Je elektrische drumstel opnemen, zo makkelijk kan het zijn!

Gebruik de Yamaha Rec 'n Share app!
drummende jongen elektrisch drumstel
5
(2)

Stel, je hebt net flink geoefend en kunt nu een van je favoriete nummers meespelen op je elektrische drumstel. Dit wil je natuurlijk delen met anderen! Maar een elektronisch drumstel opnemen, dat is zo makkelijk nog niet.

Met een koptelefoon op, hoor jij alles zoals dat zou moeten. Iedereen buiten de koptelefoon hoort alleen een zacht getik op de verschillende onderdelen van het drumstel. Dit maakt het lastig om jouw spel te laten horen aan anderen. Of toch niet?

Voor de elektrische drumstellen van Yamaha is er een drumming app die ideaal is om jezelf al drummend op te nemen. Binnen 15 minuten creëer je je eigen opnamestudio en heb jij een top drum opname van jezelf!

In dit artikel lees je:

De Rec’n’Share app van YamahaRec n share app yamaha drumming app drum app

Yamaha, volgens ons de marktleider op het gebied van elektrische drumstellen, maakt het opnemen van je drumstel heel eenvoudig. Met de Rec ‘n’ Share app heeft Yamaha alle moeilijke stappen verkleind en kun je binnen een kwartier alles op film hebben staan. Mét goed geluid!

Heb jij (nog) geen Yamaha drumstel in huis? Kijk eens bij de drumstellen van Online Drumles. Daar staat jouw drumstel vast tussen!

“Nou, hoe werkt die app dan?” Dat zullen we je uitleggen! Eigenlijk moet je de app zien als een aanvulling op de drummodule. Ja, diezelfde uitgebreide drummodule die al bestaat uit verschillende sounds en 10 ingebouwde trainingsfuncties, kun je nóg verder uitbreiden!

 

Naar de Play Store Naar de App Store

 

Zo sluit je je telefoon of tablet aan op je drummodule

Yamaha heeft de app voor zowel Android als iOS uitgebracht. Dit betekent dus dat vrijwel alle smartphones de app ondersteunen. Ideaal! Er zit wel een klein verschil in het aansluiten van de app op de drummodule. Daarom staan beide versies hieronder uitgelegd.

Android

micro-usb micro usb aansluiting android telefoons en tabletsDe meeste Android telefoons en tablets werken tegenwoordig met een micro-USB of USB-c aansluiting. Dit is de poort waar ook je oplader in gaat. Deze kun je verbinden met de drummodule. De kant van de drummodule heeft een OTG poort. Een wat? Een ‘On The Go’ USB kabel. Hiermee kun je je telefoon of tablet aan meerdere andere apparaten aansluiten. Bijvoorbeeld een muis, toetsenboord, game controller óf een drummodule!

 

usb-c usb c aansluiting android telefoons en tabletsVoor Android gebruikers is het makkelijk om een kabel te kopen die aan de ene kant een OTG input heeft en aan de andere kant een micro-usb of usb-c input. Deze kabel kun je goedkoop ergens op de kop tikken om dan vervolgens je Android smartphone of tablet aan te sluiten op je drummodule. Soms wordt de verbinding met een OTG-kabel bij Android niet gelijk gevonden. Dit kun je via de instellingen van je Android apparaat gemakkelijk oplossen door onder ‘gekoppelde apparaten’ het vakje naast ‘OTG’ aan te klikken. Het enige waar jij nu nog over na hoeft te denken is hoe lang je jouw kabel wilt hebben. Als je een goede opname wilt maken en de opstelling staat één meter bij je drumstel vandaan, is het handig om een kabel van minimaal 1 meter te kopen. Dit verschilt van opnamestudio tot opnamestudio.

iOS (Apple)OTG kabel USB b male input

De meest recente iPhones en iPads van Apple hebben allemaal een lightning-poort. Deze lijkt op die van de usb-c, maar is net anders. Het zorgt er helaas wel voor dat je voor alle iOS apparaten een andere kabel nodig hebt. Maar niet getreurd, ook hier zijn oplossingen voor!

Stef, die van Online Drumles, maakt zelf graag gebruik van een adapter van lightning naar USB 3.0. Deze 3.0 versie van de USB-poort ben je vast al vaker tegengekomen, want hij wordt voor heel veel apparaten gebruikt. Je kunt deze adapter dan ook niet alleen gebruiken om je drummodule met iOS apparaat te koppelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een toetsenbord, muis, camera, USB-stick of zelfs een game controller aansluiten! Een ideaal apparaatje dus.

Maar nu weer even terug naar het aansluiten van de Rec ‘n’ Share app. Met de adapter in je iOS apparaat, heb je een kabel nodig met een USB 3.0 input en OTG input. Ook hier is het van belang te kijken naar de lengte van de kabel. Bekijk hiervoor op welke afstand je je opname graag wilt maken. Als de afstand precies 1 meter is, zou de kabel net iets langer dan die ene meter moeten zijn. Zo voorkom je strakke kabels en omvallende opname apparatuur.

Aangesloten, en nu?

Zo, je telefoon of tablet is aangesloten aan de drummodule. Top! Eigenlijk ben je nu al door het ‘moeilijkste’ gedeelte heen. De volgende stappen gaan enkel nog over het kiezen van het nummer en het daadwerkelijke opnemen van jouw drummen.

Via de Rec ‘n’ Share app is het niet alleen mogelijk om je elektrische drumstel op te nemen, je kunt bij dezelfde recording ook het nummer dat je speelt toevoegen. Handig om mee te kunnen spelen én je hoeft deze later dus niet meer toe te voegen tijdens een video-edit. Om dit in te stellen, heb je op je telefoon of tablet een MP3 versie van het nummer nodig. Heb je deze er al op staan, dan kun je op de app naar ‘Music Library’ gaan en het nummer selecteren. Hier kun je er ook voor kiezen om zonder muziek te spelen door ‘No Music’ aan te klikken. Perfect om een tempo te oefenen en enkel met metronoom mee te spelen.

Zodra je een nummer hebt gekozen, kun je het nummer langzamer of sneller afspelen. Het BPM aanpassen dus. Ook kun je onderin dezelfde pagina het volume van het nummer en de metronoom aanpassen. Als je een metronoom wilt natuurlijk. Deze kun je namelijk ook volledig uitzetten of instellen zodat deze alleen vooraf aftelt. Je kunt dan precies op de maat beginnen met spelen. Zo kun je vooraf nog even oefenen voordat je de camera aanzet en ‘voor het echie’ gaat.

De volgende stap, is op ‘Start Recording’ klikken. Je camera gaat dan aan, er wordt kort afgeteld en drummen maar! Zo simpel is het. Denk er wel aan waar je je telefoon of tablet neerzet. Je wilt natuurlijk wel goed op beeld staan!

Voor de volledigheid heeft Léon een video gemaakt waarin hij stap voor stap de app uitlegt:

Extraatje: Nóg een drumming appdtx402 touch app yamaha drumming app drum app

De drummodule van Yamaha is al een van de meest uitgebreide onder elektrische drumstellen. Toch heeft het bedrijf de mogelijkheid gegeven om je sounds nóg verder uit te breiden. Dit kan met de hulp van een andere drum app: DTX402 Touch. Laat de naam je niet afleiden, deze app werkt met alle DTX4-serie drumstellen van Yamaha.

Heb je je telefoon aangesloten aan de drummodule, dan werkt deze app meteen. Via de lichtblauwe knop ‘Edit Kit’ kun je je drumstel per trommel of bekken aanpassen. Dit betekent dat je exact kan instellen welk geluid jij uit bijvoorbeeld je snare of hi-hat wilt krijgen. Maar niet alleen het geluid, ook de aanslaggevoeligheid van de trommels kan worden ingesteld. Zo kun je de ‘triggers’ zo instellen dat je het gevoel hebt of je op een akoestisch drumstel speelt!

Heb je alles goed ingesteld? Ga terug naar de Rec ‘n’ Share app en druk op ‘Start Recording’. De video zal nu met de ingestelde sounds uit de DTX402 Touch app worden opgenomen. Vind je het geluid van je eigen drummodule wel prima, dan hoef je de DTX402 Touch app natuurlijk niet te gebruiken. Enkel de Rec ‘n’ Share app is dan al meer dan genoeg om een goede video op te kunnen nemen!

Deel je video op het Online Podium

Heb je een goede video gemaakt die je met iedereen wilt delen? Stuur hem op naar Online Drumles en kom op het Online Podium! Hier staan al een aantal video’s van onze leerlingen die elk een eigen gekozen nummer hebben geoefend én opgenomen. Hoe leuk is het om daar ook tussen te staan?

Stuur je video op naar info@onlinedrumles.nl met je naam en de titel van het nummer dat je drumt. Heb je geen Rec ‘n Share app gebruikt? Ook dan ben je (natuurlijk) van harte welkom op het Online Podium!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?

Veelgestelde vragen

Kan ik de opgenomen video’s direct vanuit de Rec ‘n’ Share app bewerken?
Wanneer je een meesterwerk hebt gecreëerd met je elektrische drumstel en dit wilt delen met de wereld, biedt de Rec 'n' Share app van Yamaha een eenvoudige oplossing om je prestaties op te nemen. Veel gebruikers vragen zich echter af of ze hun video's direct binnen de app kunnen bewerken. Hoewel de Rec 'n' Share app ontworpen is om het opnameproces te vereenvoudigen, richt het zich voornamelijk op het opnemen en delen van je drumspel. Voor uitgebreide bewerkingen, zoals het inkorten van de video of het toevoegen van effecten, is het beter om gebruik te maken van videobewerkingssoftware.
Hoe kan ik mijn opname het beste delen met mensen die geen toegang hebben tot het Online Drumles Drumpodium?
Het delen van je drumvideo's met een breder publiek is een veelgestelde vraag onder muzikanten. Naast het plaatsen van je video op het Online Podium van Online Drumles, kun je je optredens ook delen op populaire sociale mediaplatforms zoals Instagram, Facebook, en YouTube. Dit biedt de mogelijkheid om je talent te tonen aan vrienden, familie en volgers over de hele wereld. E-mail en directe berichten zijn ook effectieve manieren om je optredens privé te delen met mensen die je kent.
Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van de Rec ‘n’ Share app of de DTX402 Touch app?
Veel van de Online Drumles gebruikers vragen zich af of er kosten verbonden zijn aan het gebruik van de Rec 'n' Share en DTX402 Touch apps. Yamaha heeft deze apps beschikbaar gemaakt als een gratis service voor drummers die hun elektronische drumstel ervaring willen verbeteren. Hoewel de apps gratis te downloaden zijn, is het goed om te controleren op eventuele in-app aankopen of functies die een abonnement vereisen voor geavanceerde mogelijkheden. 

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!