Creedence Clearwater Revival (CCR) – Have You Ever Seen The Rain

Drumnummers onder de loep aflevering 2 - CCR
Creedence clearwater revival CCR have you ever seen the rain drumnummers onder de loep Doug Clifford
5
(3)

In de lessen van Online Drumles staat altijd één nummer centraal. Aan de hand van dit nummer leren we je nieuwe grooves en fills spelen. In de serie Drumnummers Onder De Loep lichten we een van onze nummers uit. We gaan dieper in op de band, het liedje, de drummer en de drumpartij . Zo weet jij wat dit nummer zo bijzonder maakt. In aflevering 2 hebben we het over ‘Have You Ever Seen The Rain’ van Creedence Clearwater Revival en hun legendarische drummer Doug ‘Cosmo’ Clifford.

Over de band CCR

Creedence Clearwater Revival, vaak afgekort tot CCR, behoort tot een van de bekendste bands ter wereld. Hun mix van blues, rock, country en soul is uniek. Als je nummers als ‘Born on the Bayou’, ‘Proud Mary’ en ‘Bad Moon Rising’ luistert, dan kun je haast de klamme, zompige hitte uit de moerassen van Louisiana voelen. Maar de swamp rock van Creedence stamt uit het zonnige en droge San Francisco. Sinds midden jaren 1950 spelen de schoolvrienden John Fogerty (gitaar en zang), Stu Cook (bas) en dummer Doug ‘Cosmo’ Clifford samen in een bandje. De eerste vijf jaar zonder noemenswaardig succes. Onder de naam ‘The Blue Velvets’, John’s broer Tom doet inmiddels ook mee, slepen ze dan toch een heel bescheiden platencontract binnen. Maar dat levert geen hits op. Ze proberen het daarna onder de naam ‘The Golliwogs’ en elke single is een flop. Onder het mom dat driemaal scheepsrecht is, wordt in 1968 de bandnaam nog eens veranderd. Creedence Clearwater Revival verbreekt in de vier jaar die volgen zo’n beetje elk verkooprecord.

Successen en strijd

Creedence boekt wereldwijd enorme successen met hun aanstekelijke nummers. De eerste singles zijn covers van bluesklassiekers en worden kleine hits. De eerste eigen compositie ‘Proud Mary’ die daarop volgt wordt een knoeperd van een wereldhit. De cover die Ike & Tina Turner er later van maken is minstens zo bekend. Alle zeven albums die CCR binnen vier(!) jaar aflevert, worden bestsellers. Maar liefst negen singles van de band halen de top 10. Alleen in de Verenigde Staten verkoopt CCR naar schatting zo’n 40 miljoen singles en albums. John Fogerty is de frontman en schrijft alle nummers. Dit leidt tot steeds meer spanningen in de band, want ook Doug en Stu willen hun creatieve ei kwijt en meedelen in de royalty’s. In 1972 spat de band uitéén. De echte strijd tussen de bandleden begint daarna pas. Er wordt dertig jaar gesteggeld over de rechten van de muziek en tussen John, Doug en Stu komt het nooit meer goed. Bijna alle inkomsten belanden in de zakken van Fantasy Records, de platenmaatschappij. Die weet het succes van Creedence decennialang uit te melken door ‘best of’-albums uit te brengen en de muziek van CCR te verkopen voor gebruik in honderden films en commercials. Het wrange is dat de bandleden daar geen cent van zien, maar de muziek van Creedence Clearwater Revival hierdoor nog steeds wereldwijd bekend is.

Over het nummer

Het is best opvallend dat de liedjes van Creedence zelden over de liefde gaan. Ze gaan over geschiedenis, de Vietnam-oorlog, het leven in de Mississippi Delta en over het leven als muzikant. Zo ook ‘Have You Ever Seen The Rain’. Het nummer beschrijft een regenbui op een zonnige dag. Dat is volgens John Fogerty een metafoor voor hoe de bandleden zich voelden. Ze waren de hoofdact op Woodstock, verkochten miljoenen platen, alles waar ze al vijftien jaar keihard voor werkten, kwam eindelijk uit…en toch heerste er onvrede, onrust, depressie in de band. ‘Have You Ever Seen The Rain’ is een melancholische en ook een tijdloze song. Het is het best scorende nummer van CCR in de Radio 2 Top 2000 en staat vanaf de tweede editie onafgebroken in de hoogste regionen.

Over de drummerCreedence clearwater revival ccr have you ever seen the rain drummer Doug Clifford Cosmo

Doug Clifford is een typische no-nonsense drummer. Hij legt samen met bassist Stu Cook een stevige basis waarop de vocalen, riffs en solo’s van frontman Fogerty tot hun recht komen. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar luister maar eens naar de intro’s van ‘Suzie Q’ of ‘Fortunate Son’ of naar de elf minuten durende jam ‘I Heard It Through The Grapevine’. Basic drummen is allesbehalve saai! Doug is de motor van de band en verstaat de belangrijkste taak die de drummer heeft als geen ander. Na het uiteenvallen van CCR wordt Clifford een gewaardeerd sessie- en gastmuzikant. Ook brengt hij een soloalbum uit. Veel van Clifford’s talenten blijven onontdekt voor het grote publiek. Zij kennen hem als drummer van CCR en samen met zijn maat Stu trekt hij 25 jaar de wereld rond met de band Creedence Clearwater Revisited. Ergens is dat zonde, want in Doug Clifford schuilt ook een geweldige componist

Drummen op ‘Have You Ever Seen The Rain’

Je komt dit nummer al vrij vroeg tegen in de cursus van Online Drumles. Het drumwerk op deze track is geheel in de geest van Clifford. Geen ingewikkelde fills en breaks, maar een drijvende groove. Daarin schuilt voor de beginnende drummer wellicht de grootste uitdaging bij het drummen op dit nummer. Alhoewel het een melancholisch liedje is, is het tempo stevig met 116 beats per mi

Drumnummer onder de loep - Creedence Clearwater Revival - Have You Ever Seen The Rain

nute (bpm). Hoe dat precies zit met tempo en bpm, hebben we hier uitgelegd. Heb je het tempo eenmaal goed onder de knie, dan kan het gebroken bassdrumpatroon aan het eind van elke tweede regel in de coupletten om extra oefening vragen. Echt zo’n stukje waarmee je erachter komt hoe belangrijk het is om te tellen als je drumt. Kortom, ‘Have You Ever Seen The Rain’ is een pracht van een songen een heerlijk nummer om je vaardigheden als beginnende drummer op aan te scherpen.

Jezelf meten met CCR’s Doug Clifford en direct meedrummen met ‘Have You Ever Seen The Rain’?

Bekijk hier de bladmuziek dat bij het nummer hoort.

Leer het met Online Drumles

Bij Online Drumles geloven we in de kracht van muziek. Daarom werken we in bijna elke les toe naar het kunnen meespelen met een bekend nummer uit zestig jaar populaire muziek. Rock, pop, blues, soul, funk, reggae: er komt van alles langs. Mede hierom lukt het ons om iedereen te leren drummen. Kom je ook kennismaken met onze methode? Doe dan de gratis proefles of krijg direct twee weken gratis toegang tot de gehele cursus. We weten zeker dat jij binnen de kortste keren net zo’n lekker groove neerlegt als Doug Clifford!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!