Waar moet je op letten als je een drumstel koopt?

Man drummen op Yamaha akoestisch drumstel
5
(4)

Drumstel kopen – de allesomvattende gids voor akoestische drumstellen

Dit artikel gaat in op akoestische drumstellen. Wil je meer weten over elektrische drumstellen, kijk dan bij ons soortgelijke artikel over elektrische drumstellen.

Regelmatig krijgen we bij Online Drumles vragen van (beginnende) drummers over het kopen van een akoestisch drustel. In dit artikel van Online Drumles gaan we kort in op het drumstel en waar je allemaal op moet letten in jouw zoektocht naar je eerste akoestische drumstel. Zo voorkom jij teleurstelling. En het mooie is: goedkoop hoeft geen duurkoop te zijn! We noemen het niet voor niets een allesomvattende gids. In dit artikel gaan we het volgende bespreken:

  1. Stappenplan om het juiste akoestische drumstel voor jou te bepalen
  2. Hoeveel ruimte heb ik nodig?
  3. Hoe ga ik om met het geluid; drumstel dempen met huis-, tuin- en keukenmiddelen?
  4. Wat zijn de beste drumstelmerken?

Ben je maar geïnteresseerd in 1 onderwerp? Klik dan gewoon op de links in de inhoudsopgave hierboven en sla de rest over.

Drumstel kopen – jouw stappenplan?

Stap 1: Hoe lang drum ik al? Heb ik.. smaak?!

drumstel rood

Bij Online Drumles bedienen we voornamelijk beginnende drummers. We gaan er dus even vanuit dat je net begint of nog niet heel lang drumt. Wat betreft akoestische drumstellen kom je dan vaak prima weg met een instapmodel of een goedkoper, leuk tweedehands drumstel. Zie het als wijn leren drinken: je lust het wel en het smaakt lekker. Maar heb je je eigen smaak ontwikkeld? Hoor je het verschil tussen houtsoorten? Misschien nog niet. Je kan een hele dure wijn kopen (en dat kan heel leuk zijn!) maar dat hoeft zeker niet. Drum je nog niet zo lang? Bewaar de goede wijnen nog even.

Bijkomende factor is dat het geluid van een akoestisch drumstel ook heel erg afhankelijk is van de persoon die hem stemt (zie ook: Instructies: Alles voor de beginnende drummer!). Aangezien de meeste beginners nog weinig ervaring hebben met het stemmen van akoestische drumstellen, zullen zij jammer genoeg nog niet in staat zijn om het maximale uit een (duur) drumstel te halen. Het omgekeerde is ook waar: kan jij heel goed stemmen, dan kan je een goedkoop drumstel héél goed laten klinken. Koop dus eerst lekker een goedkoper modelletje en ga lekker oefenen (met stemmen!).

We gan straks in op verschillende drumstelmerken. Maar om alvast een voorproefje te geven – dit zijn een aantal merken waar je rustig een instapmodel akoestisch drumstel van kan kopen:

 • Yamaha
 • Pearl
 • Mapex
 • Sonor
 • PDF

Wat moet je niet kopen

Onze mening: koop geen huismerken van de grote shops in muziekland. Zowel elektrisch als akoestisch. Ze zijn niet goed. Een gevestigd merk kopen zoals Yamaha, Mapex, Pearl, etc, etc is geen enkel probleem. Huismerken? Niet doen. Als Online Drumles hebben we geen contracten met merken of winkels en kunnen we dus lekker onafhankelijk advies geven. En die goedkopere huismerk drumstellen (*kuch*  Stagg *kuch* Fazley)? Die zijn hartstikke slecht. Let op: van bijvoorbeeld Stagg is de hardware  wel weer goed. Maar koop er geen drumstel van. Je zult ons dankbaar zijn.

Heb je een drumstel op het oog en twijfel je of het wat is? Gebruik het formulier of de chat en stuur ons een berichtje. Kijken we even met je mee. Kost je niks, heb je wel zekerheid!

Stap 2: Wat voor setup wil ik?

namen van onderdelen van het drumstel online drumles

De meeste akoestische drumstellen zijn 5-delig. Dat noemen we een ‘5-delige setup’. Een 5-delige setup houdt in dat je een bassdrum, snare, en drie toms hebt (zie ook: Hoe heten de onderdelen van een drumstel?).

Zelf kan je natuurlijk jouw nieuwe akoestische drumstel aanpassen en uitbreiden naar jouw voorkeuren. Lekker niet doen joh – een 5-delige setup is eigenlijk alles wat je nodig hebt. De meeste lesboeken en methodes zijn geschreven voor een 5-delige setup. Op het moment dat je een akoestisch drumstel aanschaft raden wij dus ook 5-delig aan. Het volgen van lessen/lesboeken is makkelijker, het is goedkoper (want minder spullen kopen), en in het begin gaat het oude gezegde less is more op. Naarmate je beter wordt kan je altijd trommels en bekkens bijkopen. Tegen die tijd weet je veel beter wat je wilt en waarom je het wilt. Maar heb je in het begin 6 toms, dan zal je merken dat je ze maar weinig gebruikt. Maar het kost je wel geld.

Wat betreft bekkens heb je altijd het volgende nodig: een hi-hat, een ride, en één crash. Twee crashes kan je prima doen als beginner. Meer dan dat is echt nog niet nodig. Net als china’s, splashes, en andere gekkigheid. Kan je altijd nog bijkopen!

Stap 3: Zit alle hardware bij het drumstel dat ik wil aanschaffen?

basdrum close up

Dit is een veel voorkomende vergissing! Hardware (en bekkens – gaan we het zo over hebben) zit niet altijd inbegrepen bij jouw akoestische drumstel! Ga dus altijd even na of alle standaarden die je nodig hebt bij het drumstel zitten. Wat je in ieder geval nodig hebt:

 • Een hihat standaard
 • Een snarestandaard
 • Een standaard voor een ride
 • Een standaard voor een crash (eventueel 2x)
 • Een bassdrum pedaal (check even of er geen speling op de ketting zit als je via marktplaats koopt!)
 • Pootjes voor de floortom!

Dat is raar – waarom zitten die standaarden er niet gewoon altijd bij?

Dat heeft weer met smaak te maken. Naarmate je wat langer speelt zal je zelfs een voorkeur voor bepaalde standaarden ontwikkelen (of je hebt liever een rack – kan ook nog). Daarom is het voor een gevorderde drummer juist weer vervelend als er standaarden bij een drumstel zitten. Daar wilt hij/zij immers niet voor betalen.

Voor jou maakt het niet zoveel uit. Bij de meeste instapmodellen zitten standaarden inbegrepen. Maar we willen je er toch even op wijzen dat je dit altijd moet dubbelchecken.

Mochten er goede standaarden bij het drumstel zitten, dan is dat mooi meegenomen. Zitten ze er niet bij? Balen. Gelukkig kun je standaarden ook los aanschaffen.  Ons advies is om niet te besparen op standaarden en altijd te kijken naar de robuustheid van de standaarden. Goede standaarden zijn doorgaans wat zwaarder en dikker. Koop je een mooi akoestisch drumstel en goede bekkens, bespaar dan niet op de standaarden. Ze maken het leren drummen makkelijker en gaan doorgaans ook veel langer mee dan goedkope, dunne standaarden. Dunne standaarden maken dat alles bij het spelen wiebelig aanvoelt. Je bekkens kunnen zelfs omvallen. Niet handig dus.

Stap 4: Zitten er bekkens bij het drumstel dat ik ga kopen?

Drummer-vrouw

Bekkens zijn een essentieel onderdeel van het drumstel maar worden zelden verkocht bij een drumkit (en als dat wel zo is, dan zijn de bekkens vaak erg slecht). Bekkens en een drumstel moet je zien als twee losse aankopen. Wij raden af om niet een drumstel inclusief bekkens te kopen. Wij raden duidelijk aan om de bekkens los te kopen. Je kan dan wel voor een goedkopere serie gaan. Hier geldt wederom: koop geen huismerken. Die zijn simpelweg slecht. Koop bekkens van een merk wat bekkens verkoopt: Sabian, Paiste, Zildjian, Meinl, etc. Die weten namelijk al jaren wat ze doen. Ze verkopen bekkens er niet ‘even’ naast.

Bereid je alvast voor: bekkens kunnen echt prijzig zijn als je het aan ons vraagt. 400 euro voor een startersset doet zeker mee. Maar ter vergelijking: een beetje professionele hihat kan je meer dan 450 euro kosten. Voor alleen dat ene bekken.

Waarom zitten bekkens niet standaard bij een akoestisch drumstel? Denk even terug aan die wijn. Als jij wat langer wijn drinkt, en je hebt een bepaalde smaak ontwikkeld, dan wil je graag zelf je wijn bij je eten uitzoeken. Krijg je de wijn er standaard bij, dan vind je de wijn misschien niet lekker. Hetzelfde geldt voor bekkens voor het drumstel: men heeft na verloop van tijd vaak een eigen smaak en het is daarom niet gangbaar dat de bekken bij het drumstel mee verkocht worden.

Desondanks kan het natuurlijk goed voorkomen – vooral bij tweedehands drumstellen – dat de vorige eigenaar bij zijn drumstel ook zijn bekkens mee verkoopt. Check de bekkens dan even op de website van de fabrikant om te kijken hoe ze zich qua prijs verhouden tot de rest van het aanbod. Ook bij bekkens heb je namelijk veel prijsverschil. Marktplaats wil hierbij ook nog wel eens helpen om de prijs enigszins voor je te bepalen!

Extra tip voor als je bekkens aanschaft: check even of er geen scheuren in zitten. Dit kun je doen door de rand van de bekkens tussen je vingers te doen en de bekkens rond te draaien. Voel je geen scheurtjes? Top. Voel je ze wel? Laat ze dan liggen, want je hebt er niets meer aan. De scheurtjes zullen door het slaan op de bekkens snel doorscheuren. Let daarnaast op dat in het midden van het bekken geen scheurtjes zitten. Er zit normaliter een stukje viltof rubber tussen de crash en de standaard waar je de crash ‘in hangt’. Als dit rubbertje of vilt van de standaard is versleten, kan het soms voorkomen dat juist in het midden van het bekken scheurtjes voorkomen.

Het maakt niet uit hoe groot de scheur is. Zit er een haarscheurtje in het bekken, is het afgeschreven. Dit is nu een zwakke plek geworden en zal dus doorscheuren. Uiteraard heb je nog van die handige gasten die met slijpen dat weer wat kunnen verhelpen, maar we gaan er voor het gemak even vanuit dat jij geen bekken superklusser bent.

Stap 5: Wat voor vellen zitten er bij het drumstel dat ik wil kopen?

Je gaat een akoestisch drumstel kopen. Dan ga je natuurlijk de ketels letten. Die zijn doorgaans wel gewoon goed. Niemand gooit tenslotte zijn ketels rond. De vellen daarentegen, die slijten zeker! Versleten drumvellen willen kopers nog wel eens afschrikken. Maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Tip van ons: tenzij de vellen nog goed nieuw zijn, doe je er sowieso goed aan nieuwe drumvellen aan te schaffen wanneer je een akoestisch drumstel koopt. Kan je meteen oefenen met stemmen! We herhalen hier nog maar eens: je speelt liever op een goed gestemd drumstel van 400 eruo, dan een slecht gestemd drumstel van 4.000 euro. Echter, goede drumstellen zijn doorgaans wat makkelijker te stemmen. Maar wil je echt een goede sound najagen? Dan is jouw nummer 1 focus om goed te leren stemmen, en dan kun je beter goedkoop een drumstel kopen, en juist in de vellen investeren en jouw stemkwaliteiten.

Vind je de drumvellen op je akoestische drumstel te veel geluid maken? Dan kun je hier ook actie op ondernemen. Je kunt op vele makkelijke manieren drummen met minder geluid.

Stap 6: Rijd geen ferrari zonder rijbewijs

Ergens willen we allemaal wel een ferrari. Maar stop iemand zonder rijbewijs in een ferrari een het resultaat is vooral.. Vul zelf maar in! Hetzelfde gaat op voor drumstellen. Of je nou bij een drumleraar lessen gaat nemen, bij een andere online aanbieder lessen afneemt, of bij ons – ga op drumles! Dan haal je echt het meeste uit het drumstel.

Maar even tussen neus en lippen door: je gaat natuurlijk bij ons drumles nemen.

Samenvatting!

Hieronder nog een korte samenvatting, gemaakt door Léon zelf:

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor mijn drumstel?

Een drumstel neemt meer ruimte in dan bijvoorbeeld een gitaar. Kijk voor je een drumstel koopt hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, want er zijn drumstellen in verschillende afmetingen. Akoestische drumstellen nemen doorgaans wat meer ruimte in dan een elektrisch drumstel. Uiteindelijk moet je rekening houden met de plaatsing van de trommels, de standaarden en je drumkruk. Je moet ook zeker weten dat je op je kruk kunt draaien. Je wilt dus niet te dicht op de muur zitten, want dit gaat je bewegingsvrijheid beperken. Maar je wilt ook je standaarden goed stevig neer kunnen zetten, wat vaak betekent dat je ze poten wat wijder zet.

Reken op vier vierkante meter. Liefst heb je nog iets meer ruimte, maar vanaf vier vierkante meter is het werkbaar voor je. Let op, dan hebben we het over drumstellen met een 5-delige setup. Als jij met een 24-delige setup speelt dan wil je daar wellicht je gehele woonkamer voor vrijmaken.

Akoestische drums dempen met huis-, tuin- en keukenmiddelen

Wederom gaan we er gemakshalve vanuit dat je geen professionele drummer bent, en dus niet een geluidsdichte studio hebt. Hieronder geven we praktische tips hoe je jouw drumstel kunt dempen als dit nodig is. Je drumstel dempen is vaak een goede optie als in de praktijk blijkt dat er toch teveel geluid is voor omwonenden. Gelukkig kun je heel veel zelf doen.

Het drumstel is nu niet bepaald het zachtste instrument. Is het niet voor je eigen gehoor, dan is het om je buren te vriend te houden raadzaam om je drums te dempen. Daarvoor zijn allerlei oplossingen te koop. Maar ook met spullen die iedereen wel in huis heeft of voor een prikkie kan kopen, kun je prima je drums dempen. In dit artikel zetten we onze beste tips voor het dempen van je akoestische drumstel met huis-, tuin- en keukenmiddelen op een rij! Is onderstaande nog niet genoeg? Bekijk dan ons artikel Drummen in een rijtjeshuis.

Tip 1: Basdrum

Het geluid dat je basdrum produceert, kan fors doordreunen en kun je zonder demping tot wel honder meterd verderop horen. Een oud kussen in je bassdrum doet wonderen. Een zwaarder, donzen kussen is hiervoor het beste. Je kunt een kussen los in de basdrum leggen, maar het grootste dempende effect krijg je als het kussen contact maakt met het slagvel. Let wel op, want dit heeft impact op zowel je sound al spel. De terugslag van je basdrumvel vermindert, waardoor je harder moet werken. En je geluidt zal veranderen doordat de bassdrum niet meer vol kan resoneren. Dat hoeft overigens niet erg te zijn. Het kan een leuke manier zijn om met verschillende geluiden te experimenteren.

Tip 2: Snaredrum

Om overtonen te voorkomen, kun je je snaredrumvel ook dempen. Bijvoorbeeld met moongel of een o-ring – in de volksmond ook wel dempringen of dempKringen genoemd. Je kunt die middelen kopen. Dat is het makkelijkste en je drumstel dempen op deze manier is ook niet heel duur. Maar er zijn ook andere manieren om het geluid van je drums te dempen. Een van de oudste trucjes in het drumvak is het gebruik van je portemonnee. Letterlijk leg je je portemonnee, het liefst een beetje een dik leren exemplaar, op je snaredrum en – tada! – je hebt als vanzelf een vette, gedempte snaresound te pakken. Wil je een stap verder gaan in het dempen van je snaredrum, dan kun je er een groot formaat zakdoek of dunnere theedoek opleggen. Ringo Starr van The Beatles experimenteerde hier al mee. Luister maar eens naar het album ‘Abbey Road’ om een goede indruk te krijgen van het bijzonder sfeervolle geluid dat je uit je drums krijgt op deze manier. Je drumstel dempen betekent dus niet perse dat je sound minder wordt. Het wordt vooral anders.

Moongel is minder ingrijpend dan een dempring. De huis-, tuin- en keukenmiddelen zijn weer een stap verder. Begin stapje voor stapje en zoek wat voor jou het juiste niveau van dempingis.

Tip 3: Toms en floortomdrumstel in elkaar zetten drumstel stemmen

Dempringen en moongel kun je ook op je toms gebruiken, net als de ingreep met de zakdoek en theedoek. Ben je niet zo gecharmeerd van die hele gedempte, wollige sound, dan bieden papieren zakdoekjes en tape uitkomst. Vouw of knip een zakdoekje op gewenst formaat en tape het vast op het slagvel van je toms en floortom. Gebruik hiervoor liever niet duct tape, want dat krijg je amper meer los. Gaffertape, ook wel gaffa genoemd, is makkelijk en zonder lijmresten te verwijderen en supersterk. Varieer met verschillende groottes aan aangebrachte zakdoekjes om erachter te komen welke sound je aanspreekt en de gewenste demping oplevert.

Tip 4: Bekkens

Bekkens zijn aanzienlijk lastiger te dempen dan de rest. Maar het geluid dreunt wel minder door muren heen. Tape biedt in eerste instantie een goede oplossing om je bekkens te dempen. Breng de tape aan de onderzijde aan op de zogenaamde bow of body van het bekken. Dat is het gebogen deel tussen de rand en de bel (het bollere, verhoogde deel in het midden). Te veel tape kan de sound van je bekken choken, te weinig tape heeft nauwelijks effect. Experimenteer dus ook hier met verschillende groottes aan tape. Een tweede manier is om een dun reepje leer of stof te bevestigen aan je bekken. Je krijgt daarmee een wat meer washy geluid. Om je ridebekken wat minder aanwezig te laten klinken, kun je een sleutelring met een dun kettinkje gebruiken.

Tip 5: De ruimte

Naast je drumstel zelf, is het ook geen gek idee om de akoestiek van de ruimte waar je drumt te verbeteren. Hoe meer de ruimte zelf al aan geluid absorbeert, hoe minder geluid er kan ontsnappen. Bijkomend voordeel is dat je drums een stuk beter klinken dan in een holle, kale kamer. Uiteraard kun je flink je portemonnee trekken om geluidswerende matrassen en akoestische panelen aan te schaffen. Maar voor veel minder geld bereik je hetzelfde door een paar waslijnen te spannen in je drumkamer waarover je dekens, dekbed of slaapzak hangt. Iets minder houtje-touwtje is het aanbrengen van gordijnrails of gordijnstangen waar je zwaardere kwaliteit gordijnen aan bevestigd. Een matras plaatsen in deur- en raamkozijn voorkomt verder weglekken van geluid en verbetert de akoestiek ook aanzienlijk. Matrasjes van baby- en kleuterbedjes hebben voor raamkozijnen vaak de ideale grootte.

Let wel op: geluidsabsorptie en isolatie zijn echt twee verschillende dingen. Deze tips zullen de akoestiek in de kamer verbeteren en voorkomen dat de kamer zelf het geluid versterkt. Dit helpt dus wel iets, maar je moet het niet zien als een sterke isolatiemaatregel. Een betonnen bunker heeft fantastische geluidsisolatie, maar slechte geluidsabsorptie. Drummen in een gigantische eierdoos heeft fantastische geluidsabsorptie, maar sleche geuidsisolatie.

Tip 6: Of toch maar elektronische drums?Mannelijke drummer zingend op elektrisch drumstel in actie

Toegegeven, wij vinden ook niets mooier dan het blinkende chroom, schitterende bekkens en prachtige gelakte ketels van akoestisch drumstellen, maar als je én wilt drummen én weinig tot geen geluid kan maken, dan is een elektronisch drumstel een heel fijn alternatief. Je kunt op bijna elke plek op elk gewenst tijdstip met je koptelefoon op lekker leren drummen op e-drums. Zo’n elektrisch drumstel neemt bovendien amper ruimte in: na het spelen klap je ‘m in en berg je ‘m op. Ideaal dus als je wat kleiner woont. Het is niet voor niets dat we onze cursus daarom ook aanbieden in combinatie met de huur of koop van een elektronisch drumstel. Meer over de mogelijkheden vind je hier. Stiller wordt leren drummen simpelweg niet!

Benieuwd naar de sound van bovenstaande tips? In onderstaande video hoor je het verschil.

 

Wat zijn dan de beste drumstelmerken?

Akoestische drumstellen: ze zijn er in alle soorten en maten. Verschillende formaten, afwerkingen, ophangsystemen en materialen. En met prijskaartjes die variëren van enkele honderden tot vele tienduizenden euro’s; wordt daar maar eens wegwijs uit! We bespreken hier de grootste, bekendste en beste drumfabrikanten en drumstelmerken ter wereld. En tussendoor geven we je graag onze beste tips. Zo proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag: wat is het beste drumstelmerk? Hieronder volgen wat naar onze mening de beste drumstelmerken zijn. Let op: deze lijst staat niet op volgorde. Een volgorde is ook niet te bepalen – smaken verschillen. Wel kan je bij al deze merken er van verzekerd zijn dat je geen troep koopt. Toch fijn!

Ludwig

We beginnen onze verkenningstocht naar de beste drumstellen in Amerika. In Chicago om precies te zijn, waar de gebroeders Ludwig in 1909 hun zaak begonnen. Al vrij snel is het bedrijf succesvol, omdat ze als eerste een goed werkend basdrumpedaal fabriceerde. Wat Ludwig daarnaast groot maakte, zijn de bekende drummers die het merk bespelen. Na het eerste Amerikaanse televisieoptreden van The Beatles (Ringo Starr) waren Ludwig-drums amper aan te slepen. Mede dankzij Ringo en drumgoden als John Bonham, Ginger Baker en Mitch Mitchell blijft het drumstelmerk tot de verbeelding spreken. De Legacy en Classis-lijnen zijn erg goed en de Vistalites (gemaakt van transparant kunststof) iconisch. Maar bij Ludwig moet je vooral zijn vanwege hun snaredrums. De Ludwig Supraphonic is de meest opgenomen snaredrum ter wereld en geldt als een van allerbeste snaredrums ooit gemaakt.

GretschCharlie Watts drummer The Rolling Stones

We blijven nog even in Amerika, maar verhuizen nu naar New York. Daar begon de Duitse immigrant Friedrich Gretsch in 1883 zijn instrumentenmakerij. Naast drums maakt Gretsch ook gitaren. De instrumenten werden gemaakt, gestemd en gerepareerd op loopafstand van de bekendste jazzclubs en muziektheaters in de stad. Logischerwijs gebruikten veel topmusici de instrumenten van Gretsch en dat maakte het merk al snel bekend. Via jazzlegenden Max Roach en Art Blakey raakte een hele nieuwe generatie drummers in Europa in de ban van het merk, waaronder Charlie Watts (The Rolling Stones) en Phil Collins. Zij beïnvloedden op hun beurt weer de drummers van vandaag, van wie Taylor Hawkins (Foo Fighters) de bekendste was. De Renown Purewood’s zijn de handgemaakte topdrums van Gretsch. Heb je een minder groot budget? Dan krijg je met de Catalina-serie een flinke dosis van de klassieke look en sound van Gretsch.

DW Drums

De laatste Amerikaanse halte op onze reis brengt ons naar Oxnard, Californië. Daar werd in 1972 het merk Drum Workshop (DW) opgericht door drumleraar Don Lombardi. Naast lesgeven, verkocht hij drumspullen en maakte vanaf 1972 ook zelf producten. De eerste periode was dat voornamelijk hardware (basdrumpedalen, hi-hatstatieven en drumkrukken) die vanwege de hoge kwaliteit zeer populair werd. Niet veel later begon DW met het maken van trommels en drumkits. DW Drums mist weliswaar de roemruchte geschiedenis van Ludwig en Gretsch, maar de kwaliteit van hun producten maakt veel goed. Je kunt kant-en-klare DW drumstellen kopen, maar ook helemaal een custom set laten maken. Goed om te weten: onder de merknaam PDP (Pacific Drums and Percussion) biedt DW goedkopere, maar kwalitatief zeer goede drums aan. PDP is wat ons betreft prijs-kwaliteit een van de beste merken.

Yamaha Drums

Voor het tweede deel van deze ontdekkingstocht leggen we aan in Japan. In 1887 repareert Torakusu Yamaha een kapot orgel. Hij begint een bedrijfje dat zich toelegt op het maken van toetsinstrumenten. Na de Tweede Wereldoorlog slaat de Yamaha Corporation haar vleugels uit. Het bedrijf maakt motoren, motorfietsen, sportartikelen, huishoudelijke apparaten, blaasinstrumenten, synthesizers, industriële apparaten én drums. Richtte Yamaha zich in eerste instantie op de Westerse markt met goedkope drums, al snel werd ook het hogere segment bediend. Net als hun piano’s, vleugels en violen, zijn de drums van Yamaha van wereldklasse. De Recording Custom is het vlaggenschip. Met de Stage Custom biedt Yamaha overigens een betaalbaar alternatief. Yamaha is één van de weinige bedrijven die altijd kwalititatief goede spullen lijkt te verkopen. Je kan rustig een drumstel van Yamaha kopen zonder zorgen.

Niet alleen akoestische drumstellen!
Mannelijke drummer zingend op elektrisch drumstel in actie

Naast akoestische drums timmert Yamaha aardig aan de weg met hun elektronische drumstellen. Veruit de bekendste en grootste e-drumfabrikant is Roland. Niet alleen stond Roland (dat toen nog Ace heette) aan de wieg van een van de eerste drummachines, hun drumcomputers en andere elektrische instrumenten gelden als top of the line. Maar ook Yamaha elektronische drumstellen zijn top-notch kwaliteit.

Pearl

Het eveneens Japanse drumstelmerk Pearl is op moment van schrijven de grootste fabrikant van drumstellen ter wereld. Je kunt geen oefenhok, muziekschool of kroeg binnenlopen of er staat een Pearl Export drumstel waarop je je kunsten kan verkopen. Net als Yamaha legde Pearl zich in het begin toe op het maken van goedkope drumsets. Daarna volgden ook series die zich kunnen meten met de allerbeste drummerken. De Pearl Masterworks is het paradepaardje van het merk. En nog steeds bieden de Pearl Export serie een geweldige prijs-kwaliteitverhouding voor de beginnende drummer.

TamaThe Police Every breath you take drummer Stewart Copeland

Het jongste Japanse drummerk in ons rijtje is Tama, dat in 1974 werd opgericht door Hoshino Takki. Hij vernoemde zijn drumfabriek naar zijn vrouw, Tama. Daarvoor was Takki al actief met het merk Star Drums. Als eerbetoon daaraan komt de naam Star nog steeds in een aantal series terug. De Superstar en Imperialstar zijn de prima startersdrumsets van Tama. De Starclassic serie en de toplijn Star zijn hét neusje van de zalm. Niet voor niets spelen moderne drumlegendes als Lars Ulrich (Metallica), Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) en Stewart Copeland (The Police) al jarenlang op het drumstelmerk.

Sonor

We eindigen onze drumreis in Europa. Van oudsher vind je op ons continent een aantal fantastische drumfabrikanten. Helaas zijn de meeste daarvan failliet gegaan of simpelweg gestopt. Dat geldt gelukkig niet voor het Duitse drumstelmerk Sonor. Dat werd in 1875 opgericht en geldt als een van de oudste nog bestaande drum- en percussiemakers ter wereld. Sonor is wat je verwacht van een echt Duits merk: superdegelijk en met veel innovaties en hoogwaardige technieken gemaakt. Bekende Sonor-drummers zijn Phil Rudd van AC/DC, Danny Carey van Tool en Nicko McBrain van Iron Maiden. De SQ2-serie is de toplijn van het merk en staat te boek als duurste (en in materialen en kwaliteit misschien wel beste) drumstel dat je rechtstreeks in de winkel kunt kopen. Heb je nu niet tienduizend euro paraat, dan vind je in de AQ1 series een goedkoper alternatief.

En dan nog even dit…

Het is natuurlijk ondoenlijk om te zeggen wat nu precies het beste drumstel ter wereld is. Dat antwoord is voor iedereen anders. Want zaken als klank, kwaliteit en uiterlijk zijn heel persoonlijk. Wat de een fantastisch vindt klinken, vindt een ander maar matig. En een heerlijke metalkit klinkt minder als je daar jazz op wilt spelen (andersom waarschijnlijk ook!). Duurdere drumstellen zijn daarnaast deels handwerk en zullen per trommel en set lichtjes van elkaar verschillen. We hebben hier de grootste merken en hun toplijnen besproken, waarvan wij denken dat ze in ieder geval kanshebber zijn op de titel ‘Allerbeste drumstel ter wereld’. Online muziekles bij Online drumles

We hopen dat bovenstaande stappen je enigszins op weg kunnen helpen bij de aanschaf van – misschien wel je eerste – drumstel. Mocht je toch nog vragen hebben, mail dan gerust naar contact@onlinedrumles.nl. We zullen je altijd helpen!

Weet je nog niet zeker of je wel een drumstel wilt kopen? Bij Online Drumles kun je ook een drumstel huren. Je doet dit in combinatie met een lesabonnement. Zo haal je in een keer een drumstel in huis, mét drumles. Een drumstelabonnement noemen we dat. Leer meer over onze drumstelabonnementen.

Veel plezier met drummen!

Voor extra tips over elektrische drumstellen kan je eventueel hier even kijken:

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?

Veelgestelde vragen

Hoe bepaal je de kwaliteit van een akoestisch drumstel?
Om een goed akoestisch drumstel te kiezen, moet je op een paar belangrijke dingen letten. Het is vooral belangrijk dat het drumstel stevig gebouwd is. Kijk of de hardware die bij het drumstel hoort een beetje stevig is. Let daarnaast goed op hoe het drumstel is afgewerkt, en of de ketels beschadigingen hebben. Zitten er gewoon vellen op het drumstel? Check dan uiteraard de sound. Resoneren de ketels echt goed bij slag? In het geval van een tweedehands drumstel, ga gewoon stemmen. Als een verkoper dit vreemd vindt, dan is de verkoper vooral zelf erg vreemd. Kopen wij een drumstel, dan stemmen we deze altijd even. Dan kan je veel beter bepalen of het drumstel goed klinkt.
Heeft een akoestisch drumstel onderhoud nodig?
In principe is er niet veel onderhoud nodig aan een akoestisch drumstel. Toch is onderhoud wel belangrijk om je akoestische drumstel mooi en goed klinkend te houden. Maak regelmatig de trommels, bekkens en andere onderdelen schoon. Gewoon even met een licht nat doekje. Zo voorkom je dat stof en vuil zich ophopen. Hardware wil je af en toe even smeren, maar dit kan je 1x per half jaar of jaar doen, afhankelijk van hoe vaak je speelt. Draait een stukje hardware wat moeizaam? Dan is het tijd om je busje spray te pakken. Drumvellen vervang je ook afhankelijk van hoe vaak je speelt. Je zal merken dat je drumstel steeds lastiger te stemmen is. Meeste drummers vervangen hun vellen nog minder dan 1x per jaar. Afhankelijk van hoe scherp jij bent wat betreft je sound wil je dit vaker doen. Als je ze heel lang niet vervangen hebt, doe het dan zeker. Je zal verrast zijn hoe anders je akoestische drumstel zal klinken. Het stemmen van je drumstel is vooral belangrijk voor een goede klank. Je kunt onze video’s bekijken om te leren hoe dit moet, of vraag hulp aan een andere drummer. Dit helpt je om je drumstel perfect te laten klinken. Stemmen kan je meerdere keren per jaar doen, afhankelijk van hoeveel je speelt.
Waar moet ik over nadenken bij het kiezen tussen een akoestisch drumstel en een elektronisch drumstel?
Akoestische drumstellen geven een 'echt' drumgevoel, maar ze zijn wel veel luider en nemen meer plaats in. Elektronische drumstellen zijn compacter - ze passen op 2 vierkante meter - en je kunt het volume aanpassen. Dat is vooral handig als je in een stad woont of graag 's avonds laat nog wilt oefenen. Een elektrisch drumstel maakt het ook makkelijker om mee te spelen met muziek en ze zijn zo goed als onderhoudsvrij voor jaren. Goed leren drummen kan prima met een elektrisch drumstel en optreden ook. Uiteindelijk is het voornamelijk sound die voor jou de doorslag moet geven. Wil je echt de akoestische sound en feel? Dan is akoestisch je enige optie. Is dit niet doorslaggevend? Dan is elektrisch wel erg makkelijk en ook veel goedkoper.
Watis het verschil in geluid tussen een akoestisch drumstel en een elektrische?
Er zijn meerdere manieren om hier naar te kijken. Aan de ene kant wordt de geluidskwaliteit van een elektrische kit vaak vergeleken met die van een akoestisch drumstel. Aan de andere kant kan je een elektrisch drumstel ook als een compleet ander, veelzijdiger instrument zien. Hoewel het unieke geluid van een akoestisch drumstel lastig perfect na te bootsen is, komen moderne elektrische drumstellen dicht in de buurt. Dankzij de vooruitgang in digitale technologieën kunnen merken als Yamaha en Roland nu geluiden maken die echt klinken. Maar je hoort het verschil absoluut. Elektrische drums daarentegen hebben niet maar één sound - sommige kits hebben wel 1.000 verschillende sounds in de module, die je soms ook nog weer kunt aanpassen. Dat opent ook weer een hele wereld van mogelijkheden.
Kan ik beter met een simpel drumstel te beginnen en later te upgraden, of meteen investeren in een beter drumstel?
Als beginnende drummer lijkt het misschien slim om te starten met een simpel en goedkoop drumstel. Dit houdt je kosten laag terwijl je ontdekt of drummen echt iets voor jou is. Toch kan het kiezen voor een drumstel van iets betere kwaliteit vanaf het begin voordeliger zijn op de lange termijn. Zo'n drumstel speelt lekkerder en geeft dus ook een beter beeld bij hoe drummen is. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen je budget, de kwaliteit van het drumstel en jouw doelen met drummen. Koop je een rotding, dan vind je drummen misschien ook zo leuk niet meer na een tijdje. Let op: dit betekent niet dat wij aanraden een duur drumstel te kopen. We raden alleen de echt goedkope huismerken af. Een instapmodel van een gevestigd merk is eigenlijk altijd goed.
Kun je overstappen van een elektrisch naar een akoestisch drumstel zonder problemen?
Als je overstapt van een elektrisch naar een akoestisch drumstel, zul je merken dat veel van je vaardigheden bruikbaar blijven.  Vooral coordinatie en timing zijn vaardigheden die in principe hetzelfde blijven. Toch zijn er verschillen waar je op moet letten. Twee met name. Ten eerste, een akoestisch drumstel reageert anders door de natuurlijke rebound van de vellen. Dit geeft een ander gevoel tijdens het spelen. Het is belangrijk om je aan te passen aan dit nieuwe gevoel. Je zult wellicht eerst wat inleveren op snelheid omdat jouw fijne motoriek een andere rebound gewend is. Het tweede verschil is volume en met name de dynamiek van het volume. Bij elektrisch zit er wel wat verschil in volume naarmate je de pads harder aanslaat. Bij een akoestisch drumstel is de bandbreedte van volumes echter veel rijker. Dat is dus even wennen in het begin. Maar dat is allemaal zeker niet onoverkomelijk.
Wat zijn de meest voorkomende problemen bij tweedehands akoestische drumstellen die moeilijk te herstellen zijn?
Scheurtjes in ketels, scheurtjes in bekkens en roestige hardware. In alle drie de gevallen raden we af om door te gaan met de koop van dat specifieke onderdeel. In het geval van een ketel ben je uiteraard beter af de gehele set dan niet meer te kopen.
Wat zijn de voordelen en nadelen van het dempen van mijn drums met huis-, tuin- en keukenmiddelen in vergelijking met het gebruik van professionele materialen?
Je drums dempen met spullen uit huis kan handig en voordelig zijn. Je kunt alledaagse voorwerpen zoals kussens, zakdoeken, tape en zelfs portemonnees gebruiken om het geluid te dempen. Dit is een makkelijke en goedkope oplossing. Maar, er zijn ook nadelen. Deze huis-tuin-en-keuken oplossingen zijn vaak (niet altijd) minder effectief dan professionele dempingsmaterialen en soms zijn ze juist té effectief waardoor je weinig klank overhoudt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Echter, al deze middelen zijn niet permanent. Bevalt je demping niet? Haal je het gewoon weer weg.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!