Hoe moet je een drumstel stemmen?

Leer alles over het stemmen van een drumstel
drumstel in elkaar zetten drumstel stemmen
5
(4)

Wij drummers hebben maar geluk in vergelijking met andere muzikanten. Ons favoriete instrument behoort tot de niet-melodische instrumenten. Met andere woorden: drums hoef je niet te stemmen op een bepaalde toonhoogte. Je speelt als drummer immers geen melodietjes of akkoorden. Toch komt er heel wat kijken bij het bereiken van jouw ideale sound. Hoe je een drumstel stemt, lees je in dit artikel!

Hoe werkt een trommel eigenlijk?

Alle trommels van het drumstel zijn zogenaamde membranofonen. Het geluid wordt veroorzaakt door op een vel, oftewel een membraan, te slaan. Een samenspel van elementen zorgt voor het specifieke geluid van een trommel. Het materiaal of de houtsoort van de trommel. Het gewicht en het type stokken waarmee je speelt. Het aantal spanschroeven. De vorm en het materiaal van de spanrand. De microfoons waarmee je drumstel wordt opgenomen. Maar het grootste effect op de klank van jouw drumstel heeft toch echt het drumvel. We denken dan weliswaar vaak direct aan het slagvel, maar ook het resonantievel (aan de onderkant) heeft veel effect op je geluid. Heb dus aandacht voor beide soorten vellen als je aan de slag gaat.

Wanneer moet je je drumvellen vervangen?

Akoestisch drumstel stemmen

Er zijn in principe drie goede redenen waarin je je vellen kunt vervangen. De eerste is wanneer de drumvellen ‘op’ zijn. Dat hoeft niet alleen een scheur te zijn, ook putjes, oneffenheden en ribbels zijn een duidelijk teken dat je vellen echt aan vervanging toe zijn. De tweede reden is dat je een goedkoop drumstel hebt met slechte vellen. Een snelle en relatief goedkope manier om je drumstel beter te laten klinken is het vervangen van die vellen. We hebben hier trouwens nog wat goede tips voor je op een rijtje gezet om je drumsound te verbeteren. De derde reden is dat je graag een andere klankkleur van je drums wilt hebben. Materiaal, dikte en samenstelling van het drumvel heeft echt groot effect op je sound. Het is slim om je in dat geval te verdiepen in al die verschillende soorten in de muziekwinkel of door te speuren op YouTube.

Voorbereiden op nieuwe drumvellen

Voor het vervangen van 10 vellen (slagvel en resonantievel van 5 trommels) ben je best wat centen kwijt. Oriënteer je dus vooraf goed op het type vellen dat je hebben wilt. Het vervangen van al je drumvellen is best een klus. Ons belangrijkste advies is om er voor te zorgen dat je de tijd neemt om dit te doen. Je bent er al snel een uur of twee zoet mee. Doe het op een plek waar je de ruimte hebt. Het is daarnaast geen gek idee om een paar kleine bakjes te hebben, waarin je de kleine onderdelen bewaard, zodat ze niet wegrollen. En als je dan toch bezig bent, is het handig om WD-40 bij de hand te hebben om eventueel vastzittende spanbouten losser te krijgen. Ook is deze operatie een mooie kans om je spanbouten schoon te maken, opnieuw te oliën en washers (ringetjes) te vervangen. Juist dit soort details maken het verschil tussen een mooie, cleane sound of een irritant rammeltje dat wordt veroorzaakt door een gebarsten washer.

Stappenplan om je drumvellen te vervangen

Belangrijkste tip vooraf: draai de spanbouten altijd in een kruislings patroon en behoedzaam los of vast. Dit filmpje van onze Léon maakt het direct duidelijk. Als je slag- en resonantievellen gaat vervangen, doe dan eerst het resonantievel (onderste vel). Volg deze stappen en alles komt goed:

 1. Draai de spanbouten los met je drumsleutel
 2. Verwijder de spanbouten (lugs) en spanrand (hoop)
 3. Optioneel: maak de spanbouten en spanrand schoon, vervang eventueel de washers en olie de spanbouten opnieuw in
 4. Verwijder het oude drumvel
 5. Maak met een zachte doek de randen van de trommel goed schoon
 6. Plaats het nieuwe drumvel: het logo aan de bovenkant staat ’t mooiste
 7. Plaats de spanrand en draai de spanbouten met de hand vast
 8. Druk een aantal keren met je vuist stevig het vel in, zo zet een nieuw vel zich sneller
 9. Draai nu met je drumsleutel de spanbouten kruislings telkens een halve slag vaster. Herhaal tussendoor één of enkele keren stap 8
 10. Geen bobbels en rimpels meer in je vel te zien? Check! Een helder geluid als je op het velt trommelt? Check! We kunnen nu overgaan op het drumstel stemmen zelf!

Drumstel stemmen stappenplan

Nu je de vellen vervangen hebt, wordt het tijd om ze daadwerkelijk te stemmen. Doe dit niet alleen nu, maar blijf dit regelmatig doen. Zo hou je jouw sound in stand!

 1. Pak een drumstok en drumsleutel
 2. Verwijder eventuele dempmaterialen, zoals gels en ringen
 3. Begin met het resonantievel aan de onderkant. Controleer met je drumsleutel of alle spanbouten dezelfde weerstand hebben, draai iets losser of vaster als dat niet zo is
 4. Bespeel de drum ter hoogte van elke spanbout zachtjes. Ga kruiselings de drum af en draai met je drumsleutel de spanbout losser of vaster. Zorg ervoor dat de toon op elke plek dezelfde is
 5. Herhaal stap 2 en 3 voor het slagvel
 6. Nu wordt het tijd om echt je geluid af te stellen. Een goed uitgangspunt is om het resonantievel net iets strakker te draaien dan het slagveld. Zo heb je een lekker strak geluid dat goed binnenkomt. Is het resonantievel een stuk losser dan het slagvel, dan krijg je een wat rommelig geluid. Zijn beide vellen op gelijke hoogte, dan krijg je een meer open klank. Experimenteer er lustig op los. Je zult verbaasd staan hoeveel verschillende sounds je uit je drumstel krijgen kunt!

En nu? Drummen maar!Online Drumles via tablet

Zo, na het lezen van dit artikel heeft het stemmen van je drums geen geheimen voor je! Je hoeft eigenlijk alleen nog maar te leren drummen. Klinkt makkelijker gezegd, dan gedaan? Nou, daar denken wij anders over. Want wij garanderen dat we echt iedereen kunnen leren drummen. Duizenden gingen je al voor en zij zijn erg enthousiast over onze lesmethode. Je kunt twee weken geheel gratis kennismaken met onze cursus, goed hè? Na het lezen van dit artikel toch geen zin in gedoe met drumvellen? Dan huur of koop je toch gewoon een elektronisch drumstel bij ons in combinatie met de lessen? Die zijn altijd gestemd en er hoeven geen drumvellen vervangen te worden. Makkelijker wordt het niet!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!