Hoe wordt een drumstel gemaakt?

Een drumstel is niet zomaar een bij elkaar geraapt zootje trommels, vellen en bekkens. Het is een ambacht om een drumstel te maken. Of dit nu machinaal of handwerk is. Ieder drumstel is anders. Ze verschillen in materialen, afwerking en dus in sound. Je zult nooit twee exact hetzelfde klinkende drumstellen horen. In dit artikel nemen we je mee door het creatieve proces waarbij een akoestisch drumstel wordt gemaakt. Pak je gereedschapskist er maar vast bij!

Waar wordt een drumstel van gemaakt?

Vergeleken met de eerste drumstellen, is er niet veel veranderd. De trommels zijn nog steeds rond en drumvellen worden er nog steeds strak overheen gespannen. Het gebruik van de materialen heeft wel een verandering doorgemaakt. De omhulsels worden nog altijd veel van hout gemaakt. Maar ook nieuwe materialen maken steeds vaker hun intrede.

Houten drumstel

Hout is en blijft het populairste materiaal voor drumstellen. Met name hout van de berk, beuk, eik, esdoorn (maple) en populier wordt vaak gebruikt om drum kits te maken. Allen materialen die goed te bewerken zijn. En dat is ook nodig voor de ronding van de trommel. De houtsoorten zorgen ieder voor hun eigen klank. Harder hout, zoals beuk en esdoorn, klinkt luid en krachtiger. Zacht hout, zoals populier, heeft een zwakkere toon. De hardheid zorgt niet alleen voor een verschil in geluid, maar ook in prijs. Zacht hout is makkelijker te bewerken en heeft dus een lager prijskaartje dan het moeilijker te bewerken harde hout. Maar tegenwoordig worden niet alle drumstellen meer van hout gemaakt.

Metalen drumstelakoestisch drumstel toms drumvellen

Ook metalen zoals messing, aluminium, staal en titanium zijn steeds vaker in de muziekwinkel te vinden. Grootste verschillen tussen metalen en houten drumstellen zijn geluid en gewicht. Waar hout voor een warm, resonerend geluid zorgt, heeft metaal een heldere klank die kort aanhoudt. Ook zijn metalen drumstellen zwaarder dan hun houten tegenligger. Iets waar je de roadie nogal eens over hoort klagen.

Acryl drumstel

Naast hout en metaal kun je ook synthetische drumstellen kopen. Deze zijn vaak van het flexibele plastic acryl gemaakt. Het grootste verschil is esthetisch. Deze drumstellen zijn namelijk (deels) transparant. Voor het oog leuk, want de drummer is goed zichtbaar. En ook het geluid is niet veel op aan te merken. Eigenlijk is het geluid van een acryl drums vergelijkbaar met dat van een houten drumstel. Het volume is wel luider bij acryl. Dit materiaal is als sinds de jaren 1950 in ontwikkeling. In de jaren ‘70 ging alle grote merken al acryl drums produceren. Maar pas toen Led Zeppelin’s John Bonham op een acryl drums van Ludwig begon te drummen in 1972, gingen andere drummers ook overstag.

Ronde trommels

Van een plat stuk hout, metaal of plastic maak je niet zomaar een trommel. Daar zit een compleet proces achter. Een metalen kit kun je gieten, lassen of handspannen om de perfecte ronde vorm te krijgen. Ook het proces van de acryl drum is eenvoudiger dan hout. Verwarm het plastic en je kunt deze makkelijk vervormen en stukken aan elkaar lijmen.

Houten drum vormen

houten drumstel maken ronde vorm

  1. Een houten drum is gemaakt met meerdere dunne houtlagen aan elkaar geplakt.
  2. Deze worden vervolgens gebogen en in een warme gietvorm geplaatst. Hout is een organisch materiaal en kan dus krimpen. De vorm houdt dit tegen. Met een zelfklevend goedje worden de overige lagen een voor een in de vorm geplaatst. Dit is een proces dat veel snelheid en handwerk vereist. Als alle lagen in de vorm zitten, wordt een luchtkussen in de vorm gebracht die het hout op zijn plek moet houden. De perfecte ronde vorm wordt gevormd. Het hout droogt in een grote magnetron waarna je de houten trommel voorzichtig uit de vorm kunt halen.
  3. De specifieke afmeting van de trommel wordt uitgesneden en het omhulsel is af. Maar een mooie trommel heb je dan nog niet.
  4. Bij de afwerking is gladschuren een belangrijk onderdeel, maar ook de looks. Je wilt natuurlijk wel een tof kleurtje op je kit hebben. Glimmend, mat, glitters, alles is mogelijk. Trommels kunnen worden gelakt of geschilderd. Maar het meest gangbare is het bekleden met een wrap, een dikkere folie.

Drumvellen

De basis staat. Maar met enkel het omhulsel van een trommel, ben je nergens. Om er geluid uit te krijgen, zijn drumvellen. Vroeger werd dit gedaan met dierenhuid, tegenwoordig wordt veelal plastic, mylar en andere kunststoffen gebruikt. Deze worden rond de houten, metalen of acryl trommel geplaatst en strak gespannen. Je gebruikt hiervoor spanranden (hoops), -bouten en -blokken. Samen met het materiaal van je drumstel, bepalen de drumvellen de sound van je kit. Hoe strakker je drumvel, hoe hoger de klank. Deze resoneert vervolgens in de trommel waardoor je de klank lang of kort hoort. Dat ligt aan het materiaal. Na verloop van tijd zul je merken dat de klank verandert. Je drumvellen, vooral de slagvellen, kunnen namelijk slijten. Het is niet nodig om dan een nieuw drumstel te kopen. Je drumvellen zijn vervangbaar. Maar het liefst doe je dat niet. Snappen we. Daarom hebben we onze tips om de levensduur van je drumvellen te verlengen voor je op een rij gezet.

Bekkens

Met drumvellen op je trommels kun je al best een leuke partij drummen. Maar die groove of fill is natuurlijk niet af zonder even goed op een van de bekkens te hebben geramd! Een crash, ride en hi hat worden grotendeels op dezelfde manier gemaakt van brons. Het metaal wordt verwarmd en gekoeld in water en olie waarna er zogenaamde bronsbroodjes over blijven. Deze worden uitgerold onder een wals waaruit een ruwe vorm wordt gesneden. Met een boel hamer-, scheer- en polijstwerk wordt de bekken afgemaakt en komt die bekende kromming erin. Dit kan zowel machinaal als handmatig gedaan worden. Het verschil is te zien in de prijs. Op zoek naar (nieuwe) bekkens, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees onze kooptips voor bekkens. Binnenkort drum jij op het perfecte setje!

Bij Online Drumles staat alles voor je klaarOnline muziekles bij Online drumles

Tja, een drumstel staat er niet zomaar. Er zit flink wat werk achter. Maar als alle trommels eenmaal zijn voorzien van gespannen drumvellen en de bekkens de ideale bolling hebben, staat er wel een prachtig instrument! En dat wil jij natuurlijk bespelen. We raden je af zelf aan de slag te gaan met een drumstel. Dus zet je gereedschapskist maar weer terug in de schuur.

Wat je wel zelf kunt doen is leren drummen. Met de lesvideo’s van Online Drumles leer jij binnen no-time hoe je zo’n ambachtelijk instrument leert spelen. Oefen coördinatie, grooves en fills en breng alles vervolgens in de praktijk terwijl je met je favoriete nummer meespeelt. Oh en mocht je twijfelen om zo’n groot, duur akoestisch drumstel te kopen, heb je al eens aan een elektrisch drumstel gedacht? Kleiner, goedkoper, stiller en geen last van kapotte trommels, drumvellen of bekkens. Bovendien kun je het risicoloos uitproberen met een drumstelabonnement. Les en een drumstel in één. Wat wil je nog meer?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie