Hoe zet ik mijn drumstel goed neer?

drumstel in elkaar zetten drumstel stemmen
4.9
(7)

Hoe zet je een drumstel goed neer?

Een goede opstelling van je drumstel is belangrijk voor een comfortabele en gezonde houding van je lichaam, maar komt ook je speelkwaliteit ten goede. In dit artikel van Online Drumles gaan we je er alles over vertellen. Is drummen helemaal nieuw voor je en weet je nog niet hoe de verschillende onderdelen van het drumstel heten? Geen probleem. Lees dan eerst het artikel waarin we de onderdelen van een drumstel beschrijven.

De volgende stappen zijn er om je te helpen met de basis setup van een drumstel. Iedere drummer heeft zijn eigen stijl en past onderdelen naar eigen voorkeur aan. Het uitgangspunt voor een goede setup van je drumstel is dat je te allen tijden een goede houding kunt blijven aannemen. Wanneer je een tijdje drumt, zal je merken dat je sommige onderdelen misschien net iets anders wilt plaatsen. Afhankelijk van je speelstijl zullen sommige posities beter zijn dan andere. Het is dus prima om met je drumstel opstelling te experimenteren.

Volg onderstaande stappen voor een goede basis. Aan het einde van het artikel legt Léon het nog eens samengevat uit in een video.

1. Vind een goede plek. Begin bij de drumkruk

Voordat je begint met het opstellen van je drumstel is het belangrijk dat je zeker weet dat je genoeg ruimte hebt. Begin hierbij met de drumkruk. Is er genoeg ruimte achter de kruk? Toen ik zelf mijn (elektrische) drumstel ging opzetten, dacht ik dat het drumstel goed zou passen onder het schuine dak van de zolderkamer. Toen ik een uur verder was en alle onderdelen had geplaatst ging ik zitten en kwam ik er achter dat ik met mijn hoofd tegen het dak aan zat. Ik kon de hele boel weer gaan verschuiven! Zorg dat er zowel boven als achter de kruk genoeg ruimte is, ook voor wanneer je je ellebogen naar achteren beweegt.

2. Plaats je voeten

Zet je voeten op de pedalen. De bassdrum aan de rechterkant en links het hihatpedaal. De bassdrum moet een centrale plek van je drumstel innemen, zodat je links en rechts nog voldoende ruimte hebt voor de overige onderdelen. Het hihat- en bassdrumpedaal vallen dan in een soort V-vorm, met de snaredrum er tussenin.

Heb je nog geen drumstel? Bekijk de drumstelabonnementen van Online Drumles en huur een elektrisch Yamaha drumstel inclusief onbeperkt drumles!

3. Snaredrum

Wanneer je op het puntje van je drumkruk zit, met je voeten op de pedalen, maken je knieën een hoek van 90 graden (of net iets groter) waardoor je knieën boven je enkels vallen. Tussen je benen zit een hoek van ongeveer 45 graden, in dezelfde V-vorm. In het midden van je benen plaats je de snaredrum. Zorg dat deze iets boven je knieën uitkomt. Zo geef je je armen de ruimte om te kunnen spelen. De snare is één van de meest gebruikte onderdelen van het drumstel. Daarnaast vormt de positie van de snare de basis voor de positie van de andere toms. Zorg dus dat deze goed staat!

4. Toms

Drummer_ManDe snaredrum vormt de basis voor de rest van de toms. De eerste en tweede tom hangen op of boven de bassdrum op één lijn. De floortom komt rechts van je rechterbeen uit en heeft dezelfde hoogte als de snaredrum. Omdat je de toms vaak snel achter elkaar bespeelt is het belangrijk dat je deze comfortabel kunt bespelen zonder je lichaamshouding erg te hoeven aanpassen. Wanneer je je stokken uitsteekt en met de tips het midden van tom 1 raakt, moet je het midden van de andere toms kunnen raken door alleen te draaien op je drumkruk, zonder de hoek van je ellebogen te veranderen.

5. Hihat

De hihat zet je aan de linkerkant van de snaredrum, ongeveer 15-20 centimeter hoger dan de snare. De hoogte van de hihat is erg persoonlijk en hangt af van de speelstijl. Er zijn verschillende manieren om te hihat te bespelen. Om te kunnen switchen tussen het spelen met de rug en de schouder van de stok, heb je een hoogte nodig die het afwisselen van deze positie op een comfortabele manier toelaat.

Wil jij je eigen drumstel in huis? Bij Online Drumles kun je een drumstel kopen inclusief een jaarabonnement onbeperkt drumles! Bekijk welke van onze drumstellen het beste bij jou past en begin vandaag nog met drummen!

6. Bekkens

Plaats de ride rechts achter de floortom waarbij deze de floortom iets overlapt zodat je er goed bij kunt. Zorg dat de ride dichtbij genoeg staat zodat je deze met de schouder van je stok kunt bespelen zonder dat je je armen hoeft te strekken of voorover moet buigen. Zet de ride niet te dichtbij zodat deze niet in de weg staat wanneer je op de floortom slaat.  Plaats de crash net boven de snaredrum en tom 1. Qua hoogte zal de crash net iets hoger staan dan de ride.

Bekijk ook onderstaande video waarin Léon de bovengenoemde stappen en de basis drumstel opstelling nog even kort laat zien.

Meer weten over hoe je je drumstel goed neerzet? Bekijk dan eens onze drum Q&A. Heb je andere vragen? Je kunt ons altijd bereiken via het formulier hieronder. We reageren zo snel mogelijk met een persoonlijk antwoord!

Veel plezier met drummen!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.9 / 5. Aantal beoordelingen 7

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!