Het ontstaan van het drumstel

Drummen is misschien wel de oudste muzikale speelwijze op aarde. Er zijn drums gevonden die stammen uit 5500 v. Chr.! Deze eerste trommels werden gevonden in China en werden veelal gebruikt voor religieuze gebeurtenissen en communicatie. En dat is ook precies waar het huidige drumstel vanaf stamt.

Na een flinke evolutie is het moderne drumstel ontstaan. Dit gebeurde zeker niet van de ene op de andere dag. Maar zo lang geleden is het moderne drumstel ook weer niet ontstaan. Tijd voor een geschiedenisles! Het begon allemaal rond 1865 in Amerika…

De vroege dagen van het drumstel

Double drumming geschiedenis drumstel ontstaan van het drumstel eerste drumstel snare en bass drumIn Amerika was 1865 een belangrijk jaar: de burgeroorlog kwam tot een einde. En wat heeft dat dan met ‘het drumstel’ te maken? Nou, je hebt misschien wel eens van drum rudiments gehoord. Dit zijn basis drum ritmes die volop werden gebruikt in de burgeroorlog om verschillende troepen aan te sturen. Al deze troepen hadden één trommelaar met een enkele trommel. Nog niet echt een drumstel. Maar na de burgeroorlog was er tijd over om hiermee te experimenteren.

Hele fanfares bleven de rudiments spelen en marcheerden door de straten. En wat je misschien al weet van fanfares, elke trommel werd door 1 persoon gespeeld. Dit kon efficiënter én goedkoper. Waarom zes man inhuren om ieder één trommel te laten spelen als een persoon misschien al genoeg is? En dus werd het experiment gestart om drummers op meerdere trommels tegelijk te laten spelen. Een succesvol experiment, want het viel in de smaak! Met enkel een snaredrum en bassdrum gingen de drummers op pad. Hier hoorde ook gelijk een nieuwe techniek bij: double-drumming. Het pedaal met klopper voor de bassdrum was nog niet uitgevonden, dus ook deze moest met drumstokken worden bespeeld.

Ragtime en trap sets

Bass drum overhang pedal LudwigEen paar jaren later, in 1890, kwamen er veel immigranten naar Amerika. De immigranten kwamen uit allerlei culturen en brachten ook de muziek en instrumenten uit hun eigen cultuur mee. Koebellen, woodblocks en bekkens werden geïntroduceerd. En deze konden allemaal goed worden gebruikt om de marcherende ritmes net iets swingender te maken. Een nieuwe muziekstijl werd geboren: Ragtime.

Het drumstel wat hierbij hoorde werd ook een mix van alles wat er toen beschikbaar was om op te trommelen. Een grote bassdrum, een snaredrum, een bekken (van oorsprong uit Turkije of China), een koebel en een woodblock. Alles werd vastgemaakt op de grote bassdrum. In het Engels werd deze bassdrum-constructie dan ook wel ‘contraption’ genoemd, of kortweg ‘trap’. Het eerste drumstel stond en staat dan ook bekend als een ‘trap set’. Het is een goed begin, maar we zijn nog ver van het drumstel zoals we het nu kennen.

De Ludwig broers

Eerste drumstel ontstaan geschiedenis Ludwig 1918 trap setHet grootste minpunt aan de trap set, is het bespelen van de bassdrum met de double-drumming techniek. De techniek is prima, alleen heb je handen tekort voor de snare en de bekken. De oplossing werd gevonden in een hangend pedaal dat over de bassdrum heen werd gespannen. Het was nog niet helemaal dé oplossing, maar het zorgde er wel voor dat de handen vrij kwamen.

Wat volgde was het verbeteren van het pedaal. Meerdere versies van het hangende pedaal werden gemaakt, maar geen van allen werd een succes. In 1909 vroegen William en Theo Ludwig, van bekende drumstel fabrikant Ludwig, een patent aan voor een bassdrumpedaal. Het pedaal stond op de grond en zorgde ervoor dat de klopper tegen de bassdrum aan sloeg. Klinkt bekend hè? Dat kan kloppen, want dit is precies het concept dat nog steeds wordt gebruikt bij moderne drumstellen! Deze handige bassdrumklopper bestaat dus al sinds begin 20e eeuw. Het werd de basis van het moderne drumstel.

Bigbands en Gene Krupa

Begin twintigste eeuw werd er een heleboel gedrumd met de trap set en bassdrumpedaal. De populaire muziekstijlen van de marching band, ragtime en invloeden van de drum rudiments werden veelal samengevoegd. Het zorgde voor een nieuw genre: jazz. In New Orleans ontstaan, maar al snel verspreidde jazz zich over Amerika. Van improviserende jazz is nog geen sprake. Begin 20e eeuw was jazz vooral swingend, dansbaar en voor iedereen.

De jazz had een positief effect op mensen en werd al snel heel populair. Mensen werden vrolijk van jazz. Zelfs toen de wereld in een grote depressie belandde in 1929. Iedereen werd blij van jazz en het werd daarom zoveel mogelijk opgevoerd. Het betekende de introductie van bigbands.

Een bigband bestond uit zo’n 10 tot 25 muzikanten die ieder hun eigen instrument bespeelden. Naast saxofonen, trompetten en trombones had elke bigband ook een drummer in hun midden. In de jaren 30 werden de bigbands steeds populairder. Met name doordat de optredens werden opgenomen en op de radio – die steeds vaker in huizen te vinden was – werden uitgezonden. Het begin van een bigband tijdperk.

Tot die tijd is er nog nooit een hihat gebruikt op een drumstel. Dit onderdeel bestond nog niet. Een van de bekken werd vastgehouden met de ene hand en het ritme werd aangegeven met de andere. Het klonk redelijk hetzelfde als de hihat nu doet, maar het was veel onhandiger. Je moest immers beide handen gebruiken. In 1930 maakte daarom de eerste hihat zijn opwachting. Het was het vervolg van de ‘low-hat’. Dit was eigenlijk een mini versie van de hihat zoals we deze nu kennen en kwam net boven je enkel uit. Deze kon je dus enkel met een pedaal bespelen. Tegenwoordig zit dat pedaal er nog steeds, zo kun je de hihat open en gesloten bespelen, maar staat de hihat zelf wel wat hoger.

Gene Krupa: Grondlegger van het moderne drumstel

Gene Krupa grondlegger uitvinder moderne drumstelEen van de belangrijkste invloeden op het moderne drumstel, komt van bigband drummer Gene Krupa. Hij begon als de menselijke metronoom achterin de band, maar maakte een steeds belangrijker deel uit van zijn bigband door zijn nieuwste toevoeging aan zijn drumstel. Krupa wilde graag meerdere geluiden met zijn drumstel kunnen maken zodat hij alles met de bigband mee kon spelen.

Slingerland, een drumstel fabrikant, ging met zijn wens aan de slag en ontwikkelde de toms. Ze zorgden er onder andere voor dat de drumvellen aan de boven- en onderkant konden worden gestemd. Precies zoals de toms op de akoestische drumstellen van vandaag ook in elkaar zitten! Het drumstel bestond nu uit een bassdrum, snaredrum, floor tom, één tom en meerdere bekken.

Het ontstaan van het moderne drumstel: R&B en Rock ‘n Roll

Louie Bellson drummer drumstel drumkitDe laatste aanpassingen aan het drumstel, kwamen in de jaren ‘40 en ’50. De grote bassdrum werd ingeruild voor een iets kleinere. En de bekkens kregen de namen crash en ride toegekend.

De populaire muziek die volgde na jazz, was rhythm and blues (R&B). Het werd gespeeld door een kleinere band dan de bigband die tot dan de standaard was. De elektrische gitaar en basgitaar werden voor het eerst naast de drummer gespot. Ook vonden er meerdere grote muzikale aanpassingen plaats. Zo werd de backbeat (geaccentueerde noten op de snare) op tel 2 en 4 geïntroduceerd en werden fills niet meer na tel 4 beëindigd met een crash, maar op de eerste tel van de volgende maat. Dit klinkt nu allemaal heel logisch, maar was toen een flinke muzikale ontwikkeling.

De laatste grote ontwikkeling vond plaats in 1952. Drummer Louie Bellson voegde een tweede bassdrum toe aan zijn drumstel. Dit werd de standaard voor de drumstel opstelling van de jaren ‘50 en ‘60. Met name voor de rock ‘n roll bands die toen opkwamen.

Rock ‘n roll werd het nieuwste, populaire muziekgenre dat ontstond vanuit R&B, jazz, country en rockabilly – wat in principe country met een drummer was. Het genre sprak jongeren aan en het werd een groot succes. En niet alleen in Amerika.

Beatlemania

De jaren ‘60 typeerde de Britse invasie. Een groot aantal Britse rock ‘n roll bands vond hun weg naar Amerika en veroverde het land met hun muziek. Zo ook The Beatles met drummer Ringo Starr. Na een televisieoptreden van The Beatles in Amerika, werd drummen immens populair. Opvallend was de verandering van ‘traditional grip’ naar ‘matched grip’ die de vele nieuwe leerlingen kregen aangeleerd. Ringo Starr liet op nationale televisie zien dat je met matched grip – beide drumstokken overhands vasthouden – prima kunt spelen. De traditionele grip – je zwakke hand houdt de stok onderhands vast, je sterke hand bovenhands – stamde nog uit de tijd dat soldaten werden aangestuurd met rudiments. De trommels hingen op de heup van de trommelaar en het was dus handiger om je drumstok in één hand onderhands vast te houden. Deze techniek werd aangehouden tot de matched grip als alternatief kwam. Zo veranderde ook de drumtechniek langzaam mee met het veranderende drumstel.

De opstelling van het drumstel en het genre van de muziek bepalen tegenwoordig op welke manier je je drumstokken het beste kunt vasthouden. Ringo Starr koos vaak voor de matched grip om harder op zijn drums te kunnen slaan en boven het gillende publiek uit te kunnen komen. Maar bij het genre rock ‘n roll misstaan de harde drums natuurlijk niet. Veel moderne genres, rock, metal, maar ook pop, worden vaak met de matched grip gespeeld. De zachtere genres, zoals jazz, wordt nog steeds met de traditionele grip gespeeld. Dit betekent overigens niet dat je enkel met die grip dat genre kunt spelen! Onze drumleraar Léon speelt zelf alles met de traditionele manier, maar leert zijn leerlingen graag spelen met de matched grip.

En nu: het elektrische drumstel

Het drumstel heeft een flinke reis afgelegd. Van losse trommels die door meerdere personen werden gespeeld, naar één groot instrument waar maar een muzikant voor nodig is. Wat hierboven is besproken, gaat over de basisopstelling. De tweede bassdrum van Louie Bellson is inmiddels al geen standaard meer, maar sommige bekende drummers gebruiken het nog wel. Sterker nog, je kunt een zo groot mogelijke drumstelopstelling bedenken als je zelf wilt. Kijk maar eens bij het rijtje beste drummers volgens Online Drumles.

Hoe het drumstel is ontstaan, is nu duidelijk. Maar het hoofdstuk ‘geschiedenis van het drumstel’ is nog lang niet af. Er worden nog steeds nieuwe uitvindingen gedaan op het gebied van drumstellen. Een van de nieuwste innovaties op het gebied van drumstellen is natuurlijk het elektrische drumstel. Na een stroeve introductie in de drummerswereld, is dit instrument nu volledig omarmd. Sterker nog, zelfs wij geven les op een elektrisch drumstel én bespelen het zelf! De elektrische drumstellen van Yamaha zijn namelijk kwalitatief nauwelijks meer te onderscheiden van een akoestisch drumstel. Heb je de mogelijkheid om akoestisch te spelen, moet je dat zeker doen. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Elektrische drumstellen zijn daarom ideaal! Geluidsarm, klein, en geschikt van beginner tot gevorderde.

Leer het moderne drumstel bespelen bij Online Drumles

Zou jij ook wel eens zo’n historisch instrument willen uitproberen? Dat kan! Bij Online Drumles kun je meer dan 1000 drumlessen volgen en leer je stapsgewijs alle trommels bespelen. Nog geen drumstel in huis? Ook dat is op te lossen met de drumstelabonnementen van Online Drumles. Bekijk bij onze drumstellen of jouw drumstel er bij staat en meld je aan!

Wil je trouwens meer weten over het ontstaan van het drumstel? Kijk dan eens naar ‘A Century of Drumming Evolution’. Dit is een serie video’s die Daniël Glass heeft gemaakt voor Vic Firth. Hij vertelt in de serie over hoe en waar het drumstel is ontstaan en laat horen hoe er op het eerste drumstel werd gespeeld. Een echte must-see voor drummers!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie