Alle drum rudiments op een rijtje

Strak drummen. Dat willen alle drummers wel. En het liefst zo snel mogelijk. In ons artikel ‘Hoe word ik een strakke drummer?’ lees je al dat oefenen het belangrijkst is om strak te leren drummen. Kilometers maken!

Om toch ‘tijd te besparen’ en sneller een nieuw nummer op te kunnen pakken, zijn er een aantal basispatronen die elke drummer moet kennen: De drum-rudiments!

Ook bij Online Drumles vinden we rudiments belangrijk. Ze komen dan ook terug in de cursus bij de coördinatietrainingen. Benieuwd wat die drum rudiments precies zijn? Lees dan snel verder!

In dit artikel leer je:

De oorsprong van drum rudiments

drum rudiments army legerDe allereerste rudiments stammen waarschijnlijk uit de 14e eeuw. Het Zwitserse leger bestond uit verschillende linies van burgers gewapend met een spies. Om de linies in het leger uit elkaar te houden, werden drumpatronen ingezet. Elke linie had zo zijn eigen drumpatroon en wist daardoor precies wanneer zij moesten aanvallen. Dit waren de allereerste rudiments!

Hierna werden rudiments gebruikt in vrijwel alle legers om onderling te communiceren. Ook in Nederland. Zo was het Nederlandse leger het eerste dat niet alleen in de vuurlinie, maar ook in het kamp gebruik maakte van rudiments. Zo is ook het welbekende Taptoe-signaal ontstaan om de dag af te sluiten.

Het inzetten van rudiments in het leger behoort inmiddels tot de verleden tijd. Toch heeft deze militaire uitvinding voor een belangrijk onderdeel van het drummen gezorgd. Momenteel erkennen we zo’n 40 rudiments welke belangrijk zijn voor elke drummer. Van beginner tot professioneel. Het zijn de basisritmes waarmee o.a. fills gespeeld worden. Van makkelijk gaan ze naar heel moeilijk.

De belangrijkste rudiments

In totaal zijn er 40 rudiments. Deze 40 zijn voortgekomen uit een lijst die in eerste instantie uit 13 essentiële rudiments bestond. Na eerst nog eens 13 en vervolgens nog 14 rudiments aan de lijst toe te voegen, is er nu een erkende lijst van 40 rudiments. Deze lijst is ondertussen zelfs bij UNESCO ingediend als immaterieel werelderfgoed!

Maar ondanks dat alle 40 rudiments verschillend zijn, zijn er zes rudiments die aan de basis van alle anderen staan. Kun je deze op hoge snelheid spelen, dan zullen de andere 34 je ook makkelijker af gaan.

1. Single stroke rudiments

De single stroke rudiment bestaat uit het afwisselend slaan met de linker en rechter drumstok (RLRL). De naam zegt het al, je speelt een single stroke met elke drumstok. Deze kunnen dan weer variëren in snelheid, volume en lengte.
Onder de single stroke rudiments vallen de single stroke roll, single stroke four en de single stroke seven.

2. Multiple bounce rudiments

In tegenstelling tot de single stroke, sla je met de multiple bounce rudiments wel meerdere keren met dezelfde drumstok. Je stuitert als het ware met je drumstok op het drumvel. Een gecontroleerde bounce dus!
Onder de multiple bounce rudiments vallen de multiple bounce roll (ook wel buzz roll) en de triple stroke roll (ook wel french roll).

3. Double-stroke rudiments

De double-stroke rudiments bestaan uit paren – “diddles”. Deze worden om-en-om gespeeld. Zo speel je eerst twee keer met je rechter drumstok en vervolgens twee keer met je linker drumstok (RRLL). En dit zonder te stuiteren, want dan wordt het weer een multiple bounce rudiment!
Onder de double-stroke rudiments vallen 10 varianten. De basis van deze 10 is de double stroke open roll. Deze begint vaak langzaam en wordt opgebouwd in snelheid. Wanneer de topsnelheid van de drummer is bereikt, wordt de rudiment weer afgebouwd naar langzaam, waarna deze weer kan worden opgebouwd. De volgende 9 rudiments bestaan uit een aantal diddles met vervolgens een accent. Zo zijn er de five stroke roll en de eleven stroke roll die respectievelijk uit twee diddles en vijf diddles gevolgd door een accent bestaan.

4. Diddle rudiments

De diddle rudiments staan voornamelijk bekend als paradiddles. Een paradiddle bestaan uit een patroon van vier noten die ofwel eerst met rechts (RLRR) of eerst met links (LRLL) worden gespeeld. De enkelvoudige noten die in de paradiddle voorkomen vormen het verschil tussen een ‘gewone’ diddle en een paradiddle. Doordat een paradiddle met enkelvoudige én meervoudige noten werkt, worden paradiddles vaak gebruikt om van leidende hand te verwisselen. Op die manier kan bijvoorbeeld een tom aan de andere kant van het drumstel meteen gespeeld worden zonder tussenpauze. Rudiments kun je namelijk los spelen, maar ook in een nummer verwerken!
Onder de diddle rudiments vallen de single paradiddle, double paradiddle, triple paradiddle en paradiddle-diddle.

5. Flam rudiments

Rudiments kun je variëren in snelheid en lengte, maar ook in volume. Bij eerder genoemde rudiments stond een accent al centraal, maar bij een flam rudiment is dit net andersom. Een flam wordt gespeeld door met een hand een noot wat zachter te spelen. De noot die hierna met de andere hand wordt gespeeld, speel je wel hard (lR of rL). Deze zachte en harde noot kun je heel snel achter elkaar spelen (bijna tegelijkertijd), waardoor je het effect krijgt dat je een noot hoort die langer of ‘vetter’ klinkt.
Onder de flam rudiments vallen 11 varianten. De simpele flam is de basis en wordt uitgebreid met onder andere een flam accent, flam tap en een flam paradiddle.

6. Drag rudiments

De drag rudiments bestaan uit twee achter elkaar gespeelde noten met dezelfde hand. Deze twee worden, net als bij de flam rudiments, iets zachter gespeeld (llR of rrL). Eigenlijk zijn de drag rudiments dus een combinatie van de flam en de diddle rudiments! Maar toch zijn de drag rudiments net iets anders.
Onder de drag rudiments vallen 10 varianten. De ‘drag’ vormt de basis voor de andere negen varianten waaronder de single drag tap, single dragadiddle en de single ratamacue.

Benieuwd hoe alle 40 rudiments klinken? Onze drumleraar Leon laat op social media alle rudiments horen in zijn Rudiminutes. Bekijk onze Facebook en Instagram pagina om alle Rudiminutes te zien.

Rudiments oefenen

Drum rudiments staan aan de basis van het drummen. Zeker als je sneller wilt leren drummen. Alle drumtechniek en -coördinatie moet je oefenen. En rudiments zijn daar ideaal voor!

Wat heb je nodig om rudiments te oefenen? Niet veel! Een snare drum, oefenpad of ander oppervlak en een paar drumstokken. Ook zonder drumstel kun je rudiments oefenen. Mocht je moeite hebben met een ritme behouden, kun je ook drummen met een metronoom. Zet een metronoom op een rustig tempo. Probeer je oefening eerst een volle minuut op laag tempo vol te houden. Hierna kun je het tempo van de metronoom steeds sneller zetten. We raden aan om niet met grotere sprongen dan 5 BPM te werken.

Na heel veel oefenen, zullen steeds meer rudiments je makkelijk af gaan. Je zult merken dat het spelen van nummers je ook makkelijker af gaat. Omdat er in een aantal fills een rudiment verstopt zit, weet je deze sneller op te pakken. Win-win dus!

En let op: Je leert sneller drummen door rustig te oefenen! Ga dus niet te snel van start. Maar oefen elke dag op een rustig tempo een paar minuten de simpelste rudiments. Je kunt dit ook als warming-up gebruiken. Dan kunnen je spieren alvast opwarmen voor je een bladmuziekles of hoofdstuk in duikt. Drummen is immers een topsport!

Krijg een gratis pdf met alle rudiments in je mailbox

Rudiments bij Online Drumles

Bij Online Drumles leer je bij onze coördinatietraining onder andere de single stroke rudiment en een aantal paradiddles spelen. Deze zijn belangrijk als je sneller wilt leren drummen. Wanneer je deze rudiments goed kunt spelen op een langzaam tempo, kun je steeds sneller gaan oefenen. Alle drummers zijn op een heel langzaam tempo begonnen om vervolgens op hoge snelheid rudiments en bekende nummers te kunnen spelen. Ook onze drumleraar Leon!

Oefen de rudiments en breng je nieuwe vaardigheden in de praktijk met de lessen van Online Drumles. Probeer alle lessen van Online Drumles nu 14 dagen gratis uit tijdens jouw proefperiode!

Ook als je (nog) geen drumstel hebt, kun je met Online Drumles aan de slag gaan. Heb je al eens bij onze drumstelabonnementen gekeken? Daarmee kun je een elektrisch drumstel van Yamaha huren inclusief drumlessen. Bekijk welke drumstellen wij aanbieden. Staat jouw drumstel ertussen?

Heel veel succes met het oefenen van de drum rudiments!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie