Wat kost een drumstel?

Drummer man van bovenaf op akoestisch drumstel
5
(2)

Ben jij van plan een drumstel te kopen? Of wil je meer weten over de kosten van een drumstel? Dan is dit hét artikel voor jou.

Er komt heel wat kijken bij de aanschaf van een drumstel. Of dit nu een akoestisch drumstel of een elektrisch drumstel is. Zeker als je gaat beginnen met drummen, is de prijs van een drumstel een belangrijke factor. Want wat kost een drumstel eigenlijk?

Bij drumstellen betekent goedkoop niet meteen duurkoop

Drumstellen zijn er in alle soorten en maten en dus ook in alle prijsklassen. Van een goedkoop kinderdrumstel tot een dure, professionele drumkit. Ook in de laagste categorie zijn er genoeg drumstellen van goede kwaliteit te vinden. En dat kan een prima resultaat opleveren.
Wel zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten als je een drumstel koopt:

  • Wat voor drummer ben je?
  • Hoe lang denk je te willen drummen? / Hoe lang wil je met het drumstel vooruit?
  • Hoe lang ben je? / Groei je nog door?
  • Wat voor setup wil je?

Heb je op al deze vragen een antwoord op en weet je precies wat je wilt? Top! Lees dan door in dit artikel. Als je nog niet helemaal zeker bent wat voor drumstel je wilt – een elektrisch drumstel of een akoestisch drumstel? – lees dan het artikel ‘Waar moet je op letten als je een drumstel koopt?’. Hierin helpen we drummers op weg om een (nieuw) drumstel uit te kiezen.

De volgende stap is het bepalen van je eigen budget. Dat kan alleen als je weet in welke prijsklassen je kunt gaan zoeken. Ben je een beginner en weet je nog niet zeker of drummen wel echt wat voor jou is? Dan kun je beter bij een lage prijsklasse gaan kijken. Weet je al wel dat jij langer blijft drummen, bijvoorbeeld omdat je het al jaren doet, kijk dan verder dan de instapmodellen. Dit geldt voor akoestische én elektrische drumstellen.

Wat kost een drumstel?

De prijs van een akoestisch drumstel kan alle kanten op gaan. Zo is een kinderdrumstel vaak nog geen €350 (speelgoed drumstellen uitgesloten). Maar zijn er ook professionele akoestische drumstellen van €8.000. Een groot verschil dus.

Naast het kopen van een compleet drumstel, is het ook mogelijk om de onderdelen van een drumstel apart te kopen. Hierdoor kan je zelf je eigen drumset samenstellen. Voor beginners is dit niet de meest ideale optie, maar gevorderde en professionele drummers zullen hier zeker in geïnteresseerd zijn. Alles in één keer kopen in een set is vaak de voordeligste keuze. In dit artikel gaan we daarom enkel op de prijs van een compleet drumstel in.

Bij Online Drumles kun je drumstellen kopen en huren. Al v.a. 49,99 per maand heb je een drumstel mét les in huis.

kind drummen akoestisch drumstel

De prijs van een drumstel voor beginners

Voor beginners die nog niet 100% zeker weten of ze drummers zijn, is de relatief hoge prijs van drumstellen vaak een grote drempel. Dit geldt zeker voor kinderen, maar ook voor drummers die leren drummen op latere leeftijd.

Wil jouw kind leren drummen op een akoestisch drumstel? Dat kan. Kies echter niet voor een klein, kinder drumstel. Dit zijn prima drumstellen als het puur wordt gebruikt om te kijken of het kind een drummer is. Maar helaas groeien kinderen al snel uit zo’n drumstel. Akoestische drumstellen zijn vaak niet verstelbaar, maar je kind moet natuurlijk wel goed bij alle trommels en pedalen kunnen!

Een klein drumstel is vaak geen verstandige aankoop. De kleine drumstellen zijn vaak van mindere kwaliteit, maken veel lawaai en je kind groeit er zo uit. Voor kinderen raden wij daarom sterk aan om met een elektrisch drumstel te starten. Daarmee zijn deze problemen er niet. Een elektrisch drumstel is namelijk geluidsarm, kwalitatief goed en in hoogte verstelbaar. Ideaal!

Ook als je op latere leeftijd start met drummen, is het verstandig om niet alleen naar de goedkoopste akoestische drumstellen te kijken. Elektrische drumstellen zijn voor volwassenen ook ideaal. En willen vader en zoon allebei leren drummen, maar is er maar plek voor één drumstel? Een elektronisch drumstel is binnen no-time versteld op de juiste hoogte. Scheelt weer extra ruimte. Zeker vergeleken met een akoestisch drumstel. Die zijn vaak groter dan elektronische drumstellen. In de sectie hieronder, bespreken we ook de prijs van een elektrisch drumstel dus lees snel door.

Drumstel merken

Akoestische drumstellen worden door veel verschillende merken gemaakt. En net als bij andere producten zijn er A-merken en B-merken. Vaak vallen de A-merken in een hogere prijsklasse dan de B-merken. Dit houdt niet gelijk in dat de kwaliteit ook beter is.

Bekende merken van akoestische drumstellen:

Wil je een kwalitatief goed akoestisch drumstel, dan is het zeker aan te raden bij een van de bovenstaande merken te gaan kijken. Echter, zit hier vaak wel gelijk een hoger prijskaartje aan. A-merken hebben vaak ook wel een goedkopere serie. Een goedkoop A-merk drumstel is alleen niet altijd beter dan een B-merk drumstel.

Het uitzoeken van een akoestisch drumstel voor beginners is een moeilijke klus! Wij raden daarom aan om niet alleen voor akoestische drumstellen, maar ook voor elektronische drumstellen te gaan kijken. Deze zijn de afgelopen jaren flink vooruit gegaan en doen nauwelijks meer onder voor een akoestisch drumstel. Veel van de grootste akoestische merken zijn ook al elektrische drumstellen gaan produceren. Lees hieronder eens door in de sectie over elektrische drumstellen. Wie weet zit jouw drumstel daar wel tussen!

Prijsschema akoestische drumstellen:

Wat kost een drumstel prijskaartje

Drumstel klasse Prijsklasse
Speelgoed / kinderdrumstel Tot €350 (raden wij sterk af)
Instapmodel (beginner) €400 – €800
Middenklasse €800 – €1.600
Bovenklasse (high-end) €1.600 en duurder

Mannelijke drummer zingend op elektrisch drumstel in actieWat kost een elektronisch drumstel?

Een elektrisch drumstel heeft net wat andere prijsklassen dan een akoestisch drumstel. Ook bij de elektrische drumstellen liggen de prijzen ver uit elkaar. Van geen noemenswaardige modellen, ideale instapmodel tot de meer high-end elektrische drumstellen. Het grote voordeel van elektronische drumstellen tegenover akoestische drumstellen? De meeste elektrische drumstellen zijn verstelbaar. Dit betekent dat een kind en een volwassene beide met hetzelfde drumstel kunnen beginnen. Voor ouders van beginnende drummers dus een goede investering voor de lange termijn.

Bij Online Drumles kun je elektronische drumstellen kopen en huren. Al v.a. 49,99 per maand heb je een drumstel mét les in huis.

Ook bij Online Drumles zijn wij enthousiast over elektrische drumstellen. Als je gaat beginnen met drummen zijn er toch een aantal drempels waar je overheen moet. Een elektrisch neemt een hoop van deze drempels weg of verkleind ze. Elektrische drumstellen zijn namelijk zeer geluidsarm – zeker als ze geen klopper hebben – en nemen maar één vierkante meter ruimte in beslag.

De prijzen van het instapmodel en de middenklasse van elektrische drumstellen liggen heel dicht bij elkaar. Zo worden de meeste middenklasse modellen ook aangeduid als een drumstel voor beginners. De prijs van een elektrisch drumstel is daarom niet helemaal in categorieën te verdelen. Verschillende grote merken zoals Yamaha en Pearl verkopen nu niet alleen akoestische, maar ook elektrische drumstellen. Beide leveren kwalitatief erg goede drumstellen voor een redelijk lage prijs en staan daarom in onze top 3 elektrische drumstellen voor beginners en in de top 3 beste elektrische drumstellen voor kinderen.

Yamaha elektrische drumstellen

Yamaha DTX402K drumstel voor beginners

De beste prijs/kwaliteit-verhouding ligt in de serie-4 van Yamaha. Deze Yamaha elektrische drumstellen zijn er in verschillende uitvoeringen die ieder een stapje kwaliteit omhoog gaan – en daarmee ook de prijs.
De serie begint bij de compacte Yamaha DTX-402K. Dit is een verstelbaar drumstel, neemt weinig ruimte in beslag en heeft geen klopper en is dus geluidsarm. En dat voor maar €470.

Wil je meer weten over dit electrische drumstel? Kijk dan even op de Yamaha DTX402K pagina.

Yamaha DTX432K drumstel voor beginners kinderdrumstel

Wil je een stapje verder, dan raden wij de Yamaha DTX-432K aan. Dit is het volgende drumstel in de serie. Het grootste verschil tussen deze en de 402K, is de klopper. Dit betekent dat de 432K wel iets meer geluid maakt dan zijn kleinere broertje. Ook met een koptelefoon is de bassdrum dus zeker hoorbaar voor anderen. Dit drumstel kost niet veel meer dan de 402K, €475.

Wil je meer weten over dit electrische drumstel? Kijk dan even op de Yamaha DTX432K pagina.

Yamaha DTX482K van bovenafIs dit geen probleem en wil je nog wel een stapje verder? Kijk dan eens naar de Yamaha DTX-482K.
Deze heeft net als de 432K een klopper. Ook heeft de 482K een wat luxere uitvoering van de snaredrum doordat deze van siliconen is. En er is een extra crash aanwezig.
Deze extraatjes op het drumstel zorgen ervoor dat de 482K wel in een hogere prijsklasse zit. Dit drumstel is voor €760 te koop. Dit valt in de bovenklasse en is dus een wat meer high-end drumstel.

Wil je meer weten over dit electrische drumstel? Kijk dan even op de Yamaha DTX482K pagina.

Prijsschema elektrische drumstellen:

Wat kost een drumstel prijskaartje

Drumstel klasse Prijsklasse
Goedkoopste elektrische drumstel Tot €400 (geen noemenswaardige modellen)
Instapmodel (beginner) €400 – €600
Middenklasse €600 – €800
Bovenklasse (high-end) €800 en duurder

 

Een goedkoop drumstel

De drumstel prijs kan flink verschillen. En goedkoop is voor iedereen anders. Heb je een groot budget, dan noem je al veel drumstellen goedkoop. Als we het hebben over het goedkoopste van het goedkoopste, dan is dit bij drumstellen moeilijk te categoriseren.

De meeste A-merken hebben een grote range waarin ze drumstellen verkopen. Maar dat ze een A-merk zijn betekent niet dat hun goedkoopste drumstel beter is dan een duurder B-merk. Kijk daarom goed naar alle specificaties van een drumstel. Of het drumstel nu akoestisch of elektronisch is.

Een van de belangrijkste factoren voor een drumstel: proefspelen! Ga een keertje proefspelen als dat mogelijk is. Misschien heeft een van je buren een drumstel staan of kun je bij je lokale muziekwinkel terecht. Alleen zo weet je echt 100% zeker welk drumstel en welke van de drumstel merken het meest geschikt is voor jou. Dit draagt zeker bij de waarde die jij aan de prijs van het drumstel geeft. En wie weet, misschien slaag je meteen of moet je nog even doorzoeken. Je bent dan in ieder geval een stap dichter bij jouw eigen drumstel!

Aanvullend drumpakket - starterspakket Online DrumlesBenodigdheden naast het drumstel

Als het (goedkope) drumstel dan in huis is, ben je helaas nog niet klaar. Nee, beginnen met drummen is niet zo makkelijk als, bijvoorbeeld, beginnen met gitaarspelen. De checklist ‘Wat heb je nodig als je gaat drummen?’ bestaat niet enkel uit een drumstel. Zonder onder andere drumstokken en een drumkruk kan je nog niet starten. Deze worden vaak niet meegeleverd met een drumstel en zijn dus aparte uitgaven. Bovenop de prijs van een drumstel, moet dus nog wat budget overblijven om ook de overige benodigdheden te kopen. Bij Online Drumles helpen wij beginnende drummers daar een handje in. Wij hebben van alle benodigdheden voor een elektrisch drumstel al het beste van het beste uitgezocht zodat je gelijk kan beginnen. Benieuwd naar wat we hebben uitgezocht? Bekijk dan ons aanvullend drumpakket.

Niet kopen, maar huren

Om de drempel verder te verlagen en niet meteen aan drumstel vast te zitten, bieden we bij Online Drumstel verschillende elektrische drumstellen van Yamaha te huur aan. Zo zit je voor een vast bedrag per maand nergens aan vast en kun je het drumstel bij annulering zo weer terug sturen. Meer informatie over het huren van een drumstel? Kijk dan even op onze pagina met drumstelabonnementen. Daar leer je alles over de mogelijkheden om een elektrisch Yamaha drumstel te huren bij Online Drumles.

Natuurlijk kun je bij ons ook een drumstel kopen. Dezelfde elektrische Yamaha drumstellen die we te huur aanbieden, kun je ook meteen kopen bij ons. Dit alles gaat in combinatie met een jaarabonnement van Online Drumles waarmee je direct onbeperkt toegang hebt tot alle lessen van onze drumleraar Leon. Wat kost een drumstel bij Online Drumles? Dat ligt er natuurlijk aan of je de 402K, 432K of de 482K kiest. Maar bij alle drie ben je voordeliger uit om bij ons een drumstel te kopen inclusief jaarabonnement. Kijk maar eens naar onze regeling van Online Drumles met drumstel.

Veel succes met het kopen van een drumstel!

Heb je nog verdere vragen of zou je graag een gratis persoonlijk advies van ons willen? Vul dan hieronder het formulier in. We zorgen dan dat we zo snel mogelijk een persoonlijk advies voor je klaar hebben!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de meest voorkomende onderhouds- en reparatiekosten die ik kan verwachten na aanschaf van een akoestisch of elektrisch drumstel, en hoe kan ik deze minimaliseren?
Na de aanschaf van een drumstel, akoestisch of elektrisch, zijn er verschillende onderhouds- en reparatiekosten waarmee rekening moet worden gehouden. Akoestische drumstellen vereisen regelmatige vervanging van vellen en af en toe afstemming om de beste geluidskwaliteit te behouden. Elektrische drumstellen hebben bijna nooit onderhoud nodig, maar wanneer er een reparatie nodig is kan deze complexer en soms duurder zijn, vooral als het gaat om elektronische componenten. Door goede zorg en regelmatig onderhoud kunnen de kosten zeker beperkt worden. 
Kan ik beter met een simpel drumstel te beginnen en later te upgraden, of meteen investeren in een beter drumstel?
Als beginnende drummer lijkt het misschien slim om te starten met een simpel en goedkoop drumstel. Dit houdt je kosten laag terwijl je ontdekt of drummen echt iets voor jou is. Toch kan het kiezen voor een drumstel van iets betere kwaliteit vanaf het begin voordeliger zijn op de lange termijn. Zo'n drumstel speelt lekkerder en geeft dus ook een beter beeld bij hoe drummen is. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen je budget, de kwaliteit van het drumstel en jouw doelen met drummen. Koop je een rotding, dan vind je drummen misschien ook zo leuk niet meer na een tijdje. Let op: dit betekent niet dat wij aanraden een duur drumstel te kopen. We raden alleen de echt goedkope huismerken af. Een instapmodel van een gevestigd merk is eigenlijk altijd goed.
Waar moet ik over nadenken bij het kiezen tussen een akoestisch drumstel en een elektronisch drumstel?
Akoestische drumstellen geven een 'echt' drumgevoel, maar ze zijn wel veel luider en nemen meer plaats in. Elektronische drumstellen zijn compacter - ze passen op 2 vierkante meter - en je kunt het volume aanpassen. Dat is vooral handig als je in een stad woont of graag 's avonds laat nog wilt oefenen. Een elektrisch drumstel maakt het ook makkelijker om mee te spelen met muziek en ze zijn zo goed als onderhoudsvrij voor jaren. Goed leren drummen kan prima met een elektrisch drumstel en optreden ook. Uiteindelijk is het voornamelijk sound die voor jou de doorslag moet geven. Wil je echt de akoestische sound en feel? Dan is akoestisch je enige optie. Is dit niet doorslaggevend? Dan is elektrisch wel erg makkelijk en ook veel goedkoper.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!