt, hou je de stok in je linkerhand op de traditionele manier vast. Als je linkshandig drumt en je drumstel ook linkshandig is opgesteld – in spiegelbeeld dus – kun je je rechter drumstok traditioneel vasthouden.
Maar hoe doe je dat dan? In plaats van de drumstok bovenhands vast te pakken, hou je de drumstok tussen duim en wijsvinger vast. Twee vingers onder je stok, twee vingers erboven. Hou je hand zo, dat je ‘in’ je hand kan kijken.
Zorg ervoor dat de beweging van de stok uit je pols komt. Je duim en wijsvinger zijn het scharnier en de rest van je vingers zorgen voor een fijne motoriek. Houd de stok dus wat losjes in je hand, maar niet te losjes anders vliegen er drumstokken door de kamer!
Nog een beetje onduidelijk? Geen probleem. Léon legt in de video stap voor stap uit hoe je je drumstokken op de traditionele manier vasthoudt:
Waarom zou ik traditioneel mijn stokken vast houden?
Traditioneel spelen heeft bepaalde voor- en nadelen ten opzichte van je stokken op de ‘normale’ manier vasthouden, ook wel ‘matched grip’ genoemd. Onze eigen ervaring hiermee is dat de traditionele manier van je stokken vasthouden je beter in staat stelt om je grooves zacht te spelen. Doordat de linkerstok de snaredrum met een schuine hoek raakt, kan je heel gecontroleerd met alleen de ‘tip’ van je stok spelen. Hierdoor kan je vervolgens makkelijk ghost notes – zacht gespeelde noten tussen geaccentueerde slagen – spelen. Zeker voor stijlen als jazz is dit voordelig. Bij dat genre is het vaak nodig dat je als drummer ingetogen kan spelen.
Het voordeel van de traditionele manier van je stokken vasthouden is daarmee ook meteen het nadeel: met de traditional grip is het lastiger om hogere volumes te bereiken. Wil je graag hardrock spelen, dan is traditioneel waarschijnlijk iets minder geschikt. Ook dit staat niet in steen; er zijn genoeg drummers die ook in de hardere stijlen van een traditionele grip gebruik maken (kijk maar naar Léon). Andere bekende drummers die traditional grip gebruiken zijn Stewart Copeland (The Police), Cindy Blackman (Lenny Kravitz en Santana), Charlie Watts (Rolling Stones) en studiodrummers Dave Weckl en Vinnie Colaiuta. Het merendeel zal je echter matched zien spelen.
Moet ik traditioneel spelen?
Het korte antwoord? Nee.
De matched grip is voor startende drummers het meest eenvoudig en natuurlijk. Zeker voor kleine kinderhanden is de traditional grip extra moeilijk. Daarom adviseren we bij Online Drumles altijd om te beginnen met de matched grip.
Ben je wat verder in je spel, en wil je bijvoorbeeld jazz gaan spelen? Dan is traditioneel leren spelen zeker geen vreemde keuze. De dynamiek in volume die de traditionele grip je dan biedt, kan erg fijn zijn. Traditioneel leren spelen is echter ook niet iets wat je in een paar dagen lukt. Denk meer in een termijn van maanden of zelfs jaren. Maar juist deze uitdaging maakt het natuurlijk ook wel erg tof om het te kunnen!
In de lessen van Online Drumles leren we je in eerste instantie dus een matched grip aan. Wil je echter de lessen met een traditionele grip volgen, dan kan dit uiteraard ook gewoon.
Heb je meer vragen over traditioneel leren spelen? Via het formulier hieronder kun je al je vragen stellen en zullen we je zo snel mogelijk een persoonlijk antwoord terugsturen.