Hoe heten de onderdelen van een drumstel?

drumstel onderdelen bij naam
4.6
(9)

Hoe heten de onderdelen van een drumstel?

In dit artikel van Online Drumles gaan we kort in op de verschillende onderdelen van het akoestische drumstel. Een elektrisch drumstel bestaat trouwens uit dezelfde onderdelen. De drumstel onderdelen zijn hier kleiner, maar geven wel grotendeels hetzelfde geluid. Twijfel je nog tussen een elektrisch drumstel of een akoestisch drumstel? Geen probleem, in dit artikel staan de onderdelen beschreven die bij beide drumstellen vrijwel altijd aanwezig zijn.

Het hart van een drumstel: de bassdrum en de snaredrum

De bassdrum en de snaredrum vormen het hart van je drumstel en kunnen daarom de belangrijkste onderdelen genoemd worden. In de meeste ritmes spelen beide trommels een grote rol. De bassdrum wordt met de voet bespeeld middels een pedaal. De bassdrum is de grootste trommel van het drumstel en is daarmee ook de trommel met het laagste geluid.

De snaredrum dankt zijn naam aan de snaren die onder de snaredrum bevestigd zitten, tegen het ondervel aan. Deze zorgen voor het karakteristieke geluid van de snaredrum. Samen met de bassdrum is de snaredrum doorgaans verantwoordelijk voor de backbeat: bassdrum op tel 1 en 3, en de snaredrum op tel 2 en 4 (hoewel dit in de praktijk uiteraard kan variëren). De snaredrum is doorgaans wat hoger gestemd maar dit hoeft zeker niet altijd.

Leer alles over de onderdelen van een drumstel met de drumlessen van Online Drumles. Je hebt al een abonnement met onbeperkt toegang voor maar €29,99 per maand!

De toms

De meeste drumstellen hebben vervolgens drie toms. Deze worden de eerste, tweede en floortom genoemd. De eerste en tweede tom zweven vaak boven de bassdrum, terwijl de floortom op poten op de grond staat. De diameter van de trommels verschilt, waardoor ze van hoog naar laag lopen, waarbij een kleinere diameter resulteert in een hogere toon. De toms worden veel gebruikt voor fills of voor de wat melodieuze beats. De toms zijn belangrijke onderdelen van het drumstel, hoewel ze in een minimalistisch setup soms worden weggelaten.

De bekkens! De hi-hat, ride en crashes

bekkens van een drumstel

Een drumstel bestaat uit verschillende bekkens die ieder hun eigen geluid geven. Allereerst de hi-hat. De hi-hat bestaat uit twee bekkens die op elkaar bevestigd zijn op een standaard. Met het voetpedaal kan je de ruimte tussen de bekkens reguleren, waardoor je veel verschillende sounds uit het bekken kan halen. Open maakt de hi-hat vrij veel geluid, terwijl de hi-hat een wat stiller en meer gedefinieerd geluid geeft wanneer deze dicht is. De hi-hat wordt door zijn veelzijdigheid veel gebruikt om spanning in muziek op te bouwen. De hi-hat moet dus gezien worden als de begeleider van de rest van het drumstel.

De ride heeft een soortgelijk karakter als de hi-hat, in de zin dat dit bekken veelzijdig is. Wanneer je recht op de ride slaat krijg je een gedefinieerd geluid. Hoe meer je echter naar de zijkant van het bekken beweegt, hoe meer deze gaat ‘washen’. Ook hiermee kun je dynamiek en spanning in je spel aanbrengen. De ride moet – net als de hi-hat – gezien worden als de begeleider van de rest van het drumstel. Ook heeft de ride in het midden van het bekken de ‘bel’ zitten. Deze geeft een hoog en doordringend ‘ping’ geluid, wat goed gebruikt kan worden om accenten in de muziek te spelen.

Krijg je eigen elektrische drumstel in huis inclusief onbeperkt toegang tot de drumlessen van Online Drumles met een drumstelabonnement!

De crashes zijn in eerste instantie bedoeld om op de zijkant te raken. Ze geven vaak een accent aan in de muziek en worden doorgaans samen met de bassdrum op hetzelfde moment aangeslagen. Op de crashes kun je echter ook ‘washen’, waardoor zij een meer begeleidende rol gaan spelen, in plaats van een accentuerende rol. Dit wordt voornamelijk gebruikt wanneer de muziek harder moet zijn. Het washen van de bekkens maakt namelijk redelijk veel geluid.

In onderstaand filmpje loopt Léon nog eens door de onderdelen van het drumstel heen! Zo heb je een goed beeld bij de onderdelen van het drumstel.

Heb je nog vragen? Of wil je meer weten over drumstellen of drumles? Vul hieronder het formulier in met je vraag en we geven zo snel mogelijk een persoonlijk antwoord!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.6 / 5. Aantal beoordelingen 9

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!