Leren drummen op een elektrisch drumstel; ja of nee?

Leren drummen op een elektrisch drumstel; is dat wel een goed idee?

In dit artikel van Online Drumles gaan wij op een vraag die ons vaak wordt gesteld:

Is het voor beginners wel een goed idee is om te leren drummen op een elektrisch drumstel in plaats van op een akoestisch drumstel? Als je kan spelen op een elektrisch drumstel, kan je dan wel spelen op een akoestisch drumstel en andersom?

In dit artikel vertel ik vanuit mijn persoonlijke ervaringen met het leren drummen op een elektrisch drumstel. Daarin leg ik uit waar en wanneer je het elektrische drumstel vooral wel moet gebruiken en wanneer je dit misschien beter níét kunt doen. Nóg meer weten? Kijk dan ook even naar ons artikel waarin we ingaan op de voordelen van het elektrische drumstel.

Leren drummen draait als eerste om ritmegevoel en coördinatie

Leren drummen op een elektrisch drumstel is heel goed mogelijk. Wij spelen thuis ook elektrisch.

Als je nét start met drummen durf ik zelfs te zeggen dat het niet zoveel uitmaakt. In het begin draait drummen namelijk vooral om het ontwikkelen van je ritmegevoel en je coördinatie. Voor beiden heb je geen akoestische set, of überhaupt een drumkit nodig. Praktisch gezien kan je je coördinatie trainen zonder –  het wel leuker mét.

Het onafhankelijk leren bewegen van je ledematen om geluiden te produceren (coördinatie) zit hem het trainen van het lichaam zelf en niet in hetgeen waar je op speelt. Het interpreteren van geluid, strak het tempo houden en ‘feel’ ontwikkelen  (het ritmegevoel) zit hem in het leren omgaan met geluid. De soundmodules van vrijwel elk merk zijn tegenwoordig van goede kwaliteit. Je kan prima ritmegevoel ontwikkelen met de geluidspakketten in de modules.

Leren drummen op een elektrisch drumstel is dus zeer goed te doen. Wij trainen onze onafhankelijkheid vandaag de dag meer op een elektrische kit dan op een akoestische. Of wanneer je op een stoel zit!

Prima! Ik heb dus nooit een akoestische set nodig om te leren drummen?

Hmm.. Niet helemaal!

Een elektrisch drumstel is simpelweg anders. Het speelgevoel kan heel realistisch zijn maar het zal niet hetzelfde zijn. Dit zit hem naar mijn mening vooral in de terugslag van de vellen. Dit noemen we de ‘rebound’; het terugkaatsen van de stok wanneer je op een trommel slaat. Leren drummen is ook het goed leren controleren van de rebound van je stok.

De pads op een elektrisch drumstel zijn doorgaans van rubber, siliconen of gaas. Naar mijn mening geeft siliconen daarvan het beste speelgevoel (maar hier zijn de meningen over verdeeld!). Siliconen geeft echter nog steeds een andere terugslag dan een ‘echt’ vel. Bovendien hebben de pads op het elektrisch drumstel doorgaans allemaal dezelfde terugslag omdat ze van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Op een traditioneel drumstel is dit niet het geval: de floortom is bijvoorbeeld veel lager gestemd dan de snaredrum en beide trommels hebben daarom een hele andere terugslag, omdat de velspanning anders is.

Wat betekent dit voor het leren drummen op een elektrisch drumstel?

Voornamelijk dat het erg lastig is om specifiek op de rebound te trainen op hoge snelheid. Bij het leren van bijvoorbeeld rudiments zal er een bepaald tempo komen vanaf waar vanaf je heel precies met de rebound van de stok moet leren omgaan om nóg sneller te kunnen spelen. Dit zijn gevorderde technieken. Dit soort technieken leren op een elektrisch drumstel kan wat lastig zijn.  Omdat je specifiek moet trainen op het gebruik van rebound, en deze vervolgens heel specifiek is per materiaal waar je op slaat, is het niet zo dat de techniek die je leert op een elektrisch drumstel direct doorwerkt naar het akoestische. Hierbij moet echter wel de kanttekening gemaakt worden dat in dit opzicht akoestische drumstellen onderling ook al heel erg kunnen verschillen; ze zijn immers allemaal net iets anders gestemd. Daarnaast hebben we het hier over de laatste.. 20%? Zeg dat jij een bepaald rudiment al op 150 bpm kan spelen. Het gebruiken van de rebound brengt je dan misschien nog naar 180bpm. Maar voor vrijwel alle situaties is 150 bpm waarschijnlijk toch al genoeg.

En de bassdrum?

Dit gaat ook op voor bassdrum techniek. De gevorderde technieken die gebruikmaken van de rebound van het bassdrumvel en het pedaal zijn lastig te leren op een elektrisch drumstel. De basics zullen echter prima lukken. Voor specifiek metal muzikanten die graag dubbelbass spelen is het elektrisch drumstel  niet altijd ideaal voor specifiek het oefenen van dubbelbass op zeer hoge tempo’s. Daar dient de drummer echt gebruik te maken met rebound.

Als je uiteindelijk doel is om akoestisch op te treden en dit soort technieken te gebruiken, zal je toch echt op een akoestische moeten gaan oefenen. Dan spreken we van een gevorderde drummer die optreedt, gebruikmakend van een akoestisch drumstel. Voor de gemiddelde hobbyist is dit totaal niet aan de orde. Bovendien, als jij met een elektrisch drumstel op wilt treden is het natuurlijk ook niet van belang.

Conclusie?

Voor zowel beginners als gevorderde drummers zijn elektrische drumstellen goed om te leren drummen. Daarbij moet de drummer wel begrijpen dat bepaalde gevorderde technieken op een elektrisch drumstel wat lastiger zijn. Dit gaat voornamelijk op voor de drummers die de beginfase al lang achter zich hebben gelaten. Voor metaldrummers die van dubbelbass gebruik willen maken op hoge snelheid is het elektrisch drumstel tevens niet altijd even geschikt.

Meer weten over leren drummen, starten met drummen, of elektrische drumstellen? Kijk dan eens bij van onze volgende artikelen, of mail naar info@onlinedrumles.nl !

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie