Tellen bij drummen

Bewaak het tempo en tel mee
drummer man close up
4
(5)

Als drummer ben jij de motor van de band. Jij geeft het ritme aan en jij bewaakt het tempo. Dat klinkt natuurlijk simpeler dan het is. Maar er zijn gelukkig een heleboel manieren om je daarin te ontwikkelen en te trainen. De belangrijkste manier is misschien wel het hardop tellen onder het drummen. Dat geldt voor de startende drummer, maar ook voor de vergevorderde slagwerker. Waarom is dat zo? En hoe tel je dan? En wat is eigenlijk ritme? Dat alles lees je in dit artikel!

Wat is ritme eigenlijk?

Er zijn bibliotheken volgeschreven over wat ritme is. Daarmee gaan we je op deze plek niet lastigvallen. Wat we in elk geval kunnen zeggen is dat ieder mens ritmegevoel heeft. Dat zit echt diep in ons. Denk maar eens aan je hartslag, ademen, lopen en praten. Al die dingen verlopen in een ritme. Zo loop je op een vloeiende manier en kun je je verstaanbaar maken. Loop je niet in een bepaald ritme, dan ga je zwalken en val je om. Slaat je hart niet in een ritme, dan moet je als de wiedeweerga een arts bezoeken. Ritme is een cadans, een puls. Ritme wordt wel omschreven als ‘een specifieke herhaling door middel van accenten, die een zeker patroon vertonen’. Denk maar aan het marcheren van soldaten: links, rechts, links, rechts. Of aan dat kleuterliedje: één, twee, in de maat, anders wordt de juffrouw kwaad.

Ritme in muziekMannelijke drummer zingend op elektrisch drumstel in actie

Het ritme van muziek wordt aangeduid door de maatsoort. De maat (of metrum) is de regelmatige wijze waarop geaccentueerde en ongeaccentueerde delen elkaar afwisselen. Denk bijvoorbeeld aan het tikken van een klok: tik, tak, tik, tak. Op de tik leg je eigenlijk automatisch de klemtoon of het accent. De tak klinkt minder aanwezig. Wil je het tikken van een klok als muziekmaat schrijven, dan kan dat als 2/2. De maat bestaat uit twee tellen: 1, 2, 1, 2, 1, 2. Het zal je niet verbazen dat deze maatsoort vooral voorkomt in marsmuziek. Veel pop- en rockmuziek is daarentegen geschreven in een vierkwartsmaat (4/4): 1, 2, 3, 4 | 1, 2, 3, 4 | 1, 2, 3, 4.

Waarom tellen helpt

Het bewaken van het ritme is je belangrijkste taak als drummer. Een goede drummer is een strakke drummer. Hardop tellen onder drummen helpt je op verschillende manieren. Op de eerste plaats leer je verschillende maatsoorten eerder aan. Nu zullen de meeste drummers weinig moeite hebben met een vierkwartsmaat. Maar tel een een vijfkwartsmaat of zevenkwartsmaat niet hardop mee, dan verdwaal je al snel in zo’n ritme. Luister bijvoorbeeld naar ‘Take Five’ van Dave Brubeck, ‘Money’ van Pink Floyd of ‘Times Like These’ van The Foo Fighters. Zonder hardop mee te tellen is het enorm lasting om te bepalen waar de eerste tel van elke maat zit. Een tweede reden om te tellen is om een groove of fill te doorgronden. Op welke tel of ‘tussen’-tel speel je bijvoorbeeld de basdrum. Op welke tel zet ik een triplet fill in op de toms? En hoe kom je weer uit op tel 1?

Maar hoe tel je dan?

Je telt hardop de noten (oftewel de beats) uit. Bij een simpele kwartnoot groove, eigenlijk de meest fundamentele drumbeat, tel je simpelweg |1 2 3 4 | 1 2 3 4 |. Je geeft een slag op elke hele tel. Dus op tel 1, 2, 3 en 4 speel je bijvoorbeeld je hi-hat. Op tel 1 en 3 je bassdrum en op tel 2 en 4 je snaredrum: boem-tsjak-boem-tsjak. Dat klinkt goed! De meest voorkomende beat is de achtste groove. Je speelt achtste noten. Dus eigenlijk 2 noten per tel. Je telt in dat geval als volgt: |1 en 2 en 3 en 4 en|1 en 2 en 3 en 4 en|. Voor grooves met zestiende noten (dus 4 noten per tel) tel je: | 1-e en een 2-je en een 3-je en een 4-e en een| 1-e en een 2-je en een 3-je en een 4-e en een|. Speel je een complexere groove met een triplet, zeg dan: | 1 triplet 2 triplet 3 triplet 4 triplet|. Een overzicht van de belangrijkste grooves die elke drummer moet kennen hebben we voor je klaar staan.

Als startende drummer is tellen een must!

Zeker als starter of beginnende drummer helpt tellen je enorm. Zoals je weet, gebruik je als drummer je beide armen en je beide benen onafhankelijk van elkaar. Met je rechterhand sla je op je hi-hat, met je rechtervoet de bassdrum, met je linkervoet op je hi-hat en met je linkerhand op de snaredrum. Het onafhankelijk kunnen bewegen van je ledematen, is de belangrijkste skill waar je in het begin aan werkt. Nu ligt het deel van je hersens dat dat coördineert in hetzelfde gebied als je spraakcentrum. Hardop tellen is een soort tussenstap om te kunnen drummen. Het geeft je bovendien controle. Je weet immers precies op welke tel het fout gaat. En weet dus ook precies waar je nog aan werken moet.

1, 2, 3, 4, drummen geeft je veel plezier!online drumles op tablet elektrisch drumstel

Echt waar, drummen is ontzettend leuk en ook nog eens hartstikke gezond. Bij Online Drumles leren we jou graag drummen. Heb je je altijd aangetrokken gevoeld tot ritme? Kun je niet stil blijven zitten bij een lekkere beat? Staat het bespelen van een instrument op jouw bucketlist? Dan wordt het echt tijd dat wij elkaar beter leren kennen. Inmiddels hebben we duizenden mensen leren drummen. We durven zelfs te beweren dat we iedereen kunnen leren drummen. Onze lessen volg je vanuit huis, in je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt. We kunnen ons goed voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar hoe dat werkt. Doe daarom onze gratis proefles of probeer Online Drumles nu twee weken geheel gratis uit. Tel uit je winst!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Aantal beoordelingen 5

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!